Constipatia la bebelusi si copii - cauze si ce e de facut

Constipatia la bebelusi si copii - cauze si ce e de facut

Constipatia la bebelusi si copii - cauze si ce e de facut

Pe scurt

  • Constipatia este atunci cand o persoana are dificultati in eliminarea unui scaun. Acest lucru poate provoca durere si disconfort.

     

    O dieta sanatoasa, suficienta apa, miscarea si un obicei in a merge la toaleta zilnic, sunt importante pentru a preveni si a ajuta la tratarea constipatiei la copii. Tratamentul pentru constipatia sugarilor insa, necesita consultanta medicala de specialitate.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Nu este important cat de des are un copil scaune
Cauzele constipatiei la copii
Semne de constipatie la copii
Cauzele constipatiei la bebelusi
Lucruri pe care NU ar trebui sa le faceti atunci cand un bebelus este constipate
Cum tratam natural constipatia copilului?

Nu este important cat de des are un copil scaune

Constipatia se refera la cat de grea este trecerea unui scaun dar si la consistenta acestuia. Cand un copil este constipat, va simti adesea dureri abdominale regulate si balonare. Bebelusii sunt constipati daca scaunul lor este uscat si gros, sau arata ca niste mici bilute tari.

Unii copii vor avea scaune numai o data sau de doua ori pe saptamana, in timp ce altii merg la toaleta in fiecare zi. Daca copilul nu are nici o durere atunci cand face caca si nu ii este greu, nu exista nici un motiv sa de ingrijorare.

Cauzele constipatiei la copii

Constipatia este o problema obisnuita. Cauzele constipatiei copilului nu pot fi intotdeauna clare, dar pot include urmatoarele:

Daca un copil bea prea mult lapte si nu consuma suficiente solide, ca urmare lipsa de fibre poate provoca constipatie
 O fisura anala cauzata de un scaun prea tare. Acest lucru va face copilul sa se abtina cand va dori sa mearga la baie din cauza durerii resimtite si a fricii
 Unii copii ignora dorinta de a merge la toaleta deoarece sunt prea ocupati
 Unii copii se tin cand sunt invatati sa faca la toaleta (sau chiar la olita)
 Unii copii nu doresc sa foloseasca toaletele scolare sau prescolare din diverse motive, cum ar fi lipsa intimitatii sau mirosul
 Este posibil ca copilul sa nu faca suficienta miscare

Semne de constipatie la copii

 copilul spune ca il doare cand are un scaun
 copilul prezinta semne de retinere - cum ar fi incrucisarea picioarelor, alergat in cerc, planset sau refuzul de a sta pe toaleta
 copilul acuza dureri de burtica
 copilul isi murdareste chiloteii

LAXODEP sirop - combate cu succes constipatia

Cauzele constipatiei la bebelusi

Bebelusii alaptati nu se vor constipa aproape niciodata, desi lipsa scaunului poate bifa chiar si o saptamana - dar fara motive de ingrijorare. Chiar si atunci, scaunul lor este, de obicei, moale. Multi bebelusi isi trag piciorusele la burtica si se inrosesc la fata atunci cand fac un scaun normal. Acest lucru nu este un semn de constipatie, cu exceptia cazului in care scaunul este greu, tare si provoaca durere si disconfort. Adevarata constipatie la bebelusi este rara si trebuie verificata intotdeauna de un medic.

Cauzele constipatiei la bebelusi includ:

 laptele formula este prea concentrat - daca bebelusul este hranit cu biberonul, asigurati-va ca formula este preparata corect, astfel incat sa nu existe prea multa formula pulbere la prea putina apa
 folosirea unei alte formule - schimbarea formulei de lapte (sau trecerea la laptele de vaca)
 bebelusul nu bea suficiente lichide - in vreme calda, sugarii hraniti cu formula necesita lichide suplimentare, cum ar fi apa fiarta si racita (apa plata) intre hraniri
 solide care nu sunt potrivite pentru varsta bebelusului - utilizati alimentele corecte pentru varsta micutului. Retineti ca utilizarea excesiva a leguminoaselor (mazare, linte si altele) si a cerealelor cu fibre mari nu este adecvata pentru sugari
 dificultatea de eliminare a scaunului - uneori un scaun tare poate provoca o fisura mica anala si durere. Bebelusul pare sa stie ca il doare cand face caca si astfel se va tine. Apoi scaunul devine tot mai greu/tare/gros si ca urmare mai dureros la trecere.

Lucruri pe care NU ar trebui sa le faceti atunci cand un bebelus este constipat

Exista cateva lucruri pe care nu trebuie sa le faceti pentru a trata constipatia la bebelusi:

 Nu dati suc de prune bebelusilor care nu au implinit 6 luni - contine un iritant intestinal natural, chiar si atunci cand este diluat.
 Nu adaugati nici o forma de zahar, extract de malt sau cereale de orez in laptele formula - nu va ajuta la tratarea constipatiei.
 Nu incepeti diversificarea inainte ca bebelusul sa implineasca 6 luni - nu este recomandat ca modalitate de tratare a constipatiei.

Cum tratam natural constipatia copilului - dupa varsta de 6 luni?

Majoritatea copiilor cu constipație nu au o boala medicala sau o tulburare care cauzeaza constipatie. Rareori, o tulburare provoaca sugarilor si copiilor probleme semnificative ale intestinelor. Iata cum o putem trata:

LAXODEP® sirop este un complex unic de fibre prebiotice (inulina si fructooligozaharide), suc concentrat de prune, mana de frasin (actiune similara lactulozei) si extracte standardizate din roinita, nalba de padure, fenicul si musetel care ajuta la combaterea constipatiei si reglarea tranzitului intestinal, a crampelor intestinale si a flatulentei.

Dr. Phyto

Recomandare: Dr. Phyto

PHYTODEP protejeaza natural copilaria

Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.

Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.

Categorie:Fitoterapie
De urmarit:DrPhyto.ro

Catalog produse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII