Anemia copilului si suplimentele alimentare adecvate

Anemia copilului si suplimentele alimentare adecvate

Anemia copilului si suplimentele alimentare adecvate

Pe scurt

  • Deficienta de fier este cea mai frecventa deficienta nutritionala la nivel mondial si o problema importanta de sanatate publica, in special in tarile in curs de dezvoltare. Deficitul de fier la copii poate afecta dezvoltarea si poate duce la anemie.


    Cele mai frecvente cauze ale deficientei de fier la copii includ un consum insuficient de alimente bogate in fier impreuna cu o crestere rapida, greutate mica la nastere si pierderi gastrointestinale legate de consumul excesiv de lapte de vaca. Principiile principale in gestionarea anemiei cu deficit de fier includ investigarea si eliminarea cauzei care duce la deficienta de fier, inlocuirea deficientei, imbunatatirea nutritiei si educatia pacientului si a familiei.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este anemia?
De ce este fierul important pentru copii?
Care sunt factorii de risc pentru deficitul de fier la copii?
Care sunt semnele si simptomele unui deficit de fier la copii?
Semnele si simptomele anemiei
Cum poate fi prevenita deficienta de fier la copii?
Supliment alimentar cu fier pirofosfat si un complex de vitamine si minerale
Alti pasi pentru a preveni deficienta de fier

Ce este anemia?

Anemia este "starea marcata de o deficienta a globulelor rosii sau a hemoglobinei in sange." Hemoglobina este o proteina bogata in fier care confera sangelui culoarea rosie. Aceasta ajuta celulele sa aduca oxigenul din plamani in restul corpului. Daca aveti anemie, corpul pur si simplu nu primeste suficient sange bogat in oxigen, lasandu-va obosit si slabit. Celulele rosii din sange contin hemoglobina. Ele sunt, de asemenea, importante pentru imunitate, inclusive pentru lupta impotriva infectiilor, precum si pentru coagularea sangelui si prevenirea sangerarii prea mari.

Anemia este strans legata de deficitul de fier.

De ce este fierul important pentru copii?

Fierul este un nutrient esential pentru cresterea si dezvoltarea copilului. Acesta ajuta la trimiterea oxigenului din plamani in restul corpului si ajuta muschii sa stocheze si sa utilizeze oxigenul. Daca dieta copilului nucontine fier, el sau ea ar putea dezvolta o afectiune numita deficienta de fier.

Deficitul de fier la copii poate aparea la mai multe niveluri, de la depozitele de fier saracite la anemie - o conditie in care sangele nu are celule hepatice sanatoase adecvate. Deficitul de fier netratat poate afecta cresterea si dezvoltarea copilului.

Care sunt factorii de risc pentru deficitul de fier la copii?

Copiii cu cel mai mare risc de deficit de fier sunt:

 Bebelusii care se nasc prematur - cu mai mult de trei saptamani inainte de termen - sau au o greutate mica la nastere
 Copii care beau lapte de vaca sau lapte de capra inainte de a implini 1 an
 Bebelusii alaptati, carora nu li se administreaza alimente complementare care contin fier dupa varsta de 6 luni
 Bebelusii care beau formule ce nu sunt fortificate cu fier
 Copii cu varste intre 1 si 5 ani care beau mai mult de 710 mililitri de lapte de vaca, lapte de capra sau lapte de soia pe zi
 Copii care au anumite conditii de sanatate, cum ar fi infectii cronice sau diete restrictionate
 Copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 5 ani care au fost expusi la plumb
 Fetele adolescente prezinta, de asemenea, un risc mai mare de deficit de fier, deoarece corpul lor pierde fier in timpul menstruatiei

anemie

Care sunt semnele si simptomele unui deficit de fier la copii?

Prea putin fier poate afecta capacitatea copilului de a functiona. Cu toate acestea, majoritatea semnelor si simptomelor deficitului de fier la copii nu apar pana la aparitia anemiei. Daca copilul are factori de risc pentru deficit de fier, discutati cu medicul.

Semnele si simptomele anemiei ar putea include:

 Piele palida
 Oboseala
 Cresterea si dezvoltarea lenta a copilului
 Apetit slab
 Respiratie anormal de rapida
 Probleme de comportament
 Infectii frecvente
 Pofta neobisnuita pentru produse non-nutritive, cum ar fi gheata, murdarie, vopsea sau amidon

Cum poate fi prevenita deficienta de fier la copii?

Daca va hraniti bebelusul cu formula fortificata cu fier, acesta obtine probabil cantitatea recomandata de fier. Daca in schimb il alaptati, luati in considerare aceste recomandari suplimentare:

Bebelusii nascuti la termen: incepeti sa oferiti copilului un supliment de fier de la varsta de 4 luni, la recomandarea medicului. Continuati sa ii oferiti suplimentul pana cand va ajunge sa manance doua sau mai multe portii pe zi de alimente bogate in fier, cum ar fi cerealele fortificate sau carne.
Bebelusii prematuri: incepeti sa oferiti copilului un supliment de fier de la varsta de 2 saptamani, la recomandarea medicului. Continuati sa ii oferiti suplimentul pana la varsta de 1 an.

Supliment alimentar cu fier pirofosfat si un complex de vitamine si minerale

FERRODEP® sirop contine o combinatie de fier in forma de pirofosfat micronizat si dispersabil, pidolat de zinc si un complex de vitamine si minerale, cu actiune eficienta in preventia si corectarea anemiei feriprive.

Acesta contribuie la acoperirea carentelor de fier, asigura o biodisponibilitate crescuta (98-100%), o stabilitate crescuta in sucul gastric si o absorbtie lenta, contribuie la suplimentarea cu vitamine si minerale a organismului, la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, la formarea hematiilor si hemoglobinei, si mentine functia imunitara normala.

Alti pasi pentru a preveni deficienta de fier includ:

Serviti copilului diversificat alimente bogate in fier: cum ar fi cerealele pentru bebelusi fortificate, carne si fasole. Pentru copiii mai mari, surse bune de fier includ carnea rosie, carnea de pui, pestele, fasolea si legumele cu frunze verzi.
Nu exagerati cu laptele: intre 1 si 5 ani, nu permiteti copilului sa bea mai mult de 710 mililitri de lapte pe zi.
Imbunatatirea absorbtiei: vitamina C ajuta la promovarea absorbtiei fierului - oferiti copilului alimente bogate in vitamina C, cum ar fi citrice, pepene galben, capsuni, ardei gras, rosii si legume verzi.

Dr. Phyto

Recomandare: Dr. Phyto

PHYTODEP protejeaza natural copilaria

Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.

Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.

Categorie:Fitoterapie
De urmarit:DrPhyto.ro

Catalog produse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII