10 indicii ca organismul tau gazduieste paraziti

10 indicii ca organismul tau gazduieste paraziti

10 indicii ca organismul tau gazduieste paraziti

Oboseala si slabiciune inexplicabila, dureri abdominale, mancarimi anale, lipsa poftei de mancare si chiar probleme mentale ... sunt cateva din efectele parazitilor care stau ascunsi in din corpului unei persoane.  Numai simplul gand ca un parazit se afla in tine, este ceva infricosator, insa, exista multi oameni care au paraziti si nu sunt constienti de aceasta.


Parazitii sunt microorganisme care traiesc prin alte organisme. Oricine se poate infesta cu paraziti. Este o conditie mai frecventa decat ai putea crede.

in acest articol veti citi mai multe despre:
1. Probleme digestive cronice
2. Dureri abdominale
3. Mancarime anala
4. Oboseala si slabiciune
5. Modificarea apetitului & Pierdere in greutate
6. Probleme mentale
7. Scrasnirea dintilor
8. Anemia - deficit de fier
9. Probleme de piele
10. Dureri musculare si articulare

Unii paraziti pot cauza direct boli, in timp ce alti paraziti provoaca bolile prin toxinele pe care le produc

Unii paraziti pot cauza direct boli, in timp ce alti paraziti provoaca bolile prin toxinele pe care le produc. Exista mai multe tipuri de paraziti care traiesc si se hranesc in corp. Unii supravietuiesc datorita alimentelor pe care le consumi, altii se hranesc cu celulele rosii din sange, iar altii chiar depun oua in interiorul organismului tau.

Unii dintre cei mai comuni paraziti care iti pot infesta organismul sunt oxiurii, lambia, hookworm, tenii, trichinella si dientomeba fragilis.

In mod normal, ei intra in organism prin piele sau gura. O persoana se poate infesta cu paraziti din mai multe motive, inclusiv expunerea la zone in care se afla paraziti, calatoria in locuri cu infestari parazitare, consumul de apa sau alimente contaminate, salubritate saraca, igiena precara si un sistem imunitar slab.

De asemenea, si contactul apropiat cu animalele de companie poate conduce la o infestare cu paraziti.

Deoarece parazitii sunt de forme, structuri si marimi diferite, ei pot provoca o gama foarte larga de semne si simptome.

Iata cele mai importante 10 semne de avertizare ca organismul tau este plin de paraziti:

1. Probleme digestive cronice

Infestarea parazita intestinala poate provoca inflamatii si poate distruge mucoasa intestinala a intestinului, conducand la diaree cronica.

Un studiu din 2015 publicat in Jurnalul de Biologie, Agricultura si Sanatate, subliniaza importanta scanarii de rutina a parazitilor intestinali pentru cresterea ratei de diagnosticare a diareei parazitare si pentru imbunatatirea strategiilor de tratament si prevenire a diareei la copiii cu malnutritie acuta severa.

Chiar si deseurile toxice produse de paraziti pot provoca constipatie cronica, gaze, greata si senzatii de arsura la stomac. Daca consumi zilnic alimente bogate in fibra si alcaline si totusi experimentezi diaree si alte probleme digestive, ia in considerare o curatare a parazitilor.

 

Iata cele mai importante 10 semne de avertizare ca organismul tau este plin de paraziti

2. Dureri abdominale

O alta problema a stomacului cauzata de paraziti este durerea abdominala. Parazitii care locuiesc in regiunea superioara a intestinului subtire provoaca inflamatii si iritatii in aceasta zona. Acest lucru duce la sentimentul de umflatura si durere in abdomen.

In plus, parazitii pot chiar sa blocheze trecerea deseurilor care ies din organism, ceea ce poate duce la durere in regiunea abdominala superioara.

Durerile abdominale sunt asociate, in principal, cu infestarile intestinale de paraziti. Un studiu din 1986, publicat in Jurnalul Medical din Singapore, a constatat ca infestarea cu parazitii hookworm este cauza principala a disconfortului abdominal, in special in randul adultilor care au calatorit recent in strainatate.

Daca din cand in cand ai brusc severe dureri abdominale, consulta un medic.

Ad-Extra3:

3. Mancarime anala

Mancarimea in jurul anusului este un alt semn al infectiei cu paraziti. in special persoanele care sufera de infectia cu paraziti oxiuri sunt cele care se plang adeseori de mancarimi anale sau disconfort. Mancarimea in jurul anusului se produce frecvent noaptea, cand viermii de sex feminin isi depun ouale.

Mancarimea este cauzata de viermii de sex feminin care migreaza pentru a depune oua in jurul anusului. Atat viermii migratori, cat si bulgarii de oua sunt iritanti si provoaca mancarime, disconfort si chiar dureri acute.

Daca persoana infectata zgarie zona, pielea se poate rupe si creste astfel riscul unei secundare infectii bacteriene. Deoarece mancarimile se intampla de obicei noaptea, conduc la tulburari de somn si neliniste.  Daca ai mancarime in jurul anusului in timpul noptii mai mult de doua saptamani si fara semne de eruptie, consulta-ti medicul.

4. Oboseala si slabiciune

Oboseala poate fi, de asemenea, un semn al infestarii parazitare. Aceasta conditie este asociata, in principal, cu viermii intestinali care epuizeaza corpul de nutrientii vitali prin hranirea lor din alimentele pe care le consumi.

Malabsorbtia de vitamine, minerale, grasimi si carbohidrati poate slabi corpul, lasandu-te epuizat, deprimat si cu un sentiment de apatie generala. Aceasta poate duce la epuizare la nivel mental, fizic si emotional.

In plus, supraincarcarea metabolismului cu deseurile toxice produse de paraziti face ca organele sa functioneze mai greu la eliminarea acestor deseuri. Acest lucru conduce, de asemenea, la oboseala, scaderea energie, letargie, si slabiciune excesiva.

Daca ai sentimentul neincetat de oboseala, chiar si dupa ce mananci si dormi corespunzator, consulta un medic pentru a afla cauza.

5. Modificarea apetitului & Pierdere in greutate

Daca observi o modificare brusca a apetitului, in special o crestere a poftei de mancare, aceasta se poate datora prezentei parazitilor in corpul tau.

De fapt, un apetit crescut combinat cu pierderea in greutate este observat adesea in cazurile de infestare cu viermi oxiuri si tenii. Acest lucru se intampla din cauza ca parazitii consuma o cantitate serioasa din mancarea consumata de persoana infectata, fapt pentru care persoanei ii este foame mai des decat de obicei.

De asemenea, persoana infectata ar putea observa o foame foarte puternica dimineata si este posibil sa nu se simta niciodata multumita sau plina dupa ce a mancat. Daca experimentezi pierderea in greutate cu cresterea apetitului de mancare, consulta-ti medicul.

6. Probleme mentale

O infestare cu paraziti poate provoca chiar si schimbari de dispozitie, depresie, anxietate si, de asemenea, halucinatii vizuale. Adeseori, aceste simptome sunt asociate cu probleme digestive.
Intestinele contin atat neuroni, cat si neurotransmitatori (in special serotonina), care sunt importanti pentru un sistem nervos intestinal sanatos.

Deseurile metabolice toxice produse de parazitii care locuiesc in intestin pot ataca neuronii si neurotransmitatorii, provocand nervozitate, neliniste, schimbari de dispozitie si chiar depresie. De asemenea, oamenii de stiinta cred ca inflamatia din intestin poate duce la inflamtie in creier si invers.

Daca experimentezi brusc schimbari de dispozitie sau te simti deprimat, consulta-ti medicul pentru a elimina posibilitatea unei infestari cu paraziti.

7. Scrasnirea dintilor

Daca iti scrasnesti dintii in somn, o cauza posibila este infestarea cu paraziti. Scrasnitul dintilor, cunoscut si sub numele de bruxism, poate sa apara in timpul somnului din cauza anxietatii si a nelinistii provocate de deseurile si toxinele eliberate de paraziti in organism.

Un studiu din 2010, publicat in Jurnalul de Cercetare Dentara, a confirmat, la copiii mici, corelatia dintre infectiile parazitare intestinale si bruxism.

Fiindca parazitii patogeni sunt cauza bruxismului la copii, daca observi astfel de simptome la copiii tai, examineaza-le scaunul.

8. Anemia - deficit de fier

Infestarile cu viermi intestinali rotunzi sau oxiuri pot conduce la deficiente de fier in organism si, in cele din urma, la anemie.

Parazitii fura vitaminele bune, inclusiv fierul, din mancarea pe care o consuma peroana infestata, conducand la o deficienta de fier. Un studiu din 2003, publicat in Pediatrie Indiana, a constatat o prevalenta a parazitismului intestinal de pana la 30-50% si anemie de la 40 la 73% in randul fetelor cu varsta intre 2 si 4 ani din Gulbarga, Karnataka.

Studiul noteaza ca problema este, probabil, atat de frecventa din cauza igienii necorespunzatoare, a constientizarii slabe, a analfabetismului, a saraciei si a diferiti factori aliati.

Un alt studiu din 2018, publicat in Jurnalul Nigerian de Practica Clinica, raporteaza infestarea cu viermi si anemia la copiii prescolari ai fermierilor tarani din Calabar, Nigeria.

Anemia severa afecteaza, in cele din urma, cresterea si dezvoltarea unui copil. De fapt, cresterea lenta si scaderea in greutate sunt frecvente la copiii infestati cu paraziti. Daca observi semne de crestere lenta la copilul tau, adreseaza-te medicului.

9. Probleme de piele

Parazitii care invadeaza tractul intestinal provoaca inflamatia in organism care provoaca, la randul sau, diferite probleme ale pielii. Astfel de probleme ale pielii includ eruptiile cutanate, urticariile, eczemele si alte forme de alergii ale pielii.

De asemenea, toxinele si produsele reziduale eliberate de paraziti determina o crestere a nivelului de eozinofile din sangele tau. Acest lucru poate duce la rani, umflaturi, leziuni si ulcere.

Nu doar pielea este afectata, caci prezenta parazitilor in organism poate conduce la par uscat si fragil, si chiar la caderea sa.

In loc sa tratezi singur iritatiile pielii sau eruptiile, urticariile, rozaceea sau eczemele inexplicabile, adreseaza-te medicului pentru diagnosticarea corecta a problemei.

10. Dureri musculare si articulare

Anumiti paraziti pot invada tesutul moale pana la articulatii si muschi, unde devin inchisi intocmai cum sunt chisturile. Acest lucru are ca rezultat iritarea si durerea, confundat fiind adeseori cu artrita.

De asemenea, toxinele eliberate de paraziti pot provoca un raspuns inflamator in organism. In plus, durerea poate fi experimentata ca urmare a raspunsului sistemului imun la paraziti.

Daca nu reusesti sa reduci cauza ce sta la baza durerilor bruste a muschilor, articulatiilor sau a oricarei alte parti a corpului, iar durerea se agraveaza pe zi ce trece, consulta un medic.

Boli pe care le pot lua copiii de la cainii maidanezi

Medicii spitalelor din Romania se confrunta zilnic cu zeci de cazuri de copii, dar si de adulti care au viermi intestinali din cauza animalelor. Parcurile si locurile de joaca, frecventate atat de cei mici cat si de caini, sunt principalele zone declarate suspecte pentru astfel de imbolnaviri.

Iata ce boli pot lua copiii de la cainii maidanezi si cum se poate detecta prezenta viermilor parazitari.

 

Despre paraziti si sanatatea copilului, merita citit si:

Cum sa iti cureti casa de paraziti fara chimicale?
Joaca la laditele cu nisip: riscurile de sanatate de care trebuie sa stie orice parinte
Razboiul impotriva viermilor si parazitilor
Parazitii intestinali
Alegerea unui animal de casa: factori esentiali de luat in considerare

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII