(P) Ghid practic: ce trebuie sa faci cand bebe refuza biberonul

Cel mai bun lapte praf pentru bebe
  • Ai un bebe si il hranesti cu lapte praf? Atunci probabil ca au existat situatii in care te-ai confruntat cu refuzul biberonului. O situatie foarte frustranta, nu-i asa? Ingrijorarea ta poate sa fie si mai mare daca bebe este foarte mic si iti este teama ca pierde din greutate.


    Hai sa vedem de ce bebe refuza biberonul si ce poti sa faci ca sa depasesti aceasta situatie...

Cum se manifesta un bebe care nu vrea sa manance?

Cand copilul nu vrea sa manance sau nu poate sa manance, el iti da semne clare pe care trebuie sa le identifici si sa le interpretezi. Iata cateva exemple:

Isi indeparteaza capul de sticla biberonului sau intoarce pur si simplu capul;
 Refuza sa-si inchida gurita in jurul tetinei;
 Tine tetina in gura, dar nu suge;
 Ia doar o cantitate mica de lapte si apoi refuza;
 Plange si tipa cand este plasat intr-o pozitie de hranire sau la vederea biberonului;
 Scuipa laptele in timpul hranirii.

Care sunt cauzele principale pentru care un bebe refuza biberonul si ce poti face tu?

 Bebe este somnoros, agitat, nu ii este foame: Daca bebe este somnoros, morocanos, nu il forta sa manance.

Ce poti sa faci? Nimic, asteapta un moment mai bun, cand este mai calm.

 Bebelusul este bolnavior: Daca bebe mananca in general foarte bine si iti accepta formula de lapte, dar brusc – de la o zi la alta – nu mai mananca, s-ar putea sa fie bolnavior.

Verifica daca are febra, diaree, ii curge nasucul, ii iese o maseluta sau are o eruptie pe corp. Un bebe bolnav mananca mai putin si o sa refuze laptele.

Ce poti sa faci? Incearca sa fii atenta la toate semnele pe care ti le da copilul. Incearca sa analizezi ce s-a schimbat fata de ziua de ieri cand manca bine. Daca este bolnavior, discuta cu medicul pediatru.

 Probleme cu biberonul, tetina sau temperatura laptelui: Daca biberonul curge prea putin sau prea repede, daca tetina este infundata, daca laptele nu are temperatura corespunzatoare, bebelusul se frustreaza si refuza biberonul.
Ce poti sa faci? Verifica biberonul si tetina inainte de masa sau cand ai impresia ca sunt probleme. Asigura-te ca tetina sa nu fie prea mica sau prea mare si ai grija sa nu fie infundata. Verifica temperatura laptelui sa nu fie prea fierbinte.

Esti prea stresata si stresul se transmite si la copil: Ora mesei trebuie sa fie o placere atat pentru bebelus, cat si pentru tine. Daca esti pe fuga, stresata, nu ai rabdare, esti tensionata, o sa-i transmiti aceste stari si bebelusului si ai sanse mari ca acesta sa refuze biberonul.

Ce poti sa faci? Incearca sa te relaxezi, amana cateva minute masa bebelusului. Schimba pozitia, mergi in alta camera. Daca esti linistita si bebe este stresat incearca sa identifici alti factori de stres (de exemplu zgomotul) care se pot transmite la copil si care il pot distrage de la papat.

 Copilului nu ii place gustul laptelui sau nu se acomodeaza cu formula de lapte: Nu toti copiii se impaca la fel de bine cu un anume tip de formula de lapte. Se intampla chiar des ca bebelusului sa nu ii placa gustul laptelui sau formula respectiva sa-i provoace neplaceri (constipatie, diaree, regurgitare). Aceste probleme de incompatibilitate se identifica mai greu, necesita timp, dar se pot rezolva alegand formula de lapte corespunzatoare.

Ce sa faci? Daca observi orice incompatibilitate intre formula de lapte si bebelusul tau, iti recomandam sa discuti cu medicul pediatru despre posibilitatea schimbarii formulei de lapte.

Incearca sa alegi o formula de lapte care este cunoscuta pentru gustul ei bun sau cu un grad mare de acceptare in randul copiilor.

In urma unui sondaj realizat pe Desprecopii.com la finalul anului 2017, sute de mamici au subliniat importanta gustului bun al laptelui pentru ca juniorul sa accepte usor formula de lapte, sa manance bine si sa se dezvolte sanatos.

Maria Simona, mamica lui Denis - 2 ani 8 luni, spune:

Am ajuns sa ii dau milupa lui Denis deoarece nu ii mai puteam da san din motive de sanatate. A acceptat foarte usor laptele milupa datorita gustului

Mitus, taticul lui Adrian Stefan - 2 ani, spune:

Aceasta formula de lapte este pe placul copilului nostru. Ii place foarte mult gustul acesteia. Pe celelalte le-a refuzat din start. Are in compozitie cele mai bune ingrediente astfel incat este foarte bine tolerat de copii

Recomandarea noastra este ca atunci cand observi ca bebele nu mai mananca cum trebuie si ca niciuna dintre solutiile de mai sus nu functioneaza, sa te consulti cu medicul pediatru. Acesta va sti cum sa aleaga cea mai buna formula de lapte care il va ajuta sa scape de problemele cu care se confrunta.

Am intrebat recent mamicile din comunitatea noastra sa ne impartaseasca opinia lor despre formulele de lapte Milupa si in ce masura le considera produse de calitate pentru juniorul lor.

Cu un scor final de 4,8 din 5 si cu o rata de recomandare de peste 97%, putem sa spunem ca formulele de lapte Milupa se numara printre cele mai bune formule de lapte de pe piata din Romania.

Important de stiut

Laptele matern este hrana cea mai buna pentru sugar si copilul mic, in primele 6 luni si pana la varsta de 2 ani. Alaptarea este cea mai buna metoda de hranire a bebelusilor si ofera numeroase beneficii. Este important ca, inaintea si in timpul alaptarii sa aveti o alimentatie sanatoasa, echilibrata. Combinatia alaptarii cu biberonul in primele saptamâni de viata poate sa reduca productia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alapta este dificila. Trebuie luate in considerare implicatiile sociale si financiare ale utilizarii formulelor pentru sugari. O utilizare incorecta a laptelui pentru sugari sau utilizarea unor alimente sau metode de hranire nepotrivite pot prezenta un risc pentru sanatate. Daca utilizati formule pentru sugari, trebuie sa urmati cu atentie instructiunile producatorului – nerespectarea instructiunilor poate duce la imbolnavirea sugarului. Intotdeauna consultati medicul, asistenta sau moasa pentru sfaturi cu privire la hranirea bebelusului dumneavoastra.

Detalii calificative despre laptele Milupa

4,85 din 5
Copilul se dezvolta bine:
4,75 din 5
Laptele nu constipa copilul:
4,8 din 5
COPILUL A ACCEPTAT USOR LAPTELE (NU A REFUZAT FORMULA):
4,85 din 5
INGREDIENTE ESENTIALE: CONTINUT DE VITAMINE, MINERALE SI FIBRE:
4,75 din 5
CALITATE LA PRET BUN:

Scor general

4,8 din 5
4,8 / 5
Recomandat catre alte mamici: 97%
De urmarit:Milupa pe Facebook