(P) Mit sau realitate? Poti scapa de constipatia bebelusului schimband laptele praf?
Iata dilema unei mamici de pe forumul Desprecopii:
"Sunt Elena, mamica unui baietel de 1 an si 3 luni pe care il hranesc cu lapte pentru bebelusi, iar bebe este constipat. Credeti ca trebuie sa schimb marca de lapte? Ce ma sfatuiti sa fac?"
Aceasta este una dintre intrebarile frecvente pe care le primim pe adresa redactiei sau pe forumurile din comunitatea noastra, de aceea ne dorim sa dezvoltam subiectul in cadrul unui articol dedicat.
Ce este constipatia la bebe si cand putem spune ca cel mic este constipat?
Multe mamici sunt de parere ca daca bebelusul nu are minimum un scaun pe zi, acesta este constipat. Exista, insa, bebelusi care desi au scaun de mai multe ori pe zi sufera de constipatie (pentru ca nu isi golesc complet intestinul), precum exista bebelusi cu scaun normal (consistenta moale, fara bilute) o data la 3-4 zile, si care nu sunt constipati.
La modul general, am putea spune ca daca un bebelus nu are scaun mai mult timp si/sau prezinta semne de constipatie, este constipat. Constipatia apare atunci cand bebelusul isi schimba obiceiurile de eliminare a scaunului - manifestate mai ales prin frecventa si consistenta (scaunul devine mai tare).
Un bebelus ar putea fi constipat daca:
• Are burtica tare (abdomen ferm la atingere);
• Elimina scaunul cu greutate (se vede dupa grimasele pe care le face);
• Scaunul este tare, uscat sau se prezinta sub forma de bilute uscate;
• Plange si este nelinistit, dar se calmeaza dupa ce are scaun;
• O schimbare brusca in frecventa si consistenta scaunelor;
Studiul continutului de scutec
Studiul continutului din scutec poate oferi informatii importante despre sanatatea sistemului digestiv al bebelusului - prin culoare, forma, consistenta. Consultand Scala Bristol puteti afla foarte multe informatii legate de sanatatea burticii celui mic si puteti indica si prezenta constipatiei.
Este adevarat ca bebelusii hraniti cu lapte praf au riscuri mai mari sa se constipe?
Principala cauza pentru constipatie in primul an de viata este alimentatia! Bebelusul alaptat exclusiv la san are sanse mai mici sa se constipe, insa pe masura ce acesta creste si alimentatia lui se diversifica, creste si sansa de a se constipa mai des. De ce? Pentru ca introducerea formulelor de lapte si diversificarea cresc consistenta materiilor fecale si fac mai dificila eliminarea acestora (scaune mai dificile).
Chiar daca exista, totusi, si alte cauze care pot sa constipe bebelusul, precum deshidratarea, existenta unor alte probleme de sanatate, o alergie, o tulburare metabolica, cauza principala ramane alimentatia celui mic. Pentru ca tranzitia de la laptele matern la laptele praf creste riscul de constipatie este foarte important sa alegeti o formula de lapte cat mai prietenoasa cu sanatatea digestiva a copilului. Spre exemplu, in urma unui studiu pe care l-am realizat in comunitatea desprecopii.com, peste 97% dintre mamicile de juniori spun ca formulele de lapte de la Milupa sunt alegerea perfecta pentru aceasta tranzitie si nu constipa.
Florina, (Natalia - 1 an si 3 luni) spune:
Am trecut de la formula Milupa dupa alaptare si a primit-o usor, fara reactii adverse gen constipatie
Stefana, Mamica (Eric - 1 an si 5 luni) spune:
Copilul meu a acceptat foarte usor laptele Milupa, se dezvolta armonios, nu se constipa, este un copil fericit - recomand din inima acest produs
Oana Mihaela, Mamica (Ana Maria - 2 ani) spune:
Laptele Milupa ofera nutrientii necesari dezvoltarii armonioase a bebelusului.Ambele fetite ale noastre au acceptat f bine laptele Milupa,nu constipa si au crescut sanatoase.
Mit sau realitate? Poti scapa de constipatie daca schimbi laptele praf?
Studiul mentionat mai sus, care se bazeaza pe parerile a sute de mamici din comunitatea noastra, a aratat, de exemplu, ca trecerea de la un produs de lapte praf la altul au ajutat bebelusii care aveau probleme frecvente cu constipatia.
Cristina, Mamica (Ionut - 1 an si 2 luni) spune:
Am descoperit laptele Milupa pe forumul Desprecopii. A fost recomandat de mai multe mamici din grupul de mamici din care fac parte. Initial foloseam Humana (din cauza oitei pe care o adoram si care a fost in Geanta Bebelusului de la Desprecopii) dar pentru ca mamicile vorbeau despre Milupa, am spus sa incercam si noi. Rezultatele au fost bune. Copilul se constipa mai rar si se dezvolta bine.vituperata
Cand vine vorba despre a elimina problemele de constipatie a bebelusilor, recomandarea noastra este alegerea unui produs bogat in fibre, precum formulele de lapte Milupa, care asigura juniorului tau 40% din necesarul zilnic de fibre (cea mai mare cantitate de fibre pe care o contine o formula de lapte).
Formulele de lapte Milupa au o lunga traditie in Romania, fiind hrana preferata a multor generatii de copii. Cu un scor final de 4,8 din 5 si cu o rata de recomandare de peste 97% (conform comunitatii desprecopii.com), putem sa spunem ca Milupa se numara printre cele mai bune formule de lapte de pe piata din Romania, fiind si foarte usor acceptata de cei mici
Important de stiut: Laptele matern este hrana cea mai buna pentru sugar si copilul mic, in primele 6 luni si pana la varsta de 2 ani. Alaptarea este cea mai buna metoda de hranire a bebelusilor si ofera numeroase beneficii. Este important ca, inaintea si in timpul alaptarii sa aveti o alimentatie sanatoasa, echilibrata. Combinatia alaptarii cu biberonul in primele saptamâni de viata poate sa reduca productia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alapta este dificila. Trebuie luate in considerare implicatiile sociale si financiare ale utilizarii formulelor pentru sugari. O utilizare incorecta a laptelui pentru sugari sau utilizarea unor alimente sau metode de hranire nepotrivite pot prezenta un risc pentru sanatate. Daca utilizati formule pentru sugari, trebuie sa urmati cu atentie instructiunile producatorului – nerespectarea instructiunilor poate duce la imbolnavirea sugarului. Intotdeauna consultati medicul, asistenta sau moasa pentru sfaturi cu privire la hranirea bebelusului dumneavoastra.