Dă aripi copilului tău incurajând curiozitatea sa nativă și increderea în visele lui: 5 sfaturi utile
"De ce?" "Cum se face asta?" "Vreau sa vad!"
Cat de des ai auzit aceste fraze de la copilul tau? Chiar daca intrebarile nesfarsite pot parea coplesitoare uneori, ele sunt dovada curioziatii nativa a copilului tau iar aceasta curiozitate este cheia ce sta la baza unui om echilibrat si fericit.
in acest articol veti citi mai multe despre:
1. Vizitati impreuna o biblioteca locala
2. Incurajati gandirea critica
3. Incurajeaza-l sa viseze si sa creada in visele sale
4. Incurajeaza-ti copilul sa iasa din zona de confort
5. Incurajati efortul si faptul ca a invatat ceva nou
Cultiva imaginatia nativa a copilului tau
Putem invata multe din curiozitatea copiilor nostri si este important sa cultivam aceasta curiozitate ingenua a copilulului pentru ca ea sa devina o prioritate. Pentru noi toti, cand suntem curiosi de ceva, capacitatea noastra de a invata creste.
Intr-un studiu realizat de Universitatea din California, Davis – Statele Unite, cercetatorii au descoperit ca aceasta calitate, curiozitatea, face ca invatarea sa fie o experienta mai plina de satisfactii pentru copii.
Deci, ce putem face sa incurajam curiozitatea si entuziasmul pentru invatare a copiilor nostri? Iata 5 sfaturi care va pot fi de folos:
1. Vizitati impreuna o biblioteca locala
Poate suna a cliseu, dar este adevarat - o carte buna poate deschide tot felul de usi ale imaginatiei. Acest lucru face din biblioteca un loc minunat pentru a incepe cultivarea curiozitatii copilului tau.
Cautati impreuna sectiunea non-fictiune a copiilor, pentru ca acolo pot fi atrasi de subiecte noi. Pe masura ce priviti si examinati rafturile impreuna, asigurati-va ca subliniati titlurile si subiectele care va intereseaza. Facand acest lucru, iti vei incuraja copilul sa faca acelasi lucru data viitoare. Intreaba-l ce carte din cele vazute i se pare cea mai interesanta si de ce. Te poti oferi sa o citesti dupa ce o citeste si el sa o comentati impreuna.
2. Incurajati gandirea critica
Puteti influenta dinamica mintii si imaginatiei copilului provocandu-l la discutii despre filmele pe care le urmareste la televizor sau la cinematorgraf, sau despre cartile sau filmuletele pe care le vede pe tableta sau telefon. Aratati-i interes si intrebati-l "ce se intampla" si "de ce" pentru a-l ajuta sa exprime diferite scenarii, sa se conecteze la evenimente si sa inteleaga motivatiile. Aceasta este o modalitate foarte buna de a insufla o mentalitate intotdeauna curioasa si logica.
Ad-Extra3:
3. Incurajeaza-l sa viseze si sa creada in visele sale
O minte curioasa este una deschisa in mod natural la posibilitatile pe care ti le poate oferi visul, fiind in acelasi timp dispusa sa creada in puterea pe care ti-o da vointa.
Incurajeaza-ti copilul sa exploreze si sa adopte o mentalitate pozitiva din care face parte si esecul ca o experienta pozitiva de invatare.
In loc sa reactionati negativ atunci cand copilul face o greseala sau se comporta obraznic, pur si simplu vorbiti cu el despre asta. Ce s-a intamplat? Cum ar aborda el aceeasi situatie diferita data viitoare? Intrebarile simple, cum ar fi acestea, pot sa recladeasca increderea in sine a copilului si sa transforme un mic esec intr-o lectie utila.
4. Incurajeaza-ti copilul sa iasa din zona de confort
Curiozitatea vizeaza explorarea necunoscutului. Deci, ajuta-ti copilul sa iasa din zona sa de confort facand lucruri care il vor provoca.
Uneori, acest lucru poate fi la fel de simplu ca adaugarea unui ceva NOU la o activitate pe care o face deja. De exemplu, daca copilul dvs. deseneaza cu placere, incurajeaza-l sa experimenteze cu niste pensule noi sau sa mearga la un curs extrascolar de pictura.
Excursiile si vacantele cu toata familia pot fi, de asemenea, o oportunitate perfecta de a introduce noi experiente - participarea la o sceneta de teatru cu alti copii, participarea la un mini-disco, o mini competitie sportiva pe plaja, obtinerea biletelor la un meci de handbal in loc de joc de fotbal, vizitarea unui nou muzeu sau explorarea unui parc dintr-un oras nou - sunt doar cateva modalitati de a da copilului dumneavoastra o experienta din care poate invata.
Urmariti ce anume activitate ii face placere in mod special si incurajati-i sa continue sa exploreze acele activitati, abilitati sau interese.
5. Incurajati efortul si faptul ca a invatat ceva nou
O mica motivatie niciodata nu doare, nu? Faceti un punct de a va incuraja copiii raspunzand la intrebarile lor, laudandu-i atunci cand incearca ceva nou (chiar daca nu merge bine!) , impartasind cu ei entuziasmul pe care il exprima.
Inscrieti copilul la ore de muzica sau la un club de sport, mergeti impreuna la evenimente sportive sau muzicale si ajuta-l in acest fel sa se conecteze cu alti copii cu interese similare.
Incurajeaza in orice moment curiozitate constructiva si mai ales fii antuziast alaturi de copilul tau - acum si de-a lungul vietii - atunci cand ceva ii face placere si ii da aripi.
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com , Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2018
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII