Vreau să fiu un părinte bun pentru copilul meu dar NU și nu cel mai bun prieten

Vreau sa fiu un parinte bun pentru copilul meu dar NU si nu cel mai bun prieten

Vreau să fiu un părinte bun pentru copilul meu dar NU și nu cel mai bun prieten

„Mami, tu ești prietena mea?” 😊 Aceasta este întrebarea pe care mi-a pus-o, direct - fiul meu. Și această întrebare directă m-a făcut să mă gândesc cum răspund... M-a făcut să reflectez la ce credeau alte mame despre ideea de „a fi prietenul copilului lor.” Însă, înainte de a vă împărtăși gândurile lor, permiteți-mi să-mi spun propria părere: „Nu, nu sunt prietena ta, sunt mama ta” este ceea ce i-am răspuns fiului meu în vârstă de 10 ani.

Și iată de ce.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Un parinte protejeaza, ghideaza si invata
Cum putem invata din aceasta? Cum ne putem descurca mai bine data viitoare?
Ce face o mama „cool”?
Bucura-te de fiecare clipa cu copilul tau mamico pentru ca fericirea unei mame vine din lucrurile simple
Numai mamele pot intelege: 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata

Ce trebuie sa fim pentru copiii nostri? Prieteni sau parinti? Sau amandoua? Iata o intrebare care mi-a dat de gandit cand am descoperit-o pe forumul de parenting de la Desprecopii.

Un parinte protejeaza, ghideaza si invata

Intr-o zi, copilul meu m-a privit cu ochii lui mari si m-a intrebat: Mami tu esti prietena mea? Iar conversatia nu s-a oprit acolo – a mers mai departe intrebandu-ma daca eram prietena cu proprii mei parinti. Acum pot spune ca, desi parintii mei nu au fost intotdeauna perfecti, un lucru pe care sigur l-au facut corect este ca nu au incercat niciodata sa imi fie prieteni – cel putin pana cand am devenit adult.

De ce cred ca ceea ce au facut ei a fost corect? Deoarece consider ca un parinte este acolo pentru a proteja, ghida si invata. Parintii ar trebui sa modeleze luarea deciziilor bune, comportamentul amabil, sa tina familia in siguranta si sa asigure coerenta in viata unui copil astfel incat acesta sa se poata simti in siguranta si confortabil, si cel mai in masura sa se ocupe de provocarile vietii ce vor veni pe parcurs.

Un parinte ar trebui sa fie persoana cu care un copil simte ca poate vorbi despre orice, iar in acelasi timp, sa fie persoana care stabileste regulile, limitele si asteptarile comportamentului. Aceasta structura ofera copiilor un sentiment de siguranta si apartenenta.

Efectuat corect, acesta este modul in care se stabileste o relatie deschisa intre parinte si copil. Cand un copil incalca regulile, limitele si asteptarile (caci ei sunt siguri ca o fac – acesta este modul in care invata), este datoria parintelui sa dea copilului consecintele pentru acele comportamente, in timp ce foloseste experienta respectiva ca pe un moment de invatare.

Cum putem invata din aceasta? Cum ne putem descurca mai bine data viitoare?

Datoria noastra ca parinti este sa ne pregatim copiii pentru viata. Ca parinti trebuie sa avem capacitatea de a vorbi cu copiii nostri despre probleme reale, cu intentia de a-i invata abilitati pentru viata astfel incat ei (si noi) sa se simta increzatori ca atunci cand vor iesi afara pe cont propriu, vor fi cel mai in masura sa faca cele mai sigure si mai inteligente alegeri. „Prietenii” nu au acest tip de relatie: parintii activi da.

Insa atunci cand am intrebat unele prietene mame despre ceea ce gandesc, am fost surprinsa de cat de multe nu au fost de acord cu mine. Ele doreau sa fie prietenul copilului lor. Mi s-a spus ca daca as fi prietena cu copilul meu, el mi-ar spune totul. Altele mi-au spus ca isi doresc sa fie o mama „cool,” si ca doreau ca prietenii copilului lor sa creada ca sunt „cool.”

mama cool

Ce face o mama „cool”?

Am intrebat ce face o mama „cool” si toate prietenele mele mi-au spus acelasi lucru: nu face multe reguli (ca statul pana tarziu la televizor, jocuri video, computer, telefon si scrierea mesajelor fara reguli sau consecinte pentru incalcarea regulilor), nu este „supraprotectiva” isi lasa copilul sa mearga acasa la un prieten pe care ea nu il cunoaste, isi lasa copiii sa mearga la mall la varste destul de mici (pentru ca asa sunt toti), le permite sa aiba un cont de Facebook inainte de a avea 13 ani.

As putea continua la nesfarsit... mi-am dat seama ca in cercul de prietene mame trebuie sa fiu in minoritate, pentru ca pentru mine suna ca un parinte cool este un parinte ce permite copilului sa conduca casa. Aparent, un parinte cool nu doreste sa isi dezamageasca copilul sau sa se confrunte cu conflicte si ii este foarte dificil sa spuna NU sau sa stabileasca limite. Citeste  A fi o mama cool: slalom printre prietenie, datorie si trenduri

Ad-Extra3:

Ei bine, cred ca nu ma incadrez in categoria parintilor „cool!”

Eu si sotul meu ne conducem gospodaria. Noi stabilim granitele, avem reguli, limite si asteptari. Cand acelea nu sunt urmate, fiul meu cunoaste consecintele. imi iubesc fiul, si imi doresc ca el sa fie „cea mai buna” persoana ce poate fi, imi doresc ca el sa faca greseli si sa invete din ele, imi doresc ca el sa fie bun cu altii si sa ii trateze asa cum vrea el sa fie tratat. Mai presus de orice, imi doresc sa fie fericit si confortabil cu cine este ca persoana. Iar daca el ar fi condus casa, cum l-am fi putut invata aceste lucruri? Daca el nu avea limite, ce ar fi aseptat de la ceilalti?

Daca „nu” este un cuvant pe care nu-l aude vreodata, se va astepta ca lumea sa spuna intotdeauna „da” – iar baiatul va fi in stare de soc pe masura ce se maturizeaza!

Daca fiul meu nu ar fi trebuit sa urmeze reguli specifice, ce fel de persoana l-as fi pregatit sa fie in scoala, si mult mai important, in viata? Asa ca ii spun fiului meu, pe care il iubesc mai mult decat orice, „mult mai bine decat prietenul tau, sunt mama ta si sunt mandra de asta.” 

A fi prietenul copilului tau: intre comunicare, efecte si responsabilitati

Cand mama si tata sunt Maria si Paul...Da exista si parinti care abordeaza problema altfel. Nu accepta sa fie strigati ca tata si mama ci Paul si Maria. Adeptii acestui tip de comunicare sunt in general parinti care au suferit in copilarie din cauza unei distante care i-a impiedicat sa se apropie de parintii lor. Asa au ajuns, oarecum pripit, la ideea ca raceala parintilor lor s-ar fi datorat modului de adresare si autoritatii parintesti mai ales citeste mai departe aici

Despre meseria de mama, merita citit si:

Vor veni si zile in care ...
Dorinte si vise secrete ale fiecarei mamici
A fi o mama cool: slalom printre prietenie, datorie si trenduri
Numai mamele pot intelege: 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata
10 imperfectiuni pe care le au in comun toate mamele buneDa, sunt o mama elicopter!

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII