Constipația la bebelușii alăptati - cum o tratăm. Sfatul medicului pediatru.
Multe proaspete mămici au aceeași întrebare: "Câte scaune ar trebui să aibă într-o săptămână un bebeluș în vârstă de două luni și jumătate, alăptat la sân? Pentru că bebelușul meu are doar unul pe săptămână! Ar trebui să-i dau apă sau este în regulă așa? Ar trebui să ne îngrijorăm?" - Maria, mămică și membru al comunității Desprecopii.
→ Haideți să aflăm care este sfatul medicului pediatru în această situație.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Constipatia bebelusului este o preocupare comuna pentru multi parinti
Exista multe modalitati diferite de a trata constipatia la bebelusi
Cate scaune trebuie sa aiba un bebelus?
Ghidul de cacuta al bebelusului: parintii de bebelusi stiu de ce
Importanta hidratarii corecte a bebelusului
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Constipatia bebelusului este o preocupare comuna pentru multe mamici
Frecventa scaunelor la bebelusi variaza foarte mult. Unii au scaun dupa fiecare hrana, altii la fiecare patru zile. Ambele situatii sunt normale.
Bebelusii hraniti cu lapte formula sunt mai des constipati
In general, majoritatea sugarilor alaptati vor avea scaune mai dese decat cei hraniti cu formula. Cu toate acestea, daca un copil nu a avut nici un scaun in decurs de 5 zile, este o idee buna sa informati medicul, chiar daca acest lucru poate fi absolut normal.
Deoarece exista atat de multe variatii in frecventa scaunului unui bebelus, este important sa nu dam vina imediat pe constipatie. De exemplu, scaunul unui bebelus ar trebui sa fie moale. Dar, in cazul in care acesta este dur (deci constipate), poate fi dureros pentru micut, iar parintii vor reusi sa isi dea seama de asta imediat.
Exista multe modalitati diferite de a trata constipatia la bebelusi
Una dintre cele mai simple metode este sa ii oferiti copilului apa. Sugarii mai mici de o luna nu ar trebui sa primeasca apa fara acordul pediatrului. Bebelusii mai mari in schimb, pot beneficia de o cantitate de cca 20g de apa, in plus fata de formula sau lapte matern - mai ales vara cand transpira mai mult - dar la fel, doar in cazul constipatiei si la recomandarea pediatrului.
Unii pediatrii sugereaza adaugarea unei lingurite de zahar brut la 30ml de apa pentru a ajuta la constipatie. Altii, recomanda amestecarea a 30ml apa cu 30ml suc de prune proaspat stors, pentru a usura constipatia mai severa. Dupa ce au implinit 6 luni, puteti incerca sa ii introduceti in dieta fructe si legume care ajuta la tratarea constipatiei, cum ar fi dovlecel, pruna, para, etc.
Daca constipatia bebelusului nu poate fi controlata cu unele modificari minore ale dietei, discutati problema mai departe cu medicul pediatru, deoarece exista unele conditii rare care ar putea duce la constipatie.
Mult succes mamico!
Ad-Extra3:
Cate scaune trebuie sa aiba un bebelus?
Cand vorbim de "scaunul" bebelusului - stiti la ce ne referim, nu-i asa? Da ...:) este vorba despre continutul solid al scutecului :)
Multe mamici incepatoare se ingrijoreza des cu privire la scaunul bebelusului.
Oare este constipat? Oare de cate ori pe zi trebuie sa aiba scaune? Iata mai jos cate scaune ar trebui sa aiba bebelusul in primul an de viata.
Ca dupa asta, nu ne mai ingrijoram asa de mult :) citeste pe larg cate scaune trebuie sa aiba un bebelus aici.
Ghidul de cacuta al bebelusului: parintii de bebelusi stiu de ce
Pana nu ai un bebelus nu ai cum sa devii expert in cacuta
Pana nu esti mamica sau tatic de bebelus nu ai sa intelegi niciodata ce inseamna stresul de a tine sub observatie digestia bebelusului tau. Sau, mai exact vorbind: continutul scutecului bebelusului.
Daca intr-o zi e un pic constipat sau daca in alta zi are cacuta de o culoare usor ciudata ... sau in alta zi verde ca mustarul. Ce o fi si de ce? E bine sau nu e bine? Asa trebuie sa fie? Trebuie pusa intrebare de PANICA la Desprecopii?
Ce inseamna culoarea si consistenta contitutului solid din scutec
Iata asadar, una din grijile proaspetelor mamici de la Desprecopii - este despre ce inseamna culoare si consistenta conitutului solid din scutec... da, vorbim despre cacuta. Iata mai jos un super ghid al descifrarii scaunul bebelusului (cacuta) pregatit de medicii pediatri ai clinicii pediatrice din Cleveland, SUA.
Speram sa iti foloseasca. Asadar, succes in continuare la schimbatul scutecelor. Verifica aici Ghidul de cacuta al bebelusului.
Importanta hidratarii corecte a bebelusului
Corpul omenesc poate detecta si corecta deshidratarea prin mecanisme specifice. Daca organismul dispune de mai multa apa decat are nevoie, va elimina o parte din ea; daca nu are suficienta apa, rinichii vor secreta un hormon antidiuretic ( un hormon care va incetini procesul de pierdere a apei).
Daca bebelusul tau este usor deshidratat in cea mai mare parte a timpului, poate sa prezinte permanent unul din urmatoarele simptome: buze crapate, agitatie, iritabilitate sau letargie, molesala, piele rece
De asemenea, poate sa nu aiba pofta de mancare, un semn foarte intalnit in cazul deshidratarii. Sau poate pur si simplu, sa nu se simta bine in permanenta citeste mai departe aici despre importanta hidratarii corecte a bebelusului.
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Desprecopii.com,
Realizat cu sfaturile dnei Medic pediatru Stefana Zamfir in CLuj.
In exclusivitate pentru Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII