Bebelușul urăște băița? Iată cum il ajutăm să iubească timpul petrecut in apă
Bebelusul uraste baita si apa? Frica de baita poate apare oricand. O mamica din comunitatea DC intreaba: "Copilului meu in varsta de 15 luni i-a placut intotdeauna sa fie in apropierea apei si, de obicei, ii face placere momentul baitei. Totusi, recent a dezoltat o irationala frica de apa si refuza sa se apropie de cada. Care ar putea fi cauza acestei frici bruste, si ce putem face pentru a o ajuta sa o depaseasca?"
→ Iată cateva modalități de a scapa bebelușul de frica băiței:
in acest articol veti citi mai multe despre:
Atrage-l cu o jucarie
Bucurati-va de baita in familie
Maseaza mai degraba decat sa speli
Transforma rutina intr-un ritual
Foloseste o “cada de baie” diferita
Inscrieti-va la lectii de inot pentru sugari
Brusc, copilul se teme de apa ...
Neasteptata frica de apa a copilului este un alt exemplu din multele ciudatenii inexplicabile si trecatoare ale copilariei, fiind destul de frecvent intalnita. Desi este posibil sa nu afli niciodata cu exactitate ce a declansat aceasta frica, ea exista probabil din cauza dezvoltarii unei noi constientizari a mediului sau, ori din cauza unor schimbari in rutina familiala.
Cand unul dintre copiii mei a dezvoltat o frica brusca de baie, am descoperit la copil noua constientizare a scurgerii apei, isi imagina ca si el, la fel ca apa, poate fi tras de scurgere. Vestea buna este ca, odata cu trecerea timpului si maturizarea, copilul vostru isi va depasi fricile ce privesc baia. Oricum, cu exceptia zonei scutecului, majoritatea copiilor de 15 luni nu se murdaresc foarte tare! Iata cateva trucuri pentru a-l ajuta:
Atrage-l cu o jucarie
Umple cada cu apa si cu jucariile preferate, special pentru baita. Las-l sa se joace cu jucariile in timp ce este in afara cazii (desigur, sub supravegherea ta). Poate ca nu va vrea sa intre in apa, dar cel putin va dori sa se joace cu jucariile. De asemenea, rezerva cateva jucarii, special (si doar) pentru baie.
Bucurati-va de baita in familie
Sa ai alaturi de tine partenerul de viata pentru a-l tine pe cel mic in timp ce tu intri in cada sau trebuie sa iesi. Asigura-te ca iti exagerezi bucuria de a fi langa jucarii. Fa bule de apa si balaceste-te. In cele din urma, va dori si el sa se alature distractiei. Odata ce iti da semnalul de acceptare, partenerul tau sa il tina. Minimizeaza spalatul pana cand il obisnuiesti sa se gandeasca din nou la momentul spalarii ca la unul de distractie.
Ad-Extra3:
Maseaza mai degraba decat sa speli
Obisnuieste-ti copilul cu masajul atat in cada, cat si in afara cazii. Este o practica relaxanta si de contact, perfecta pentru intarirea legaturii tale cu copilul. Daca copilului ii place sa fie masat, spal-l astfel incat sa creada ca are parte de un masaj, si nu de o baie.
Transforma rutina intr-un ritual
Fa ca baia sa fie parte integranta dintr-un ritual mai amplu, precum o baie urmata de un masaj si o poveste, si apoi o sesiune de alint inainte de somn. Acest truc este benefic dezvoltarii capacitatii copilului de a se astepta la un ritual intreg. Poate ca nu ii va placea baia, insa odata ce va accepta ca este parte a unui ritual de culcare, o va accepta pentru a avea parte de masaj si de poveste.
Eu si sotia mea am dezvoltat un ritual destul de neobisnuit care in cele din urma a rezolvat problema micutului nostru. Fiul nostru se afla inca in perioada de alaptare, asa ca sotia mea il punea la piept in timp ce eu ii asistam cu grija pe amandoi in baie.
Daca copilul tau este intarcat, incercati o tehnica similara prin tinerea sa piele-pe-piele in brate, in timp ce partenerul tau va ajuta in cada. (Din motive de siguranta recomand asistarea partenerului).
Foloseste o “cada de baie” diferita
Poate ca micutul este plictisit de cada sa obisnuita. Incearca o cada de plastic in curtea din spate, sau chiuveta de bucatarie (asigurandu-i o zona mica ce l-ar putea face sa se simta in siguranta.) Sau incearca sa faci dus impreuna cu el.
Inscrieti-va la lectii de inot pentru sugari
Ducerea copilului intr-un loc unde se poate bucura de o piscina este un pas mare catre bagarea sa inapoi in cada. Odata ce invata din nou cat de distractiv este sa se joace in apa, vei descoperi ca in curand fricile sale de baie vor fi spalate.
Daca niciunul dintre aceste trucuri nu cuceresc actuala fobie a copilului, spal-l cu buretele pe corp de doua ori pe saptamana (acordand extra ingrijire zonei scutecului) si o data pe saptamana pe par. Cu timpul, aceasta faza va trece si va fi pregatit pentru a reintra in cada.
Baita bebelusului: un ghid practic, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute
Absolut necesara pentru igiena si pentru mentinerea sanatatii, baita bebelusului inseamna totusi mai mult decat atat. Experinta mea de mamica a doi copii extrem de diferiti, nu doar prin sex si prin cei 10 ani care ii despart, ci si printr-o sumedenie de trasaturi de personalitate, ma face sa cred ca baita este, dincolo de un obicei cotidian ce tine de igiena, o modalitate de a intensifica atasamentul copilului fata de parinti si o ocazie extraordinara pentru acestia de a se bucura de minunea de a fi parinte. Citeste un ghid practic despre baita bebelusului, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute.
Despre baita si ingrijirea bebelusului merita citit si:
Prima baie a bebelusului meu
Ghid practic despre baita bebelusului, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute.
Baita impreuna cu copilul - DA sau NU?
Cele 5 nevoi esentiale ale unui bebelus
80 de sfaturi si invataturi de la babe
Leziuni cutanate comune la nou-nascuti
Iritatia produsa de scutece
Traditii romanesti: prima scalda sau prima baita
Ce produse cosmetice sa alegem pentru baita bebelusilor?
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Pentru mamicil de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII