Teste de sarcină care se fac in trimestrul 3: GHID complet
Teste de sarcină care se fac în trimestrul 3: ghid complet
• Dna medic ginecolog Daniela ter Horst va prezenta testele prenatale de rutină și testele prenatale efectuate între săptămânile 27 și 40 de sarcină - adică în al treilea trimestru de sarcină.
► veti citi:
Al treilea trimestru de sarcina
Testul de glicemie (glucoză din sânge)
Testul Streptococului din grupa B
Testul fetal non stres sau cardiotocograma
Profilul biofizic
Despre testele prenatate, mai poti citi:
Al treilea trimestru de sarcina
Al treilea trimestru de sarcina - calculat de la saptamana 27 de sarcina pana la saptamana 40 de sarcina este perioada marcata de cresterea rapida in greutate atat a fatului, cat si a viitoarei mamici. Cele mai multe femei simt un oarecare disconfort in ultimele saptamani de sarcina, cauzat de cresterea in greutate si mai ales de modul in care sunt distribuite kilogramele in plus.
Oboseala, ameteala, precum si dureri minore in diverse zone ale corpului sunt frecvente in acest trimestru. Iata care sunt testele de rutina dar si cele speciale - recomandate - in timpul celui de al treilea trimestru al sarcinii.
>> TESTE DE RUTINA IN TRIMESTRUL 3 DE SARCINA
Testul de glicemie (glucoză din sânge)
Acest este un test de rutina pentru depistarea diabetului de sarcina, care poate afecta greutatea bebelusului, poate genera probleme de sanatate pentru mama si copil si poate ingreuna nasterea. Acest test masoara nivelul de zahar din sange la o ora dupa ce este baut un pahar cu un lichid special. Daca rezultatele sunt ingrijoratoare, medicul va recomanda, probabil, mai multe teste de masurare a tolerantei la glucoza.
► Când este efectuat: Când se efectuează: 24-28 săptămâni de sarcina
► Rezultatele și urmarire:
Nivelurile crescute ale zahărului din sânge pot fi controlate cu dietă și, în unele cazuri, cu insulină. Citeste mai multe detalii aici Testul de toleranta la glucoza si diabetul gestational (diabetul de sarcina)
Ad-Extra3:
Testul Streptococului din grupa B
Pentru femeia gravida Streptococul B nu provoaca probleme, dar in cazul nou-nascutului, nascut pe cale vaginala (nastere naturala), prezenta si infectarea cu aceasta bacterie poate duce la infectii serioase bebelusului (ex. pneumonie sau meningita) si chiar moarte. De aceea trebuie facut acest test de depistare al acestei bacterii si tratarea sa.
Streptococul B sau Beta Strep este o bacterie care se gaseste in mod normal in intestin - alaturi de alte bacterii prietenoase. Colonia cu acest gen de bacterii este o colonie care apare si dispare intermitent - in timpul vietii oricarei femei.
Chiar si in timpul sarcinii se intampla ca o colonie de aceste bacterii Streptococ B sa se afle in intestinul si tractul intestinal al femeii sau in zona rectala. Deocamdata nu se cunoaste modul de raspindire a acestei bacterii, dar nu este transmisibila prin contact sexual. Streptococul B este diferit de bacteria ce produce infectia la nivelul gatului. Daca esti insarcinata, iti recomandam sa faci si tu acest test in saptamana 36 de sarcina. Citeste mai multe detalii aici> Testul de depistare al Streptococului B in sarcina
► Când este efectuat: in saptamanile 35-37 de sarcina.
► Rezultatele și urmarire:
Daca testul este pozitiv si ai un risc crescut de a naste un copil cu infectie cu Streptococ de grup B, medicul iti va recomanda un tratament intravenos cu antibiotic imediat ce travaliul a inceput sau membranele s-au rupt. Antibioticul trebuie administrat cu cel putin doua ore inainte de nasterea copilului si la fiecare patru ore pe toata durata travaliului.
>> TESTE SUPLIMENTARE in trimestrul 3 de sarcina
Testul fetal non stres sau cardiotocograma
Acest test măsoară modelele frecvenței cardiace fetale la femeile care au sarcini cu risc crescut, inclusiv la cei care au preeclampsie sau diabet.
Testul fetal non-stres este un test simplu, neinvaziv, efectuat in timpul sarcinii, dupa saptamana 28. Este denumit „non-stres“ deoarece efectuarea sa nu supune fatul vreunui stres. In Romania testul este cunoscut si sub numele: "testul de stres al contractiilor"
Mai este cunoscut si sub denumirea de test de monitorizare a batailor cordului fetal sau cardiotocograma si presupune monitorizarea miscarilor fetale, frecventei cardiace fetale si modifcarea ritmului cardiac in timpul miscarilor fetale. Testul implica atasarea unei centuri in jurul abdomenului mamei pentru a masura rata batailor inimii fetale si a alteia pentru masurarea contractiilor.
Miscarea, rata batailor inimii si „reactivitatea“ batailor inimii la miscare sunt masurate timp de 20-30 minute. Citeste pe larg Testul fetal non stres (NST): de ce se face si cum se interpreteaza
► Când se efectuează: oricând în timpul ultimului trimestru pentru a verifica starea de bine a fătului
► Rezultatele și urmarire:
Testul este considerat normal atunci cand ritmul cardiac de baza este intre 110-160 batai/min.
Testul este considerat reactiv cand inima copilului bate cu cel putin cu 15 batai pe minut peste ritmul obisnuit, de baza - cand copilul se misca, pentru cel putin 15 secunde si de doua ori in cursul unui interval de 20 de minute. Un rezultat reactiv la testul non-stres arata ca fluxul de sange si nivelul de oxigen sunt adecvate. In acest caz, medicul ginecolog iti va recomanda repetarea testului saptamanal pana la nastere.
Daca inima copilului nu bate mai repede atunci cand copilul se misca sau daca copilul nu se misca dupa aproximativ 90 de minute, testul este “NONREACTIV”. Un rezultat nonreactiv necesita teste suplimentare pentru a determina daca rezultatul este datorat intr-adevar slabei oxigenari sau daca exista alte motive pentru nonreactivitatea fetala (cum ar fi somnul copilului, efectele anumitor medicamente).
Rata cardiacă fetală se accelerează de obicei ca răspuns la stimuli, cum ar fi zgomotul. Dacă ritmul cardiac al fătului nu se schimbă, vi se poate da din nou testul sau puteți efectua teste suplimentare, cum ar fi profilul biofizic (vezi mai jos).
Profilul biofizic
Acesta este un test nonstress combinat cu o ultrasunete detaliata pentru a se uita la astfel de factori, cum ar fi ritmul cardiac, miscarile corpului si volumul de lichid amniotic.
Procedura este recomandata femeilor cu sarcina cu risc crescut, in mod frecvent dupa saptamana 32 de sarcina.
La realizarea profilului biofizic, se coreleaza bataile cordului fetal, respiratiile, miscarile, tonusul muscular si cantitatea de lichid amniotic rezultand un scor. Un scor scazut ar putea indica ca tu si copilul tau aveti nevoie de ingrijire speciala, iar uneori ar putea fi recomandata nasterea imediata.
Procedura este neinvaziva si nu reprezinta vreun risc pentru gravida sau copil.
► Când se efectuează: dupa saptamana 32 de sarcina.
► Rezultatele și urmarire:
Dacă se găsește o problemă, cum ar fi lichidul amniotic scăzut, este posibil ca bebelușul să trebuiască să fie nascut mai devreme.
Despre testele prenatate, mai poti citi:
Ce analize sunt gratuite pentru gravide?
Analizele in sarcina si teste obligatorii în sarcină indiferent de varsta
Testele prenatale: privire generala
Teste de sarcina care se fac in trimestrul 2: ghid complet
Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Si pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.
Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Noiembrie 2024)
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate (c) 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII