9 lucruri pe care as fi vrut sa le stiu inainte de a adopta un copil - confesiuni

9 lucruri pe care as fi vrut sa le stiu inainte de a adopta un copil - confesiuni

9 lucruri pe care as fi vrut sa le stiu inainte de a adopta un copil - confesiuni

O mămică care a adoptat un copilaș, acum 14 ani, își deschide sufletul și povestește sincer despre ce ar fi vrut să știe înainte de a face acest pas.

De la înțelegerea faptului că dragostea nu vine mereu instantaneu, la păstrarea lucrurilor familiare pentru copilul tău, până la găsirea puterii de a face față întrebărilor incomode. Descoperă cele 9 lucruri pe care părinții și-ar fi dorit să le știe înainte de a adopta un copil.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cunoaste-ti limitele
Ce are de-a face dragostea cu asta?
Pastrati lucrurile familiar
Nu ii scoateti afara ca pe un deget inflamat
Cine e mami/tati?
Oamenii sunt indiscreti
Discuta cu copilul
Fiti o echipa
Bucurati-va, timpul trece atat de repede

Adoptia este, pentru multi parinti - o experienta frumoasa si complexa in acelasi timp. De la a sti ca trebuie sa astepti ca dragostea sa vina de la sine si de la a pastra lucurile familiare pentru copilul tau, pana la a face fata intrebarilor inconfortabile, ce pot aparea la un moment dat.

O mamica ce a adoptat un baietel impreuna cu sotul ei, Mihai  - pe Gabriel -  in varsta de 14 ani pe cand acesta avea doi ani - ne povesteste pe forumul Desprecopii despre adoptii.

Cunoaste-ti limitele si pregateste-te pentru un drum ce pare intens si emotional

Imbarcarea in in procesul adoptiei este complex, infricosator, intens si emotional. Cei mai multi dintre copiii pentru adoptie au fost introdusi in sistem dupa ce au fost luati de la parintii lor naturali, avand eventual experiente de abuz sau neglijare. Vei auzi istorisiri care te vor face sa plangi, iar unii copii iti vor fura inima. Fiti sinceri cu voi insiva – ganditi-va ce puteti oferi ca parinti in ceea ce priveste varsta copilului, grupurile de frati sau orice alte dificultati ar mai putea aparea, si cum va veti potrivi ca familie.

Ce are de-a face dragostea cu asta?

La baza adoptiei sunt doua intrebari fundamentale – poti iubi copilul altcuiva iar el poate va poate iubi? Din proprie experienta, stiu ca ambele sunt posibile. Insa nu exista nicio modalitate de a sti asta atunci cand adopti. Tot ceea ce poti face este sa speri: este o speranta a inimii ce co-exista cu frica. M-am simtit total dedicata lui Gabriel si protectoarea atunci cand el a sosit in viata mea, insa il iubeam? Nu il cunosteam dar stiam ca trebuie sa astept ca dragostea sa apara, si a aparut.

Pastrati lucrurile familiare

Cand a sosit Gabriel, eram disperata sa il imbrac asa cum as fi vrut eu sa arate. Insa chiar si o noua firma de detergent de haine poate fi coplesitoare pentru un copil micut mutat intr-un mediu strain si aflat in situatia de a se obisnui cu mirosuri, texturi, culori si sunete nefamiliare. Oricat de urgenta ar fi nevoia de a schimba aceste lucruri, pastrati aceleasi jucarii, haine si lenjerii de pat pana se stabilesc copiii in noua lor viata.

adoptie

Ad-Extra3:

Nu il expune din prima lumii din jur 

Toti noii parinti se simt vizati de privirile celorlalti, iar parintii adoptivi mult mai mult decat ceilalti. Ati fost adusi impreuna ca straini si totusi acum formati o familie. Este probabil ca al tau copil sa fie un micut vorbaret, plimbaret sau pretentios. Copiii ar putea fi marisori. Nu ai avut luxul de a-i cunoaste de la nastere, de a avea grija de ei la primul zambet, pas sau dintisor. in schimb, ai fost catapultat direct in campul de lupta al balanosoarelor din parcuri si a grupurilor de joaca – ba chiar la locul de joaca al scolii.

Daca au un acces de furie in public, in cel mai bun caz, simti ca toata lumea te priveste, iar in cel mai rau caz, copilul tau va fi luat de catre serviciul social. Multe luni, m-am simtit responsabila de un copil furat. As fi inventat scuze in fata strainilor, spunandu-le vanzatorilor, soferilor de autobuz si colegelor mamici, “Este adoptat!”. Nu a ajutat faptul ca in primele sase saptamani ne spunea la amandoi pe nume. invatarea abrupta este un pas foarte greu, insa pe masura ce ajungeti cu totii sa va cunoasteti mai bine, lucrurile vor intra pe fagasul normal.

Cine e mami/tati?

Am simtit ca nu trebuia doar sa invat cum sa devin o mama, trebuia sa castig si dreptul de a fi una – un sentiment obisnuit in randul parintilor adoptivi. insa voi v-ati pregatit mai bine decat majoritatea pentru a deveni parinti, ati trecut printr-un riguros proces de evaluare in care a trebuit sa va confruntati motivele pentru care va doriti o familie si sa va evaluati cat de buni veti fi in viata de familie. Cat despre spinoasa problema daca esti “adevarata” mama sau “adevaratul” tata , ia aminte la urmatoarele: ti-ai hranit, spalat si imbracat copiii, le-ai sters lacrimile, le-ai citit povesti si i-ai iubit. Nu poti ajunge un parinte mai adevarat decat atat.

Oamenii sunt indiscreti

Fiti pregatiti pentru intrebari incomode de la straini, cunostinte insensibile si copii indiscreti. Eu si sotul meu suntem albi, iar fiul nostru nu prea, ceea ce a condus la observatii intruzive, inclusiv “Ce sange are in el?” Consultati-va cat de multe informatii doriti sa oferiti despre familia voastra si fiti pregatiti cu raspunsurile. Este important sa va amintiti ca istoria personala a copilului vostru este povestea lui de spus, nu a voastra.

Discuta cu copilul

Fiti inca de la inceput deschisi cu copilul vostru in privinta adoptiei sale. Vorbiti-le despre aceasta, raspundeti-le la intrebari si adaugati informatii in plus atunci cand este cazul. Nu incerca sa ii conduci.

Un album cu numele Povestea Vietii, colectia de fotografii si fapte despre viata copilului de dinainte de a ajunge la tine, de catre asistentul social al copilului tau – ti-ar putea fi un instrument folositor pentru a le explica, iar lor pentru a intelege evenimentele de pana acum. Daca nu esti multumit de materialele care ti-au fost oferite, construieste-i propria carte Povestea Vietii. Noi am facut-o.

Fiti o echipa

Ca la orice parinti, un pic de parenting competitiv se strecoara in viata voastra. Amandoi incercati sa creati o legatura intre voi si aceasta persoana micuta, si sa ii castigati dragostea. Am fost surprinsa sa-mi descopar mama interioara la cateva luni dupa sosirea lui Gabriel, determinata sa fiu ingrijitorul de la comanda.

Bucurati-va, timpul trece atat de repede

Primii cativa ani sunt un vartej de experiente noi si emotii intense, uneori sunt atat de coplesitori incat uitati sa va bucurati de ei.

Fiul meu are acum 14 ani si nu mai are nevoie de mine sa il imping in carucior, sa il trimit la somn; sa ii citesc povestea de noapte-buna;  sau nu mai este nevoie sa ii spun sa se spele pe dinti (de fapt, inca are nevoie de asta). Iubesc sa am un adolescent mai inalt decat mine, insa imi doresc sa pot avea macar o zi impreuna cu el la varsta de doi ani si sa stiu ceea ce stiu acum – ca totul va fi bine.

7 motive pentru a adopta un copil

Ai dragoste de oferit? Adopta un copil.
Te chinui de ani de zile cu un tratament obositor pentru infertilitate care te consuma si nu duce nicaieri? Semnalul e clar: Adopta un copil.

Copilul care creste in inima mamei si inima tatalui. Cuplurile care adopta un copil spun ca pe lume exista doua feluri de copii: cei crescuti in burtica mamei si cei ce cresc in inima ei.

Se mai spune ca daca ti-e dat sa adopti, vei lua hotararea asta la momentul potrivit, adica exact atunci cand copilul care ti-este menit e gata sa fie adoptat. Articolul complet <<aici>>

Cititi si: Cand spunem copilului ca este adoptat?

Cel mai important forum national despre adoptii:

Adoptia sau a iubi fara limite
Experiente, ganduri, legislatie, club de suport. Un forum plin de caldura.

autor: o mamica de la Desprecopii - toate drepturile rezervate 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Adoptie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII