7 lucruri pe care le-am invățat de cand sunt mamă

7 lucruri pe care le-am invatat de cand sunt mama

7 lucruri pe care le-am invățat de cand sunt mamă

De când sunt mămică s-au produs foarte multe schimbări în viața mea. La unele m-am așteptat, altele au venit din spate și m-au luat pe nepregătite. Acest lucru m-a făcut să fiu mereu în gardă și să încetez să-mi mai fac planuri. Să-mi dau voie să mă bucur de experiența de părinte și să investesc cu drag în cel mai important proiect al vieții mele.

Iată ce invățăm când devenim mame - o relatare personală a unei mămici de la Desprecopii.

în acest articol veți citi mai multe despre:
1. Copilul meu este prioritatea mea
2. Deși dorm mai puțin și cu multe întreruperi, mă trezesc mai odihnită
3. Frustrările apar doar dacă nu ești încă pregătit să renunți la tot ce făceai înainte
4. Unui copil nu trebuie să-i spui ce să facă. Trebuie să o faci chiar tu iar el o să învețe asta de la tine
5. Copiii sunt diferiți și au nevoi diferite
6. Nu există prea mult în brațe, prea multă atenție și prea multă iubire
7. Nu există rețete și scurtături ca să fii un bun părinte

Cât despre învățare, pe măsură ce trece timpul îmi dau seama că indiferent de stilul parental pe care încerc să-l aplic, scopul primordial e să construiesc o relație armonioasă cu copilul meu, să-l înțeleg, să cresc un copil echilibrat, cu stimă de sine ridicată, auto-disciplinat și capabil să-și rezolve singur conflictele.

De când sunt mămica Sarei am învățat să fiu mai bună și mai atentă cu cei din jurul meu. Am învățat să prețuiesc ce este important și cel mai important am învățat să mă iubesc pe mine și să dăruiesc iubire, la rândul meu.

Procesul de învățare nu s-a încheiat, zi de îi aflu noi chestii și descopăr alte lucruri care îmi schimbă viața și modul în care mă raportez la copilul meu. Dar, pentru că mi s-a părut relevant, am făcut un top cu 7 lucruri importante pe care le-am descoperit (trăindu-le pe piele mea) de când sunt mamă:

1. Copilul meu este prioritatea mea

Asta înseamnă că nimeni și nimic nu este mai important decât el. Adică nu o să-l pun niciodată pe planul al doilea, nu o să fac compromisuri când vine vorba de el și nu să-l neglijez atunci când o să aibă nevoie mai mare de mine.

2. Deși dorm mai puțin și cu multe întreruperi, mă trezesc mai odihnită

E lucru constatat și demonstrat că există multe beneficii atunci când copilul doarme cu mama lui. Printre ele se numără sudarea legăturii dintre cei doi și îmbunătățirea comportamentul copilului pe măsură ce acesta crește. De partea cealalaltă sunt cercetători care au descoperit că mamele care alăptează (comparativ cu cela care hrănesc artificial copilul sau mixt) au, în medie, cu 45 de minute mai mult timp de dormit, chiar dacă somnul le este fragmentat și au un nivel mai mare de energie pe timpul zilei.

bebelus

3. Frustrările apar doar dacă nu ești încă pregătit să renunți la tot ce făceai înainte

Nimeni nu m-a pregătit pentru perioada în care o să fiu nevoită să renunț la tot, dar la absolut tot ce făceam înainte de copil, și să-mi îndrept atenția asupra unui bebeluș care are nevoie de mine 24 de ore din 24. Cu toate astea, mi-am dat seama că nu este nevoie să le am pe toate, dacaă le am măcar pe cele mai importante. Aici mă refer la faptul că nu trebuie să mă încarc cu prea multe sarcini ci trebuie să mă focusez pe nevoile fizice și psihologice ale bebelușului. Dacă nu am curățenie lună în casă, dacă nu întotdeauna să spăl vasele la timp, dacă nu fac 3 feluri de mâncare pe zi și nu am gunoiul dus, dar copilul meu e schimbat, hrănit, spălat și liniștit, cu siguranță nu o să mai adun frustrări în bagajul meu emoțional.

Ad-Extra3:

4. Unui copil nu trebuie să-i spui ce să facă. Trebuie să o faci chiar tu iar el o să învețe asta de la tine

S-a demonstrat de atâtea ori că e în zadar să-i tot repetăm copilului ce e bine și ce e rău să facă și că puterea exemplului funcționează de fiecare dată. Un copil va crește într-un mediu armonios, va dezvolta relații armonioase, va fi independent și perfect capabil să-și rezolve propriile conflicte atunci când va vedea toate lucrurile astea la părinții lui. Valabil și în cazul rezolvării unui conflict. În loc să-i dăm copilului variante de soluții, noi trebuie să gestionăm conflictul asfel încât el singur să fie capabil să găsească rezolvarea. De cele mai multe ori, copiii sunt oglinda părinților lor.

5. Copiii sunt diferiți și au nevoi diferite

Am învățat că nu trebuie să-mi compar copilul cu nimeni altcineva. El este unic, se dezvoltă în propriul ritm, are achiziții conform vârstei și mediului în care trăiește. Cât timp se încadrează în graficele de creștere, are un comportament specific vârstei lui, este energic și plin de viață, nu trebuie să mă îngrijorez că încă nu a renunțat la oliță sau că încă nu s-a înțărcat. Copiii sunt diferiți și au nevoi diferite. Unii vor vrea să stea mai mult în brațe sau vor mânca mai încet decât ceilalți. Alții vor începe să meargă mai devreme de un an sau vor avea un interes crescut pentru oliță. Indiferent de ritmul lor de creștere, putem înceta să ne comparăm copiii între ei și începe să ne bucurăm de faptul că-i avem și că ne fac viața atât de frumoasă.

6. Nu există prea mult în brațe, prea multă atenție și prea multă iubire

Din punctul meu de vedere există o mare diferență între iubire și răsfăț. Acesta din urmă apare atunci când mama este cuprinsă de neîncredere, de îndoială că oferă suficient, de dorința de a îi da copilului din ce în ce mai mult.

În ceea ce privește bebelușul, eu cred că nu există prea multă atenție, iubire sau prea mult în brațe. Un nou-născut nu o să plângă niciodată atât timp cât nevoile lui primare vor fi satisfăcute. Cât despre atenție și ținut în brațe, bebelușul își va dori mereu să fie într-un mediu protejat, familiar în care se simte iubit și dorit.

7. Nu există rețete și scurtături ca să fii un bun părinte

Fiecare mamă își cunoaște foarte bine copilul și știe ce e bine și ce nu, pentru el. Este vital să se informeze, să citească și să-i aibă ca parteneri pe medicul pediatru, pe educator, învățător sau profesor. Însă deciziile îi aparțin. Nu există rețete și nu există anumiți pași care să îți garanteze succesul în meseria de părinte. Dragostea, blândețea, ascultarea și timpul petrecut cu copilul tău sunt factori importanți în creștere și educare.

Acum e rândul tău să-mi spui, tu ce ai învățat de când ești părinte?.

Bucura-te de fiecare clipa cu copilul tau mamico pentru ca fericirea unei mame vine din lucrurile simple

”Bucura-te de fiecare clipa cu copilul tau, cresc atat de repede...” spun toti prietenii cu copii mai mari inca de cand l-ai adus acasa pentru prima oara. Doamne, ce dreptate aveau. Pe de o parte, cu oboseala, stresul și tăvălugul emoțional al primelor săptămâni, simți că niciodată nu-ți vei aparține tu ție din nou cu adevărat. Că niciodată nu vei mai merge la toaletă fără spectatori. Că niciodată nu vei mai dormi patru ore legate. Că sânii tăi nu vor mai fi niciodată altceva decât sursă de hrană. Timpul trece leneș, în aceeași rutină care te obosește, te transformă într-un roboțel care nu face altceva toată ziua decât să alăpteze, să schimbe funduri de bebeluș, să legene prunci semiadormiți și să cânte, până la senzația de saturație maximă, ”bate vântul frunzele” ... articolul complet AICI

 

Numai mamele pot intelege: 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata

Se spune ca uitarea este binecuvantare. Si cred ca asa este, probabil mama natura a randuit uitarea in mintea oamenilor pentru a-i ajuta sa treaca peste experiente dureroase, pentru a le regenera spiritul si a le face loc pentru noi amintiri. Insa exista lucruri pe care nu vreau sa le uit, indiferent de anii pe care-i voi mai aduna...

Motivul pentru care amintirile acestea mi s-au lipit de cele mai intime structuri ale memoriei mele, de unde n-ar putea fi vreodată înlăturate fără daune ireversibile, ține de mai mulți factori. Pe de o parte, sunt amintiri pe care nu le pot uita la modul obiectiv, așa cum n-ai putea vreodată uita să te trezești dimineața. Sunt momente de viață care mi-au fundamentat noua identitate de mamă, care au format, într-o țesătură complicată și nebănuită, big-bangul care a dus la nașterea universului meu matern.

Dar poate ca numai mamele pot intelege asta. Citeste 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata... 

Despre meseria de mama, merita citit si:

Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala
Ce citeste copilul tau? Sugestii pentru lecturile copilariei
Unde au disparut idolii muzicali?
Curatenia de Pasti si Saptamana Patimilor
Dincolo de iubire intr-o alta dimensiune
Dorintele unei mame de 1 iunie
Ceea ce nu am anticipat inainte de a deveni mama unui baiat
O vara retro pentru copilul meu: cum ar putea fi
Impresii de pe insula in care nimeni nu m-a vazut plangand
 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 

autor: Magdalena Aldea

Mamica redactor la Desprecopii.com
Magda scrie si pe blogul ei aici.

Toate drepturile rezervate (c) 2019

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII