Cum sa NU mai tipi la copiii tai: foloseste aceste 10 sfaturi de pareting calm

Cum sa NU mai tipi la copiii tai -  foloseste aceste 10 sfaturi de parenting calm

Cum sa NU mai tipi la copiii tai: foloseste aceste 10 sfaturi de pareting calm

Parenting Calm - majoritatea aspirăm la asta, ni-l dorim și chiar ne promitem că așa va fi – însă este atât de dificil de pus în practică, uneori. 🌱

Știm cât de important este să ne educăm copiii în funcție de principiile, și nu de temerile noastre, însă, în ciuda bunelor noastre intenții, sunt momente când ne pierdem... și sfârșim țipând la cei pe care îi iubim cel mai mult – copiii noștri. Și de ce? În realitate, din motive bune...

Iată 10 sfaturi sincere și ușor de urmat pentru un parenting calm - cu alte cuvinte, cum să NU mai țipăm (zbiărăm) la copiii noștri. Încercați și voi 😉?

in acest articol veti citi mai multe despre:
Parentingul este o experienta foarte personala
Declansatori si butoane in meseria de parenting
CAMERA logica din creierul parintilor
Parentingul supraincalzit are loc adeseori
Iti poti recunoaste proprii declansatori?
Un alt declansator pentru multi parinti este atunci camd copiii lor nu asculta
Ce va necesita aceasta schimbare?
Pastreaza in minte urmatoarele modalitati de a te calma si de a-ti stabiliza emotiile dificile
Comportamentele copiilor nostri pot declansa in noi rani nevindecate

Parentingul este o experienta foarte personala

Adeseori ne acuzam copiii pentru izbucnirile noastre si ne convingem pe noi insine ca ne comportam asa din cauza ca ei nu asculta, sunt nerespectuosi impertinenti si nu au un comportament potrivit. Este important sa intelegem ca acestea sunt doar propriile noastre actiuni, comportamente sau evenimente declansatoare care ne activeaza si ne fac sa reactionam fara sa gandim. Pe langa aceasta, noi, parintii avem sentimente puternice cand vine vorba de parenting; starea parintilor poate trece de la frica, la tristete, neajutorare si altele. Parentingul este o experienta foarte personala, iar sentimentele noastre pot foarte usor sa depaseasca gandirea logica si rationamentul intelept. Pana la urma, suntem doar oameni!

Intelegem ca toate sentimentele sunt naturale, normale si acceptabile, insa nu si toate comportamentele. Provocarea noastra este sa ne acceptam sentimentele, si sa luam controlul asupra comportamentului nostru atunci cand sentimente puternice ne sunt declansate.

Declansatori si butoane in meseria de parenting

Ce ne declanseaza sentimentele atat de puternic? Cu totii suntem vulnerabili la diferite emotii ce pot declansa un semnal de alarma in interiorul nostru. Unii dintre noi devenim cu usurinta infuriati, si altii profund fricosi. Pe masura ce ne crestem copiii se intampla atat de multe raniri, dezamagiri si lupte, iar fiecare dintre aceste experiente emotionale ne forteaza sa ne confruntam cu sinele nostru adevarat, cu „afacerile neterminate” si cu fricile noastre. Parentingul ne poate expune la cel mai profund si intuncat sine – cel dragut si nu prea dragut – ne expune unui sine pe care, probabil, speram sa nu il scoatem la vedere! Aceste momente de constientizare sunt dureroase si se pot interpune in calea dorintei si promisiunii noastre de a fi calmi si de a vorbi cu amabilitate si rezonabil copiilor nostri. Desigur, exploziile noastre ne fac sa ne simtim mai vinovati si fara speranta ca parinti – si ciclul continua.

Atunci cand soarele straluceste si totul merge bine, simtim ca avem sub control parentingul calm. Insa cand stresul loveste, butoanele sunt activate, iar caldura incepe sa indeparteze toata logica si ratiunea, cartile inteligente sunt aruncate pe fereastra si incep alarmele.

CAMERA logica din creierul parintilor

Sa ne imaginam creierile noastre cu doua birouri – unul sus si unul jos. Biroul de sus, numit CAMERA LOGICA, are grija de prelucrarea informatiilor logice si de pregatirea diagramelor, sistemelor, planurilor si a strategiilor. Biroul de jos, numit CAMERA EMOtIONALa, preia si proceseaza emotiile noastre. Cand lucrurile sunt linistite in biroul de jos, biroul de sus functioneaza bine. Dar daca biroul de jos se incalzeste prea tare, alarmele vor suna, biroul LOGIC de sus se inchide si lucrurile o iau razna in incercarea disperata de a potoli flacarile. Cand in cele din urma caldura este redusa, biroul de sus se redeschide si verifica pagubele, face planuri pentru reparatii si creeaza strategii pentru viitor.

Ad-Extra3:

Parentingul supraincalzit are loc adeseori

Fara a realiza, de multe ori ne ingrijim copiii dintr-un sentiment de panica, urgenta si frica, reactionand la factori ce activeaza incontinuu alarmele interne. De multe ori, partea logica si grijulie a creierului nostru se inchide, in timp ce echipajele de urgenta lucreaza peste program.

Iata vestea buna: Prin cunoasterea declansatorilor interni si prin recunoasterea si calmarea propriilor emotii, nu vei permite sa fii controlat. Daca detii controlul asupra acestora, si le mentii calme in interiorul tau, mai degraba decat sa ai aceste emotii negative revarsandu-se in exterior, vei putea sa iti educi copiii mult mai eficient. Cea mai buna parte este ca poti invata cum sa faci asta prin practica.

Aminteste-ti ca atunci cand partea emotionala a creierului este in control, este cel mai probabil sa reactionezi strigand si tipand. Alte forme de reactivitate pot include: inchidere, distantare, ignorare si inchiderea ochilor la comportament. Raspunderea, pe de alta parte, este atunci cand eviti sa spui ceva pana cand focul intern explodeaza. Apoi, poti merge sus in CAMERA LOGICA pentru a gandi cea mai buna modalitate de a raspunde copilului tau si situatiei.

parinte tipa la copil

Iti poti recunoaste proprii declansatori? Declansatorii tipici pentru parinti sunt sentimente precum:

→ Disperare
→ Neajutorare
→ Inadecvare
→ Frica
→ Vinovatie

Daca, de exemplu, copilul tau isi da ochii peste cap in fata ta, ar putea declansa sentimentul de a fi nerespectat. Acest lucru ar putea taia adanc in amintirile din copilaria ta in care ai fost nerespectat de un parinte sau de colegi. Acest sentiment, cand este declansat, ti-ar putea face inima sa galopeze, furia sa creasca, si caldura interna sa seteze alarmele inchizand logica...iar emotiile tale sa preia controlul. Oricat de mult ar sti cea mai buna parte din tine ca al tau copil se comporta exact cum ar face-o majoritatea adolescentilor – nu este personal – emotiile tale ii inregistreaza comportamentul ca fiind personal si amenintator, iar ca rezultat, emotiile se supraincalzesc. incepi sa tipi si sa iti numesti copilul plod rasfatat. De ce? Pentru ca a declansat in tine sentimente nevindecate. Daca nu stii cum sa iti linistesti sau sa iti vindeci sentimentele, este foarte posibil sa dai vina pe altii. inca trebuie sa iei atitudine in fata lipsei de respect, insa odata ce recunosti motivul pentru care te deranjeaza atat de tare, vei fi capabil sa discuti cu copilul tau cu o incarcatura emotionala mai mica.

De asemenea, un alt declansator pentru multi parinti este atunci camd copiii lor nu asculta

Poate ca aceasta te face sa te simti ignorat. Acest eveniment declanseaza inundatia ta cu multele evenimente dureroase din viata ta in care altii te-au ignorat, in special mama ta atunci cand fratele tau mai mare era in preajma, de exemplu. Emotiile tale fac ca BIROUL LOGIC sa se inchida momentan, cat vehiculele de urgenta se grabesc cu sirenele pornite sa raceasca focul furios. in ciuda bunelor tale intentii, tipi, strigi si arunci catre copilul tau pedepse irationale pentru ca nu te-a ascultat. Este posibil ca el sa nu fi avut nicio idee de ceea ce era pe cale sa porneasca in tine.

Intelege ca sentimentele si emotiile intense nu te fac o persoana rea, fara speranta sau inadecvata – te fac uman. Dar ca oameni, avem control asupra sentimentelor noastre si responsabilitatea de a raspunde matur si rational la propriile sentimente intense. In ciuda provocarilor, ESTE posibil. Te ajuta sa ai compasiune fata de tine insuti. Poti chiar sa te gandesti la aceasta ca la un prieten imaginar plin de compasiune asezat pe umarul tau tot timpul.El sau ea trebuie sa iti aminteasca ca de la tipat la calmitate, sau de la reactie la un raspuns grijuliu este o calatorie grea. Acest prieten trebuie sa te inveseleasca pe tot parcursul calatoriei. (Desigur, prietenii reali ce iti ofera compasiune pot, de asemenea, fi de folos, dar gaseste modalitati de a te baza si pe tine insuti.)

Ce va necesita aceasta schimbare?

Educa partea logica si precauta a creierului tau. Citeste articole (ca cele gasite pe acest site) care te invata si iti amintesc de ce este important sa ramai calm si sa nu iti pierzi cumpatul in fata copiilor tai. Opreste-te, ia o pauza si gandeste intotdeauna inainte de a raspunde.

Nu ii poti face pe ceilalti sa actioneze intr-un anumit mod, deci poti sa te simti bine

Pastreaza-ti in minte faptul ca, atunci cand suntem anxiosi, avem tendinta de a ne dori ca ceilalti sa gandeasca si sa actioneze in modul in care ne dorim noi sa gandeeasca si sa actioneze, in special copiii nostri. Acesta este numit instinctul de “turma”; ne face sa ne simtim mai calmi atunci cand altii actioneaza in moduri ce se potrivesc nevoilor noastre. Cand nu ii putem face pe ceilalti sa fie asa cum cum avem noi nevoie sa fie, devenim mai nerabdatori si incepem sa tipam la ei, in incercarea noastra de a-i face sa mearga impreuna cu gloata. Aceasta este o tendinta naturala ce apare la fiecare dintre noi, si pregateste-te ca ea sa se intample atunci cand se activeaza anumite butoane. Opreste-te, ia o pauza si recunoaste ca nu te poti calma prin tipat sau prin intermediul altcuiva. Gaseste modalitati de a-ti linisti sinele prin intermediul muzicii, a plimbarilor linistite si a auto-ingrijirii. Adevarul este ca, tipand la altii si sarind la ei vei provoca doar mai mult stres.

Cunoaste-ti declansatorii

Recunoaste-ti declansatorii. Acorda atentie la care dintre comportamentele copiilor tai creste caldura din tine. Verifica-ti semnnalele corporale care indica aceasta crestere. Ai umerii incordati? Gatul stramt? Cuvintele tale sunt defensive? Verifica daca exista un model. Noteaza-ti toate aceste lucruri.

Intreaba-te de ce te supara atat de mult aceste comportamente

Noteaza-ti gandurile pe hartie. Priveste la trecutul tau si la temerile tale din viitor. Ce anume din trecutul tau te declanseaza? Ce temeri ale viitorului? intreaba-te daca comportamentul copilului tau te face sa te simti nesigur de tine insuti. Neajutorat? Fara control? Speriat? Coplesit? De ce? Ce poti face in privinta acestor sentimente? Sunt rationale sau irationale? Noteaza pe hartie ce poti face pentru a te ajuta sa te calmezi atunci cand simti oricare dintre aceste emotii declansatoare.

Cunoaste miza din joc

Aminteste-ti ca interactiunile furioase pot sa aiba, adeseori, un impact negativ asupra influentei tale in relatia cu copilul tau. Influenta va veni numai de la un copil ce doreste sa fie condus de tine. Foloseste-ti prietenul alinator care sta pe umarul tau pentru a te ajuta sa calmezi emotiile profunde ce sunt declansate. Vei dori sa stabilizezi aceste emotii in interiorul tau, pentru ca ele sa nu rabufneasca asupra celorlalti.

Pastreaza in minte urmatoarele modalitati de a te calma si de a-ti stabiliza emotiile dificile:

Sa ai asteptari realiste

Pastreaza realiste si rezonabile asteparile de la sine si de la parenting. Ofera-ti permisiunea de a fi imperfect si recunoaste inevitabilitatea de a fi inadecvat in ceea ce priveste parentingul. Daca ai dificultati in a-ti aminti aceste lucruri, vorbeste cu prietenul de pe umarul tau. El iti poate aminti aceste adevaruri si te poate ajuta sa pastrezi o perspectiva reala asupra lucrurilor. De asemenea, obtine sprijin de la prieteni si de la familia ce te iubeste.

Vindeca-ti ranile

Vindeca-ti ranile din trecut prin invatarea istoriei familiei tale sau prin cautarea de ajutor profesionist. Termina-ti treburile neterminate din trecut, pentru a nu se mai repeta in prezent. Pune-ti in ordine relatiile adulte si viata personala, pentru ca sa nu te bazezi pe copii sa umple acel gol. Priveste situatia astfel: Daca ai nevoie de aceasta de la copiii tai, sentimentul valorii tale va tine de ei. Vei fi vulnerabil in fata lor, si astfel, declansat cu usurinta.

Evita luptele pentru putere

Ai grija sa nu fii prins intr-un plasa de interactiuni negative cu copilul tau atunci cand esti declansat. Nu reactiona la reactivitatea copilului si nu te lasa prins intr-o batalie a vointelor. Bazeaza-te pe tine si pe asteparile realiste de la tine si de la copilul tau. in schimb, ramai focusat pe punctele forte ale copilului tau.

Opreste anxietatea

Daca esti un mare anxios, probabil ca porti in capul tau o multime de imagini mentale infricosatoare cu iesirile copilului tau. Imagini ale dezastrului ce va avea loc daca cei mici se vor aventura afara de unii singuri, imagini ale esecului si ale catastrofelor ce ii urmeaza. O parte dintre voi credeti, probabil, in mod fals, ca daca va ingrijorati, veti preveni intamplarea acestor lucruri. Dar nu este adevarat. incearca sa-ti supradozezi mintea cu imagini ale iesirilor fericite si in siguranta ale copiilor tai. Cand imaginile negative iti coplesesc mintea, inlocuieste-le cu cele opuse. Lucreaza la aceasta. Fa acelasi lucru cu gandurile negative, inlocuieste-le cu cele opuse, mai realiste.

Elibereaza-te de stres prin exercitii fizice

Incearca plimbatul, yoga, rugaciunea sau meditatia. Practica relaxarea mintii. Relaxeaza-ti corpul atunci cand simti ca umerii ti se incordeaza. Respira adanc si inchide ochii. Observa-ti respiratia fara a o schimba. Ia la cunostinta toate gandurile ce iti vin in minte, iar apoi intoarce-te la respiratie. Nu te judeca – doar observa ca mintea ta s-a ratacit, si adu-o inapoi la concentrare. Fa aceasta 15 minute pe zi si vei observa o calmitate mult mai mare.

Comportamentele copiilor nostri pot declansa in noi rani nevindecate

Nu ne place sentimentul pe care il trezesc uneori in noi actiunile si cuvintele lor, si fiindca nu stim cum sa ne calmam ranile, acuzam, tipam, strigam si criticam persoana ce a declansat totul. Acuzarea cuiva ne ajuta sa ne simtim mai calmi pe moment, insa nu ajuta la nimic. Asa ca data viitoare cand esti declansat, ia o pauza inainte de a reactiona, redu-ti caldura prin obtinerea unei perspective asupra situatiei in care te afli, apoi decide care este cea mai buna modalitate de a-i raspunde copilului tau. Petrece timp in BIROUL LOGIC. Gandeste-te cum sa iti abordezi copilul, astfel incat el sa invete din comportamentul sau nepotrivit, dar relatia voastra sa ramana intacta. De exemplu, daca esti declansat de lipsa respectului, dupa ce te-ai calmat, ai putea discuta cu copilul de ce este neacceptabila lipsa respectului si ce s-ar putea intampla daca situatia se va mai repeta.

Parentingul Calm nu trebuie sa fie un vis imposibil de realizat, insa necesita angajare si practica serioasa. Parentingul este un lucru serios, iar pentru ca ne iubim copiii, parentingul devine o experienta foarte emotionala ce declanseaza emotiile noastre cele mai profunde si mai vulnerabile. Fii bland cu tine insuti in aceasta calatorie..

10 pasi pentru a te calma atunci cand iti vine sa tipi la copilul tau: minighid de calmare

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale meseriei de parinte tine de felul in care reusim sa ne stapanim propriile emotii si trairi pe care le avem fata de propriii copii si fata de situatiile carora trebuie sa le facem fata in aceasta ipostaza deloc usoara....citeste in continuare aici >

 

 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII