Infertilitatea la femei: 7 din cele mai comune cauze
Infertilitatea unei femei poate fi determinată de o serie de probleme care, in cele mai multe cazuri se pot trata insă trebuiesc mai intai identificate. Fie că este determinată de tulburări de ovulatie, varstă, endometrioză, probleme ale mucusului cervical, o greutate nesanatoasă, sau alte probleme ... infertilitatea este o luptă care poate fi invinsă dacă te informezi corect și faci pași concreți pentru a o invinge.
Iată care sunt, potrivit Asociației Naționale de Ginecologie din SUA - 7 dintre principalele cauze ale infertilității la femei.
- veti citi:
Incerci să rămai insarcinată și nu reușești?
Probleme de ovulație
Vârsta și efectul asupra fertilitații
Endometrioza
Greutate corporală ne-sănătoasă
Probleme ale mucusului cervical
Trompe uterine înfundate
Fibroame uterine
Alte cauze care pot sta la baza infertilitătii unei femei
Incerci să rămai insarcinată și nu reușești?
Daca iti doresti sa ramai insarcinata si testul de sarcina refuza sa arate acele doua liniute, sa stii ca nu esti singura care are astfel de probleme.
In jur de 12% dintre cupluri din Romania au probleme cu fertilitatea. Daca problema este la femeie, si vorbim de probleme de fertiltiate la femei, exista o lista de cauze care poate contine problema. Deci, sa vedem in continuare care sunt, potrivit Asociatei de Ginecologie din SUA - cateva dintre principalele cauze ale infertilității la femei.
1. Probleme de ovulație
Problemele legate de ovulație pot fi cauzate de sindromul ovarului polichistic. Acesta este un dezechilibru hormonal care poate interfera cu ovulația normală.
Insuficiența ovariană primară (cunoscută și ca insuficiență ovariană prematură) poate provoca, de asemenea, probleme de ovulație. Insufiienta ovariana este atunci când ovarele nu mai funcționează corect înainte de vârsta de 40 de ani, afectând eliberarea de ouă și șansele de sarcină. Retineti ca insuficienta ovariana precede menopauza, atunci când se opreste complet ovulația și femeia nu mai are mesntruatie.
Hiperprolactinemia este situatia in care femeia are prea mult prolactină, hormonul care stimulează laptele matern și care poate, de asemenea, să interfereze cu ovulația.
Problemele legate de tiroidă - cum ar fi prea mult hormon tiroidian (hipertiroidismul) sau prea puțin (hipotiroidismul) - pot afecta și ciclul menstrual. Condițiile hiperprolactinemiei și ale tiroidei pot fi ușor tratate, deci este important să căutați diagnosticul.
Mai multe despre tulburarile de ovulatie, puteti citi pe larg aici: Tulburarile de ovulatie: cauze si efecte
2. Vârsta și efectul asupra fertilitații
Femeile care amana momentul in care vor sa fie mame - accepta indirect faptul ca pot avea probleme de infertilitate mai tarziu. Multe femei așteaptă până la vârsta de 35 și 41 de ani să aibă copii. Aproximativ o treime din cuplurile în care femeia are peste 30 de ani au probleme de fertilitate. Timpul și biologia sunt pe partea femeilor în timpul anilor '20 pentru ca intre 20-30 de ani, corpul femeii este in conditii perfecte pentru sarcină.
In acest deceniu - intre 20 si 30 de ani, femeile au cel mai mare număr de ovule de calitate. Ovulele unei femei mai tinere ofera si riscum mai mic ca bebelusul sa aibă anomalii genetice care cauzează afecțiuni precum sindromul Down. La aceasta varsta, riscul de avort spontan este de asemenea mai mic. Clinica de Ginecologie din Cleveland, SUA- afirmă că studiile arată că riscul de avort spontan este de 12% până la 15% pentru femeile în vârsta de 20 de ani, comparativ cu 25% pentru femeile cu vârsta de 40 de ani. De asemenea, este fizic mai ușor ca femeile în vârsta de 20 de ani să aibă un copil, riscul de hipertensiune arterială, diabetul gestațional și alte probleme de sănătate care pot complica sarcina. Și femeile mai tinere sunt mai puțin susceptibile de a avea greutate mică la naștere sau copii prematuri. Când sunteți mai în vârstă, ovarele au un număr mai mic de ovule și acestea nu sunt la fel de sănătoase.
► Multe femei nu iau in calcul la modul cel mai serios consecintele maternitatii tarzii - citeste despre sarcina la diverse varste aici:
Sarcina intre 40-50 de ani - Sarcina intre 40-50 de ani: riscuri dar si vesti bune
Sarcina intre 30-40 de ani: deceniul de aur al maternitati
Ad-Extra3:
3. Endometrioza
În cazul endometriozei, țesutul care acoperă uterul începe să crească în alte locuri, cum ar fi în spatele uterului, în tuburile uterine, în abdomen, în pelvis sau în ovare. Aceasta provoacă iritarea și dezvoltarea țesutului cicatrician. Unele femei cu endometrioză nu au simptome. Altele au dureri in timpul actului sexual sau mentruatii dureroase, sângerări grele sau sangerari neobișnuite și dureri pelvine generale.
Endometrioza poate face dificilă o sarcina deoarece afecțiunea poate provoca tuberculi ftalopi blocați, poate afecta implantarea, provoca inflamații în pelvis și poate afecta calitatea ovulelor. Tratamentul pentru endometrioză variază. Îndepărtarea chirurgicală a țesutului cicatricial sau deschiderea tubului uterin blocat vă poate îmbunătăți șansele de a rămâne gravidă. Citeste pe larg Endometrioza: simptome, cauze si tratament
4. Greutate corporală ne-sănătoasă
Menținerea unui stil de viață inactiv și kilogramele in plus (obezitatea) pot crește riscul de infertilitate și pot crește riscul de avort spontan. La fel, o tulburare de alimentație, cum ar fi anorexia sau bulimia sau dietele cu conținut scăzut de calorii sau restrictivă, sunt un pericol pentru fertilitate. Din fericire, puteți lua măsuri pentru a pierde sau a câștiga greutate și poate fi capabil de a concepe odată ce ați ajuns la o greutate corporală sănătoasă.
Citeste mai multe detalii aici Pierderea in greutate si fertilitatea unei femei
Indicele masei corporale (body mass index - BMI) este folosit in medicina pentru a determina riscul unei persoane de a dezvolta boli pe fondul greutatii prea mici ori prea mari. Totusi, acesta este o aproximare si nu masoara procentul de grasime din corp.
Formula folosita este una simpla: greutatea (kg)/inaltime (m)2. De exemplu: o femeie cu greutatea de 55 kg si 1,65 m, va avea un IMC de 55/(1,65 x 1,65) = 55/2,7225 = 20,2
In prezent, definesc BMI-ul normal ca fiind intre 18.5 si 24.9. Citeste detalii aici Care este BMI-ul ideal pentru femei?
5. Probleme ale mucusului cervical
Mucusul cervical, un fluid secretat de colul uterin atunci când estrogenul stimulează producția, permite spermatozoizilor să supraviețuiască în mediul ostil, acid al vaginului. Mucusul cervical anormal poate împiedica sperma să ajungă la ouă. Din păcate, tratamentele pentru îmbunătățirea mucoasei cervicale nu sunt dovedite, dar depășirea mucoasei cu inseminarea intrauterină este eficientă.
Mucusul cervical își modifică, de obicei, consistența în forme clare și elastice, astfel încât spermatozoizii să se poată mișca ușor prin mucus în organele reproducătoare feminine.
Într-un caz de anomalii ale mucusului cervical, mucusul împiedică trecerea spermatozoizilor. Mucusul poate contracta o infecție sau poate conține anticorpi care ucid sperma. Aceste probleme se întâlnesc la femeile cu cervicită cronică sau un cervix îngust, urmate de orice intervenție chirurgicală anterioară , și care duc la eșecul sarcinii.
6. Trompe uterine înfundate
Tuburile uterine defecte sau blocate pot împiedica sperma să ajungă în ouă și să prevină ovulul fertilizat de a ajunge în uter. Obstructia trompelor uterine este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii la femei. Trompele uterine sunt doua tuburi subtiri aflate de o parte si de cealalta a uterului, care transporta ovulul matur catre cavitatea uterina. Atunci cand trompele uterine sunt infundate, fecundarea ovulelor de catre spermatozoizi care are loc la capatul distal al trompei uterine devine imposibila. 25% dintre cazurile de infertilitate feminina sunt cauzate de obstructiile tubare
De asemenea, obstructia tubara determina frecvent sarcina ectopica.
Unele cauze comune ale problemelor tubale includ infecții cu transmitere sexuală cum ar fi chlamydia și gonoreea, care pot duce la boală inflamatorie pelviană sau PID, o infecție generalizată a bazinului care poate provoca cicatrici și blocarea tuburilor uterine; endometrioza; și chirurgia pelviană anterioară. Este posibil să aveți o intervenție chirurgicală pentru a încerca să deschideți tuburile.
7 Fibroame uterine
Fibroamele pot interfera cu implantarea ouului fertilizat. Fibroamele uterine sunt tumori benigne frecvente, care apar la aproximativ 70% dintre femei. De obicei, sunt descoperite intamplator la un consult ginecologic de rutina. Alteori femeia se prezinta la medic din cauza unor simptome caracteristice acestei boli: sangerari uterine, tulburari de tranzit intestinal, dureri abdominale, tulburari de menstruatie, cresterea in volum a abdomenului sau infertilitate.
Fibroamele care se găsesc în apropierea căptușelii endometriale pot provoca menstruatii foarte mari și probleme cu implantarea embrionară sau cu complicațiile sarcinii. Majoritatea fibroamelor, deoarece nu se află în mucoasa uterului, nu influențează sarcina sau nu creează o sarcină cu risc crescut, dar este posibil să aveți un risc mai mare de avort spontan sau infertilitate.
Alte cauze care pot sta la baza infertilității unei femei
Sunt chimicalele o cauza a infertilitatii?
Grupa de sange si influenta asupra fertilitatii femeii
Infertilitatea unui cuplu - cand incepe ingrijorarea?
Cele mai multe cupluri sănătoase sub vârsta de 35 de ani care încearcă să conceapă și să aibă sex neprotejat în fiecare zi în jurul perioadei de ovulație pot rămâne gravide într-un an. Dacă nu rămâneți însărcinată cât de repede doriți sau sperați, luați în considerare vizitarea furnizorului dvs. de sănătate și sugerați-i partenerului dvs. să facă același lucru, deoarece problema ar putea fi a lui.
Dacă sunteți mai în vârstă, poate doriți să obțineți ajutor mai devreme pentru că fertilitatea scade odată cu vârsta. Cu cât vizitați mai devreme un specialist în fertilitate, cu atât mai probabil veți avea succes în tratamentul fertilității. Citeste Infertilitatea: Ce ar dori sa auda femeile care trec prin lupta cu infertilitatea
Doua cauze controversate ale infertilitatii
Cercetarile legate de infertilitate sunt o procupare constanta in medicina ultimlor decenii. Chiar daca procedurile FIV au evoluat si succesele inregistrate in acest domeniu sunt din ce in ce mai numeroase, incercarile specialistilor de a determina cu exactitate cauzele care determina infertilitatea sunt la fel de intense. Citeste mai departe AICI
7 lucruri despre Infertilitatea la femei:
Grupa de sange si fertilitatea femeii
Femeile nu pot da inapoi ceasul biologic
Probleme ale trompelor uterine
Fertilitatea scade odata cu avansarea in varsta
Dezechilibrul hormonal si legatura cu fertilitatea
Menopauza prematura
Tulburarile de ovulatie: cauze si efecte
SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!
Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra!
Forum si comunitate de suport pentru femeile care apeleaza la FIV: Forumul FIV (Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme. )
autor: Desprecopii.com , Toate drepturile rezervate (c) 2020
referinte medicale: referinte American Association of Obstetricians and Gynecologists Foundation - www.aaogf.org
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 26:
Asteptam cu drag emisiunea! Multumim Desprecopii.com pentru aceste emisiuni. Sper sa inceapa la timp.
Datorita catorva detalii tehnice, inceperea transmisiei s-a prelungit cu cateva momente. Vom fi LIVE imediat.
Sunt o proaspata mamica si ma gandesc cu infrigurare la momentul diversificarii. Eu am fost un copil foarte pretentios la mancare, la fel si sotul meu... ce ne facem? Se transmite? cum sa procedam sa facem acest pas al diversificarii bebelusului unul lin si placut, atat pentru noi cat si pentru bebe?
Da, este posibila o predispozitie genetica spre a fi mai mancacios sau, dimpotriva, mai selectiv, depinde de metabolismul bazal. Desigur, sunt importante si cauzele pentru care parintii au fost selectivi din punct de verdere alimentar, mai exact daca au fost strict cauze care tin de metabolismul bazal sau au fost greseli ale celor implicati in alimentatia acestora. Ce puteti face? Daca este vorba de o componenta genetica, nu este nimic de facut decat sa o acceptati ca atare si sa va relaxati. Altfel, riscati sa adaugati greseli de abordare care sa faca situatia mai rea decat este. Important este ca micutul sa fie sanatos si medicul pediatru sa va confirme ca se dezvolta normal. Nu puteti sa ajutati decat fiind cat mai relaxati, asigurandu-i rutine consecvente, multa joaca si miscare - de preferat in aer liber - si un mediu de viata familial cat mai pozitiv.
Fetita mea seamana la fizionomie cu sotul meu. Este adevarat ca o sa aiba temperamentul meu?
Copilul meu este mofturos si imi pierd rabdarea cu el la masa. Fetita nu a fost asa dar baietelul (al doilea copil) este foarte agitat la masa. Este o problema de temperament sau este vina mea ca nu am rabdare?
Cat de importanta este alimentatia in dezvoltarea neuronala?
Continutul de Omega 3 si Omega 6 sunt direct legate de dezvoltarea neuronala. Consumul de peste provenit din ape nepoluate este foarte folositor. Legumele, fructele aduc antioxidanti, vitamine.
Ce sa faci atunci cand mama are lapte dar copilul refuza sanul?
Imi este frica de faptul ca bebelusul meu mananca mult. Orice vede vrea si el... mai bea si o sticla de laptic plina inainte de culcare... Noi am optat pentru auto-diversificare, astfel incat ce are in fata mananca tot... are 11 luni si apetitul mare :) Cand ar trebui sa imi fac griji? Sa il opresc din a ciuguli intre mese... sau cum sa procedez?
Nu este o atitudine tocmai corecta "a ciuguli " intre mese. Predispune la obezitatea copilului dvs. si aduce obiceiuri alimentare nesanatoase pe termen lung. Jucati-va mai mult cu copilul dvs., relaxati-va in aer liber zilnic, consumati fructe, legume fara aport caloric mare.
Nu este o atitudine tocmai corecta "a ciuguli " intre mese. Predispune la obezitatea copilului dvs. si aduce obiceiuri alimentare nesanatoase pe termen lung. Jucati-va mai mult cu copilul dvs., relaxati-va in aer liber zilnic, consumati fructe, legume fara aport caloric mare.
Baiatul meu vomita des laptele. Folosim formula speciala. Din cauza aceasta nu stiu cat mananca sau daca mananca suficient. In greutate merge bine (in grafic). Poate sa dezvolte o deficienta la ceva?
Faceti diferenta intre varsaturi (la o ora dupa masa lapte "branzit " cu miros acru, aspect coagulat) si regurgitatie (imediat dupa masa, in primele 10 min). Consultati-va medicul de familie, efectuati un consult gastroenterologic. Consulturile vor stabili daca exista un deficit real sau nu.
Faceti diferenta intre varsaturi (la o ora dupa masa lapte "branzit " cu miros acru, aspect coagulat) si regurgitatie (imediat dupa masa, in primele 10 min). Consultati-va medicul de familie, efectuati un consult gastroenterologic. Consulturile vor stabili daca exista un deficit real sau nu.
Din pacate nu am reusit sa imi alaptez micutul din diverse motive. Problema mea este ca printisorul nu se satura cu lapticul din sticulta seara si mereu plange pana cand ii mai dau putin. Intrebarea mea este: care este cantitatea maxima de laptic pe care un bebelus de 5 luni ar trebui sa o bea itnr-o zi (si noapte)? Multumesc anticipat!
110-120ml/kg/corp/zi.
Pot sa folosesc apa plata (imbuteliata) pentru a pregati formula bebelusului?
Putem sa amestecam laptele de vaca cu lapte praf pentru un copil care a inceput diversificarea?
Raspuns pentru: Putem sa amestecam laptele de vaca cu lapte praf? Nu, categoric NU. Puteti oferi lapte praf la cana sau biberon (sugarul este perfect apt sa bea din canita de la 6 luni, evitand biberonul daca este posibil). Recomandam introducerea laptelui de vaca dupa 2 ani. Ideal, copilul poate utiliza lapte de vaca dupa 3-4 ani. Pana atunci, este recomandata alaptarea, Daca doriti sa preparati orez cu lapte sau gris cu lapte, se poate utiliza lapte de vaca 1,5%, care a fiert in prealabil min 10 minute pe foc deschis.
Buna seara tuturor :) imi place emisiunea. Cat este "valabila " sa spun asa o sticluta cu lapte deja preparat, daca nu am nici o modalitate de a-l pune la rece si sta la temepratura camerei?
Buna. Cat este de important sa cumparam lapte pentru copii fortificat cu fier? Este necesar sa facem in acelasi timp si analize bebelusului sa vedem daca are o deficienta de fier? Va multumesc!
In alimentatia complementara/alternativa a copilului mic, se recomanda utilizarea de lapte praf adaptat varstei copilului, starii sale de sanatate. Lapturile moderne au in compozitie si fier, pentru a evita aparitia anemiei.
Pana la ce varsta este recomandat ca un copil sa bea laptic formula? Varsta maxima :)
3-4 ani si peste. Nu sunt contraindicatii (exceptie fiind intolerantele la proteina laptelui de vaca, dovedite medical).
Buna seara... Cum as putea sa imi conving copilul sa renunte la sticluta de noapte? Nu exista noapte sa nu ceara sticla de laptic...ca urmare se mai trezeste inca o data sa faca pipi... este obositor atat ptr el cat si ptr noi.. dati-mi un sfat va rog! Are 3 anisori...
Pot sa pun cereale in formula? SI cat?
Am urmarit produse diferite de lapte praf si cantitatea de Fier variaza intr-un interval destul de mare. Cum stim care este bun si pe care sa-l alegem? Cat fier este necesar pentru un copil de 2 ani?
Beblusa mea de 4 luni refuza formula... a avut un inceput bun, insa acum pur si simplu nu o mai vrea (aceeasi, nu a fost schimbata)! Imi da impresia ca ii este fomica, suge de 2 ori si gata!!! Va rog ajutati-ma cu un sfat!
Copilul meu in varsta de 8 luni are deja o mica anemie. Este suficient laptele fortificat cu fier si cerealele sau e nevoie de mai mult? La cat timp ar trebui sa ii repet analizele?
Buna seara, Stiu ca din punct de vedere nutritional formula de lapte are cam tot ce este necesar pentru un bebelus. Insa o data cu inceperea diversificarii, daca copilul nu mananca suficient/deloc/refuza mancarea... este nevoie sa ii fac analize pentru a vedea daca sufera de vreo deficienta? La ce semnale/simptome ar trebui sa imi fac griji?
Cum ma pot asigura ca bebele primeste suficienta vitamina D, in special acum iarna?
Am auzit afirmatia ca prea mult lapte consumat poate duce la deficienta de fier.. anemie la bebelus. Este adevarat? Multumesc mult
Daca copilul este alergic la anumite alimente (oua de exemplu) este posibil sa dezvolte si o anumita deficienta?
Am un bebelus de 4 luni si jumatate, iar pediatrul mi-a recomandat sa incep diversificarea cat mai repede. I-am spus ca nu sunt de acord, ca mi-as dori sa o incep la 6 luni. Raspunsul lui a fost ca risca sa dezvolte deficinete nutritionale! Va rog indrumati-ma, ce ar trebui sa fac? Astept pana la 6 luni sau incep acum diversificarea? Bebe a fost alaptat exclusiv doar 2 luni jumatate.
Stiu ca se recomanda ca diversificarea sa inceapa la 6 luni, dar care este varsta maxima la care se poate incepe? Luand in calcul ca bebelusul nu este deloc interesat de mancare, o arunca, nu are nici cea mai mica tentatie de a o baga in gurita... vorbesc momentan de 6 luni jumatate. Multumiri!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII