Ce mananca bebelusul la 8 luni?
Bebelusul tau in varsta de 8 luni pare tentat de ceea ce mananca mami si tati? Acesta este un indiciu ca cel mic este gata de a incerca diverse alimente noi. Mai mult, acum are nevoie de mai multa energie decat inainte, pentru ca are prea multe lucruri interesante si noi de facut.
Iata ce alimente poate papa bebelusul de 8 luni si sugestii utile de retete pentru bebelusii de 8 luni.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Cele mai bune alimente pentru bebelusul de 8 luni
Cat de mult lapte matern muls este necesar pentru un bebe de opt luni?
Daca bebelusul meu de opt luni bea mai mult lapte decat este necesar?
Retete pentru bebelusii de 8 luni: a treia luna de diversificare
Planul de hranire al bebelusului de 8 luni
Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet
Atunci de ce sa amani, ofera-i un castron delicios cu ovaz! Dar ce altceva ii poti oferi la 8 luni? Iata cateva idei si sfaturi:
Cele mai bune alimente pentru bebelusul de 8 luni
Cu siguranta ai citit deja cateva informatii despre alimentatia bebelusului la 8 luni. Stim, exista atat de multe informatii, incat mami poate deveni confuza. Tocmai de aceea am compilat cele mai potrivite alimente pe care bebelusul le poate consuma la varsta de 8 luni:
1. Lapte matern sau formula
Continuati sa oferiti lapte matern copilului. Laptele matern ar trebui sa fie una din principalele surse de nutritie. Copilul are nevoie de lapte matern (sau formula) in primele sase luni. Dar dupa 6 luni, cerinta de lapte scade, in timp ce incepi sa-i dai alimente solide.
Cat de mult lapte matern muls este necesar pentru un bebe de opt luni?
Estimati de cate ori suge bebelusul in fiecare zi, de exemplu de cinci ori. Impartiti 740ml cu numarul hranirilor (740/5 = 148ml). In acest caz, trebuie sa mulgeti cca 148ml pentru fiecare hranire (daca obisnuiti sa va mulgeti in mod normal, nu daca bebe suge la san). Cu toate acestea, nu il fortati pe cel mic sa termine sticla.
Formula pentru sugari sau laptele praf pentru copii este proiectat pentru a oferi aceleasi avantaje ca si laptele matern. Puteti fie sa puneti formula in sticluta, fie intr-o ceasca si sa bea.
Ad-Extra3:
Daca bebelusul meu de opt luni bea mai mult lapte decat este necesar?
In mod ideal, trebuie sa reduceti cantitatea de lapte, pentru a face loc alimentelor solide. Cu toate acestea, daca bea mai mult decat cantitatea medie de lapte, incercati sa gasiti motivele pentru care o face:
Biberoanele cu flux rapid pot face bebelusul sa bea mai mult decat cantitatea necesara de lapte. Utilizati biberoane cu flux redus. Asigurati-va ca masurati cantitatea de lapte pe care o oferiti la fiecare hrana.
La aceasta varsta, bebelusul are nevoie de 750 / 900 de calorii pe zi. Laptele matern sau formula trebuie sa contribuie cu cel putin 400 - 500 de calorii.
Retete pentru bebelusii de 8 luni: a treia luna de diversificare
Incepand din luna a 8-a de viata, bebelusul incepe sa exploreze tot mai mult cu gusturi si texturi diferite in privinta alimentelor solide.
De acum puteti incepe sa renuntati usor la piureuri si in schimb sa ii pasati mancarica doar cu furculita sau chiar sa ii oferiti bucatele de fructe si legume...retete pentru a treia luna de diversificare, luna 8: retete AICI
2. Alimente pisate cu furculita si paine
Puteti incerca sa ii oferiti micutului linte gatita, nefiind necesar sa o faceti piure si legume fierte zdrobite usor cu furculita. Oferiti-i paine moale, deoarece painea intarita creste sansele de sufocare si constipatie. Evitati painea cu multi-cereale.
3. Cereale
Cerealele bogate in fier, cum ar fi ovazul, orzul, etc., contin nutrienti necesari cresterii si dezvoltarii bebelusului. Citeste pe larg: Introducerea cerealelor in alimentatia bebelusului: cand, cum si ce fel de variante
4. Fructe
Spalati bien fructele, curatati-le de coaja si oferiti-le bebelusului. Alegeti banane, mere, avocado, pere, cirese, piersici si multe altele.
5. Legume
Oferiti bebelusului alimente bine gatite. Taiati-le in bucati mici pentru a evita pericolul sufocarii si pentru a le mesteca usor. Cele mai bune legume la aceasta varsta sunt cartofii, morcovii, conopida, mazarea si cartofii dulci.
6. Oua
Oul este bogat in proteine, substante nutritive si este usor digerabil. Incepeti cu galbenusul de ou si, pe masura ce micutul dvs. se obisnuieste, oferiti-i si albusul, ideal dupa vasrta de 12 luni. In jurul varstei de 8 luni, pediatrii sunt de parere ca bebelusul este pregatit pentru un aliment nou:galbenusul de ou. Desi un ou nu cantareste mai mult de 60 grame, oul este un aliment plin de substante nutritive si proteine de cea mai buna calitate. Iata totul despre introducerea oului in alimentatia bebelusului. Citeste toate detaliile: Oul in alimentatia bebelusului: cum si cand
7. Peste si carne
Puteti oferi bucatele mici de carne bine gatita, dar nu adaugati sare sau piper. Citeste pe larg: Introducerea carnii si a proteinelor in alimentatia bebelusului
8. Paste
Oferiti bebelusului paste moi, bine gatite. Nu adaugati arome artificiale - in schimb, daca doriti, puteti adauga verdeturi proaspete.
9. Branza
Branza dulce de vaca este foarte buna pentru bebelusii de opt luni. O puteti amesteca cu legume, fructe sau paste.
Planul de hranire al bebelusului de 8 luni
Copilul are nevoie de trei mese pe zi, cu o gustare sau doua intre ele. Pastrati un program si stabiliti o rutina. Cantitatea de alimente pe care bebelusul o consuma poate fi mica, dar ar trebui sa fie suficienta.
De asemenea, amintiti-va ca micutul dvs. inca se obisnuieste cu alimentele solide, deci nu va faceti griji daca mananca doar o masa pe zi sua refuza cu desavrasire orice aliment, in special unul nou.
Oferiti-i o gama larga de alimente si incercati sa ii oferiti cantitatea potrivita de nutrienti in fiecare zi. De exemplu:
- 1/4 pana la 1/3 ceasca de lapte (sau 15g branzica dulce de casa)
- 1/4 pana la 1/2 ceasca cereale fortificate cu fier
- 3/4 pana la 1 ceasca de fructe
- 3/4 pana la 1 ceasca de legume
- 3 pana la 4 linguri de alimente bogate in proteine
Mic dejun (dimineata devreme): lapte matern sau formula - aproximativ 120ml
Gustare (ora 10:00): fructe sau terci de ovaz
Pranz (in jurul orei 12:30): cereale, carne, branza, legume, ou
Gustare (15:00): lapte matern sau formula - aproximativ 120ml
Cina (intre orele 18:00-19:00): supa de legume
Gustare (20:00): lapte matern sau formula - aproximativ 120ml.
Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet
Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 7 luni. Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi ghidul complet aici.
Citeste si: Reactii la alergiile alimentare
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Comunitatea Desprecopii - hai alaturi de alte mamici ca tine, pentru suport, prietenie si atitudine:
Primele 365 de zile din viata de mama
► In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.
autor: Milena Sadova Redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2018
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII