Este ficatul plin de toxine?
Ficatul. Nu chiar recunoscut ca fiind printre cele mai gustoase mancaruri, insa tot se gaseste pe masa timp de milenii. Si recent, in alimentatia alternativa, devine o cutuma. Gurmanzii numai despre asta vorbesc, si pentru un motiv bun.
Dar inevitabil, cand vad ca se mentioneaza de ficat pe un blog cu tematica alimentara sau pagina de Facebook, chiar si cand vorbesc eu despre asta, intotdeauna vad un comentariu al cuiva spunand: “Ficatul este murdar! Acolo se aduna toate toxinele!"
in acest articol veti citi mai multe despre:
Consumul ficatului era o traditie
Ar trebui sa consumi ficat?
Dar nu e chiar asa...
De ce ficatului ii trebuie o alimentatie vegetarian
Beneficiile sanatoase ale consumului de ficat
Cum ramane cu toxicitatea vitaminei A?
Este bine de consumat ficat in timp sarcinii?
Consumul ficatului era o traditie
Ideea ca ficatul nu ar trebui consumat pentru ca este un organ de detoxifiere si este plin de toxine, este un adevar binecunoscut in aceste zile. Multi oameni cred ca este periculos sa consume ficat.
Cred ca acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care cu totii ne-am oprit din a-l consuma. Nu cu foarte mult timp in urma, era o traditie – chiar si in America! – sa se consume ficat cel putin o data pe saptamana. Intreaba-ti bunica! Pun pariu ca in copilaria ei consuma ficat cu usturoi si ceapa.
Din fericire, multe traditii ce au legatura cu dieta ies la lumina – invatam ca mancand alimente precum unt, sunca si oua nu dauneaza atat de rau organismului, in ciuda reclamelor in aceasta privinta date de medici ce nu sunt la zi cu noutatile.
Ar trebui sa consumi ficat?
Nutrionistii moderni va vor spune ca ficatul ar trebui evitat pentru ca este foarte bogat in colesterol. Dar stim ca acesta nu este un lucru de care ar trebui sa ne ingrijoram. Colesterolul este sanatos si are un rol important in organism. Si sunt altii care ne avertizeaza ca ficatul este foarte bogat in vitamina A. Dar pe departe cea mai comuna conceptie gresita despre consumul de ficat pentru care se ingrijoreaza este acest mit: pentru ca este un organ de detoxifiere, ficatul actioneaza ca un filtru, captand toate toxinele din corp.
Dar nu e chiar asa...
Este adevarat ca ficatul este un organ de detoxifiere. Dar NU este adevarat ca in ficat sunt stocate toxinele.
Vreti sa stiti ce capteaza ficatul? O multime de vitamine importante, nutrienti si antioxidanti – precum vitaminele A, D, E, K, B12, cupru, fier si acid folic. Acestea ajuta ficatul sa elimine toxinele din organism – nu sa le capteze. Ficatul este capabil sa neutralizeze agentii chimici si toxinele otravitoare ce le intalnim zilnic, asa ca sistemul natural de detoxifiere al corpului poate sa le elimine.
Ad-Extra3:
De ce ficatului ii trebuie o alimentatie vegetariana
Exact ca la oameni, la vaci sau gaini, toxinele de zi cu zi sunt incluse in alimentele pe care le consuma ele. Daca animalul mananca sanatos, ficatul nu are toxine deloc.
Dar daca vaca sau gaina este hranita cu porumb modificat genetic sau alimente date cu pesticide, antibiotice sau orice altceva daunator – ficatul lucreaza din greu pentru a neutraliza totul, si nu mai este capabil. Posibil ca ficatul lor sa fie plin de toxine in momentul sacrificarii lor.
In timp ce sunt sigur ca ficatul de la animalele de ferma inca are valoarea nutritionala mare, nu sunt convins ca nutrientii depasesc toxinele ca si cantitate.
Dar un animal crescut in pasune? Ficatul este plin de nutrienti, fara toxine, si este sanatos de consumat. Aceste animale sunt sanatoase, pentru ca alimentatia este sanatoasa si benefica si traiesc in natura – si nu intre ziduri in propriile materii fecale. Animalele crescute in pasune sunt curate, sanatoase si pline de nutrienti.
Beneficiile sanatoase ale consumului de ficat
Multi din nutrientii gasiti in ficat nu pot fi gasiti nicaieri altundeva in asa cantitati mari. Ficatul contine mai multi nutrienti decat orice alt aliment! Este ca o uzina nutritionala. Aici sunt cateva beneficii:
Sursa cea mai concentrata de vitamina A si B12, si bogat in celelalte vitamine din complexul B
Sursa bogata in acid folic (acidul folic se gaseste sub forma sintetica in suplimentele de vitamine)
Bogat in cupru, zinc si crom
Co-Q10 pentru sanatatea cardiaca si beneficii antioxidante
Proteine de mare calitate
Factor impotriva oboselii-descoperit de oamenii de stiinta
Bogat in Purina, compusi pe baza de azot ce servesc ca precursori in formarea de ADN si ARN
Cum ramane cu toxicitatea vitaminei A?
Sunt ingrijorari cu privire la supradoza de vitamina A, ce se gaseste in cantitate bogata in ficat. Dar aceste ingrijorari isi au originea din studii ce arata ca anumite doze de vitamina A produsa sintetic cauzeaza problemE cardiacE si chiar ar contribui la malformatii congenitale.
Vitamina A, cea gasita in ficat sau in alimentele sanatoase, nu cauzeaza probleme de sanatate decat in cantitati foarte mari. Acest lucru s-a raportat in Merck Manual la cercetatorii artici ce au consumat mult ficat de la focile de mare si ursi polari.
Dar chiar si atunci, simptomele erau usoare – precum somnolenta, cefalee, dureri ale articulatiilor si voma – simptome ce dispar imediat imediat dupa intreruperea factorului cauzal. Si in caz de nu sunteti cercetatori artici care nu pot avea la masa decat ficat de urs polar, putin probabil sa aveti aceste simptome de la prea multa vitamina A.
Chiar si toxicitatea de la vitamina A sintetica este greu de dobandit. Ar trebui sa aveti peste 100.00 UI pentru multe luni pentru a ajunge la punctul de toxicitate, si majoritatea oamenilor nu sunt in pericol chiar daca iau vitamina sintetica. Ceea ce nu recomand. Ficatul este singura multivitamina de care am nevoie!
Este bine de consumat ficat in timp sarcinii?
Cativa oameni se intreaba daca este bine sau nu de consumat ficat in timpul sarcinii – probabil din cauza informatiilor despre vitamina A precum ca ar da malformatii congenitale.
Dar, din nou, numai vitamina A sintetica. Inca un motiv pentru care ar trebui ca femeile insarcinate sa isi ia nutrientii din mancaruri – si nu din pastile!
Ficatul este o super masa pentru femeile insarcinate, si ar trebui cu siguranta sa fie inclus in dieta inainte de sarcina si in timpul sarcinii, la fel si pentru mamele ce alapteaza. Vitaminele gasite in ficat sunt vitale pentru dezvoltarea copilului. Sunt recomandate cateva grame de ficat de la vita, oaie sau rata crescute in pasune, o data sau de doua ori pe saptamana. O singura portie are aproximativ 50.000 UI de vitamina A. Puteti consuma mai des ficat de pui, care contine mai putina vitamina A.
Consumul de ficat in timpul sarcinii: ce e prea mult e toxic pentru fat
Ficatul si preparatele pe baza de ficat - de pasare, porc, vita... fac parte din hrana oamenilor de mii de ani. Ficatul contine proteine de calitate, vitamina A, Vitamina B12, acid folic (B9) si Co-Q10 si alti nutrienti importanti. Insa tocmai pentru ca are atat de multi nutrienti de calitate poate fi prea mult si poate duce la malformatii congenitalte fatului. Asadar, iata ca trebuie sa stie orice femeie insarcinata despre cat ficat are voie sa consume si de ce trebuie sa stie ca prea mult strica ... citeste mai departe
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII