Reflexele unui nou nascut - reflexe tranzitorii ale bebelusului

Reflexele unui nou nascut - reflexe tranzitorii ale bebelusului

Reflexele unui nou nascut - reflexe tranzitorii ale bebelusului

Cand bebelusul se naste, medicul va testa primele sale reflexe, cum ar fi reflexul de prindere si reflexul de mers. Dar stiati ca copilul va dezvolta mai târziu si alte reflexe?

În primul rând, reflexele de tranzitie, sau reflexe tranzitorii, iar mai târziu reflexele permanente. Vestea este ca puteti si dvs testa cu usurinta aceste reflexe.

- veti citi:
Ce este un reflex?
Primele reflexe ale copilului nou nascut. Ce sunt reflexele tranzitorii?
Ce feluri de reflexe tranzitorii exista?
Reflexul Laundau
Reflexul Babinski
Reflexul tonic simetric
Cand dispar reflexele tranzitorii?

Ce este un reflex?

Reflexele sunt reactii automate si inconstiente ale organismului la stimuli. Bebelusii se nasc cu un numar de reflexe primitive, cum ar fi reflexul de aspiratie si cel de prindere. De aceste reflexe au nevoie bebelusii pentru a supravietui. În primul an de viata, copilul se dezvolta si mai mult: acesta dezvolta mai întâi reflexele de tranzitie iar apoi reflexele de durata.

Primele reflexe ale copilului nou nascut. Ce sunt reflexele tranzitorii?

Reflexele tranzitorii e sunt reflexe care apar în faza de tranzitie, intre aparitia primelor reflexe (reflexele primitive) si reflexele permanente (posturale), la aproximativ sase pâna la opt luni dupa nastere. Acestea sunt reflexe controlate de creier, si ajuta copilul în dezvoltarea sa motorie.

În primul an, copilul face pasi enormi in dezvoltare: el învata sa se rostogoleasca, sa se târasca, sa stea in sezut, sa se ridice, si poate, chiar sa mearga. Pentru a putea face toate aceste lucruri, copilul trebuie sa învete mai întâi ce inseamna gravitatia,  si cum sa faca fata acestuia. Dupa aceste momente, ne asteptam la aparitia reflexelor de tranzitie.

Ce feluri de reflexe tranzitorii exista?

Exista trei reflexe tranzitorii: reflexul Landau, reflexul Babinski si reflexul tonic simetric (STNR).

1. Reflexul Laundau

Reflexul Landau este un reflex de atitudine care ajuta la întarirea tensiunii musculare din corp, în special în trunchi si gât. Este un pas intermediar spre reflexul principal principal, care tine capul drept în timp ce corpul îsi schimba pozitia. El ajuta aduce reflexul sub controlul reflexului tonic Labirint care cauzeaza copilul sa creasca bine, iar la trecerea de la minte sa se târasca. Copilul dumneavoastra dezvolta acest reflex temporar înainte de a avea sase saptamâni.

Iata cum sa-l testati: acest reflex are loc la trei pâna la sase saptamâni dupa nastere, dar veti putea sa îl testati mai târziu: între cele trei si zece luni. Cum? Jucând un avion împreuna cu copilul. Mutati copilul în pozitie orizontala în aer, cu burta în jos. l sprijine în portbagaj si veti vedea ca copilul de reflexa o atitudine ca si în cazul în care el sare cu parasuta: un corp alungit, brate si picioare gesterkte, a ridicat capul. Acelasi lucru va face daca se culca pe stomac.

2. Reflexul Babinski

Desi este un reflex al picioarelor, este insa opusul simtului primitiv de apucare (prindere) al piciorului. Este un reflex important al învatarii taratului, de a sta in sezut / mersului.Afecteaza stabilitatea si echilibrul copilului dumneavoastra.

Pentru a testa: În prima luna dupa nastere,reflexul  Babinski apare. Testati acest reflex prin apasarea usoara cu degetul sau a unghia de-a lungul talpii piciorului, de la calcâi pâna la degetul mare. Degetele copilului se vor desface, iar apoi se vor ridica in sus.

3. Reflexul tonic simetric

În cazul în care bebelusul dvs. are sase pâna la opt luni, apare Reflexul Tonic Simetric (STNR). Acesta este un reflex important pentru postura corecta si pentru invatarea taratului . Copilul dumneavoastra învata de fapt miscarea jumatatii superioare si a celei inferioare a corpului în directii opuse: daca partea superioara este întinsa, partea inferioara se poate îndoi. Prin urmare, el poate întinde fie  bratele sale, fie picioarele. STNR ajuta copilul sa se ridice pe mâini si picioare, de indata ce invata sa se tarasca. De asemenea, copilul învata, în acelasi timp, sa-si focuseze ochii de aproape spre departe si invers.

Cum testam: Inainte de invatarea taratului, copilul se odihneste in genunchi, cu fesele sprijinite pe partea inferioara a picioarelor, si cu bratele intinse, sprijinindu-se pe pamânt (postura pisicii) Când ii aplecam capul înainte si în jos, bratele se îndoaie pâna când el se culca cu capul pe pamânt. Funduletul se ridica in aer, deoarece copilul îsi întinde automat picioarele. Când ridica din nou capul, bratele se extind si îsi îndoaie picioarele din nou, facând fesele sa coboare din nou.

Ad-Extra3:

Cand dispar reflexele tranzitorii?

Difera în functie de copil si de reflex, dar, în principiu, reflexele tranzitorii dispar automat dupa câteva luni, la fel ca reflexele primitive. Acest lucru are legatura cu maturarea creierului si a sistemului nervos,  deoarece copilul dezvolta functia motorie, si nu mai are nevoie de reflexele sale automate dupa un timp. În schimb, el va face miscari constiente si controlate.

Reflexul Landau ar trebui sa dispara intre cea de-a doua si a treia aniversare a copilului. Reflexul Babinski dispare atunci când copilul învata sa mearga. 

Grafice de crestere: indicatorul de crestere al bebelusului

Nasterea unui nou copil este insotita de multe intrebari ale parintilor, rudelor si prietenilor. "Este copilul bine?" "Are copilul toate degetelele?" Urmatoarele cele mai des intalnite intrebari sunt despre marimea copilului. "Care sunt greutatea si lungimea copilului?" In multe tari aceste date sunt trecute in "cartea copilului".

Aceste date vor deveni un bun indicator al sanatatii copilului, in mod special in primii trei ani. Iata graficele de crestere: indicatorul de crestere al bebelusului.

Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur

Mai intai isi ridica barbia, apoi pieptul, apoi va sta in fudulet, mai apoi va incerca sa se ridica singurel, apoi va merge sau nu ca un catel prin casa si la um moment dat va merge singur ...

O frumoase poveste de dezvoltare motorica a bebelusului. Cum cresc abilitatile motorice ale bebelusului

Deci sa trecem in revista ceea ce se intampla de la primele zile de dupa nastere pana la momentul extraordinar cand iti poti vedea bebelusul (Bebelusa) mergand: citeste toate detaliile de ladezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur

Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata

 

Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 

autor: Desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
articol aprobat de Medic pediatru Dr. Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII