De ce mămicile din România nu sunt corect informate cu privire la alăptare - opinie

De ce mamicile din Romania nu sunt corect informate cu privire la alaptare - opinie

De ce mămicile din România nu sunt corect informate cu privire la alăptare - opinie

Din păcate, alăptarea nu este atât de populară în România pe cât ar trebui să fie. Și mămicile renunță foarte ușor la această formă sănătoasă de hrană a bebelușului. Concret, România are una dintre cele mai mici rate de alăptare din Europa. Conform datelor UNICEF, doar aproximativ 12,6% dintre mamele din România își alăptează exclusiv copiii în primele șase luni de viață, ceea ce este semnificativ mai puțin decât media europeană de 25% și chiar mai mic decât media globală de 43%.

Aceste rate scăzute sunt atribuite în mare parte lipsei de informare cu privire la beneficiile alăptării, a numărului insuficient de consilieri pentru alăptare și a sprijinului inadecvat în instituțiile medicale. UNICEF și Desprecopii.com promovează diverse măsuri pentru a crește rata alăptării, inclusiv campanii de conștientizare și modificări legislative pentru a sprijini mamele care alăptează.


Motivele sunt variate: de la sfaturile greșite primite de la mame sau cunoștințe, la regulile din maternități sau la lipsa curajului de a cere ajutor de specialitate. Iată părerea unei mămici de la Desprecopii despre alăptare și obstacolele care stau în calea unei alăptări de succes a bebelușului.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Asa a facut si mama, bunica... strabunica
Al doilea pericol ar fi maternitățile din România
A treia problemă intervine când mămica și bebe ajung acasă
Mamicile nu cer ajutor
Din nefericire în România alăptarea este privită cu ochi suspicioși
Ordinea priorităților de hrănire a bebelușului

Magda este o mamica redactor la Desprecopii si ne spune punctul ei de vedere despre alaptare.

Din punctul meu de vedere mămicile din România nu sunt corect informate cu privire la alăptare.

De ce? Iata care este parerea mea:

Asa a facut si mama, bunica... strabunica

Primul obstacol intervine atunci când mămica este sfătuită să procedeze așa cum au făcut-o și mamele mamelor pe vremea când erau fete tinere.

Proaspetele mămici se grăbesc să asculte de sfaturile după ureche și oferă ceai, sau apă sau lapte praf. Din start stomacul copilului este mărit și atunci producția de lapte matern nu va mai putea acoperi cererea.

Al doilea pericol ar fi maternitățile din România

Sunt foarte puține spitale private care oferă ora magică mamei și bebelușului ei. În majoritatea cazurilor, din diverse motive invocate, bebelușul este luat și adus abia peste câteva ore înapoi. Din start alăptarea este sabotată. La neonatologie bebeelușilor li se administrează lapte parf, într-o cantitate mult prea mare pentru stomăcelul lor. Este maniera în care asistentele îi determină pe nou născuți să doarmă sau să stea liniștiți.

Conform studiilor în ora magică, atunci când bebelușul și mămica sunt contact piele pe piele și acoperiți cu o pătură, scade secreția de adrenalină asfel că aceasta nu mai interferează cu oxitocina și prolactina și se stimulează secreția de lapte matern. Bebelușul instinctual se cațără pe mamă și se atașează la sân. Sunt foarte puține maternități care oferă așa ceva mămicilor. :(

Ad-Extra3:

A treia problemă intervine când mămica și bebe ajung acasă

Cand cel mic a fost hrănit cu lapte praf în maternitate, de multe ori se produce și confuzia sân-tetină, astfel că nou născutul nu știe să se atașeze corect, mama are răni la sâni, bebe plânge și e mereu nemulțumit. Aici e timpul să se ceară ajutor specializat întrucât renunțarea la lapte praf se face treptat ca să se evite dezhidratarea. Un consultant vine acasă, verifică atașarea, controlează bebelușul de fren, se uită ca indicatorii alăptării să fie conformi și abia apoi găsește o soluție.

Mamicile nu cer ajutor

Din păcate, am auzit de multe mămici care, deși au avut un start bun în alăptare, după câteva luni, din cauza puseurilor sau a stării de agitație a bebelușului, au întrerupt alăptarea. Nu au cerut ajutor, nu au avut sprijin din parte apropiaților și nu din cauza presiunii au cedat în fața laptelui praf.

  Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

  Poti de asemeni sa ceri sfatul personal al unei consultate specializate in alaptare: Specialistele in alaptare: consultantele cu certificat international pentru lactatie din Romania

Din nefericire în România alăptarea este privită cu ochi suspicioși

Mămicile care îndrăznesc să alăpteze în public sunt judecate și blamate pentru indicență. Ca și cum nu ar fi un lucru atât de natural și de firesc să-ți hrănești bebelușul atunci când cere. Să nu mai vorbesc despre cazurile de alăptare extinsă. Mamele care optează să alăpteze și după ce copiii lor împlinesc vârsta de 2 ani sunt ironizate și neînțelese de societate. Majoritatea medicilor și pediatrilor nu sunt corect informați și îndeamnă foarte ușor la întreruperea alăptării din diverse motive.

Laptele matern are în componență peste 250 de substanțe inclusiv celule stem și încă se mai descoperă. Sunt studii la nivel internațional care atestă faptul că laptele matern stimulează inteligența și duce la un IQ mai mare. La fel există multe cazuri de bebeluși născuți prematur și cu probleme mari de sănătate care au primit lapte matern și și-au dezvoltat o imunitate mult mai mare decât dacă ar fi fost hrăniți cu lapte praf. Laptele matern este considerat și primul vaccin al copilului. Este oferit printr-un canal curat, la o temperatură optimă, în cantitatea potrivită. Alăptarea funcționează pe principiul cerere-ofertă.

Ordinea priorităților de hrănire a bebelușului:

-alăptat la sân
-hrănit cu lapte muls (căniță, păhărel pentru a evita confuzia sân/tetină)
-hrănit cu lapte matern donat (dacă mama din motive medicale sau alte motive nu reușește să se mulgă)
-lapte praf.

Citeste si Legatura dintre colicii bebelusului alaptat si alimentatia mamicii

Alaptarea - ghid complet

Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii  - de la Desprecopii.com:

Forumul de ALAPTARE 

Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️

 

 

autor: Magdalena Aldea

Mamica redactor la Desprecopii.com

Toate drepturile rezervate © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Roșu Georgiana
    Roșu Georgiana trimis la 1/4/2024

    Bebeluşul nu se satura la sân

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII