Imbunatatirea somnului bebelusului cu Metoda Ferber: mituri si realitati

Imbunatatirea somnului bebelusului cu Metoda Ferber -  mituri si realitati

Imbunatatirea somnului bebelusului cu Metoda Ferber: mituri si realitati

Metoda Ferber de invatare a somnului bebelusului este o abordare - uneori controversata - care presupune urmarea unei rutine de somn care incepe cu dragoste si mangaieri si apoi punerea bebelusului treaz in patut si lasarea lui acolo (chiar daca plange), pentru perioade de timp din ce in ce mai mari. Asezarea unui bebelus treaz in pat, spune Ferber, este cruciala in invatarea sa cu succes de a adormi singur.

Iata o trecere in revista a miturilor si realitatilor care tin de Metoda Ferber de invatare a somnului la bebelusi.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cine este Richard Ferber?
Ce este mai exact metoda Ferber?
Metoda lui Ferber: Fapte si Fictiune
Ce este nou in versiunea revizuita a cartii?
De ce este abordarea lui Ferber atat de controversata?
Pot modifica metoda Ferber?

Cand somnul bebelusului este o problema ...

Cand vine vorba despre somnul bebelusului, orice sfat poate fi de mare ajutor mamicilor obosite ale caror bebelusi au probleme cu somnicul in primul an de viata.

Tocmai pentru ca exista atat de multe feluri in care bebelusii invata rutina somnului - exista si multe metode si sfaturi ...

De-a lungul anilor, metoda Ferber de invatare a somnului a starnit controverse in randul parintilor, a pediatrilor si a expertilor in somn deopotriva: Unii garanteaza rezultate optime in cazul abordarea Ferber, in timp ce altii sustin ca metoda creeaza copiilor prpbleme emotionale de lunga durata. De asemenea, ea este adeseori exagerata si inteleasa gresit - deci, aplicata gresit.

Iata tot ce trebuie sa stii despre Metoda Gerber pentru somnul bebelusului:

Cine este Richard Ferber?

Sa incepem cu numele. Pediatrul Richard Ferber este fondatorul si fostul director al Centrului de Tulburari de Somn Pediatrice, de la Spitalul de Copii din Boston, SUA. Din momentul publicarii cartii sale Rezolva problemele de somn ale copilului tau in 1985, el a devenit un fel de guru in somnul bebelusului - deseori controversat.

Daca esti o proaspata mamica, sunt sanse sa fi auzit despre metoda lui Ferber de a invata copiii sa se calmeze inainte de culcare – o metoda adesori numita “Ferberizare.” Aceasta metoda si variatiile sale este mentionata si ca “plange pana la capat”, desi Ferber nu o numeste niciodata asa.

Ce este mai exact metoda Ferber?

Intr-un rezumat, Ferber spune ca iti poti invata copilul sa se calmeze singur atunci cand este fizic si emotional pregatit pentru aceasta, de obicei intre trei si cinci luni de viata.

El recomanda urmarea unei rutine de somn care incepe cu dragoste si mangaieri si apoi punerea copilului treaz in patut si lasarea lui acolo (chiar daca plange), pentru perioade de timp din ce in ce mai mari. Asezarea unui copil treaz in pat, spune Ferber, este cruciala in invatarea sa cu succes de a adormi singur.

Parintii sunt instruiti sa-si mangaie si sa ofere confort copiilor lor dupa fiecare perioada predeterminata de timp, dar sa nu ii ia in brate sau sa ii hraneasca. Aceasta rutina este numita “asteptare progresiva.”

Timpul sugerat de asteptare, pentru care Ferber a facut diagrame in cartea sa, este bazat pe cat de confortabil te simti tu cu aceasta tehnica, pe cat de multe zile ai folosit-o si de cat de multe ori ti-ai verificat deja copilul in acea noapte.

Teoria spune ca dupa cateva zile pana la o saptamana de crestere graduala a timpului de asteptat, majoritatea copiilor invata sa adoarma de unii singuri, constientizand ca prin plans nu realizeaza nimic mai mult decat o scurta verificare din partea ta.

Ad-Extra3:

Metoda lui Ferber: Fapte si Mituri

 Fictiune

Ferber spune ca ar trebui sa-ti lasi copilul sa planga de unul singur in patutul sau pana cand adoarme.

Fapt

Ferber nu spune niciodata ca ar trebui sa-ti lasi pur si simplu copilul in patut si sa inchizi usa in urma ta. Abordarea sa de asteptare progresiva iti permite sa limitezi treptat timpul petrecut in camera copilului in timp ce ii oferi regulat confort si siguranta – si te linistesti si pe tine afland ca cel mic este bine.

 Fictiune

Ferber incurajeaza parintii sa-si lase copiii sa planga pana cand acestia vomita.

Fapt

Aceasta idee este adusa de multe ori impotriva lui Ferber ca dovada a faptului ca metoda sa este dura. Este adevarat ca un copil care plange mult timp si intens ar putea vomita, insa acesta nu este un lucru neobisnuit. Ideea lui Ferber este ca chiar daca al tau copil vomita nu ar trebui sa te determine sa renunti la antrenarea somnului.

Sfatul sau? Curata copilul iar apoi paraseste camera. Ferber considera ca o criza de plans sau o perioada mai lunga de plansete in ‘singuratate’ nu va afecta copilul pe termen lung.

 Fictiune

Ferber spune ca metoda sa va functiona usor si rapid pentru toata lumea.

Fapt

Ferber considera ca abordarea sa este eficienta, insa nu a pretins niciodata ca este usoara. Ideal, metoda functioneaza in cateva zile - o saptamana, dar Ferber recunoaste ca nu se intampla intotdeauna asa. Cartea sa contine o multime de sugestii despre ce sa faci in cazul in care programul de somn nu functioneaza, si incurajari pentru parintii care gasesc procesul ca fiind dificil.

 Fictiune

Ferber spune ca nu trebuie niciodata niciodata sa deviezi de la programul de somn.

Fapt

Rutina este fundamentala pentru metoda lui Ferber, insa el recunoaste ca, inevitabil, vor fi momente in care va trebui sa fii flexibil, ca atunci cand copilul este bolnav, calatoresti sau ai o bona. Daca programul de somn al copilului tau a fost intrerupt asa incat s-a ajuns la punctul in care se trezeste din nou noaptea, este posibil sa fii nevoit sa reiei tot procesul de antrenare de la inceput.

Ce este nou in versiunea revizuita a cartii?

Cand a aparut editia din 2006 a cartii Rezolva problemele de somn ale copilului tau, s-a zvonit ca Ferber si-a inversat abordarea anterioara, insa nu este adevarat. Noua carte evidentiaza o multime din ideile pe care Ferber le-a scris in volumul anterior si include acum anumite clarificari importante si adaugiri:

“Cry it out” - sau "plange pana la capat"

In prefata cartii revizuite, Ferber isi clarifica pozitia. “Simpla lasare a copilului singur in patut pentru a plange lungi perioade de timp pana cand adoarme, indiferent de cat timp este nevoie, este o abordare cu care nu sunt de acord. Din contra, multe dintre abordarile pe care le-am recomandat sunt concepute special pentru a evita plansul inutil.”
Tehnica de astepare progresiva a lui Ferber incurajeaza parintii sa ofere frecvent confort copilului pe durata procesului de antrenare a somnului.

Citeste si Bebelusul e agitat? Iata 10 motive pentru care nu isi gaseste linistea si nu poate dormi

Dormitul cu copilul

In editia originala a cartii, Ferber era ferm impotriva conceptului de co-dormit, spunand “Stim sigur ca oamenii dorm mai bine singuri in pat”. El a sustinut si ideea ca o parte importanta a dezvoltarii sanatoase a copilului o reprezinta invatarea dormitului de unul singur. In editia reviziuita, Ferber este mai permisiv cu privire la acest subiect.

Cu privire la copiii care dorm impreuna cu parintii lor el spune ca “simplul dormit cu parintii nu ii priveaza de invatare sau de dezvoltarea propriului simt al individualitatii. Orice doresti sa faci, orice te simti confortabil sa faci, este lucrul corect de facut, atat timp cat functioneaza.”

Nota editorului: Co-sleepingul nu este fara riscuri. Academia Americana de Pediatrie (AAP) nu recomanda asezarea copiilor de un an sau chiar mai mici in acelasi pat cu adulti deoarece exista riscul de a apare sindromul mortii subite si sufocarea sau strangularea (care se pot intampla in cazul in care copilul se blocheaza in pat). In schimb, AAP sugereaza ca adultii si copiii sa imparta aceeasi camera, insa nu aceleasi suprafete de dormit. Aceasta poate reduce cu aproximativ 50% aparitia sindromului mortii subite.

Atipirile. Editia din 2006 include un intreg capitol pe acest subiect.

Informatii noi. Cartea revizuita ofera informatii actualizate despre nevoile de somn ale copiilor, apneea in somn si alte chestiuni bazate pe noi cercetari si descoperiri stiintifice ce au avut loc dupa momentul initial al publicarii carrtii.

O abordare mai flexibila. In volumul actualizat, tonul lui Ferber este putin mai cald si mai relaxat. Lucrul impreuna cu familiile, de-a lungul anilor, l-a invatat ca, in ceea ce priveste somnul, exista o gama larga de abordari care pot functiona. In cartea actualizata, el incurajeaza parintii sa isi adapteze programul la nevoile propriului lor copil si la credintele din propria familie.

De ce este abordarea lui Ferber atat de controversata?

Nu toti parintii si expertii in parenting cred ca este bine sa lasi un sugar de unul singur sa planga, nici macar pentru cateva minute. Avocatii abordarii “Fara Plans” considera abordarea lui Ferber ca fiind daunatoare pentru copii si argumenteaza ca aceasta ar putea submina sentimentul de securitate in lume al celor mici.
Unele dintre controversele asupra metodei lui Ferber rezulta si din neintelegerile raspandite despre ceea ce implica de fapt metoda sa.

Pot modifica metoda Ferber?

Desigur. Daca vrei sa incerci metoda Ferber, insa o gasesti a fi prea rigida, apeleaza la o abordare mai graduala a sa.

De exemplu, poti intinde programul de 7 zile ale lui Ferber la peste 14 zile penttru a mari asteptarea dintre verificari in fiecare noapte urmatoare. De asemenea, poti fi flexibil atunci cand este nevoie: Daca copilul este bolnav sau se simte inconfortabil, ia o pauza de la acesta metoda si incearc-o mai tarziu cand copilul se simte mai bine..

Citeste si: Invata-ti bebelusul sa doarma in numai 7 zile: diagrama lectiei si sfaturi de somn

Unde doarme bebelusul - eterna dezbatere

Despre unde doarme bebelusul si dormitul bebelusului in pat cu parintii sau doar cu mama este un subiect de dezbatere care a generat numeroase controverse pe Desprecopii.

In timp ce unii specialisti sustin ca exista numeroase avantaje in ceea ce priveste dezvoltarea psihologica a copilului, altii sustin, cu argumente, ca dormitul bebelusului impreuna cu parintii poate fi extrem de periculos, fiind una dintre principalele cauze ale mortii subite. 

Dezbaterea este readusa in discutie de un studiu neozeelandez, publicat cu catva timp in urma in revista Pediatrics, SUA. Specialistii  avertizeaza asupra riscurilor la care este supus bebelusul care doarme in pat cu parintii, aducand in prim plan o alta problema majora, aceea a respiratiei. Ei considera ca acest obicei pune in pericol viata bebelusului in primul rand prin diminuarea nivelului de oxigen din sange. La aceasta concluzie s-a ajuns in urma unui experiment care a constat in supravegherea a doua grupe de bebelusi intr-o camera cu infrarosii. citeste mai departe aici >

Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte

Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere? Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare.

In primele zile el e treaz cam o ora pe zi, aceasta perioada crescand la trei ore pana la sfarsitul plinei luni de viata. De asemenea, incepand de la o luna copilul va reusi sa doarma mai mult timp fara pauza.
Iata diagrama somnului unui bebelus de la nastere pana la 36 de luni.

Despre somnul bebelusului merita citit si:

Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Unde doarme bebelusul, dezbaterea aprinsa a parintilor
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Secretul unui somn mai lung al bebelusului
Ce saltea alegem pentru patutul bebelusului?
Ce tulbura noptile copilului mic?


Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Alina Ciobanu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020
referinte: Revista Pediatrics, Parents.com, Oudersonline.com si sfaturile medicilor de la Desprecopii

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII