Când bebe doarme in același pat cu părinții: dezavantaje care răman deseori ne-rostite

Cand bebe doarme in acelasi pat cu parintii -  dezavantaje care raman deseori ne-rostite

Când bebe doarme in același pat cu părinții: dezavantaje care răman deseori ne-rostite

Există părinți care dorm în același pat cu bebelușul și sunt avocați pasionați ai acestei metode. Însă, deși dormitul bebelușului în același pat cu părinții (co-sleeping) poate părea un mod drăgălaș de apropiere, studiile au demonstrat că acesta poate provoca stres mamei și poate înrăutăți relația cuplului.

→ Iată tot ce trebuie să știi despre dezavantajele dormitului bebelușului în pat la mami și tati...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Co-sleeping este pur si simplu o practica
Practica co-sleepingului este controversata din motive medicale si culturale
Dar acele mame care practica co-sleeping pe termen lung?
Jumatate din lume doame asa
Co-sleepingul influenteaza viata sexuala a unui cuplu

Exista multi copilasi care dorm in acelasi pat cu parintii

Da, exista multi copilasi care dorm in acelasi pat cu parintii. Si nu numai in Romania :)

Dar sa trecem la stiinta :)

De ce dormitul in acelasi pat cu bebelusul duce la stres?

Cercetatorul american Doug Teti si sotia lui imparteau patul cu copiii, cu toti cei trei copii, acum mari. Deci, atunci cand doctorul Teti, profesor de dezvoltare umana si studii de familie, au decis sa participe la un studiu al co-sleeping-ului, punand camere video in dormitoarele a 139 cupluri din Pennsylvania - SUA, nu se astepta la rezultat.

Pentru ca, nu se astepta sa vada co-sleepingul asociat stresului familial. Deci, spre surprinderea sa, multi dintre parintii studiului care au dormit impreuna cu copiii lor dupa varsta de 6 luni, un grup pe care l-au numit "co-sleeping persistent", au aratat semne de stres, in special mamele.

Dr. Teti a subliniat faptul ca studiul si rezultatul sau nu este impotriva co-sleepingului, dar sugereaza ca un numar de factori, inclusiv presiunile culturale si un partener care nu intelege contextul, pot face pe termen lung co-sleepingul o experienta mai stresanta pentru unele familii.

Co-sleeping este pur si simplu o practica de somn

Co-sleeping este pur si simplu o practica, la fel cum somnul solitar este o practica” a spus el. "Este important ca parintii sa fie pe aceeasi pagina cu privire la practicile pe care copiii le aleg sa le puna in aplicare".
Studiul, publicat luna aceasta in revista psychologytoday.com, a fost neobisnuit in faptul ca a urmarit 139 de cupluri, majoritatea casatoriti sau care traiesc impreuna, si care au permis generos cercetatorilor sa intre in camerele lor cu camere video, inregistrand interactiunile nocturne cu noii lor copii la cinci puncte in primul an de viata.

Co-sleeping - definit in acest studiu ca impartirea camerei sau impartirea patului, adesea o combinatie a celor doua, a fost surprinzator de comun in copilaria timpurie. Aproape 75% dintre parinti au dormit de-a lungul timpului cu sugarii, iar aproximativ jumatate au dormit inca trei luni dupa nastere. Dar, odata ce copiii au ajuns la varsta de 6 luni, doar unul din patru copii a continuat sa imparta un pat sau o camera cu parintii lor.

Ad-Extra3:

Practica co-sleepingului este controversata din motive medicale si culturale

Academia Americana de Pediatrie recomanda impartirea camerei fara impartirea patului ca cel mai sigur mod de a dormi, dar nu spune cat timp ar trebui sa dureze acest aranjament. In timp ce partajarea paturilor de familie este comuna in multe parti ale lumii, practica este, in general, incruntata in culturile occidentale, unde copiii au fost in mod traditional plasati in paturi, in camere separate de parinti.

► Citeste si Mută-ți bebelușul în dormitor dar nu în patul tău!

Academia  a constatat ca, in medie, mamele care au practicat co-sleepingul in ultimele 6 luni au avut un somn mai fragmentat si au raportat o mai mica satisfactie in casatoriile lor si in cat de bine lucrau ele si partenerii lor impreuna ca parinti. Bazandu-se pe casete video, aveau tendinta si de a fi mai putin sensibile si mai iritabile cu copiii lor inainte de culcare. In special, co-sleepingul nu pare sa perturbe somnul tatalui sau sa scada ratingul tatalui privind satisfactia conjugala si co-parentala.

co-sleeping bebelus

Dar acele mame care practica co-sleeping pe termen lung?

Multe se chinuiau si nu se simteau sprijinite. "Ceea ce indica datele noastre este ca in esantionul nostru din Statele Unite, co-dsleepingul precoce, care se incheie la 6 luni, nu pare a fi asociat deloc cu stresul crescut al familiei, dar co-sleepingul persistent, depasind varsta de 6 luni, da”, a spus doctorul Teti. "Spre deosebire de alte parti ale lumii in care co-sleepingul persistent este normativ din punct de vedere cultural, persistenta co-sleeping in Statele Unite nu este, iar cand este facut, mamele devin in special tintele criticilor si experimenteaza o anxietate excesiva".

Jumatate din lume doame asa

Daca co-sleepingul prelungit contribuie la stresul familial, acest efect poate fi unic pentru Statele Unite sau chiar pentru populatia studiata. "Jumatate din lume doame asa," a spus Dr. Teti si el a banuit ca rezultatele ar fi fost diferite intr-o tara in care co-sleeping este mai mult de masa, cum ar fi Japonia.

In timp ce unii parinti gasesc co-sleepingul cu un copil mai usor de manevrat, altii gasesc ingrijirea constanta si intreruperea somnului ca fiind obositoare.

Beth Day si sotul ei, din Seattle, au dormit in aceeasi camera cu fiul lor si au descoperit ca a inceput sa se trezeasca din ce in ce mai frecvent in jurul varstei de 12 luni. De indata ce l-au mutat in camera lui, a inceput sa doarma pe toata perioada noptii.

"Odata ce mi-am primit inapoi spatiul personal, relatia mea cu copilul si sotul s-a imbunatatit foarte mult. Nu cred ca mi-am dat seama cum am avut un astfel de sentiment de spatiu personal invadat pana cand nu mai exista", a spus doamna Day. Obtinerea unui somn mai bun a ajutat-o. Cu noptile fragmentate de co-sleeping, "eram foarte iritabila cu fiul meu si sotul meu si nu aveam energia de a ma juca sau interactiona cu adevarat cu copilul", a spus ea.

Co-sleepingul influenteaza viata sexuala a unui cuplu

Una dintre cele mai frecvente intrebari despre co-sleeping este modul in care influenteaza viata sexuala a unui cuplu. Parintii spun ca atunci cand un copil doarme in aceeasi camera, mentinerea intimitatii poate necesita creativitate.

"Nu mai facem sex in patul nostru, dar exista si alte locuri", a declarat Leah Nilson de la Vancouver, British Columbia. Ea si sotul ei au dormit impreuna cu fiul lor in varsta de 2 ani inca de la nastere. "Nu ne-a afectat negativ relatia nici in cel mai mic detaliu. Impartirea patului este unul dintre aspectele mai placute ale parentingului."

In timp ce studiul Penn State a aratat o corelatie intre co-sleepingul pe termen lung si familiile stresate, aceasta nu inseamna ca, co-sleepingul provoaca stresul. Ar putea fi invers – stresul acelei familiei face mult mai posibil co-sleepingul. In cadrul studiului, mamele care erau mai putin fericite in casatoriile lor si s-au simtit nesuportate de sotii lor atunci cand copilul avea varsta de 1 luna au avut mai multe sanse de a se implica in co-sleeping persistent dupa 6 luni. Mamele care au dormit impreuna cu bebelusii de la o luna, dar au avut relatii mai fericite, aveau mai multe sanse de a termina co-sleepingul in 6 luni.

Iar unele familii, a spus doctorul Teti, au fost incantate de co-sleeping, dar experienta lor a fost pierduta in media grupului.

"Am subliniat in lucrarea noastra ca, co-sleepingul persistent poate fi un marker al stresului familial crescut, nu neaparat o cauza", a spus el. "Imaginea este complicata."

In familiile ce practica co-sleepingul, care au probleme cu somnul, dr. Craig Canapari, directorul medical al Centrului de somn pediatric Yale, SUA -  recomanda adesea mutarea copilului intr-o camera diferita, daca este posibil. "Ea simplifica lucrurile in termenii tuturor celor care au un somn mai bun", a spus el. Cu toate acestea, el a recunoscut ca vede familiile care cauta ajutor, nu cele pentru care co-sleepingul este bun.

In cadrul studiului, bebelusii care au dormit in primul an impreuna cu parintii nu au fost mai susceptibili de a fi hraniti mai mult decat cei care nu au facut-o, iar modelele lor de somn nu se deosebeau de copiii care au fost mutati in propriile lor camere cand aveau 6 luni.

Dr. James McKenna, directorul Laboratorului de somn comportamental mama-copil la Universitatea din Notre Dame - SUA, care nu a fost implicat in studiu, a spus ca doreste sa stie cat timp mamele au fost departe de bebelusii lor in timpul zilei, ceea ce ar putea afecta decizia de a dormi impreuna.

Ambii parnti trebuie sa decida unde doarme bebelusul

Dr. McKenna a fost ingrijorat ca descoperirile ar putea fi prea usor interpretate ca fiind "o alta lovitura impotriva unui segment bun de mame care sunt perfect fericite sa faca ceea ce fac", a spus el.

Pentru ca co-sleepingul sa functioneze bine pentru o familie, comunicarea este cheia, crede dr. Teti. Atunci cand se decide unde ar trebui sa doarma bebelusul, a spus el, cuplurile ar trebui sa se asigure ca "ambii membri sunt de acord cu aceasta decizia si fac tot ce pot pentru a-si promova propria relatie in alte moduri".

Citeste parerea mamicilor de la Desprecopii aici: De ce e atat de nociv co-sleeping_ul? si attachement parenting - opinii 

Co-sleeping sau cand bebe doarme in acelasi pat cu parintii: 7 mituri si multe adevaruri

Pe forumul Desprecopii exista discutii interminabile despre co-sleeping. Avocatii sunt excelenti de ambele tabere. Exista mamici care jura ca nu exista nimic mai bun pentru bebelus decat dormitul in acelasi pat cu parintii... desi exista si multe mamici care refuza acest trend si prefera sa isi puna patutul in patut. Iata 7 mituri si multe adevaruri despre co-sleeping si parerea multor mamici care sunt adeptele acestui trend.

Citeste mai departe aici >

 Citeste parerea mamicilor de la Desprecopii aici: De ce e atat de nociv co-sleeping_ul? si attachement parenting - opinii

 

Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte

Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere? Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare.

In primele zile el e treaz cam o ora pe zi, aceasta perioada crescand la trei ore pana la sfarsitul plinei luni de viata. De asemenea, incepand de la o luna copilul va reusi sa doarma mai mult timp fara pauza.
Iata diagrama somnului unui bebelus de la nastere pana la 36 de luni.


Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte: https://cosleeping.nd.edu/;
psychologytoday.com

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII