Deshidratarea la bebeluși este periculoasă - iată care sunt semnele și ce trebuie să faci dacă bebe are diaree

Deshidratarea la bebelusi este periculoasa - iata care sunt semnele si ce trebuie sa faci daca bebe are diaree

Deshidratarea la bebeluși este periculoasă - iată care sunt semnele și ce trebuie să faci dacă bebe are diaree

Deshidratarea la bebeluși este periculoasă - iată care sunt semnele și ce trebuie să faci dacă bebelușul are diaree.

Bebelușii se pot deshidrata foarte repede dacă au diaree. Corpurile lor mici au rezerve limitate de lichide și o rată metabolică ridicată, ceea ce face pierderea apei și a electroliților rapidă și periculoasă. Dacă lichidele nu sunt înlocuite, acest lucru poate avea consecințe grave asupra sănătății lor.

veti citi
Cunoaște semnele de deshidratare ale bebelusului
Iată câteva semne de deshidratare ale bebelusului - de care trebuie sa aveți grijă:
Cum se tratează deshidratarea - schema
Daca bebelusul are semne de deshidratare
Varsaturile bebelusului, ce e normal si ce nu?

Bebelusul tău are diaree si este deshidratat?

Dacă bebelușul tău are diaree, este foarte important pentru sanatatea lui sa il mentii bine hidratat iar daca nu reusesti va fi nevoie sa mergeți la URGENTE.

Cunoaște semnele de deshidratare ale bebelusului

Dacă bebelușul tău are diaree, este foarte important să îl mențineți bine hidratat sau s-ar putea să fiți nevoit să mergeți la camera de urgență.

Bebelușii, în special, se pot deshidrata foarte repede dacă au diaree. Corpurile lor mici au rezerve de lichide relativ mici și o rată metabolică ridicată care face ușoară pierderea apei iar electroliții organismului trebuie să funcționeze. Dacă lichidele nu sunt înlocuite, rezultatul poate fi critic pentru sanatea lor.

Iată câteva semne de deshidratare ale bebelusului - de care trebuie sa aveți grijă:

deshidratare la bebelusi

- Somnolenţă
- Iritabilitate
- Sete
- Elasticitate mai mică la nivelul pielii
- Ochii și fontanelele par scufundate
- bebe nu are lacrimi
- bebe are gura uscată
- bebe are putine scutece de urina  - un bebe trebuie sa aiba cel putin 6 scutece cu pipi in decurs de 24 de ore

Citeste si Fontanelele la bebelusi: cand se inchid si ce pot semnala

Pentru rehidratarea bebelusului, medicii recomandă adesea o soluție de rehidratare orală (ORS), cum ar fi Pedialyte, Ceralyte sau Gastrolyte, în doze mici și dese, pentru a rehidrata corpul unui bebeluș. Chiar dacă copilul vomită, părinții sunt încurajați să administreze soluția. Scopul, acestei solutii de rehidratare este de a preveni pierderea de lichide care poate pune in probleme organele bebelusului. Aceste soluții de rehidratare orală - contin
glucoză, sodiu, clorură și potasiu pentru a echilibra corect nivelul electrolitilor.

ratamentul de rehidratare nu va opri diareea, dar va menține corpul bebelusului hidratat până când boala își va continua cursul. Un bebelus este considerat hidratat dacă există o cantitate normală de urină - cel puțin șase scutece umede pe zi în cazul sugarilor și al copiilor mici.

Citeste si Varsaturile bebelusului, ce e normal si ce nu?

Cantitatea de lichid de rehidratare pe care ar trebui să i-o oferiți bebelușului depinde de mărimea ei și de gradul de deshidratare.

Conform Academiei Americane de Pediatrie, bebelusii cu greutatea mai mică de 10 kg - ar trebui să bea 60 până la 120 ml de soluție de rehidratare orală pentru fiecare episod de vărsături sau diaree. Iar cei care cântăresc mai mult de 10 kg ar trebui să bea 120 până la 240 ml de soluție de rehidratare orală.

Ad-Extra3:

Cum se tratează deshidratarea  - schema

Academia Americana de Pediatrie oferă următorul ghid pentru cantitatea de soluție de rehidratare orală necesară în primele 4-6 ore de tratament pentru o persoană ușor deshidratată:

Până la 11 kilograme: 200-400 ml
11-22 kilograme: 400-00 ml
22-33 kilograme: 600-800 ml
33-44 kilograme: 800-1000 ml
44-66 kilograme: 1000-1500 ml
66-88 kilograme: 1500-2000 ml
88+ kilograme: 2000-4000 ml

Dacă este prezentă diaree acută, Academia Americana de Pediatrie recomandă evitarea produselor lactate timp de 24 până la 48 de ore, deoarece acestea pot fi greu de digerat. Cu toate acestea, dacă alăptați bebelusul, trebuie să continuați să faceți acest lucru. Bebelușii hrăniți cu lapte formula trebuie să continue să bea formula diluată - cu doar jumatate de cantitatea de lapte formula pusa in apa.

Daca bebelusul are semne de deshidratare

Daca bebelusul prezintă semne de deshidratare moderată până la severă, trebuie să solicitați de urgenta asistență medicală. Cel mai probabil, medicii vor extrage o parte din sânge pentru a verifica nivelul electrolitilor si pentru a a prescrie lichide intravenoase (IV). Nu vă alarmati dacă tratamentul include alimentări cu tub nazogastric (NG), în care un tub mic este introdus în stomacul copilului prin nas, astfel încât să poată fi administrate lichide.

În cele din urmă, pentru a preveni răspândirea virusului care provoacă diareea, este foarte important să vă spălați foarte bine și des pe mâini.

Citeste Infectia cu ROTAVIRUS la copil - ce trebuie sa stii

Varsaturile bebelusului, ce e normal si ce nu?

Varsaturile bebelusului sunt o problema trecatoare pentru multi copilasi.

In afara faptului ca este murdar, probabil, nu trebuie sa va faceti griji. Varsaturile semnifica rareori o problema serioasa. Atat timp cat copilul pare ca se simte confortabil si castiga in greutate, nu aveti vreun  motiv de ingrijorare. Iata ce este de facut atunci cand varsaturile pot semnala o problema mult mai serioasa.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Digestie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII