Cerealele in alimentatia bebelusului: nutritie echilibrata pentru burtici mici

Cerealele in alimentatia bebelusului -  nutritie echilibrata pentru burtici mici

Cerealele in alimentatia bebelusului: nutritie echilibrata pentru burtici mici

Pe masura ce bebelusul creste, nevoile lui nutritive se modifica. Cerealele pentru sugari au un rol foarte important in hrana primilor ani de viata pentru ca raspund nevoilor crescute de energie ale sugarilor de peste 6 luni si contin micronutrienti esentiali dezvoltarii fizice si cognitive. Acestea contribuie la acoperirea unor goluri ce pot aparea in nutritia sugarului in momentul inceperii diversificarii cu alimente continand nutrienti esentiali precum Fierul, Zincul, Iodul, acizi grasi si vitamine cum ar fi Niacina. In plus, acestea contribuie la stabilirea unor obiceiuri alimentare sanatoase inca de la primii pasi in aventura noilor gusturi: diversificarea alimentatiei. Insa, alaptarea este recomandata in continuare, chiar si dupa ce bebelusul implineste 6 luni si incepe diversificarea.

Iata care sunt principalele beneficii ale cerealelor speciale pentru sugari si ce trebuie sa stii.

Cerealele ii ofera sugarului energie durabila, care se elibereaza lent, pe masura nevoilor organismului sau. Prin continutul lor de fibre alimentare favorizeaza tranzitul intestinal si ajuta sugarul sa aiba un scaun normal. Cerealele simple contin substante nutritive necesare sugarului: proteine, glucide, vitamine din grupul B etc. In plus, cerealele special destinate sugarilor si copiilor de varsta mica sunt imbogatite si cu multe alte minerale si vitamine necesare dezvoltarii lui armonioase: Fier, Zinc, Iod, vitamina A, C, B1, B6, D, vitamina K, Niacina etc.

Piureurile din cereale sunt bine acceptate de sugari si permit mamicilor sa invete bebelusii cu gusturi noi, din ce in ce mai variate. Consistenta piureului poate fi crescuta pe masura ce creste si bebelusul. Dupa varsta de 6 luni poti incepe diversificarea alimentatiei cu cereale simple cu alergenicitate scazuta, fara gluten si, de preferinta, neindulcite. La toti sugarii la care s-a identificat intoleranta la gluten (asa numita boala celiaca), se aleg numai ingrediente fara gluten. Glutenul este o grupa de proteine care se gasesc in unele cereale cum sunt: grau, orz, ovaz, secara, triticale si grau spelt. Fainurile care NU contin gluten sunt cele obtinute din orez, porumb, tapioca sau roscove, si pot fi combinate intre ele sau cu alte mancaruri.

Cerealele speciale pentru sugari asigura:

→ Substante nutritive esentiale, intr-un volum suficient de mic adaptat pentru capacitatea stomacala limitata a sugarilor;
→ Textura moale care faciliteaza inghitirea;
→ Gust placut pentru a asigura acceptarea lor de catre sugari;
→ O sursa de fier biodisponibil si un plus de vitamina C, pentru a asigura o absorbtie optima a fierului;
→ Ingrediente controlate fara coloranti sau conservanti;
→ Cu probiotice (doar in unele produse)

Cerealele pentru sugari se prepara instant, conform instrucţiunilor de pe cutie:

• cu apa fiarta si racita la 40°C pentru retetele ce contin deja lapte

• cu lapte de mama sau, in cazul in care alaptarea nu este posibila, cu o formula de lapte, pentru cerealele care nu contin lapte.

La inceputul diversificarii, mancarea ar trebui sa fie mai moale, apoi consistenta va creste, treptat, pe masura ce bebelusul invata sa se descurce cu un amestec mai consistent. Mai tarziu le poti folosi in diverse combinatii preparate in casa, alaturi de hrana pe care i-o prepari tu. Astfel poti amesteca cerealele si cu alte ingrediente pe masura ce au fost introduse in alimentatia sugarului sau copilului mic, de exemplu, cu fructe, cu legume, cu branzica de vaci sau cu iaurt simplu natural etc., facand astfel mult mai variata dieta puiului tau.

Cerealele il vor cuceri repede pe micut, devenind meniul sau preferat. Iar pentru tine e important sa stii ca i-ai dat ceea ce e mai bun.

Iata avantajele si dezavantajele principalelor cereale: 

OREZ

Avantaje

Fara gluten; 
Potential scazut de reactie alergica;
In urma digestiei se elibereaza cea mai mare cantitate de energie (fata de celelalte cereale);
Contine toti cei 8 aminoacizi esentiali; Efect Impotriva diareei;

Dezavantaje

Cel mai mic continut de proteine dintre cereale.

PORUMB

Avantaje

Fara gluten; 
Sursa buna de acid linoleic si antioxidanti;
Sursa naturala de vitamine B si anumite minerale.

Dezavantaje

Continut scazut de proteine si proteine de slaba calitate.

GRAU

Avantaje

Continut ridicat de proteine;
Raport proteine/ fibre mai mare decat in cazul altor cereale, asadar graul poate fi folosit ca ingredient principal; Contine toti cei 8 aminoacizi esentiali, dar nu in cantitate suficienta.

Dezavantaje

Contine gluten si poate cauza reactii de hipersensibilitate persoanelor sensibile.

OVAZ

Avantaje

Cel mai mare continut de proteine dintre cereale, cu un aport excelent de aminoacizi esentiali;
Are o cantitate semnificativa de grasimi si un nivel ridicat de acid linoleic;
Efect Impotriva constipatiei datorita fibrelor din ovaz ce contribuie la sanatatea digestiva si ajuta la un timp normal de tranzit al scaunelor;
Nivel ridicat de antioxidanti..

Dezavantaje

Contine gluten si poate cauza reactii de hipersensibilitate persoanelor sensibile.

De retinut!

Cerealele pentru sugari sunt o sursa importanta de carbohidrati complecsi intr-o dieta echilibrata recomandandu-se consumul zilnic al acestora. Spre deosebire de cerealele simple, acestea sunt de obicei imbogatite cu vitamine si minerale in proportii corespunsatoare varstei, completand astfel posibilele goluri neacoperite de celelalte grupe alimentare.Nutrienti importanti precum fierul, zincul, iodul si niacina inregistreaza cele mai dese carente in alimentatia bebelusilor.

De asemenea cerealele sunt o sursa importanta de fibre, necesare pentru functionarea normala a sistemului digestiv, iar unele din ele sunt imbogatite cu pre si probiotice.

Dar nu uita!

Fiecare copil creste in ritmul sau, de aceea e bine sa intrebi intotdeauna pediatrul cand sa introduci cerealele in alimentatia copilului. Si sa nu pierzi din vedere ca si tu, mamico, poti beneficia de avantajele cerealelor in alimentatia ta, evident, in cazul tau fiind vorba de cerealele pentru intreaga familie.

Citeste si: Introducerea cerealelor in alimentatia bebelusului: cand, cum si ce fel de variante

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️