Fertilitatea femeii NU se termina la 40 de ani - iata de ce
40 de ani reprezintă adesea o etapă semnificativă în viața femeilor, fiind considerată de mulți experți ca o limită importantă în ceea ce privește fertilitatea. Cu toate acestea, în ultimele decenii, perspectivele și opțiunile legate de a avea copii după vârsta de 40 de ani au început să se schimbe treptat.
În trecut, mulți oameni considerau că fertilitatea femeilor scade semnificativ odată cu înaintarea în vârstă, iar concepția unui copil după vârsta de 40 de ani era mai rară și, uneori, asociată cu riscuri mai mari pentru mamă și pentru bebeluș. Totuși, în ultimul timp, evoluțiile în domeniul medicinei și al tehnologiei medicale au adus o schimbare semnificativă în perspectivă.
Astăzi, mulți specialiști și cupluri își extind planurile de a avea copii până după vârsta de 40 de ani. Avansurile în tratamentele de fertilitate, precum fertilizarea in vitro (FIV) și utilizarea ovocitelor donate, au deschis noi oportunități pentru femeile care doresc să devină mame în jurul acestei vârste. De asemenea, conștientizarea și educația despre sănătatea reproductivă au ajutat femeile să înțeleagă mai bine opțiunile lor și să ia decizii informate.
Este foarte posibil ca mamele de 40 si ceva de ani sa fie doar incepatoare, iar numarul lor este din nou in crestere. Biroul National de Statistica din Marea Britanie arata ca numarul sarcinilor care au loc dupa varsta de 40 de ani a depasit dublul cifrei de acum 24 de ani, cu 15 conceptii la 1000 de femei peste 40 de ani, comparativ cu 6 conceptii la 1000 de femei in 1990.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Mai vreau un copil!
Femei care parasesc maternitatea prea tarziu
Fertilitatea scade pe masura ce imbatranesti
Am ramas insarcinata la 35 si 37 de ani
Cuplurile pun mare presiune unul pe altul in timpul ovulatiei
Femeile “in varsta” nu ar trebui sa fie descurajate
Ellen Arnison, la varsta de 42 de ani, a dat nastere unui baietel sanatos
Sarcina intre 40-50 de ani: riscuri dar si vesti bune
Mai vreau un copil!
Ellen Arnison, o englezoaiza - avea doi fii, in varsta de sapte si cinci ani, si credea ca familia ei este completa. Insa la scurt timp dupa aniversarea celei de-a 40-a zi de nastere, Arnison, din Renfrewshire, s-a razgandit. “La cateva luni dupa ce m-am maritat a doua oara, tatal meu a murit. Aceasta a condus la o conversatie carpe diem, cand eu si sotul meu ne-am decis ca am incerca sa avem un alt copil,” spune ea.
“Am citit foarte mult despre faptul ca femeilor "in varsta" le-ar fi imposibil sa aiba copii, incat devenisem sigura ca asa era. Si am cam uitat de ideea de a avea un copil. Insa cateva luni mai tarziu, am ramas insarcinata.”
Femei care parasesc maternitatea prea tarziu
Surprinsa, dar si incantata, Arnison nu este deloc singura. De ani de zile, mass-media a fost saturata de povesti apocaliptice despre femei care parasesc maternitatea prea tarziu. “Marea Britanie se confrunta cu o bomba cu ceas a infertilitatii” si “Ceasul fertilitatii feminine incepe sa ticaie la 27 de ani” sunt doar cateva exemple recente. Autoarea Helen Fielding a rezumat presiunile in Jurnalul lui Bridget Jones, in care sfatul pentru chintesenta eroinei sale singure era: “Voi, fetelor de cariera, nu puteti lasa pentru totdeauna maternitatea pe mai tarziu, tic-tac.”
Saptamana trecuta, aceasta gandire s-a rasturnat in capul sau. Cele mai recente cifre ale Departamentului de Sanatate au aratat ca avortul in randul femeilor peste 35 de ani a crescut cu 15% din 2001. Conform Serciviului Britanic de Consiliere a Sarcinii (BPAS), aceasta crestere a fost rezultatul stoparii utilizarii metodelor de contraceptie de catre femei, dupa varsta de 35 de ani, din cauza unei ‘sperietori’ care le-a facut sa creada ca erau infertile.
Potrivit cercetarilor BPAS pe 156.751 de femei care au avortat intre 2011-2013, 42% din femeile de 40 de ani nu au folosit contraceptive, comparativ cu 36% din femeile care aveau putin peste 30 de ani si cu 34% din femeile care mai aveau putin pana la 30 de ani. Organizatia, cel mai mare furnizor de avorturi din Marea Britanie, a subliniat faptul ca cele mai multe avorturi au fost efectuate in randul femeilor de peste 40 de ani, decat in randul adolescentilor.
“In ultimii ani, am vazut multe stiri alarmante despre fertilitatea femeilor in varsta” spune Ann Furedi, director executiv la BPAS. “De la femeile de cariera care isi parasesc jobul prea tarziu, la femei mai in varsta care se bazeaza pe fertilizarea in vitro (FIV) pentru a concepe, aceste povesti le fac pe multe femei sa-si subestimeze dramatic propria fertilitate de mai tarziu in viata.”
Fertilitatea scade pe masura ce imbatranesti
“Fertilitatea scade pe masura ce imbatranesti. Dar scaderea nu este la fel de mare cum suntem uneori facute sa credem. Pentru femeile care nu doresc sa ramana insarcinate, mesajul este simplu: utilizeaza metode contraceptive pana cand ajungi la menopauza.”
Cherie Blair a fost uimita sa descopere ca la 45 de ani era insarcinata cu cel de-al patrulea copil. “M-am gandit: ‘Nu am cum sa fiu insarcinata, sunt prea batrana. Trebuie sa fiu la menopauza,” a spus ea. Actrita Halle Berry ne-a impartasit anul trecut faptul ca era insarcinata la varsta de 46 de ani. “Sa va spun adevarul, aceasta a fost cea mai mare surpriza din viata mea. Am crezut ca am cam trecut de perioada in care acest lucru ar putea fi o realitate pentru mine.”
Prezentatoarea de televiziune si de radio, Gaby Roslin, a fost la fel de umita sa afle ca va avea un al doilea copil, la varsta de 41 de ani. “A fost o surpriza. ‘Dar sunt atat de batrana!’, i-am spus obstetricianului meu. El mi-a spus ca vorbesc prostii si ca el a avut in registrele sale si paciente de 46 de ani insarcinate, si are dreptate. Mi-a spus ca sarcina nu tine de varsta, ci de cat de sanatos esti.”
Inainte de introducerea pe piata a contraceptivelor eficiente, existau frecvent mame in varsta, femei care dadeau nastere ultimului lor copil atunci cand erau bunici. In anii ’20, varsta medie la care o femeie avea ultimul copil era 42.
Astazi, este foarte posibil ca mamele de 40 si ceva de ani sa fie doar incepatoare, iar numarul lor este din nou in crestere. Biroul National de Statistica arata ca numarul sarcinilor care au loc dupa varsta de 40 de ani a depasit dublul cifrei de acum 24 de ani, cu 14 conceptii la 1000 de femei peste 40 de ani, comparativ cu 6 conceptii la 1000 de femei in 1990.
Astazi, multe femei de douazeci si ceva de ani sunt impovarate cu datoria de student. Varsta medie pentru a cumpara prima proprietate este acum 35 de ani, varsta la care se presupune ca fertilitatea femeilor “se ascunde in spatele unei stanci”. Unul din trei barbati britanici si una din cinci femei, cu varste cuprinse intre 20 si 34, inca mai locuiesc impreuna cu parintii. Nu e de mirare ca varsta medie la care o femeie britanica are primul copil este 30 de ani, si 35 pentru femeile cu studii universitare.
Ad-Extra3:
Am ramas insarcinata la 35 si 37 de ani
Din grupul meu aristocrat din clasa de mijloc, niciuna dintre prietenele mele apropiate nu si-au avut primul copil inainte de 30 de ani. Marea majoritate dintre ele erau mai in varsta de 35 de ani si mai multe erau in varsta de 40. Am ramas insarcinata la 35 si 37, fara a avea probleme si regrete ca mi-am petrecut fara griji tineretea, concentrandu-ma pe cariera si prieteni. Faptul ca am fost etichetata cu “primagravida in varsta” in notele de nastere nu m-a facut decat sa rad.
Dar panica in randul femeilor tinere a fost in crestere. Punctul culminant a venit in 2002, cand academicianul din US, Sylvia Ann Hwlett a publicat Baby Hunger, ce continea enervanta statistica (inselatoare, deoarece a acoperit doar un mic esantion) conform careia 42% dintre femeile de cariera nu au avut niciun copil la varsta de 40 de ani, fapt profund regretat.
Ma intalnesc mereu cu femei la jumatatea anilor ’30 care se agita cu privire la fertilitatea lor. “Prietenul meu este cu 10 ani mai tanar decat mine, si nu ii place sa il presez sa ne casatorim, insa eu am 36 de ani”; “Mi-am parasit sotul pentru ca a fost infidel; ar fi trebuit sa o fac mai devreme, insa nu am indraznit deaorece imi doream sa fiu mama”; si “Nu sunt sigura ca sunt intr-adevar indragostita de el, dar am 34 de ani, deci mai bine m-as marita cu el, decat sa risc sa nu fiu mama niciodata,” sunt doar trei povesti pe care le-am auzit in ultimele luni.
"Am fost consumata de gandul ca varsta mea insemna ruina” a scris academicianul din US, Jean Twenge, al carei articol recent asupra fertilitatii sperietoare din revista Atlantic a devenit viral. “Nu am fost singura. Femeile de pe forumuri scriu despre revenirea la carierele lor sau despre ideea de a avea mai putini copii decat le-ar placea, din cauza ca nu pot suporta gandul de a incerca sa ramana insarcinate dupa varsta de 35 de ani.” Twenge a avut trei copii, toti nascuti dupa varsta de 35 de ani.
Expertul in fertilitate, Zita West, spune ca vede in mod constant pacientii “panicandu-se inutil”. “Viata moderna pune in calea femeilor de douazeci de ani atat de multe obstacole, incat lor nu le este usor sa aiba copii la varsta “ideala”, astfel luand nastere atat de multa neliniste si nerabdare la clientii de treizeci de ani.
Cuplurile pun mare presiune unul pe altul in timpul ovulatiei
“Cuplurile pun mare presiune unul pe altul in timpul ovulatiei, iar la consultatii intalnesc din ce in ce mai des barbati care prezinta anxietatea performantei cu privire la sex si ovulatie. Ei spun: ‘Oh, Doamne, nu se va intampla niciodata’, cand ei au incercat doar trei luni sau locuiesc in tari separate si fac sex o data pe luna. De multe ori se grabesc catre Fertilizarea In Vitro (FIV), atunci cand nu au nevoie de ea.”
De fapt, adevaratele statistici despre fertilitatea feminina sunt mult mai putin terifiante, decat se crede. Intr-adevar, femeile pierd 90% din ovule in jurul varstei de 30 de ani, insa aceasta pierdere le lasa cu 10.000 de ovule, si nu este nevoie decat de unul singur pentru a face un copil.
Apoi, exista statistica conform careia una din trei femei intre 35-39 de ani nu va fi insarcinata dupa un an de incercare; statistica este luata dintr-un articol publicat in 2004 in revista Reproducerea Umana. Aceste cifre nu provin de la studii largi din punct de vedere stiintific, efectuate pe femei contemporane, ci din inregistrarile nasterilor franceze dintre anii 1670-1830, ce a cuprins femeile care nu au avut deloc acces la sistemul modern de ingrijire a sanatatii sau a nutritiei.
In contrast, cele cateva studii efectuate pe femeile nascute in secolul 20 si incercarea lor de a concepe sunt semnificativ mai pozitive. Un studiu din 2004 facut pe 770 de femei europene a constatat ca 82% din femeile de 35-39 de ani ar concepe in termen de un an daca ar face sex o data pe saptamana, comparativ cu rata foarte similara de 86% a femeilor cu varsta cuprinsa 27-34 de ani.
Femeile “in varsta” nu ar trebui sa fie descurajate
Consultantul ginecolog Tina Cotzias este de parere ca femeile “in varsta” nu ar trebui sa fie descurajate. “Intr-adevar, sansele unei sarcini scad odata cu varsta, insa asta nu inseamna ca tie, individual, nu ti se va intampla niciodata. Si, desigur, exista multe motive pentru care ar putea sa nu fie potrivit ca o femeie sa aiba copii la douazeci de ani, nu pe ultimul loc se afla faptul ca este posibil ca ea sa nu fi intalnit barbatul potrivit. Important nu este sa sperii femeile singure, ci sa transmit unei femei de 28 de ani, care este impreuna cu barbatul cu care doreste sa isi petreaca restul vietii, ca ar fi mai bine daca ar incerca sa aiba un copil acum, decat sa amane aceasta cu 10 ani.”
Cotzias avertizeaza ca statisticile sunt si mai pesimiste pentru pacientii cu FIV, caci numai 4% din ciclurile FIV se termina cu o nastere la femeile de 42 de ani si chiar mai in varsta. Ratele avortului spontan se avanta la femeile de peste 40 de ani de la o medie de 7% la 18%, iar riscul nasterii unui copil mort se dubleaza.
Pe partea pozitiva, cercetarile indica faptul ca mamele mai in varsta au, de obicei, casnicii mai solide, salarii mai mari si traiesc mai mult decat femeile care au avut copii la varsta de douazeci si ceva de ani. Cand au fost intervievate, aceste femei, aproape invariabil, au spus ca alegand sa amane materitatea au facut cea mai buna alegere.
Ellie Stonely, de la Cambridge, autor al blogului Mush-Brained Ramblings, avea 47 de ani cand a conceput-o pe fiica ei, Hope, acum in varsta de 2 ani, dupa ce a apelat la FIV. “Am avut o sarcina simpla, iar personalul medical nu ar fi putut fi de ajutor mai mult decat a fost. Din cand in cand, oboseam, dar asta li se intampla tuturor noilor parinti, si stiu ca daca as fi avut-o pe Hope cand eram mai tanara, as fi incercat sa ies mai mult in oras seara, si mi-ar fi fost mai greu sa obtin somnul de noapte. Acum, toata energia mi s-a axat pe fiica mea. Mi-ar fi placut foarte mult sa am un copil atunci cand eram mai tanara, insa ma simt incredibil de binecuvantata.”
Sarcina intre 40-50 de ani: riscuri dar si vesti bune
Ai peste 40 de ani si vrei sa devii (iar) mamica? O veste buna pentru femeile care doresc sa devina mame dupa varsta de 40 de ani: un studiu recent arata ca femeile peste 40 de ani care nasc copii fara ajutorul medicamentelor de fertilitate sau al altor proceduri de reproducere asistata tind sa traiasca mai mult. De ce?
Una dintre teorii este ca estrogenul, care este inca produs in abundenta in organismul femeilor fertile, are efectul de a prelungi viata inimii, a oaselor si a altor organe. Totusi, mai putin de 1 la suta dintre femeile care au intre 40 si 44 de ani nasc copii. Iata totul despre sarcina peste 40 de ani, de la Desprecopii.com >
Ellen Arnison, la varsta de 42 de ani, a dat nastere unui baietel sanatos, care are acum 4 ani.
“Sa fiu insarcinata la patruzeci si ceva de ani a fost mai greu decat la treizeci si ceva,” spune Arnison, autor al unui alt blog, In A Bun Dance. “Insa maternitatea a fost mai usoara. Am fost mult mai relaxata, deoarece eram mai increzatoare.”
“Poate ca sunt eu paranoica, insa uneori simt ca exista ceva misogin in a le spune femeilor ca trebuie sa aiba copii in momentul care este crucial pentru carierele lor,” continua ea. “Adevarul este ca nu exista un moment ‘perfect’ pentru copil, iei ceea ce viata iti ofera.”
Momentul perfect pentru a deveni parinti: 6 concluzii
Cand e momentul să ai un copil? La 22 de ani? La 36? Imediat dupa facultate? Sa astepti pana capeti promovarea? Pana ai masina? Pana ai casa destul de mare pentru un copil? Ce e mai important? Disponibilitatea de a-ti creste copilul sau destui bani sa-ti permiti orice pentru copilul tau? Daca inca mai stati pe ganduri, dati o raita pe forumul Desprecopii. Veti descoperi ca sarcina poate fi o perioada minunata, ca nasterea este uneori o experienta de-a dreptul mistica, ca puteti supravietui primelor zile cu copilul acasa si ca de pe la doi ani incolo...Sunteti pe un site despre copii. Deci sunteti pe drumul cel bun citeste in continuare aici.
Despre conceperea unui copil sanatos mai cititi
Alimentatia in perioada preconceptiei
Arta de a-ti urmari fertilitatea
11 Sfaturi pentru a Ramane Insarcinata
Ce analize de laborator ar trebui să faci înainte de a avea un copil?
Acidul Folic
Femeile fumatoare pun in pericol fertilitatea copiilor lor
Alimentatia dinainte de sarcina: cum afecteaza sanatatea viitorului bebelus
Care sunt sursele de informatii credibile?
Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Astepand o Comoara (Asteptand un ingeras in viata noastra !
SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!
Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !
Forum si comunitate de suport pentru femeile care apeleaza la FIV: Forumul FIV (Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme. )
referinte: material adaptat dupa un material publicat pe bbc.com
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII