Tratarea constipatiei cu ajutorul fitoterapiei

Tratarea constipatiei cu ajutorul fitoterapiei

Tratarea constipatiei cu ajutorul fitoterapiei

Pe scurt

Trebuie știut ca tranzitul intestinal difera de la copil la copil - unii au mai multe scaune pe zi, in timp ce alții elimina un scaun de consistenta normala la 2-3 zile. De regula, un bebeluș este constipat daca are scaun tare și uscat o data la patru zile sau chiar mai rar. Nu trebuie ca mamica sa se panicheze, insa este important sa discute cu medicul pediatru si sa trateze constipația bebelusului cu multa seriozitate, studiile aratand ca 25% dintre copiii cu constipatie pot avea simptome si in viata adulta.

Simptome ale constipatiei la copil

Copiii care au miscarile intestinale dureroase pot sa-si extinda picioarele si sa-si stranga muschii anali si fesele pentru a preveni trecerea scaunului.
 Sugarii se ridica de multe ori pe degetele de la picioare, balansandu-se inainte si inapoi, tinandu-si picioarele si fesele nemiscate.
 Unele medicamente pot face copiii sa fie constipati ( precum cele pentru raceala si antiacidele). Antidepresivele, medicamentele pentru chimioterapie si convulsii, sau medicamentele narcotice impotriva durerilor (cum ar fi codeina) pot, de asemenea, duce la constipatie.
 O vaga durere abdominala in jurul buricului, sau chiar atacuri de dureri abdominale severe
 O scaderea a apetitului, greata, varsaturi sau incontinenta urinara, urinare frecventa, sau urinarea in pat, o reaparitie a unor infectii ale tractului urinar

Ingrijirea la domiciliu in caz de constipatie:

 Consolidati dorinta copiilor de a incepe un program regulat al intestinelor. Este important sa eliminati orice ganduri negative despre a fi constipat, mai ales in cazul in care murdaria de fecale este prezenta.
 Recalificarea Bowel este urmatorul pas. Organismul are un reflex natural numit reflex gastrocolonic. Dupa o masa, colonul sufera peristaltismul si incearca sa goleasca intestinele. Determinati-va copilul sa profite de reflexul gastrocolonic dupa fiecare masa; puneti-l sa stea pe WC timp de cel putin 10 minute - lucru care devine mai usor pentru copil in cazul in care sta cu picioarele pe podea sau pe un taburet.
 Oferiti-i sucuri naturale de fructe (preparate in casa), cum ar fi de prune, pere sau mere.
 O masa bine echilibrata compusa din cereale integrale, tarate, fructe si legume poate ajuta.
 Evitati consumul alimentelor care provoaca constipatia (precum bananele si orezul) dar si zaharul
 Aplicarea unei carpe calde, umede la anus poate stimula, uneori, un scaun.

Pentru a preveni recidivarea constipatiei, parintii trebuie sa faca schimbari in comportamentul si dieta copilului, si sa mareasca consumul de lichide.

Cele 2 tipuri de constipatie

Constipatia acuta poate fi corectata cu usurinta. Dupa imbunatatirea deshidratarii sau a starii de sanatate in urma unei boli, functia intestinala se imbunatateste si ea.

Constipatia cronica, cu toate acestea, necesita de multe ori tratament cu medicamente pe cale orala pe termen lung. Cei mai multi copii raspund la tratament si sunt capabili sa intrerupa medicamentele in termen de un an. Recidivele pot fi comune, in special in cazul in care copilul sau parintii nu urmeaza instructiunile medicului, sau interventia medicala nu este prezenta. Daca tratamentul nu reuseste, copilul poate avea nevoie sa fie examinat de un gastroenterolog pediatru, medic specializat in stomac si intestine.

Cand trebuie mers la medic

In cazul in care copilul are durere abdominala, greata, varsaturi, scaderea poftei de mancare, febra, sau diaree cu sange, el trebuie sa fie consultat imediat de un medic. Multe dintre aceste simptome pot fi legate de constipatie. Unele simptome pot indica o tulburare medicala grava.

Tratarea constipatiei cu ajutorul fitoterapiei

Plantele va pot ajuta foarte mult in tratarea constipatiei. Haideti sa vedem si care sutn acestea:

Frunzele de frasin - se indica sub forma de infuzie: 25 g la jumatate litru de apa, cantitate care se bea in cursul unei zile. Actiunea sa laxativa (lactulose-like) si diuretica se datoreaza prezentei manitolului: este dificil de absorbit, retine apa in intestin, provocand astfel o crestere a masei fecale si stimuland peristaltismul. Pentru proprietatile sale laxative usoare si gustul dulce, mana este foarte indicata atat pentru copii, cat si pentru femeile insarcinate: fara gust neplacut, colici si greata.

Prune - sunt foarte bogate in fibre, avand un efect laxativ garantat. Inmuiati de seara in apa cateva prune uscate. Dimineta, pe stomacul gol, se bea lichidul si se consuma fructele. Pruna este bogata in zaharuri, pectine, acid malic, acid citric, vitamine (A , B, C), flavonoide, potasiu, fier, calciu, magneziu, sodiu, mangan si carotenoide cu actiune laxativa sigura. Este recomandata pentru copii si persoanele in varsta.

Roinita, musetel, fenicul - administrarea unui ceai din aceste plante poate face minuni. Musetelul are actiune laxativa, antiinflamatoare si spasmolitica, in special la nivelul mucoasei gastrice, datorita actiunii sinergice a uleiului volatil (componenta lipofila) cu flavonoidele (hidrofile). Feniculul are actiune antispastica si prokinetica. imbunatateste tranzitul intestinal natural, previne formarea de gaze in exces si scurteaza timpul de tranzit. Imbunatateste digestia alimentelor si reduce contractiile si spasmele muschilor intestinali. Roinita este utila pentru tratarea problemelor intestinale precum digestia lenesa, aerofagia, eructatia persistenta si flatulenta. Planta este utilizata si pentru tratarea tulburarilor minore de somn sau a nervozitatii. Bogata in ulei esential si flavonoide, ajuta la ameliorarea durerii abdominale cauzate de spasme ale musculaturii netede la nivel digestiv si de aerul in exces din intestin. Datorita actiunii sale stomahice, este folosita ca un carminativ si spasmolitic in tulburarile dispeptice (greata si flatulenta): utilizata si impotriva varsaturilor in sarcina. Datorita proprietatilor sale antispastice, este utila in tratamentul tuturor formelor de colita, colon iritabil, gastrita, greata si varsaturi.

De prima intentie in combaterea constipatiei este si LAXODEP ® sirop. Cu o combinatie unica de prebiotice si fitoextracte standardizate, acesta ajuta la eliminarea gazelor si diminuarea crampelor, calmeaza inflamatia mucoasei gastrointestinale, ajuta la reglarea tranzitului intestinal, stimuleaza peristaltismul intestinal si inmuierea scaunului, reduce timpul de tranzit si formeaza un strat lubrefiant care favorizeaza eliminarea usoara, fara dureri, a continutului intestinal.

LAXODEP® sirop este un complex unic de fibre prebiotice (inulina si fructooligozaharide), suc concentrat de prune, mana de frasin (actiune similara lactulozei) si extracte standardizate din roinita, nalba de padure, fenicul si musetel care ajuta la combaterea constipatiei si reglarea tranzitului intestinal, a crampelor intestinale si a flatulentei.

Dr. Phyto

Recomandare: Dr. Phyto

PHYTODEP protejeaza natural copilaria

Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.

Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.

Categorie:Fitoterapie
De urmarit:DrPhyto.ro

Catalog produse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII