Cum să scoți la iveală geniul din copilul tău. Despre IQ și competitie - cum să facem cele mai bune alegeri ca părinți
Din pacate - dar altii sunt de parere ca - din fericire, pentru multi parinti, copilaria pare sa fi devenit o super competitie in care isi etaleaza talentele copilului/copiilor din dotare. Desigur, cu totii ne dorim ceea ce este mai bine si mai minunat pentru copiii nostri, insa ii si percepem ca pe o extensie a propriei persoane. E in natura umana. Ramane insa o intrebare in aer:
• De ce este atat de important pentru tine ca lumea sa iti recunoasca copilul ca fiind exceptional?
in acest articol veti citi mai multe despre:
Copilaria pare sa fi devenit super-competitive
Ce le-ati spune acelor parinti care vad un pic din ei insisi in tatii si mamele acelor copii genii?
Chiar daca poate fi o emotie naturala, exista vreun pericol in aceasta mentalitate?
Ce fac aceia care nu se afla intr-o pozitie de onoare intreaga lor cariera scolareasca?
Ce altceva conteaza cand vine vorba de succes?
Asadar, care este avantajul real in a fi un geniu traditional? Exista un avantaj?
Care este cel mai bun lucru de facut, daca un parinte nu stie care este punctul forte al copilului sau?
Inteligenta este ereditara: iata cum se transmite inteligenta copilului de la parinti
Competitia dintre copii este foarte prezenta
Poate ca ai urmarit serialul Child Genius, si ai vazut competitiile persoanelor cu IQ-ul cel mai ridicat din cadrul organizatiei internationale Mensa si pe parintii care isi sustineau copiii foarte dotati. In timp ce acel nivel de zel care impinge copiii sa obtina cele mai bune rezultate pare extrem, probabil ca multi dintre parinti stiu despre senzatia de competitie in ceea ce ii priveste pe copii.
Copilaria pare sa fi devenit super-competitiva
Din pacate dar poate si fin fericire, pentru multi parinti, copilaria pare sa fi devenit super-competitiva, cu mize mari, unde numai castigatorii castiga in viata.
Am citit parerile despre acest subiect al dlui Gail Saltz MD, profesor de psihiatrie la spitalul din New York si Universitatea de Medicina Weill-Cornel, si autor al cartii Becoming real: Defeating the Stories We Tell Ourselves That Hold Us Back.
De ce este atat de important pentru tine ca lumea sa iti recunoasca copilul ca fiind exceptional?
Ce le-ati spune acelor parinti care vad un pic din ei insisi in tatii si mamele acelor copii genii?
Opreste-te si intreaba-te de ce. De ce este atat de important pentru tine ca lumea sa iti recunoasca copilul ca fiind exceptional? Ce insecuritate alimenteaza aceasta dorinta? Desigur, cu totii ne dorim ceea ce este mai bine si mai minunat pentru copiii nostri, insa ii si percepem ca pe o extensie a propriei persoane. E in natura umana.
Ad-Extra3:
Cand parintii isi imping prea mult copilul
Pericolul se afla, cel mai adesea, la copiii care au un IQ foarte bun. Nu iesit din tipare, dar ridicat. Atunci, parintii lor ii percep ca fiind “genii” si ii imping sa lucreze din greu. Copiii chiar lucreaza foarte mult, si devin stresati fortandu-se sa fie persoana “fii tot si du la bun sfarsit tot” in orice. Intocmai ca in cazul unor copii din show, aceia sunt, evident, copii foarte inteligenti, insa pentru ei darul inteligentei a devenit o povara. Oricum, exista un numar infim de copii care se potrivesc acestui criteriu.
Fiecare copil are un punct forte, iar unii pot obtine la fel de mult succes
Deci in ce punct ii lasa aceasta pe copiii care nu au IQ suficient de mare pentru a face sa straluceasca acea incantare in parintii lor? Ce fac aceia care nu se afla intr-o pozitie de onoare intreaga lor cariera scolareasca?
Ei se afla intr-o pozitie mai buna decat ai putea crede. Fiecare copil are un punct forte, iar unii pot obtine la fel de mult succes, daca nu si mai mult, ca un copil cu IQ-ul ridicat, note extrem de mari si scoruri ridicate SAT (un examen de final de liceu in SUA) . Fiind creativ poti face o diferenta uriasa. Insa sistemul nostru actual de educatie nu permite foarte mult dezvoltarea creativitatii. Steve Jobs a fost, desigur, un om inteligent, insa a fost si creativ si si-a permis sa fie neconventional. Asta este ceea ce l-a ajutat sa aiba ideea perfecta la momentul potrivit.
Ce altceva conteaza cand vine vorba de succes?
Inteligenta sociala este cu adevarat importanta. Abilitatile de a fi impreuna cu altii, de a fi parte dintr-o echipa si de a comunica bine sunt parti integrante ale succesului. De asemenea, lipeste-te de acestea. Poate ca sistemul scolar nu satisface creativitatea, insa pentru predarea disciplinei si pentru dobandirea capacitatilor foarte valoroase este bine sa finalizezi sarcinile care nu iti plac in mod necesar. Concentreaza-te si incearca din nou atunci cand esuezi.
Asadar, care este avantajul real in a fi un geniu traditional? Exista un avantaj?
Aici este un secret bine tinut: Majoritatea oamenilor cu un IQ foarte ridicat nu vor produce si nu vor obtine nimic special mai tarziu in viata. IQ-ul ridicat nu este sinonim cu succesul pe termen lung. Unii asemenea copii au o bizara capacitate superioara intr-un anumit domeniu, insa majoritatea nu obtin succes ca adulti.
De asemena, crezi sau nu, IQ-ul nu este o garantie pentru intrarea intr-o scoala de elita. De obicei, aceste scoli au o sectie in care accepta un numar incredibil de mic de elevi: cei cu IQ-uri foarte mari, fara nicio dizabilitate de invatare, si care au obtinut scoruri super mari. Daca esti exceptional la matematica, insa esti slab la engleza, probabil ca nu vei intra la Harward.
Care este cel mai bun lucru de facut, daca un parinte nu stie care este punctul forte al copilului sau?
Permite-i copilului sa se expuna la cat mai multe experiente este posibil, in conditiile tale, desigur. Muzeuri, show-uri, expozitii de arta, calatorii – acestea sunt experiente formative ce alimenteaza imaginatia. De asemenea, construieste in programul copilului tau. Aceasta nu inseamna jocuri video. Joaca nestructurata, in special cea de afara, hraneste creativitatea si procesul de auto-descoperire..
Inteligenta este ereditara: iata cum se transmite inteligenta copilului de la parinti
Inteligenta este ereditara si e mostenita de la mama. In plus, iata de ce parintii geniali au sanse mari sa aiba copii geniali. Pe de alta parte, se stie ca parintii inteligenti acorda o atentie mai mare educatiei copilului si e posibil sa faca alegeri care ii pun in valoare inteligenta, oferind copilului un mediu bogat in stimulari intelectuale citeste in continuare in ce fel se transmite inteligenta copilului de la parinti.
Primele semne care anunta ca un copil are un talent sau dar special
Oamenii de stiinta sunt convinsi ca fiecare copil are un talent special - sau dar (har) - care este sau nu descoperit. Din pacate, uneori ramane nedescoperit. Tocmai de asta, un parinte care isi iubeste copilul trebuie sa se asigure ca ii ofera copilului sansa de a-si descoperi si afirma adevaratul talent - adevaratul dar cu care este inzestrat. Uneori, cel care isi da seama ca are de aface cu un copilt alentat - este invatatoarea sau un profesor. Si totusi de ce nu observa parintii talentul copilului? Poate pentru ca nu stiu cat de important este sa ii descopere copilului adevaratul har. Si sa il sustina! citeste in continuare care sunt primele semne care anunta ca ai un copil talentat sau cu un dar special.
Despre parinti si copii inteligenti cititi si:
Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022
referinte: psychologytoday.com
Lecturi recomandate:
Intelligence Reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century; Howard Gardner; ISBN 0465026109
Becoming Real: Defeating the Stories We Tell Ourselves That Hold Us Back, ISBN 978-1-57322-279-2 ...
7 Kinds of Smart; Thomas Armstrong; ISBN 0452281377
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII