Mindset parenting: educația prin care iți inveți copilul să fie un invingător. Cum să fii un părinte ghid în dezvoltarea personală a copilului tau
Mindset parenting sau parenting de succes. Mindset parenting poate fi considerată o educație de succes, deoarece se concentrează pe dezvoltarea mentalității de creștere și a abilităților de a învăța, într-un mod care să încurajeze copiii să-și dezvolte potențialul maxim.
Acest tip de educație se concentrează pe dezvoltarea unei mentalități pozitive, care să încurajeze copiii să ia riscuri, să învețe din greșeli și să-și dezvolte abilități noi. Aceasta poate ajuta copiii să devină mai rezilienți și mai siguri pe ei înșiși, să fie mai dornici să își asume responsabilități și să își asume controlul asupra vieții lor. În plus, acest tip de educație poate ajuta copiii să dezvolte abilitățile necesare pentru a-și atinge obiectivele și pentru a face față provocărilor cu încredere și optimism.
Ce este mindset parenting? Este educatia prin care iti inveti copilul sa fie un invingator
Mindset parenting este un termen nou și nu este utilizat în mod obișnuit în literatura de specialitate de parenting. Totuși, il putem utiliza pentru a descrie un stil de părinte care își ajută copilul să-și dezvolte o mentalitate de invingator și să-și maximizeze potențialul prin încurajarea lor să ia riscuri, să învețe din greșeli și să își dezvolte abilități noi. Asadar, utilizarea acestui termen poate fi utilă în contextul în care se dorește promovarea unei abordări de părinte care încurajează dezvoltarea copilului într-un mod pozitiv și constructiv.
Fiecare părinte își dorește ca copilul său să atingă succesul și să își dezvolte potențialul maxim, indiferent de domeniul în care își propune să se dezvolte. Cu toate acestea, procesul de a ajuta un copil să își atingă obiectivele și să își maximizeze potențialul poate fi adesea dificil și complex. Este exact aici unde cartea "Mindset: The New Psychology of Success" de Carol Dweck poate fi un punct de plecare valoros pentru părinti.
Mentalitatea unui invingator
Această carte abordează conceptul de "mentalitate" și arată cum acesta poate influența modul în care oamenii își abordează obiectivele și învață din experiențe. Prin înțelegerea și aplicarea acestor concepte, părinții pot ajuta copiii să își dezvolte o mentalitate de creștere, care să îi încurajeze să ia riscuri și să învețe din greșeli, să-și dezvolte abilități noi și să-și maximizeze potențialul. Prin urmare, cartea "Mindset: The New Psychology of Success" poate fi o resursă valoroasă pentru orice părinte care dorește să-și ajute copilul să își dezvolte o mentalitate pozitivă și să atingă succesul în viață.
Carol S. Dweck, profesoară de psihologie la universitatea Stanford din SUA, a lansat teoria potrivit căreia mentalitatea oamenilor e de două feluri: rigidă şi flexibilă. Mentalitatea constă, de fapt, într-un set de convingeri despre propria persoană şi despre însuşirile noastre cele mai importante. Gândeşte-te la inteligenţa, talentele şi personalitatea ta. Le simţi ca pe nişte aspecte rigide, de neschimbat? Sau eşti de părere că ţi le poţi dezvolta în timp?
Oamenii cu mentalitate rigidă cred că însuşirile lor fundamentale sunt un dat, că inteligenţa şi talentele lor nu pot fi schimbate. Dacă sunt suficient de deştepţi, foarte bine, dacă nu… mai deştepţi de atât oricum nu vor fi. Aceşti oameni simt nevoia să-şi dovedească mereu calităţile, atât faţă de ei înşişi, cât şi faţă de cei din jur, în loc să şi le dezvolte. Şi consideră că, pentru a avea succes, e de ajuns să ai talent, că nu trebuie să faci niciun efort.
Oamenii cu mentalitate flexibilă, pe de altă parte, sunt de părere că-şi pot dezvolta calităţile prin strădanie şi dăruire. Desigur, sunt mândri de inteligenţa şi talentele lor, dar acestea reprezintă doar o rampă pentru dezvoltarea lor personală. Sunt conştienţi că nimeni, fie că vorbim de Mozart, Darwin sau Michael Jordan, n-a realizat vreodată un lucru măreţ fără să înveţe şi să se perfecţioneze încontinuu. Oamenii cu mentalitate flexibilă sunt maleabili şi dornici să-şi însuşească lucruri noi, două aspecte esenţiale pentru a te realiza în viaţă. Practic, toţi oamenii realizaţi au aceste calităţi.
Mindset parenting: 10 strategii pentru a-ți ajuta copilul să atingă succesul și să își dezvolte potențialul maxim
Iată 10 idei și sfaturi pentru părinți din cartea "Mindset: The New Psychology of Success" de Carol Dweck:
♦ Evitați să lăudați copilul pentru inteligență sau talente, ci în locul acestora, lăudați efortul, strategiile și îmbunătățirile observate. Astfel, îi veți încuraja să se concentreze mai mult pe procesul de învățare și să își dezvolte o mentalitate de creștere.
♦ Ajutați copilul să înțeleagă că greșelile și eșecurile sunt o parte normală a procesului de învățare. Încurajați-l să învețe din greșeli și să își ajusteze abordarea în funcție de acestea.
♦ Încurajați copilul să ia riscuri și să experimenteze cu lucruri noi. Acest lucru îi va dezvolta încrederea în propriile abilități și îi va ajuta să își extindă limitele.
♦ Încurajați copilul să își seteze obiective și să își monitorizeze progresul. Acest lucru îi va ajuta să își dezvolte disciplina și perseverența.
♦ Ajutați copilul să găsească strategii de învățare care să funcționeze cel mai bine pentru el/ea. Unele strategii pot include sublinierea textului, luarea de notițe sau discuțiile cu colegii.
♦ Asigurați-vă că nu faceți comparații între copilul dumneavoastră și alți copii. Fiecare copil este unic și are propriile abilități și puncte forte.
♦ Încurajați copilul să își asume responsabilitatea pentru propria învățare. Ajutați-l să își planifice și să își organizeze timpul și să fie responsabil pentru propria muncă.
♦ Fiți un model de mentalitate de creștere pentru copilul dumneavoastră. În loc să arătați frustrare sau dezamăgire când întâmpinați dificultăți, arătați-i copilului cum faceți față acestor situații și ce strategii folosiți.
♦ Încurajați copilul să își dezvolte pasiuni și interese personale. Acest lucru îl va ajuta să se simtă motivat și împlinit în propria viață.
♦ Încurajați copilul să se implice în activități care îi permit să își dezvolte abilitățile sociale și de comunicare, cum ar fi cluburi școlare, sporturi de echipă sau voluntariat. Aceste activități îi vor ajuta să își dezvolte abilități importante de viață.
"Mindset: The New Psychology of Success" de Carol Dweck a fost publicată și în România, sub titlul Mentalitatea invingatorului. O noua psihologie a succesului
. A fost tradusă în limba română și a fost lansată în anul 2017, de către editura Trei.
Ad-Extra3:
Iata mai multe articole care va pot ajuta:
Clasele primare – frustrarile si nevoia de siguranta
Cum îmbunătățim concentrarea copilului la lecții - 10 sfaturi de la o mamă psiholog
Anii de gimnaziu, nevoia de integrare si incurajare
Notele de la scoala conteaza?
Presiunea de a fi perfect
Cand copilul uraste scoala .. ce facem?
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
Referinte: Jurnal American de Psihologie
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII