Anemia cauzata de lipsa fierului
Fierul este un element esential pentru functionarea normala a organismului, un mineral de care corpul nu se poate lipsi fara a suferi probleme grave. Fiecare globula rosie din corp contine fier, in asa-numita hemoglobina, pigmentul care transporta oxigenul de la plamani la toate tesuturile din organism.
Farmacistii Sensiblu vin cu recomandari pentru tratarea anemiei cauzata de lipsa fierului.
- veti citi:
Fierul este un element esetial pentru sanatatea copilului
Ce este anemia feripriva?
Cauzele anemiei feriprive
Categorii de varsta cu risc crescut de anemie feripriva
Simptomele anemiei feriprive
Tratamentul anemiei feriprive
Sfatul farmacistului Sensiblu
Fierul este un element esetial pentru sanatatea copilului
Fierul este un element esential pentru functionarea normala a organismului, un mineral de care acesta nu se poate lipsi fara a suferi disfunctionalitati grave. Fiecare globula rosie din corp contine fier, in asa-numita hemoglobina, pigmentul care transporta oxigenul de la plamani la toate tesuturile din organism. Lipsa fierului din sange conduce in mod implicit la un deficit de fier - ce cauzeaza anemia, o afectiune comuna la varsta copilariei, dar care nu trebuie neglijata.
Ce este anemia feripriva?
Organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, iar atunci cand nu exista suficiente rezerve de fier, hemoglobina se produce in cantitate limitata, ceea ce afecteaza in mod direct producerea de globule rosii. Nivelul scazut de hemoglobina si de globule rosii din sange este cunoscut sub numele comun de anemie. Aceasta afecteaza functionarea tuturor organelor intrucat rolul globulelor rosii si al hemoglobinei este acela de a transporta oxigenul de la plamani la tesuturi.
Deficienta de fier, cunoscuta si sub denumirea de anemie feripriva, este principala cauza a anemiei in copilarie, insa in ultimii 30 de ani s-a inregistrat o scadere masiva a anemiei, datorita formulelor de lapte imbogatite cu fier si numeroaselor suplimente alimentare cu fier, destinate in special copiilor.
Anemia feripriva nu apare brusc, persoanele care sunt afectate de ea trecand prin mai multe stadii de deficienta, incepand cu scaderea rezervelor de fier din organism, in timp ce cantitatea de fier din globulele rosii ramane constanta. Daca aceasta epuizare a resurselor de fier nu este oprita la timp, ea se transforma in deficit de fier la nivelul globulelor rosii, conducand la anemie.
Cauzele anemiei feriprive
Anemia pe fondul lipsei de fier poate aparea din cauza mai multor factori, printre care cei mai importanti sunt:
Prezenta insuficienta a fierului in alimentatie – O alimentatie slaba in continutul de fier poate constitui cea mai frecventa cauza a anemiei feriprive la copii si la adolescenti. Bebelusii, copiii si adolescentii care nu consuma suficiente alimente bogate in fier sunt mai predispusi la anemia feripriva.
Absorbtia slaba a fierului in organism – Deficienta de fier poate proveni si din faptul ca acesta nu este asimilat corespunzator de organism, ceea ce duce la un risc crescut de asimilare a plumbului. Combinatia dintre anemia feripriva si intoxicatia cu plumb este foarte grava si poate avea drept consecinte probleme comportamentale si legate de procesul de invatare.
Pierderile de sange – Menstruatia abundenta la adolescente sau pierderile de sange in urma unor accidente, precum si pierderile graduale de sange prin tractul intestinal reprezinta o alta cauza importanta a deficitului de fier la persoanele foarte tinere.
Perioadele de crestere rapida – In perioada copilariei si a adolescentei, corpul are nevoie de mai mult fier. De aceea, copiii prezinta un risc crescut de anemie feripriva in asa-numitele perioade de crestere rapida. Acest lucru se intampla de obicei pentru ca alimentatia lor nu este adaptata acestor perioade in care ar trebui consumate cantitati mai mari de alimente ce contin fier.
Inlocuirea formulei cu lapte de vaca – Este una dintre cauzele frecvente ale deficitului de fier la copiii mici, mai ales atunci cand trecerea se face inainte de varsta de un an. Laptele de vaca are un continut slab de fier, iar faptul ca el inlocuieste adesea alimente bogate in fier poate conduce la anemie feripriva. De asemenea, laptele diminueaza absorbtia fierului si poate fi iritabil pentru intestine, provocand sangerari slabe, dar care impreuna cu o alimentatie slaba in fier contribuie la instalarea anemiei.
Categorii de varsta cu risc crescut de anemie feripriva
Copiii nascuti prematur si cei cu greutate mica la nastere sunt mai predispusi la deficienta de fier. In mod normal, copiii nascuti la termen se nasc cu rezerve de fier care ar trebui sa le fie suficiente pentru primele 4 – 6 luni de viata. La copiii nascuti prematur aceste rezerve sunt insa mult mai mici, ele fiind suficiente doar pentru primele 2 luni de viata.
Copiii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani sunt si ei mai expusi riscului de anemie feripriva, chiar daca aceasta perioada nu este neaparat una de crestere accelerata. Explicatia tine de faptul ca majoritatea copiilor mai mari de un an incep sa nu mai consume alimente specifice bebelusilor, bogate in fier, si nici nu compenseaza lipsa de fier prin alimente suficient de bogate in aceasta substanta. De asemenea, copiii mai mari de 1 an incep sa bea adesea lapte de vaca in cantitati mari, fapt ce provoaca uneori sangerari ale intestinului, conducand la pierderea de fier.
La varsta pubertatii exista, de asemenea, o perioada critica in ceea ce priveste deficitul de fier, legata de cresterea rapida (la baieti) si de aparitia menstruatiei (la fete).
Simptomele anemiei feriprive
Foarte multi copii cu anemie nu au simptome vizibile, deoarece pierderea de fier este lenta, datorita depozitelor existente in organism care, treptat, sunt diminuate.
Insa pe masura ce anemia evolueaza, pot aparea simptome precum:
- oboseala si slabiciunea
- paloarea pielii
- ritmul cardiac accelerat si un murmur cardiac detectabil printr-un control medical
- iritabilitatea
- scaderea poftei de mancare
- ameteala
Foarte rar, persoanele cu anemie feripriva manifesta o tendinta neobisnuita de a manca substante nealimentare, fapt ce are ca explicatie tot lipsa de fier din organism.
Tratamentul anemiei feriprive
Chiar daca anemia feripriva apare, de obicei, ca urmare a unei diete sarace in fier, schimbarile alimentare nu pot imbunatati singure nivelul de fier din sange. Alimentatia imbogatita cu alimente ce contin fier trebuie sustinuta si prin suplimente de vitamine imbogatite cu fier sau prin suplimente zilnice de fier.
Inainte de administrarea unui supliment pe baza de fier, trebuie insa consultat medicul sau farmacistul deoarece un aport prea mare de fier poate fi daunator.
Sfatul farmacistului Sensiblu
Trebuie tinut cont de faptul ca fierul este cel mai bine absorbit pe stomacul gol. Cateodata poate sa cauzeze dureri de stomac si de aceea unii copii au nevoie de o mica cantitate de mancare pentru a putea inghiti suplimentele cu fier. In niciun caz insa fierul nu trebuie administrat cu lapte sau cu bauturi ce contin cofeina, deoarece acestea interfereaza cu absorbtia. Pe de alta parte, vitamina C intensifica absorbtia fierului si de aceea consumul de alimente bogate in vitamina C este foarte indicat.
Dupa prima luna de administrare a suplimentelor de fier, trebuie repetate analizele de sange pentru a vedea daca nivelul hemoglobinei si al hematocritului s-au imbunatatit.
✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️
Vezi ofertele Sensiblu
Descarca revista sau mergi in farmacii!
Descarca Revista SENSIBLU SEPTEMBRIE - OCTOMBRIE sau acceseaza Ofertele lunii.
Viziteaza una din farmaciile Sensiblu sau daca doresti poti sa cauti un anume produs online accesand Sensiblu.ro
Sensiblu, cea mai apreciata retea de farmacii care ofera servicii pentru ingrijire, sanatate si frumusete, inoveaza din nou, propunand un concept de farmacie in totalitate orientat catre client.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII