Alergiile respiratorii la copii si tratamente fitoterapeutice

Alergiile respiratorii la copii si tratamente fitoterapeutice

Alergiile respiratorii la copii si tratamente fitoterapeutice

Pe scurt

  • Alergia este o reactie adversa la o proteina din mediu, cum sunt cele care se gasesc pe animalele de companie si in polenul florilor sau in alune. Aceste proteine sunt numite alergeni si in mod normal nu sunt daunatoare. Daca avem o alergie, corpul reactioneaza la un alergen specific eliberand histamina din celulele mast in piele, plamani, nas sau intestin. Acest lucru provoaca inflamarea si umflarea zonelor respective.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Simptome ale alergiei la copii
Fitoterapia sare in ajutor copiilor cu alergii
Ce plante putem folosi in preventia si reducerea manifestarilor alergice asociate infectiilor de tract respirator?
Cum mai putem controla simptomele alergiei la copii?

Este nedrept sa va privati copilul de un stil de viata de care se bucura oricine numai pentru a preveni o boala care s-ar putea sa nu se manifeste in cele din urma. Asa ca nu va debarasati de pisicuta Pufulici sau Fido catelusul doar pentru ca va temeti ca bebelusul/copilul ar putea sa dezvolte o alergie la puful de animale. Oricum, avand in vedere ca alergiile se mostenesc, daca dvs. si partenerul sunteti alergici la blanita animalelor, atunci poate amanati cumpararea unui animal de companie pana cand copilul mai creste.

Avand in vedere ca alergia la microorganismele din praf este cea mai intalnita - aproape 85% dintre suferinzi sunt alergici la ele - asigurati-va ca reduceti la minimum expunerea bebelusului/copilului dvs. Aceste microorganisme se gasesc si in materiale textile, covoare si aproape in fiecare camera din casa. Dar cei mai multi copii sunt cel mai mult expusi in camerele lor, unde saltelele si pernele constituie medii perfecte pentru aceste microorganisme.

Simptome ale alergiei la copii

Alergiile au devenit un fenomen foarte des intalnit in randul copiilor. Acestea se pot manifesta prin iritatii frecvente ale pielii, simptome care apar dupa consumul unui aliment, tuse, respiratie dificila, dureri in piept, mancarimi ale nasului si ochilor, stranut, raguseala si/sau ochi inflamati.

Fitoterapia sare in ajutor copiilor cu alergii

Produsele farmaceutice fitoterapeutice si medicamentele pe baza de plante cu radacini in medicina fitoterapeutica clasica au un rol bine stabilit in terapia otolaringologica, in special in cazul bolilor cailor respiratorii superioare si a infectiilor acute si cronice. O selectie si o aplicare amanuntita ar putea insemna un beneficiu imens pentru pacient. Produsele farmaceutice fitoterapeutice trebuie sa indeplineasca aceleasi criterii de calitate, eficacitate si inofensivitate a medicamentelor bazate pe dovezi, cum ar fi produsele farmaceutice, desi sunt adesea prescrise datorita utilizarii bine stabilite sau traditionale.

Alergiile nu se trateaza definitiv, insa pot fi controlate cu succes combinand tratamentul medicamentos cu regulile idicate pentru evitarea potentialilor factori alergenici.

Tratamentele naturiste pot fi deosebit de eficiente, ca de exemplu ALLERDEP ® sirop, ce sustine functionarea normala a tractului respirator datorita componentelor active din fitoextractele continute. Acesta are efecte benefice datorate diminuarii manifestarilor alergice asociate infectiilor de tract respirator.

Trupurile copiilor sunt deosebit de sensibile si raspund rapid la proprietatile vindecatoare ale ierburilor.

Administrate cu intelepciune, plantele nu supara echilibrul ecologic delicat al copiilor mici, asa cum face medicina moderna, ci mai degraba lucreaza in armonie cu sistemul sau. Ierburile pot fi folosite pentru boli cum ar fi raceli, alergii, colici si dureri de dinti, precum si boli comune ale copilariei, cum ar fi rujeola si varicela. Acestea pot fi folosite pentru calmarea iritabilitatii sau pentru incurajarea somnului.

Ce plante putem folosi in preventia si reducerea manifestarilor alergice asociate infectiilor de tract respirator?

Remediile naturale pot fi cei mai buni prieteni ai parintilor atunci cand vine vorba de tratarea afectiunilor si tulburarilor copiilor. De fapt, ierburile pot fi sigure si eficiente pentru copii, deoarece tind sa fie mult mai blande decat alternativele farmaceutice. Cel mai bine este sa utilizati medicamente naturale ca ALLERDEP ® sirop, sub supravegherea unui specialist calificat. Plantele din compozitia acestui sirop sunt: lemnul-dulce, carpenul, arinul negru, urzica, menta, ginko, macesul si coacazul negru.

Coacazul negru

Este indicat in reactii inflamatorii de origine alergica ale sistemului respirator. Determina cresterea nivelului de corticosteroizi, activand astfel raspunsul endogen in procesele inflamatorii si alergice. Actiunea sa antiinflamatoare se datoreaza prezentei antocianinelor si flavonoidelor - au o actiune vitamina P-like si un efect reglator asupra permeabilitatii membranelor, potentand actiunea acidului ascorbic si inhiband eliberarea de substante inflamatoare.

Urzica si menta

Urzica si menta sustin sanatatea tractului respirator, avand actiune spasmolitica, descongestionanta, expectoranta si balsamica. Menta este utila in tratamentul afectiunilor catarale ale tractului respirator superior, are o actiune foarte buna asupra sistemului digestiv, cauzand o anestezie mica asupra membranei mucoasei gastrice, stimuleaza digestia, secretia biliara, trateaza diareea, febra gastrica sau infectiile toxice si ajuta la digestia grasimilor. Se recomanda in cazuri de astm, bronsita si gripa, datorita proprietatilor sale antispastice si sedative. Sinuzita poate fi si ea tratata cu menta.

Urzica ca este una din plantele minune cu care natura ne-a inzestrat. Aceasta este renumita datorita proprietatilor sale astringente, tonice, expectorante, anti-inflamatoare si diuretice, continand de asemenea si o sursa importanta de beta-caroten, vitamina A, C si E, fier, calciu, fosfati si minerale.

Macesul

Are actiune antiinflamatoare si antialergica, util si in caz de inflamatii recidivante, in special asociate cu o componenta alergico-astmatic. Vitamina C continuta stimuleaza biodisponibilitatea carotenoidelor si flavonoidelor, actiunea lor sinergica cu acidul ascorbic potentand efectul antioxidant.

Lemnul-dulce, carpenul si arinul negru

Lemnul-dulce are actiune antiinflamatoare, emolienta si antispastica, stimuleaza fagocitoza realizata de neutrofile si productia de interferon gamma, fiind indicata cu precadere in tratamentul bolilor inflamatorii cronice (bronsita cronica). Carpenul este indicat in tratamentul sinuzitei si in bronsita cronica, iar arinul este recomandat in tratamentul rinitei si toate procesele inflamatiei mucoasei rinosinusale si traheobronsice.

Ginko

Administrarea pe cale orala a extractului Ginkgo standardizat normalizeaza functia pulmonara la copiii cu astm atopic, care a fost corelat cu o imbunatatire semnificativa a parametrilor fluxului.

Ginkgolidele continute inhiba numeroase reactii tipice starilor alergice si inflamatorii – inhiba bronhoconstrictia si edemul induse de PAF, un mediator chimic implicat in reactii inflamatorii, alergice si astmatice, inhiba chemotaxia si degranularea neutrofilelor si reduc citotoxicitatea IgE-mediata.

Cum mai putem controla simptomele alergiei la copii?

Un pas important in controlarea simptomelor alergiei este evitarea factorilor care o produc. Daca in cazul alergiilor la animale, spre exemplu, lucrurile sunt mai simple, in sensul ca trebuie evitat pur si simplu contactul direct cu animalele in cauza, atunci cand este vorba de alergia la acarienii de praf situatia se complica. Ea poate fi totusi mentinuta sub control daca sunt urmate niste reguli stricte ce includ folosirea unor lenjerii de pat speciale, antialergice, capitonarea tapiteriilor cu materiale speciale, ce nu permit trecerea prafului prin ele, precum si spalarea lenjeriei de 2 ori pe saptamana in apa fierbinte (la minim 130 de grade).

Alergiile provocate de factori exteriori, cum ar fi polenul, sunt si ele dificil de controlat, insa exista, de asemenea, reguli care pot imbunatati acest control. Spre exemplu, evitarea plimbarilor in aer liber in anumite perioade ale anului, cand infloresc copacii sau (daca este vorba de o alergie la mucegai) evitarea jocurilor in zone in care sunt multe frunze cazute pe jos etc. De asemenea, este foarte importanta igiena, spalarea mainilor si dusul zilnic, inainte de culcare, pentru a indeparta de pe corp eventualele urme ale factorilor alergenici din natura.

Iata ce mai puteti face:

- In lunile in care are loc polenizarea, nu lasati copiii sa se joace afara in anumite intervale orare, in care polenizarea este mai intensa. Intre 6 si 9 dimineata polenul se ridica in atmosfera, odata cu incalzirea treptata a aerului. Seara, de asemenea, odata cu racirea aerului, polenul se lasa la nivelul strazii.
- Nu uscati hainele afara, deoarece polenul se prinde de ele.
- Nu lasati ferestrele dormitorului deschise, mai ales dimineata si seara, deoarece polenul patrunde in camera si se depune pe lenjeria patului si pe alte obiecte, cauzand probleme in timpul noptii.
- Faceti baie zilnic copiilor, daca sunt alergici la polen, avand grija sa le spalati si sa le clatiti mai ales parul. Daca copilul are parul lung, atunci ar trebui tinut prins in timpul zilei, pentru ca polenul se depune mai ales in podoaba capilara.
- Daca aveti caine sau pisica, atunci asigurati-va ca animalul este periat zilnic cu o perie umeda, pentru ca polenul se depune foarte usor si in blana.

Ca masura preventiva, evitati sa ii expuneti pe copii in zonele cu trafic intens. Iar daca acest lucru nu este posibil, conduceti cu ferestrele masinii inchise. Iar daca circulati pe jos sau cu bicicleta, puteti folosi o masca confectionata dintr-un material special, ce retine polenul.

Dr. Phyto

Recomandare: Dr. Phyto

PHYTODEP protejeaza natural copilaria

Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.

Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.

Categorie:Fitoterapie
De urmarit:DrPhyto.ro

Catalog produse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII