Pentru femei, sexul si fericirea sunt strans legate
-
Satisfactia sexuala poate imbunatati starea de bine, indiferent de varsta,
arata studiile recente. Femeile care sunt satisfacute sexual sunt si mai
fericite, indiferent ce varsta au. Nu este clar insa care dintre factori il
cauzeaza pe celalalt.
Satisfactia sexuala poate imbunatati starea de bine, indiferent de varsta, arata studiile recente. Femeile care sunt satisfacute sexual sunt si mai fericite, indiferent ce varsta au. Nu este clar insa care dintre factori il cauzeaza pe celalalt.
Era destul de logic… nu-i asa?
Poate va ganditi: bineinteles ca sexul mai bun aduce buna dispozitie. Insa in stiinta, faptul ca se crede ca un lucru este adevarat nu il face sa fie adevarat. Multe dintre lucrurile pe care le consideram de la sine inteles ca adevarate nu au fost vreodata dovedite, spune cercetatoarea Susan Davis de la Women's Health Program al Monash University, Australia.
Desi unii sustin ca viata sexuala a unei femei ii poate influenta calitatea vietii, Davis spune ca legatura nu este intotdeauna luata in serios. In consecinta, atunci cand un barbat se plange de disfunctie erectila, medicii ii prescriu rapid medicamente si ii dau sfaturi. Insa asa cum arata cercetatorii, apetitul sexual al unei femei sau lipsa acestuia, poate provoca medicului priviri uimite sau chiar un si ce daca!, spune Davis.
Ei bine, specialistii inca studiaza asta
Printre lucrurile pe care specialistii le stiu despre femei si sex este faptul ca printre cele mai frecvente lucruri reclamate de femei sunt legate de dorinta si interesul fata de sex, precum si de placerea si satisfatia sexuale. Problemele sunt adesea atribuite programului incarcat al femeilor (astfel incat sexul devina una din „treburile”/”corvezile” pe care le au de facut); nemultumirea fata de propriul corp; faptul ca nu cer ceea ce le face placere in pat si alti factori. La sfarsitul zilei, unele femei se multumesc cu sexul de calitate mediocra.
Iar faptul ca stimularea placerii sexuale a unei femei are vreun impact in
afara dormitorului ramane inca neclar, din punct de vedere stiintific.
Un nou
studiu, ale carui rezultate detaliate au fost publicate in numarul din octombrie
al Journal of Sexual Medicine, sugereaza ca exista de fapt o legatura puternica
intre cele doua.
Limitele studiului
Studiul are si el limitele lui, printre care numarul relativ redus de participanti (aproape 300). In plus, rezultatele arata numai o legatura intre satisfactia sexuala si starea generala de bine, insa nu si ca unul dintre factori l-ar influenta pe celalalt si care anume.
Problema cu interpretarea acestei asocieri este imposibilitatea de a determina daca femeile nesatisfacute au o stare de bine mai scazuta din cauza ca nu sunt satisfacute sexual, ori poate lucrurile stau invers, din cauza faptului ca starea lor de bine este precara tind sa fie nesatisfacute sexual, spun cercetatorii.
Unul dintre cele mai importante aspecte pozitive este faptul ca studiul nu a fost finantat de o companie farmaceutica, ci de National Health and Medical Research Council din Australia. In plus, efectul descoperit este important, iar la femeile aflate la menopauza diferenta dintre starea de bine a celor satisfacute sexual si a celor nesatisfacute a fost semnificativa din punct de vedere statistic.
De exemplu, la femeile aflate deja la menopauza, cele care au spus ca sunt nesatisfacute sexual au avut starea de bine cu 10 procente mai scazuta. Per total, diferenta in starea de bine este similara cu cea descoperita intre femeile sanatoase si cele care au dureri de spate cronice severe.
Statisticile sexuale
Pentru a estima efectele sexului, Davis, Davison si colegii lor au realizat un sondaj in randul a aproape 300 de femei intre 20 si 65 de ani, dintre care aproape jumatate erau inainte de menopauza, iar cealalta jumatate dupa menopauza. Peste 140 de femei au spus ca sunt nemultumite de viata lor sexuala, aproape egal repartizate intre cele pre- si postmenopauza.
De-a lungul unei perioade de 28 de zile, participantele si-au inregistrat activitatea sexuala. In paralel, ele au raspuns unor chestionare axate pe starea de bine si satisfactia sexuala.
Scala starii de bine includea intrebari despre anxietate, depresie, veselie, autocontrol, starea generala de sanatate si vitalitate. Din cele doua grupuri, femeile aflate la menopauza au aratat cea mai mare diferenta din punctul de vedere al starii generale de bine, in care femeile satisfacute din punct de vedere sexual au avut aproape 84 de puncte fata de numai 76 din grupul celor nesatisfacute. (Maximul era 110.)
La femeile aflate la menopauza, a caror viata sexuala era in scadere, punctajele au fost mai scazute la intrebarile legate de anxietate, depresie, veselie si vitalitate. Cele care nu erau inca la menopauza au avut rezultate similare, in care cele nesatisfacute sexual au avut punctaje mai reduse la vitalitate si veselie.
Nu au fost inregistrate diferente notabile la alti factori ai starii de bine, ca starea generala de sanatate si autocontrol, indiferent de varsta.
Dincolo de dormitor
Din punctul de vedere al modului in care dorinta si placerea sexuala pot afecta starea de bine a unei femei, Davis propune mai multe motive, ca efectul asupra relatiei de cuplu si a respectului de sine al persoanei. Femeile nu mai au o parere asa buna despre propria persoana, spun cercetatorii despre femeile care au un libidou scazut.
Rezultatele au implicatii variate
Mesajul pe care il transmite acest studiu este ca este important pentru femei sa dicute cu medicii despre viata lor sexuala, si ca este in regula sa o faca. Iar pentru medici este un aspect important al discutiei cu pacientele lor.
Ea noteaza ca medicii care trateaza o femeie de depresie ar trebui sa o intrebe despre satisfactia ei sexuala si despre relatia ei cu partenerul. Astfel, inainte de a scrie o reteta de antidepresiv, medicul poate isi ajuta pacienta foarte mult daca are probleme sexuale.
Medicii nu ar trebui sa studieze frecventa contactelor sexuale, spun cercetatorii, deoarece si femeile satisfacute sexual si cele nesatisfacute au sanse la fel de mari de a avea contacte cu partenerii lor. De exemplu, peste 90 la suta dintre participante au raportat ca activitatea lor sexuala presupunea un partener, si ca a fost initiata de partener in cel putin jumatate din situatii. De aceea, activitatea sexuala a femeilor poate fi sau nu rezultatul initiativei partenerului precum si al altor factori neprecizati in studiu, spun cercetatorii.
Faptul ca femeile care s-au considerat nesatisfacute au mentinut nivelul activitatii sexuale reprezinta pentru cercetatori probabil un comportament stabilit si rezultatul asteptarilor partenerului.
Mai cititi despre sex si dragoste:
- Cele mai importante 10 intrebari despre Dragoste si Sex
- Reguli feng shui în dormitor
- 8 lucruri trasnite pe care barbatii le cred despre sex...
- Cele mai importante 10 intrebari despre Dragoste si Sex
- Modul cum mancam arata cum facem sex
- Trucuri pentru seductie
- Sexul ca o terapie
- Sexul fara orgasm
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII