Ce este dermatita atopica la bebelusi si cum tratam aceasta afectiune severa a pielii ?
Dermatita atopică a bebelusului se manifestă la nivelul pielii și poate avea forme ușoare sau forme foarte severe, cu prurit sever și piele extrem de uscată, suprainfectată exterior.
Fie că vorbim despre eczeme, pete uscate, varicelă sau dermatită atopică, pielea bebelușului este foarte sensibilă și necesită o atenție deosebită. O comparație între pielea sugarului și cea a unui adult ne arată că deși la bază au aceeași structură, pielea bebelușului se diferențiază prin faptul că este imatură, are glande sudoripare incomplet dezvoltate și nu a dobândit aceleași calități și funcții. La bebeluși aria suprafeței pielii e de 2-3 ori mai mare decât cea a unui adult în raport cu greutatea.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce am aflat?
Cum se realizează igiena zilnică a bebelușului?
Ce facem atunci când întâmpinăm afecțiuni severe ale pielii bebelușului?
Care sunt statisticile cu referire la dermatita atopică?
Ce este dermatita atopică?
Care sunt simptomele dermatitei atopice?
Cum tratăm dermatita atopică?
Iritatia produsa de scutece: cauze si tratament
Acum sunt foarte atenta la produsele de ingrijire a bebelusului
Trebuie să recunosc că de când am devenit mămică, sunt mult mai precaută cu produsele pe care le folosesc. Încă din perioada sarcinii m-am ferit de substanțe toxice, parfumuri, creme cu parabeni și alți factori externi care ar fi putut să mă afecteze atât pe mine, cât și pe bebe. Preferam să nu folosesc nimic sau foarte rar apelam la uleiuri naturale, presate la rece. Însă, odată cu nașterea fetiței mele a crescut și interesul meu ca mămică pentru produsele de îngrijire a pielii bebelușului.
Ce am aflat?
Fie că vorbim despre eczeme, pete uscate, varicelă sau dermatită atopică, pielea bebelușului este foarte sensibilă și necesită o atenție deosebită. O comparație între pielea sugarului și cea a unui adult ne arată că deși la bază au aceeași structură, pielea bebelușului se diferențiază prin faptul că este imatură, are glande sudoripare incomplet dezvoltate și nu a dobândit aceleași calități și funcții. La bebeluși aria suprafeței pielii e de 2-3 ori mai mare decât cea a unui adult în raport cu greutatea. Așadar aceștia au pierderi mult mai mari, dar si contactul cu alergeni este mult mai mare. În plus bebelușii sunt mai sensibili la schimbările de temperatură și trebuie feriți de razele UV.
În decursul primului an de viață, pielea fragilă a bebelușului se confruntă cu tot felul de iritații, pete uscate, eczeme, eritemul de scutec, etc. Zonele afectate necesită o igienă specială,o hidratare foarte bună și un tratament cu creme non-ocluzive (pentru refacerea lipidică).
Cum se realizează igiena zilnică a bebelușului?
• se recomandă o singură spălare pe zi (cel mult de 2 ori pe săptămână la bebelușii cu atopie);
• gelul de duș folosit să nu degreseze prea mult, dar nici să fie foarte gras (se înfundă glandele sudoripare-apar bubițe roșii);
• baie scurtă, pentru a nu permite pielii să se degreseze mai mult decât e nevoie;
• apa să aibă o temperatură controlată (37 de grade);
• folosirea unor produse adaptate, ușor de utilizat, potrivite pielii fragile;
• hidratarea să se facă în primele 5 minute după baie (pielea se înmoaie și poate absorbi mult mai bine emolientele pe care le aplicăm);
• la schimbarea scutecului se preferă spălatul în detrimentul șervețelelor umede;
• nu folosim mănuși sau bureți de baie - acestea sunt surse de bacterii, iar în cazul pielii atopice pot declanșa un puseu de mâncărimi;
• pielea să fie uscată prin tamponare, NU prin frecare;
• masajul nu e recomandat bebelușilor cu atopie (poate să declanșeze pruritul - senzația de mâncărime).
În igiena bebelușului, deși băița zilnică este considerată un ritual, iar copiilor le place și îi determină să adoarmă mai repede, trebuie să ținem cont că acest obicei face ca pielea să se deshidrateze. Apa fierbinte favorizează această deshidratare. Dacă, totuși, alegem să le facem băiță copiilor noștri, în fiecare seară, atunci e nevoie să selectăm produse fără detergenți sintetici sau sulfați, să folosim un ulei de baie (delicat pentru pielea uscată) sau gel de baie adecvat (pentru pielea normală), de tipul Syndet, NU direct pe piele, iar apoi să aplicăm o cremă hidratantă.
Ce facem atunci când întâmpinăm afecțiuni severe ale pielii bebelușului?
Dermatita atopică se manifestă la nivelul pielii și poate avea forme ușoare sau forme foarte severe, cu prurit sever și piele extrem de uscată, suprainfectată exterior. Dermatologii sunt cei care tratează cu corticosteroizi, pe când alergologii au responsabilitatea de a identifica cauza și a efectua diferite teste pentru toți alergenii. Este necesar ca testele pentru alergii să fie concludente și să se facă atunci când bebelușul a început să mănânce diversificat. Uneori cauza dermatitei atopice poate fi o predispoziție alergică moștenită, alteori ea se manifestă ca reacție alergică la alimente, mirosuri, polen, etc.
Care sunt statisticile cu referire la dermatita atopică?
Se estimează că o treime din copiii care fac dermatită atopică la vârste foarte mici, pot dezvolta în viața de adult rinită alergică și astm alergic. De cele mai multe ori cu cât debutează mai repede dermatita atopică, cu atât trece mai repede (ex: dacă debutează la 3 luni, se autolimitează până în vârsta de 2 ani). Statistic, 80% dintre cazuri se vindecă spontan (50% până la 5 ani), iar 15-20% dintre copiii cu vârsta până în 7 ani suferă de această afecțiune. Prevalența s-a triplat în ultimii 30 de ani.
Ce este dermatita atopică?
Dermatita atopică este o inflamare a pielii datorată deficitului de filagrină(ciment intercelular). Atunci când acest deficit de barieră este prezent, substanțele străine penetrează mult mai ușor pielea. Pentru a preveni aceste episoade de dermatită (eczemă) pielea trebuie hidratată cu un emolient. Pe piață sunt prezente mai multe produse de acest fel, însă alegerea unei creme emoliente bune depinde și de sezon (ex: iarna se recomandă un balsam pentru corp, pe când vara se preferă soluții fluide, lapte).
Care sunt simptomele dermatitei atopice?
Simptomele dermatitei atopice sunt deseori asociate cu alergiile alimentare, rinite alergice și crize de astm și debutează prin eczeme (pete roșii pe cutele pielii și conturul feței), prurit și xeroză.
Cum tratăm dermatita atopică?
Așa cum am precizat și mai sus, înainte de a trata această afecțiune a pielii, trebuie identificată cauza și apoi înlăturată. Bebelușul poate avea o predispoziție personală sau familială, poate fi alergic la ceva sau pur și simplu poate avea o piele aspră. Se cere efectuarea unor teste pentru toți alergenii cu care acesta vine în contact, iar abia după stabilirea cauzei și înlăturarea factorului alergen se va începe tratamentul.
Pasul 1: Tratarea erupțiilor
• corticosteroizi dermatologici - dacă zonele sunt mici.(1 aplicare pe zi). Se recomandă ca după dispariția leziunilor să fie înlocuiți cu un emolient. În cazul în care tratamentul nu are succes, se consultă dermatologul;
• creme cicatrizante de tip pastă. Acestea calmează pielea în cel mult două zile, apoi se revine la hidratarea cu creme emoliente;
• alte tratamente recomandate precum tacrolimus - imunomodelator (2 aplicări pe zi, nu se expune la soare, dacă nu apar rezultate după 2 săptămâni se încetează administrarea și se consultă dermatologul).
Pasul 2: Hidratarea - se realizează cu un emolient pentru refacerea funcției de barieră a pielii și pentru a reduce pierderea de apă.
O mămică informată este o mămică fericită!
Despre dermatita la bebelusi mai puteti citi
Cum tratam eczema bebelusului cu ulei de nuca de cocos
Iritatiiile produse de scutece: dermatite, eczema, infectii - ghid
Iritatia produsa de scutece: cum se poate preveni
Iritatia de scutec a bebelusului: cauze si tratament
Iritatia produsa de scutece: cauze si tratament
Daca vezi bebelusul nefericit si plangacios, s-ar putea ca problema sa sa fie in scutec. Adica, sub scutecel, sa se afle o iritatie rosie ce ii produce usturime si discomfort. Simpla frecare sau umiditatea de la scutec pot produce iritatie sau pot fi rezultatul unei infectii. Aceasta este o problema foarte intalnita la generatia cu scutece. Conform Ghidului Sanatatii Familiei al Universitatii Harvard, SUA - iritatia de la scutece afecteaza aproximativ 35% din copii si poate recidiva frecvent. Iata aici o privire asupra iritatiei de scutec si a felul in care se prezinta dar si sfaturi utile de la Desprecopii.com.
Toate drepturile rezervate (c) 2021
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 3 comentarii
Incepand de cand bebelusul nostru avea o luna si pana la 6 luni aceasta eczema a recitivat, are o infectie puternica in piele ca nici un doctor nu stie ce sa-i faca. Problema e ca suntem in Anglia tara cu doctori foarte slab pregatiti. In acest timp am folosit tot ce se poate numi crema. Faţa si corpul bebelusului nostru arata ingrozitor, avem nevoie de un specialist in domeniu care stie despre ce este vorba! Multumim
buna ziua vreu si eu sa stiu cum aceasta mamica a scapat de dermatita
Buna! AS vrea sa stiut cum a scapat o mămică ,cu bebelusul ei de Dramatita Atopica !
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII