Alimentatia copilului de 1 an. Copilul poate manca orice desi are burtica mică - ofera-i mâncăruri pline de nutrienți - sfaturi de nutritie
La vârsta de 1 an, ritmul de creștere al copilului începe să se domolească, însă alimentația corectă rămâne prioritară. Este momentul să schimbăm ustensilele, să ajutăm copilul să renunțe la biberoane, să îl încurajăm să folosească ceașca, să îi oferim tacâmuri speciale și să îl încurajăm să mănânce tot mai independent.
Copilul de 1 an are încă burtica mică, așa că oferă-i mâncăruri pline de nutrienți de care are nevoie pentru a crește sănătos și puternic. În jurul vârstei de 13-18 luni, copilul încă experimentează cu alimentele de tip „finger food”. Oferă-i cât mai multe șanse să guste din aceste mâncăruri, dar fii pe fază când are o mică criză de frustrare.
- veti citi:
Gata am ajuns la 1 anisor - acum ce papam?
Ce poate manca un copil de 1 an?
De cata mancare are nevoie copilul de 1 an?
Laptele in alimentatia copilului de 1 an
Trecerea la ceasca
Fierul in alimentatia copilului de 1 an
Alimente de evitat
Cât de mult ar trebui să mănânce un copil de 1 an?
Copilul intre 12-24 luni: Sfaturi de Nutritie
12 gustari amuzante si sanatoase pentru copilasi
Forum de Parenting modern
Gata am ajuns la 1 anisor - acum ce papam?
La varsta de 1 anisor, ritmul de crestere al copilului incepe sa se domoleasca insa alimentatia corecta, este prioritara. E momentul sa schimbam ustensilele, sa ne ajutam copilul sa renunte la biberoane, sa il incurajam sa foloseasca ceasca, sa ii oferim tacamuri speciale si sa il incurajam sa manace tot mai independent.
La 12 luni, si dupa 6 luni complete de diversificare, ora mesei poate fi foarte distractiva atat pentru copii cat si pentru parinti. Majoritatea copiilor vor sa manance singuri, dar daca nu ii tenteaza acest lucru, nu este nici un motiv de ingrijorare, au suficient timp sa invete.
Ce poate manca un copil de 1 an?
Incepand de la 1 anisor, copiii au voie sa manance aproape orice, dar cu masura! In mod evident nu le vom dat mancare prajita si dulciuri la discretie. Pe cat posibil este recomandat sa evitam zaharul si sa folosim cat mai putina sare!
De la 1 pana la 4 ani, copilul trece printr-o perioada de tranzitie - cu precadere de la 12 luni pana la 24 de luni - in care acesta se obisnuieste cu mancaruri si gusturi noi.
La 1 an, copilul este perfect pregatit sa renunte la laptele de mama (in caz ca inca il mai primeste) si sa intre in lumea mancarurilor adevarate :)
De cata mancare are nevoie copilul de 1 an?
Copilul de 1 an are inca burtica micuta asa ca ofera-i mancaruri pline de nutrienti dec are nevoie pentru a creste sanatos si puternic.
In jurul varstei de 13-18 luni, copilil inca experimenteaza alimentele degetel. Ofera-i cat mai multe sanse sa isi guste din aceste mancauri - dar fii pe faza cand are o mica criza de frustrare.
La aceasta varsta, copilul este in plina faza de testare a independentei - asa ca ii place sa decida ce mananca si cat mananca - sau daca chiar vrea sa guste din masa oferita ...
Ad-Extra3:
Laptele in alimentatia copilului de 1 an
Laptele este o parte importantă a dietei copilului deoarece oferă calciu și vitamina D, care contribuie la construirea oaselor puternice. Majoritatea copiilor sub 2 ani ar trebui să bea lapte integral pentru grăsimile dietetice necesare creșterii normale și dezvoltării creierului. Dacă un copil este expus riscului de a deveni supraponderal sau există un istoric familial de obezitate, colesterol ridicat sau probleme cardiace, medicii recomandă trecerea la lapte redus (2%). Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a face acest lucru.
Când copilul dvs. este de 2 ani, puteți face trecerea la lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi.
Trecerea la ceasca
Între 12 și 18 luni este un moment bun pentru trecerea la o ceașcă. În loc să scoateti sticlele dintr-o dată, le puteți elimina treptat din programul de hrănire, începând cu masa de masă. Oferiți lapte integral într-o ceașcă după ce copilul a început masa. Dacă mai alăptați, oferiți numai lapte într-o ceașcă și evitați complet sticla.
Unor copii nu le place la început laptele de vaca, deoarece este diferit de laptele matern sau formula pe care sunt obișnuiți. Dacă este cazul, este bine să amestecați laptele întreg cu lapte sau lapte matern și să ajustați treptat amestecul astfel încât acesta să devină în cele din urmă 100% lapte de vacă.
Fierul in alimentatia copilului de 1 an
Este important să aveți grijă de deficitul de fier după ce copiii au vârsta de 1 an. Deficitul de fier din alimentatia copilului de peste 1 an afecta dezvoltarea lor fizică, mentală și comportamentală și, de asemenea, poate duce la anemie.
Pentru a ajuta la prevenirea deficitului de fier:
- Limitați aportul de lapte al copilului la 500 ml pe zi.
- Creșteți alimente bogate în fier în alimentația copilului dvs., cum ar fi carnea, păsările de curte, peștele, fasolea și alimentele fortificate cu fier.
- Continuați să ii dati cereale fortificate cu fier până când copilul dvs. are vârsta între 18 și 24 de luni.
Discutați cu medicul dacă sunteți îngrijorat de faptul că copilul dumneavoastră bea mult lapte de vacă sau nu primește suficient fier sau dacă vă gândiți să vă dați copilului un supliment de vitamină.
Alimente de evitat
De la varsta de 1 an, copilul dumneavoastră ar trebui să mănânce o varietate de alimente. Continuați să urmăriți reacțiile alergice atunci când introduceți alimente noi. Rețineți că un copil prezintă un risc mai mare de a dezvolta alergii alimentare dacă copilul sau unul sau mai mulți membri apropiați ai familiei au alergii sau afecțiuni legate de alergii, cum ar fi alergii alimentare, eczeme sau astm. Discutați cu medicul dacă aveți nelămuriri.
Evitați alimentele care ar putea prezenta pericole de sufocare, cum ar fi popcorn, bomboane tari, cremvursti calzi, legume crude și fructe tari, struguri întregi, stafide și fructe cu coajă lemnoasă. Supraveghează copilul în orice moment când mănâncă.
Cât de mult ar trebui să mănânce un copil de 1 an?
Oferiți copilului trei mese și două sau trei gustări sănătoase pe zi, dar țineți cont de faptul că este comun pentru copiii mici să renunțe la mese. Permițând copiilor să sări peste o masă este un concept dificil pentru mulți părinți, dar copiii ar trebui să li se permită să răspundă la propriile lor indici interni de foame și de plenitudine. Nu împingeți mâncarea pe un copil care nu este înfometat, dar nu ar trebui să li se permită copiilor să mănânce la cerere toată ziua.
Mențineți un program regulat de mese și gustări, astfel încât copiii dvs. vor ajunge să se aștepte ca alimentele să fie disponibile în anumite momente ale zilei. Dacă aveți întrebări cu privire la cât de mult ar trebui să mănânce copilul, discutați cu medicul dumneavoastră.
Copilul intre 12-24 luni: Sfaturi de Nutritie
Probabil ati observat ca desi rata de crestere fizica a copilului s-a încetinit, dezvoltarea sa mentala si neurologica se accentueaza. Este important pentru dezvoltarea lui sa va asigurati ca are un regim alimentar echilibrat si variat.
Amintiti-va urmatoarele sfaturi atunci cand hraniti copilul în aceasta perioada de dezvoltare.
Intervale regulate de hranire. Copiii mananca de obicei de 5-6 ori pe zi, mese regulate si gustari. | |
Evitati sa fortati copilul sa manance, lasati-l sa va comunice cand este satul. | |
Supravegheati întotdeauna mesele. Copiii trebuie sa fie întotdeauna supravegheati în timp ce manânca. Încercati sa descurajati consumul pe fuga al mancarii, deoarece poate duce la o sufocare accidentala. Un adult trebuie sa fie in preajma în orice moment. |
Folositi recompense non alimentare.
Hrana este o necesitate a vietii cu care ne este usor sa ne dezmierdam. Asta nu înseamna ca produsele alimentare trebuie folosite ca o forma de mita, ca o pedeapsa sau recompensa.
Copilul dumneavoastra poate sa înceapa sa asocieze alimentele cu un premiu sau cu un remediu pentru sentimentele rele, astfel el poate începe sa dezvolte obiceiuri de alimentare, care pot fi foarte greu de stapanit mai tarziu in viata. Încercati sa oferiti copilului alte elemente non-alimentare precum lucruri de care copilul stiti ca se bucura - autocolante, jucarii, vizite la locuri speciale, etc.
În cazul în care alimente noi sunt respinse, oferiti-le din nou.
Este normal ca un copil sa respinga alimente noi. Daca un produs alimentar este respins prima data, continuati sa oferiti copilului o cantitate mica din acesta, la sesiunile urmatoare de hranire. Pot fi necesare mai multe expuneri la un produs alimentar înainte ca acesta sa fie acceptat.
Respectati preferintele copilului dumneavoastra. E în regula, daca nu-i place un anumit produs alimentar. Asteptati pâna mai târziu si încercati din nou - el/ea isi poate schimba parerea.
Lasati copiii sa exploreze alimentele si sa decida.
Pentru dezvoltarea unor obiceiuri si atitudini alimentare sanatoase, este important sa-i permiteti copilului dumneavoastra sa exploreze o varietate de produse alimentare diferite, si sa aleaga singur cat sa manance. Rolul dumneavoastra ca parinte este sa-i oferiti o alegere buna de alimente preparate într-un mod sanatos.
Aveti pregatite gustari nutritive.
Copiii au stomacuri mici si au tendinta de a manca bine cu mai mult de 3 mese pe zi. Fii pregatit cu o varietate de optiuni de gustari sanatoase pentru a satisface nevoile nutritionale ale copilului. Doua sau trei gustari pe zi oferite intre mese sunt necesare. Utilizati oportunitatile dintre mese pentru a introduce noi alimente.
Gustarile bune includ fructe proaspete, brânza, cereale integrale, biscuiti, pita, lapte, legume fierte si iaurt (nu de tipul celui scazut de grasimi sau fara grasimi).
Faceti tranzitia de la san/biberon la mancare din castron, pentru o buna sanatate dentara.
În timp ce acest lucru poate dura un timp, copilul dvs are o vârsta adecvata în acest sens. Biberonul de lapte poate deveni cu usurinta un risc pentru copil, dar daca acesta vrea înca din sticla, nu va descurajati. Niciodata nu lasati o sticla/flacon în gura unui copil pentru o perioada îndelungata de timp, deoarece acest lucru creste riscul cariilor dentare.
12 gustari amuzante si sanatoase pentru copilasi
La un moment dat, toti parintii au de-a face cu micii mofturosi la mancare, nazurile la masa si pretentii la mancare. "Nu vreau!" "Nu-mi place aia!" sau "Nu mi-e foame!"...
Cunoastem foarte bine aceste replici si multe alte scuze, insa, putem totusi sa ii pacalim putin cu mici gustari amuzante dar si sanatoase! Iata 12 idei ce ar trebui sa aiba succes garantat:
De citit si Retete pentru bebelusii de 12 luni: a saptea luna de diversificare
Retete pentru toata familia - o selectie speciala
11 retete cu dovleac
16 retete formidabile de prajituri
8 retete magnifice de clatite care vor face deliciul oricarui copil
11 retete cu mere care trebuiesc incercate si nu veti regreta
Batoane sanatoase de musli - asa le faci in casa atat de simplu
9 retete cu zmeura pe care trebuie sa le incerci
6 retete cu ceapa verde - absolut delicioase
12 retete cu sfecla rosie
Cele mai bune retete de paine de casa
10 retete de gogosi pufoase
autor: Milena Sadova, Senior Editor Desprecopii.com - toate drepturile rezervateDesprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII