Băița lui bebe, o cascadă de experiențe senzoriale: iată cum ii putem stimula 4 simțuri - dezvoltare senzorială
Baita si masajul de dupa sunt o cascada de experiente senzoriale pentru bebelus.
Stimularea senzorilor bebelusului are un efect major asupra dezvoltarii sale emotionale si cognitive. O baita vesela, urmata de un masaj cu ulei pentru bebelusi - este cea mai frumoasa sansa de a stimula simturile bebelusului (atingere, vaz, sunet, miros).
- veti citi:
Ritualul baitei - o ocazie perfecta a bebelusului pentru a invata, a intelege si a se simti iubit
Stimularea senzorilor bebelusului
Cum decurge o baita de la A la Z? - video explicativ
Baita si ingrijirea pielii delicate a bebelusului
Despre baita si ingrijirea bebelusului
Ritualul baitei - o ocazie perfecta a bebelusului pentru a invata, intelege si a simti iubit
Ritualul baitei este, pe langa obisnuita sedinda de curatare a pielii bebelusului, o ocazie perfecta de a invata primele lectii despre apa dar si de a construi o legatura mai stransa intre mamica si bebelusul ei. In contact cu apa calda, cu mirosul placut al produselor de baita, cu cantecele mamei, cu blandele ei mangaieri, folosind comunicarea perfecta cu privirea mamicii - toate acestea formeaza o experienta completa pentru bebelus.
Stimularea senzorilor bebelusului
Stimularea senzorilor bebelusului are un efect major asupra dezvoltarii sale emotionale si cognitive. Creierul unui bebelus creeaza pana la 1.7 milioane de sinapse (legaturi) in fiecare secunda. Stimularea multi-senzoriala ajuta la sanatatea pe termen lung a conexiunilor din creier.
Ritualul baitei este o sansa perfecta pentru stimularea multi-senzoriala a bebelusului si ofera ocazia parintilor de a se conecta cu bebelusul .
Stimularea tactila
Simtul tactil este simtul cel mai dezvoltat inca de la nastere. Atingerile tandre din timpul baitei dar si din timpul masajului, imbunatatesc considerabil simturile cognitive ale bebelusului, siguranta sa emotionala si dezvoltarea sociala ulterioara.
Ad-Extra3:
Stimularea olfactiva
Simtul mirosului bebelusului se dezvolta inca din saptamana 28 de sarcina. Mirosurile placute si familiare calmeaza bebelusul, ii fac mai alert si il relaxeaza.
Stimularea vizuala
Facand contact vizual direct cu bebelusul in timpul baitei si masajului - bebelusul primeste un mesaj puternic de siguranta si dragoste.
Stimularea auditiva
Vorbitul si cantatul cantecelelor in timpul baitei au un efect puternic pozitiv asupra dezvoltarii timpurii a vorbirii bebelusului. Cantecele si dialogurile drecte cu bebelusul in timpul baitei sunt o sansa perfecta pentru a familiariza copilul cu primele cuvinte si primele semnale muzicale.
Unii bebelusi adora baita de la primul contact cu apa, in timp ce altii au nevoie de timp pentru a se obisnui, iar altii pastreaza in permanenta o anumita reticenta fata de baita. Cu toate ca nu exista reguli, orice bebelus ajunge pana la urma, mai devreme sau mai tarziu, sa adore baita. Asa incat nu are rost sa te stresezi decat atat cat este necesar, aceasta insemnand ca poti incerca diferite trucuri care sa iti usureze sarcinile pe care le presupune o baita completa si care sa il faca pe bebelus sa se simta din ce in ce mai bine cand se apropie momentul magic.
Cum decurge o baita de la A la Z:
In primul rand alege pentru baita un moment al zilei in care stii ca nu vei fi intrerupta de nimeni si astfel incat sa ai suficient timp pe care sa il petreci cu bebelusul tau. Ai grija ca acel moment sa fie intre mese, astfel incat bebe sa nu fie nici flamand, nici satul, nici foarte obosit.
Pasii sunt urmatorii, cu mentiunea ca nu trebuie luati ca niste reguli stricte, ci adaptati la nevoile fiecarui bebelus:
Ai grija ca in camera sa fie cald si ca usile si ferestrele sa fie inchise;
Spala-te pe maini, apoi pregateste toate obiectele de care ai nevoie in timpul baitei si imediat dupa (burette, prosoape, scutece, hainite, etc.).
Pune mai intai apa rece in vasul in care urmeaza sa faci baita, apoi adauga apa fierbinte pana cand potrivesti temperatura;
Temperatura apei trebuie sa fie de 37 – 38 de grade celsius. Ideal este sa ai un termometru de baie pentru a o verifica, dar daca nu ai testeaza apa cu cotul mai degraba decat cu mana.
Umple cadita cu apa pana la aproximativ 13 cm, astfel incat bebelusul sa poata fi acoperit cu apa. Daca folosesti un suport pentru baita, acopera-l cu un prosop umed cu care sa il poti acoperi pe bebelus in timpul baitei.
Dezbraca bebelusul si tine-l intr-un prosop inainte de a-l baga in baita, astfel incat sa nu ii fie frig.
Spala-i ochii, urechile, fata, gatul si restul corpului ghidandu-te dupa indicatiile de mai sus.
Tine capul bebelusului cu grija, astfel incat sa nu ii intre apa in urechi si maseaza-i scalpul cu mana sau cu un prosop mic, din bumbac, pe care ai pus gel special pentru bebelusi. Clateste apoi foarte bine cu apa curata. O data sau de doua ori pe saptamana este suficient sa speli bebelusul pe cap. In rest poti sa sari peste aceasta parte.
Nu baga bebelusul deodata in apa, ca sa nu se sperie. Moaie-i intai piciorusele, apoi uda-l treptat, pana cand este in apa cu totul, astfel incat apa sa ii acopere umerii.
Daca bebelusul are pielea sensibila sau apa e prea dura, atunci poti adauga in baita un strop de lotiune de corp, dar nu uita ca acest lucru va face ca pielea bebelusului sa fie foarte alunecoasa atunci cand il scoti din baie, asa ca ai grija sa nu il scapi.
Foloseste un burete moale, o bucata de material din bumbac sau mana ta pentru a curata pielea bebelusului cu un gel de dus special pentru copii.
Evita sa freci prea tare pielea bebelusului ca sa nu o iriti.
Clateste cu apa curate bebelusul inainte de a-l scoate din baita, astfel incat sa nu ramana pe piele urme de gel de dus. Foloseste in acest scop apa potrivita ca temperatura dintr-un alt vas pe care sa il plasezi dinainte la indemana.
Scoate bebelusul din baie tinandu-l cu o mana de gat si de cap si cu cealalta de fundulet.
Nu lasa niciodata bebelusul nesupravegheat in cadita!
Infasoara-l intr-un prosop moale, din bumbac. Este ideal daca prosopul este in prealabil incalzit pe un calorifer.
Daca bebelusul are pielea mai uscata poti folosi un ulei de corp sau o lotiune pentru bebelusi.
Nu te lungi prea mult cu imbracatul, incearca sa il imbraci cat de repede poti, pentru ca bebelusii pierd foarte repede caldura din corp. Daca vei considera necesar, il poti inveli imediat dupa baita cu o paturica.
Nu uita sa ii dai un pupic pe crestet si sa il alinti un pic inainte sa adoarma.
Despre baita si ingrijirea bebelusului merita citit si:
Baita bebelusului: un ghid practic, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute
Baita impreuna cu copilul - DA sau NU?
Cele 5 nevoi esentiale ale unui bebelus
80 de sfaturi si invataturi de la babe
Leziuni cutanate comune la nou-nascuti
Iritatia produsa de scutece
Traditii romanesti: prima scalda sau prima baita
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII