Ce este fitoterapia?
Pe scurt
Fitoterapia, ramură a medicinei alopate, provine din cuvintele phyton = plantă și therapea = tratament, fiind o știință străveche care folosește plantele medicinale în scop terapeutic.
Fitoterapia modernă se dezvoltă și se adaptează continuu la cele mai recente date științifice privind produsele pe bază de extracte de plante standardizate și utilizarea lor eficientă și sigură.
Fitoterapia se bazeaza pe efectele curative ale unor compusi din plante
Fitoterapia se bazeaza pe efectele curative ale unor compusi bio din plante, care poarta denumirea de substante (principii) active. Fitoterapia foloseste materialul vegetal fara a extrage selectiv anumite substante din tesuturile plantelor (selectie care se intampla in farmaceutica clasica).
Extractele folosite in fitoterapie sunt acele preparate obtinute din plante medicinale, in care se regasesc substante active din organele vegetale, dupa ce acestea au parasit materialul vegetal si s-au dizolvat in anumiti solventi (apa, alcool, ulei vegetal, alte grasimi). In cazul acestor preparate, plantele medicinale devin o materie prima.
Cum se prepara produsele fitoterapeutice?
Pentru a obține efectul maxim al substanțelor care se găsesc în plantele medicinale se pot utiliza diferite procedee de preparare, cum ar fi infuzia, decoctul, maceratul la rece sau la cald. Tehnica se bazează pe extracția substantei sau grupului de substante active folosindu-se dizolvanți ca apa, alcoolul, uleiul vegetal, alte grasimi, etc.. Împreună cu substanta activa a plantei se extrag și unele substanțe secundare, care au proprietatea de a mări efectul terapeutic al plantelor.
Este important de unde provin plantele
Materia prima (plantele) care sunt folosite in produsele fitoterapeutice trebuie sa provina din culturi controlate. Numai asa se poate asigura calitatea.
In culturile controlate, plata este urmarita de la samanta si pana la planta matura. Plantele cu cea mai mare concentratie de substanta terapeunica activa sunt atent selectate
Control / Standardizare
Produsele fitofarmaceutice trebuie sa aiba aceeasi eficacitate, siguranta si calitate ca si cele de sinteza. Standardizarea lor necesită un proces permanent de control si eforturi de menținere a calității. Este nevoie de peste mai multe etape de control de la culegerea plantei si pana la produsul finit.
Standardizarea necesită un proces tehnologic prin care se concentreaza una sau mai multe componente cu efect terapeutic, concomitent cu eliminarea unor componente inutile sau nedorite. Astfel, substantele cu valoare terapeutică din plantă pot fi asigurate într-o doză constantă și eficientă la fiecare administrare.
Avantajele fitoterapiei
FITOTERAPIA respecta principiul non nocere, nu exclude alte terapii naturale, este accesibila oricui si are indicatii in toate afectiunile cunoscute.
Pe scurt: remediile fitoterapeutice nu produc obisnuinta, nu dau reactii adverse si nu au efecte nocive secundare. Cu exceptia plantelor toxice, plantele medicinale nu prezinta un risc atat de crescut de toxicitate cum prezinta multe dintre medicamentele de sinteza. Plantele medicinale nu au, in general, efecte adverse atat de importante si frecvente cum au medicamentele de sinteza.
Nu toate plantele sunt benefice pentru organism. De aceea este recomandat sa nu ne tratam dupa ureche. Este recomandata alegerea unor produse fitoterapeutice controlate, care au in spate ani buni de cercetare in domeniu
Pentru copii, folositi produsele fititerapeutice NUMAI la indicația pediatrului. Numai pediatrul poate recomanda produse din extracte standardizate din plante, eficiente și cu acțiune delicată.
Fitoterapia in Romania
In Romania, din pacate multi pseudo-terapeuti promoveaza tratamente fitoterapeutice dupa ureche. Este extrem de important sa te documentezi inainte de a cumpara un produs fitoterapeutic.
Exista putine companii specializate in fitoterapie. Una din aceste companii este Dr. Phyto. In portofoliul Dr. Phyto poți găsi produse care conțin combinații unice de extracte din plante standardizate și nutraceutice (ca probiotice, resveratrol, lactoferină etc.) reprezentând soluții fitoterapeutice delicate și eficiente, cu acțiune similară medicamentelor alopate, însă fără efectele adverse ale acestora. În plus, sunt ușor acceptate și tolerate de copii.
Recomandare: Dr. Phyto
PHYTODEP protejeaza natural copilaria
Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.
Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.
Catalog produse
ALLERDEP sirop 150 ml, 44,00 lei
Preventia si reducerea manifestarilor alergice asociate infectiilor de tract respirator.
LAXODEP sirop 150 ml, 43,20 lei
Combaterea constipatiei. Combinatie unica de prebiotice si fitoextracte standardizat
COLIDEP soluție orala 44 ml, 65,80 lei
Tulburarile digestive. Combinatie unica de probiotice si fitoextracte standardizate
VIRODEP picaturi orale 30 ml, 29,00 lei
Prevenția și tratamentul virozelor respiratorii. Asociat cu antibiotice...
LARIDEP spray oral solutie 30 ml, 35,00 lei
Preventia si tratamentul inflamatiilor tractului orofaringian: faringite, amigdalite, stomatite, afte, herpangine, gingivite
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII