Raguseala la copii - ce spun parintii
Pe scurt
Toti copiii isi tensioneaza vocea mai devreme sau mai tarziu: aplauda si scandeaza pentru echipa favorita; canta sau isi striga prietenii.
De cele mai multe ori, acest lucru nu face nici un rau real corzilor vocale (benzile delicate ale tesutului din laringe sau caseta de voce). Dar, utilizarea abuziva cronica a corzilor vocale - cum ar fi tipete repetitive, sau folosirea vocei intr-un mod nefiresc - poate duce la raguseala. Atunci cand se intampla acest lucru, vocea si sunetele devin aspre, ragusite. Afla care sunt cauzele, simptomele raguselii la copii si bebelusi si cum o putem trata corespunzator.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este raguseala?
Cauzele raguselii cronice la copii
Cauze ale raguselii la bebelusi
Simptomele raguselii la copii
Care sunt cele mai comune cauze infectioase ale raguselii la copii?
Care sunt cele mai comune cauze indirecte ale raguselii la copii?
Cand ar trebui sa ne ingrijoreze raguseala copilului?
Cum tratam raguseala la copii?
Care este parerea parintilor? Cum trateaza ei raguseala copiilor?
Putem trata raguseala la copii prin tratament homeopatic?
Ce este raguseala?
"Raguseala" sau "disfonia" sunt termeni folositi pentru a descrie o schimbare in calitatea vocii. Calitatea vocii poate fi ragusita, suieratoare, tensionata, obosita, aspra, tremuranda sau slaba. Raguseala poate fi cauzata de orice proces care afecteaza structura sau functia laringelui (un organ al aparatului respirator, situat in partea anterioara a gatului, in partea superioara a traheii, care realizeaza legatura intre faringe si trahee si in care sunt situate corzile vocale).
Cauzele raguselii cronice la copii
Nodulii corzilor vocale sunt cauza principala a raguselii cronice la copii. Raguseala apare la copii, atunci cand fac urmatoarele lucruri pentru o perioada mai lunga de timp:
tipa, striga, plang
isi ridica sau coboara tonul vocii
vorbesc cu o voce tensionata, cum ar fi imitarea animalelor sau a personajelor din desene animate
sufera de tuse repetitiva sau dureri in gat
canta sau vorbesc fara o respiratie adecvata (suport diafragma)
vorbesc extrem de puternic sau rapid
pornind cuvintele in forta
Alte cauze ce duc la raguseala includ paralizia corzilor vocale (cand nervii corzilor vocale isi pierd functia), inhalarea substantelor iritante pentru tractul respirator, sinuzita cronica sau alergii, hipotiroidism, reflux gastro-esofagian (GERD) si/sau radioterapia.
Categoriile etiologice ale raguleii la copii includ infectia, inflamatia, traumatisme, obstructie sau infiltrare si anomalii congenitale. La copii, raguseala are cel mai adesea cauze benigne sau auto-limitate (de exemplu, infectii virale respiratorii superioare sau abuz vocal si/sau utilizarea incorecta a vocii).
Alte cauze ale raguselii la copii:
chisturi sau polipi
alergii
probleme cu glanda tiroida
traumatisme la nivelul laringelui/corzilor vocale
cancer la laringe (foarte rar la copii)
Cauze ale raguselii la bebelusi: (pe langa cele mentionate anterior)
Infectii virale (ca cele cauzate de adenovirus, parainfluenza si virusurile gripale)
inflamatii
probleme legate de metabolism
chisturi laringiene
infectii bacteriene
tulburari genetice (sindrom Down)
Simptomele raguselii la copii
De obicei, boala incepe ca o raceala comuna cu o durere in gat, dar se poate dezvolta rapid, iar cursul poate lua o intorsatura dramatica ce duce la sufocare, in cazul in care copilul nu este tratat. Umflarea si durerea cresc pe masura ce inflamatia intra in tesut. Durerile in gat devin foarte puternice, iar copilul are probleme cu inghitirea propriei salive. Poate exista, de asemenea febra, pierderea partiala/totala a vocii sau tuse usoara, ocazionala.
Care sunt cele mai comune cauze infectioase ale raguselii la copii?
Infectiile virale si bacteriene pot afecta in mod direct gatul si corzile vocale, care rezulta in raguseala. Aceste boli sunt cunoscute sub numele de laringite, laringotraheita (crup) si laryngotracheobronchitis (bronsiolita). Acestea nu dureaza de obicei mai mult de o saptamana sau cam asa ceva, si pot fi de obicei identificate si tratate. Cu toate acestea, este important sa realizam ca raguseala poate continua pana la o luna dupa infectia primara.
Sinuzita sau orice infectie care implica un nas care curge / infundat, pot afecta, de asemenea, si corzile vocale, rezultand in raguseala.
Care sunt cele mai comune cauze indirecte ale raguselii la copii?
Orice lucru care ar putea deteriora nervul (nervul laringian recurent), care misca corzile vocale, poate duce la raguseala. Aceasta poate include multe boli rare care implica creierul sau nervii din organism.
Cand ar trebui sa ne ingrijoreze raguseala copilului?
La copiii sanatosi, raguseala, care a fost prezenta timp de patru luni sau mai mult ar trebui sa fie evaluata. La nou-nascuti, copii cu antecedente de chirurgie toracica sau cu alte probleme congenitale, raguseala trebuie evaluata mai prompt. In cazul in care copilul dumneavoastra a avut o voce ragusita inca de la primele cuvinte si nu s-a imbunatatit, ar trebui sa fie evaluat.
Cand trebuie contactat medicul?
In cazul in care copilul dumneavoastra este ragusit si are probleme de respiratie.
Cum tratam raguseala la copii?
Raguseala se trateaza recomandabil cu remedii naturiste, sau pentru un rezultat mai bun, cu formule homeopate (naturale). Iata si cateva sfaturi utile:
Limitati sau nu mai oferiti deloc copilului alimente care ii provoaca arsuri. Acestea pot include: rosii, alimente condimentate si ciocolata
Nu mai oferiti copilului cofeina, cum ar fi cafea, ceai si cola
Ridicati capul patului copilului cu 8 - 10 centimetri. Introduceti o patura rulata sau o alta perna sub saltea. Acest lucru va ajuta la mentinerea acidul din stomac in afara gatului pe timp de noapte
Invatati copilul sa vorbeasca normal, nu in soapta
Utilizati un vaporizator sau umidificator pentru a adauga umiditate in dormitorul copilului. Urmati instructiunile pentru curatarea aparatului
Oferiti copilul sa bea multa apa pentru a-si mentine gatul umed
Feriti copilul de fum
Indemnati-l sa nu vorbeasca foarte tare si sa nu tipe
Care este parerea parintilor din comunitatea DC? Cum trateaza ei raguseala copiilor?
"Infuzii caldute - de nalba-mare, isopul, lemnul-dulce, salvia, ciubotica-cucului, patlagina, mugurii de plop, teiul. Putem sa bem pana la un litru de infuzie calduta pe zi. Infuzia (o lingurita cu planta la o cana cu apa) poate fi indulcita cu putina miere. Sau: se fierb patru cepe in apa, se adauga putina miere, iar cu decoctul obtinut se face gargara de cateva ori pe zi." (carmenp)
"Eu i-am dat Adelinei a ragusit pe la 6 luni si a tinut-o aproape 1 luna raguseala. Ea a ragusit brusc, am mers in vizita la niste prieteni, la ei era fff cald in camera si dupa jumate de ora Adelina era ragusita. Alte simptome n-a avut. Am fost la ORL si a zis ca nu-i laringita, are un teren alergic si raguseala e de la alergie. Ne-a dat Aerius 2 ml pe zi, paralel am facut si tratament homeopat." (alinamoro)
"Azi am fost la control, la un medic ORL-ist cu Irina (3 ani) deoarece persista , sa spun asa, un iz de raguseala de patru saptamani. Imi amintesc ca acum o luna, in ultima seara la mare s-a jucat vreo doua-trei ore pe malual marii, cu alte fetitze, au kiuit, au tipat...si dimineata s-a trezit ragushel. 4saptamani in care am fost de doua ori la medicul de familie, dupa strepsils, amoxicilina...am ajuns la specialist. Acesta mi-a spus, in urma controlului de rutina (nas-ureki-gat) ca are o inflamare a coardelor vocale din cauza tzipatului, intalnita la copii si cantareti, i-a prescris antialergic si cat mai mult repaus vocal. Mi-a zis ca nu are rost laringoscopia, care presupune anestezie generala si nu poate sa-i vada altfel coardele vocale, deoarece un copil asa mic nu coopereaza, nu ar suporta manevra. Ne-a kemat peste doua saptamani la control, era foarte calma, a zis ca trece in timp, dar cu atentie si rabdare, nu sa vorbeasca shoptit, dar nici sa zbiere." (sirod)
"Al meu pui a ragusit doar odata, in schimb eu patesc frecvent (cam 1-3 ori pe an fac o laringita serioasa). Daca nu am alte simptome care sa necesite antibiotic, imi fac un sirop pentru raguseala din 1/2 lamaie si 2 linguri de miere, din care iau cate putin pe tot parcursul zilei. Mai iau sirop din muguri de pin/brad, si ceai caldut (nicidecum cald), indulcit cu miere" (witeflower)
Putem trata raguseala la copii prin tratament homeopatic?
Sigur ca da! Afectiunile vocii sunt percepute ca o patologie benigna, dar deranjanta. Medicamentul homeopatic raspunde nevoilor si asteptarilor pacientilor si specialistilor in sanatate (farmacisti si medici): eficacitate, profil.
Homeopatia prezinta avantaje reale in aceasta patologie: siguranța homeopatiei, absenta pericolului sau efectelor secundare, medicamente sigure si netoxice, actiunea blnda si caracterul practic. Tratamentul homeopathic este eficace, util, complet sigur pentru individ si este o alegere potrivita pentru ingrijirea si mentinerea sanatatii copilului si a familiei, indiferent ca este vorba de tratament sau de preventie.