Ce simte fătul in uterul mamei: intrebări și răspunsuri care te vor minuna

Ce simte fatul in uterul mamei -  intrebari si raspunsuri care te vor minuna

Ce simte fătul in uterul mamei: intrebări și răspunsuri care te vor minuna

Incă din timpul dezvoltării fetale - altfel spus, din timpul Odiseei Sarcinii, fătul este deja un membru al familiei și un companion al mamei. Incă dinainte de a se naște, fatul simte și reactioneaza la stimuli, mai mult decat am crede sau ne-am aștepta.

Dar ce anume exact simte el despre viata din afara și cum il putem stimula? Iată in continuare cateva raspunsuri ale specialiștilor la intrebările legate de simțurile bebelușilor în uter și sfatul de la Desprecopii.com:

- despre ce simte bebelusul in burtica mamei, veti citi:
Ce simte bebelusul in burtica?
Cum comunicam cu bebelusul din burtica
Sarcina pe săptamani, în cele trei trimestre de sarcină
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Hai in Comunitatea Gravidutelor inteligente
Forumul Odiseea sarcinii

 

 Ce simte bebelusul in burtica mamicii? Intrebari si raspunsuri:

Pana prin anii 1980 se crederea ca uterul matern este un fel de seif pentru fetus. Ce anume s-a schimbat de atunci?

Raspuns:

Foarte multe. In prezent stim ca fetusul (fatul) este o fiinta pluri-senzoriala ale carei simturi intra in actiune intr-o ordine prestabilita: mai intai se manifesta simtul tactil, apoi cel chimic, simtul echilibrului, auzul si in final vazul.

Dezvoltarea timpurie a simturilor in perioada uterina are o functie dubla: de formare a sistemului nervos central, oferind stimuli ce interactioneaza cu cresterea grupelor de neuroni, directionandu-i pe o cale fiziologica si pregatind bebelusul din burtica pentru lumea exterioara, ceea ce inseamna o activitate de invatare inca din perioada uterina.

Este adevarat ca simturile fatului intra in actiune inainte de nastere?

 Raspuns:

Deja in a opta saptamana de la conceptie  receptorii tactili sunt prezenti la fetus in zona gurii, pentru ca in cateva luni sa fie prezenti pe intreaga suprafata a corpului. Insa abia intre saptamanile 22 si 24 se formeaza conexiunile cu cortexul cerebral. Fetusul reactioneaza la stimulii care trec prin uterul mamei.

 Cititi: Odiseea Sarcinii  - sau explicarea evolutiei de sarcina pe saptamani) 

Ad-Extra3:

Ce se poate spune despre auzul si gustul fetusului?

 Raspuns:

Spre saptamana a 25-a de sarcina, fatul are auzul dezvoltat. In interiorul uterului, vocea mamei ajunge cu mai mare intensitate decat orice alte voci - inclusiv a tatalui! - iar fetusul se obisnuieste cu aceasta voce, atat de mult incat mai multe experimente au aratat ca nou-nascutul este capabil sa distinga vocea mamei de orice alta voce, la fel cum este capabil sa distinga mirosul mamei de orice alt miros. 

Aceste lucruri il vor ajuta sa recunoasca laptele matern, al carui gust si miros este similar cu al lichidului amniotic in care si-a scaldat buzele si limba timp de noua luni.   

Este adevarat ca fatul are memorie intrauterina?

Raspuns:

Studiile publicate in revista Pediatrics, SUA,  in anul 2001 au aratat ca in perioada intarcarii si trecerii la alimente solide, copilul prefera gusturile pe care le-a simtit in uter intr-o anumita perioada, desi alimentele respective nu i-au fost date in timpul alaptarii. Asta inseamna ca fetusul are memorie. 

Acest aspect, ce parea a fi prerogativul psihiatrilor, este in prezent parte din patrimoniul pediatrilor, ce pot astfel sa explice mai multe fenomene. Un studiu efectuat recent asupra copiilor balerinelor care isi continua activitatea in timpul sarcinii a aratat ca acesti copii trebuiau leganati mai energic decat altii ca sa poata adormi!

Cititi: Este personalitatea copilului stabilita la nastere?

Mai mult, ce inseamna sa legeni un nou-nascut ca sa adoarma daca nu sa refaci acel mediu senin pe care l-a avut in uter: miscari ritmice, parfumul mamei, o voce vaga insa prezenta in fundal, intunericul -nu prezenta aparatorilor patului si a limitelor pe care le gaseste bebelusul lasat brutal in patul lui?  Cititi: Miscarile fetale, primele semne ale bebelusului in burtica

Ce alte studii au fost efectuate asupra memoriei fetusilor?

Raspuns:

De exemplu, s-a constatat despre memoria pe termen scurt ca un bebelus nou-nascut se obisnuieste cu stimulii externi pe care ii stia deja ca fetus. In acest studiu, au fost folositi stimuli sonori trimisi prin peretele uterului si a fost masurata ecografic reactia fetusului, stanjeneala lui, felul cum clipeste ca reactie si modul in care se obisnuieste cu zgomotul.

Este adevarat ca fatul viseaza inca din burtica mamei?

Raspuns:

Studiile efectuate pe bebelusi prematuri au oferit tot mai multe date despre caracteristicile somnului intrauterin.
In anul 2000, profesorul Rivkees de la Yale University, USA,  a aratat prezenta unui ritm zi-noapte inca de la mijlocul sarcinii. In prezent stim ca fazele somnului pot fi diferentiate inca din saptamana a 28-a de sarcina. Din saptamana 30 este prezent somnul activ, care este echivalent cu somnul REM al adultului, faza in care apar visele.

De aceea, nu exista nimic care sa ne impiedice sa spunem ca in uter fetusul are toate sansele sa viseze: are activitatea cerebrala si electrica corespunzatoare si stimulii adecvati. Somnul este de asemenea mai important in uter deoarece cea mai mare proliferare a celulelor nervoase are loc in timpul somnului, la fel cu producerea anumitor hormoni.

activitati fetale sarcina

Fatul simte durerea?

Raspuns:
Pare imposibil, insa la sfarsitul anilor 1980 s-a dovedit ca si fetusul si nou-nascutul simt durerea.
In orice caz, este clar ca bebelusii prematuri nascuti la 23-24 de saptamani simt durerea. Si au fost demonstrate schimbari hormonale produse in urma stimulilor durerosi la fetusi de 20 de saptamani sau chiar mai mult.  Cititi: Odiseea Sarcinii  - sau explicarea evolutiei de sarcina pe saptamani
Pe un mic numar de nou-nascuti inainte de termen, a fost experimentat un sistem de analgezice bazate pe tehnici non-farmacologice. Si aceste teste au confirmat ipoteza.

Nou-nascutii prematuri simt durerea, plang, dar sunt si capabili de a interactiona cu cei din jur, acceptand sa fie consolati si amuzati, astfel incat sa nu mai simta durerea!

Cum isi petrece ziua un fat inainte de a se naste?

Raspuns:
Fetusul are o lume de senzatii, dar si o lume de actiuni. El reactioneaza in modul sau la stimulii externi. Se teme sa auda zgomote si reactioneaza la mangaieri.
Insa se pregateste activ pentru viata de afara: face mereu exercitii de respiratie, chiar scufundat fiind in lichidul amniotic, de asemenea, se pare ca isi exerseaza si corzile vocale. Bebelusul sughite si fata sa ia diferite expresii (zambeste si plange) in burtica. Miscarile sale raspund la perioadele de calm sau miscare ale mamei, precum si la cantitatea de zahar consumata de mama.

Inca din burta, copilul asteapta semne tandre de la parinti

O descoperiere recenta - care redimensioneaza relatia mama-fat - sustine ca, in burta, copilul asteapta un semn de la parintii lui. Copilul - in ca din perioada linsitita din burta mamei - este capabil sa poarte un dialog surprinzator cu acestia. Cercetatorii olandezi si francezi sustin ca - daca apropierea si cominicarea cu micutul reuseste, perioada de sarcina va fi mai frumoasa, nasterea mai usoara, relatia dintre soti mai buna, iar familia mai unita. 

 

Haptonomia in sarcina sau comunicarea prin atingere  de citit: Haptonomia in sarcina sau comunicarea prin atingere 

Si taticul ar trebui sa participe la sedintele de comunicare cu bebelusul!

Oamenii de stiinta au observat ca multi bebelusi reactioneaza la atingerile tatilor lor, deci implicati-va si sotul in munca de comunicare cu bebelusul din burtica - acum este deja nevoie de atentia si puterea lui de convingere. Special pentru viitorul tatic un articol explicativ despre sarcina: Noua luni... in mintea unui barbat 

Despre comunicarea cu bebelusul din burtica, merita citit si:

5 moduri distractive de a interactiona cu bebelusul nenascut
Arta si muzeele - benefice femeilor insarcinate
Ce aude bebelusul din burtica mamei
In burtica mamei: miscarile si simturile bebelusului
In burtica mamei: sensibilitatea la atingere
Ce comunica miscarile bebelusului din burtica?

Sarcina pe săptamani, în cele trei trimestre de sarcină

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI 

 Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2024)

Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️ 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. Andreea
    Andreeatrimis la 14/12/2015

    Am si eu o nelamurire,sunt insarcinata in 35 de saptamani,si m-am lovit la burtica in clanta usii,pe mine m-a durut si era si rosu,intrebarea mea e daca pe puiul meu l-am lovit si l-a durut????😢desi la lovitura nu s-a miscat,nu s-a speriat sau altceva,era in pauza de nani,apoi foarte normal si-a reluat activitatea ca si cum nimic nu a fost.Stiu ca anumite lovituri ii pot provoca leziuni.Stiti sa ma lamuriti?Ca daca l-a durut imi vine sa-mi smulg usile,sa nu mai fie!🙈 Va multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  2. toma gabriela
    toma gabrielatrimis la 12/4/2015

    Vreau si eu să stiu de ce bebe da tare si de ce da ancet când e suparat

    Raspunde la acest comentariu
  3. petruta
    petrutatrimis la 3/2/2012

    cum iti dai seama daca copilul tau te aude cand este in butrtica?

    Raspunde la acest comentariu
  4. diana
    dianatrimis la 10/5/2010

    E SUUPER articolul !am vazut o caseta infioratoare,,strigatul mut,, cu un embrion in timpul avortului care pur si simpus e ferea parca de chiureta medicului si deschidea gurita casi cum ar vrea sa strige dupa ajutor.un copilas simte de foarte devreme extrem de multe lucruri,de la starea emotionala a mamei pana la auzi zgomote si a simti atingeri.este demonstrat ca atunci cand o gaviduta isi mangaie burtica bebe se lipeste de peretele uterin pentru a fi mangaiat.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII