Cum să aveți cel mai SANĂTOS copil - pornind de la ziua conceperii sale: sfaturi care te vor ajuta

Cum sa aveti cel mai sanatos copil - pornind de la ziua conceperii sale

Cum să aveți cel mai SANĂTOS copil - pornind de la ziua conceperii sale: sfaturi care te vor ajuta

Dorinta cea mai mare a cuplurilor de pretutindeni este sa aiba un copil sanatos. Pentru indeplinirea acestui vis, primul pas este sa planificati cu grija sarcina si sa realizati inainte de a o incepe cat de multe va trebui sa invatati. Intre o treime si o jumatate din sarcini sunt neplanificate, aceasta reflectand ignoranta naiva a cuplurilor in ceea ce priveste riscul de a avea un copil cu un defect grav din nastere, retardare mintala sau o boala genetica. Desprecopii trece in revista informatii de care nu trebuie sa uitati!

→ Iată cum să aveți cel mai sănătos copil, pornind încă dinaintea conceperii sale.

- veti citi:
As vrea sa am cel mai sanatos si talentat copil
Informatia inseamna putere dar si sanatate
Daca iti pasa, citesti totul despre preconceptie si sarcina pe Desprecopii
Riscurile exista in sarcina
Sanatatea parintilor - a mamei, in primul rand - e importanta.
Obiceiurile mamei in ceea ce priveste medicamentele
Nu te consola cu acel "daca as fi stiut"
Despre conceperea unui copil sanatos mai cititi
Momentul perfect pentru a deveni parinti: 6 concluzii 

As vrea sa am cel mai sanatos si talentat copil ...

Fiecare parinte isi doreste sanatate pentru copilul / copiii sau/sai.

Insa, intre o treime si o jumatate din sarcini sunt neplanificate, aceasta reflectand ignoranta naiva a cuplurilor in ceea ce priveste riscul de a avea un copil cu un defect grav din nastere, retardare mintala sau o boala genetica. 

de citit pe larg: Cum se transmit genele de la parinti

Informatia inseamna putere dar si sanatate. Ce trebuie sa stiti si de ce:

DAR: Ganditi-va o secunda la lipsa de atentie cu care sunt tratate de obicei primele saptamani de sarcina. Marea majoritate a femeilor insarcinate observa ca nu au un ciclu menstrual la timp si cele mai multe (dar nici pe departe toate!) fac un test de sarcina intr-o saptamana sau doua. Daca sarcina este confirmata, o parte (dar nu toate!) stabilesc o intalnire cu un medic obstetrician. Rezultatul net este ca majoritatea femeilor insarcinate sint consultate pentru prima oara cand sarcina este intre 8 si 12 saptamani. Ei bine, perioada cea mai importanta in dezvoltarea embrionului este reprezentata de exact acele prime saptamani!

Citeste de pilda Eveniment in saptamana 6 de sarcina - saptamana cand inimioara incepe sa bata

De exemplu, problema neinchiderii structurii tubale care va deveni coloana vertebrala apare intre a 26-a si a 29-a zi de la conceptie! Consultatia in saptamana a 8-a este deja prea tarzie pentru a influenta comportamentul femeii gravide: ce trebuie sa ia, sa evite, sa faca pentru sanatatea fatului.

Este greu de crezut, dar adevarat, ca in unele spitale asistenta prenatala incepe abia in a 20-a saptamana de sarcina!

Vom vorbi putin despre cateva aspecte de baza legate de preconceptie si vom sublinia motivele pentru care informatia are o importanta cruciala in "fabricarea" unui copil sanatos.

Daca iti pasa, citesti totul despre preconceptie si sarcina pe Desprecopii

Cuplurile carora le pasa de rezultatul unei sarcini fac toate eforturile pentru a obtine informatiile necesare. Si, nimic nu e mai simplu si mai eficient decat sa citesti pe Desprecopii, tot ce tine de preconceptie, de teste prenatale, sa citesti Jurnal de sarcina (unde afli absolut totul despre fiecare zi de sarcina), sa devii membru inregistrat la celebrul forum Astepand o Comoara (Asteptand un ingeras in viata noastra ! Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!) si sa devii parte a comunitatii Desprecopii. Cine ar pasi de buna voie in fata masinii daca a fost avertizat ca acel pas e atat de periculos?

Exista bineinteles o serie de riscuri de neinlaturat in orice sarcina. Dar exista de asemenea si riscuri care pot fi recunoscute, evitate, rezolvate, daca viitorii parinti sint constienti de existenta lor si fac absolut tot ce tine de ei pentru a fi informati. La urma urmei asta inseamna ca nu te lasi la voia intamplarii, ci dezici sa iei destinul tau si al copilului pe care il doresti, in mainile tale!

fertilitate femeie

Ad-Extra3:

Riscurile exista in sarcina

Orice cuplu infrunta un risc de aproximativ 3-4% sa aiba un copil la care se constata chiar de la nastere un defect grav, retardare mintala sau o boala genetica.

 de citit pe larg: Prevenirea malformatiilor congenitale ale bebelusului: sfaturi importante

In jurul varstei de 7 ani, alti 3-4% dintre copii sint diagnosticati cu defecte din nastere (care nu sint evidente la nou-nascuti). Dar exista masuri care pot fi luate pentru a diminua chiar si acest risc "de neinlaturat".

Pana la 78% din sarcinile confirmate nu se incheie cu nasterea unui copil viu. Motivul cel mai comun al nereusitei unei sarcini este reprezentat de defecte ale cromozomilor. De remarcat ca aproximativ 1 din 10 spermatozoizi si 1 din 4 ovule prezinta o anomalie cromozomiala. La femeile cu infertilitate, cam jumatate din ovule au defecte ale cromozomilor. Cam una din 13 conceptii (adica aprox. 8% din sarcini) are un defect cromozomial. Din fericire, organismul femeii e in stare sa detecteze in mod miraculos aceste anomalii si respinge cam 99% dintre ele. 40-60%dintre avorturile spontane intamplate in primele 3 luni de sarcina au un tip de defect cromozomial.  Cititi neaparatCe anomalii pot fi detectate inainte de nastere?

Cand examinati istoria familiei de ambele parti, fiti atenti in mod special la defecte din nastere, boli genetice sau retardare mintala ale rudelor de gradul 1 - aceasta incluzand frati, parinti, unchi si matusi, veri primari si secundari si bunici.

De asemenea poate fi important de stiut daca unei rude de gradul 1 i s-au intamplat avorturi spontane, nasterea unui copil mort sau decesul unui copil la o varsta mica.

Sanatatea parintilor - a mamei, in primul rand - e importanta.

Atentie in special la diabete, epilepsie, lupus erythematosis, tromboza venoasa, aparute inaintea sau in timpul sarcinii. Atentie la cosanguinitate (un cuplu care sint veri primari, unchi-nepoata etc.) - riscul genetic in acest caz este dublu (6-8%).

de citit pe larg: Cum influenteaza genele mamei sanatatea copilului

Obiceiurile mamei in ceea ce priveste medicamentele sunt de asemenea importante.

Sondaje recente arata ca femeile insarcinate iau pana la 14 medicamente la fiecare sarcina! Consumul de catre mama a drogurilor ilicite (ex. cocaina) sau alcoolului in prima parte a sarcinii poate fi foarte daunatoare fatului, asa cum este si fumatul.

Baile fierbinti in primele 3 luni (si cu siguranta in primele 6 saptamani dupa conceptie) nu sunt recomandate. Baile fierbinti si/sau sauna au fost asociate cu un risc de 3 ori mai mare de a avea un copil cu un defect de tub neural, ca de exemplu spina bifida.

Se cunosc multi factori care pot mari riscul de a avea un copil cu un defect de nastere, retardare mintala sau o boala genetica.

Lista acestor factori include: un defect din nastere in familie, un alt copil afectat, alte avorturi, un parinte sau ambii cu o gena sau un cromozom anormal, o perioada lunga de infertilitate, etc. De asemenea, originea etnica poate juca un rol si are incarcatura ei de risc specific.

Alte informatii importante pentru un cuplu care planuieste o sarcina sunt cele legate de suplimente (ca acidul folic), posibilitati de diagnosticare prenatala si chiar de tratament al fatului, teste ADN.

Acestea sint doar o parte din motivele pentru care tinerele familii trebuie sa se informeze suficient inainte de a incepe o sarcina. Sint o multime de lucruri de stiut despre cum sa aveti un copil cat mai sanatos cu putinta; acest articol e doar o introducere intr-un domeniu foarte extins. 

Nu te consola cu acel "dacă aș fi știut"

Din pacate, auzim de multe ori refrenul "dac-as fi stiut.." dupa nasterea unui copil cu un defect care putea fi evitat.

Francis Bret Harte, despre consecintele triste ale ignorantei: "Daca dintre toate cuvintele spuse sau scrise in literatura cele mai triste sint 'ar fi putut fi', mai triste inca sint cele pe care le vedem des in realitate: 'este, dar n-ar fi trebuit sa fie'."

Inca ceva ...

Nu există o modalitate anume de a planifica nașterea unui copil perfect, deoarece niciun copil nu este perfect și nu există o definiție universal acceptată a ceea ce înseamnă a fi perfect. Fiecare copil este unic și are propriile sale caracteristici și trăsături care îl fac special.

În plus, aspectele precum sănătatea, inteligența, personalitatea și alte caracteristici sunt influențate de o varietate de factori, inclusiv genetica, mediu, alimentație, educație și experiențe de viață. În general, aceste factori nu pot fi controlați în totalitate de părinți.

În schimb, un părinte poate încerca să ofere un mediu sigur și iubitor pentru copilul lor, să aibă grijă de sănătatea lor și să-i ofere educația și suportul emoțional de care au nevoie pentru a se dezvolta și a fi fericiți. În cele din urmă, ceea ce face un copil "perfect" este subiectiv și depinde de valorile și așteptările fiecărui părinte.

Momentul perfect pentru a deveni parinti: 6 concluzii

Cand e momentul să ai un copil? La 22 de ani? La 36? Imediat dupa facultate? Sa astepti pana capeti promovarea? Pana ai masina? Pana ai casa destul de mare pentru un copil? Ce e mai important? Disponibilitatea de a-ti creste copilul sau destui bani sa-ti permiti orice pentru copilul tau? Daca inca mai stati pe ganduri, dati o raita pe forumul Desprecopii. Veti descoperi ca sarcina poate fi o perioada minunata, ca nasterea este uneori o experienta de-a dreptul mistica, ca puteti supravietui primelor zile cu copilul acasa si ca de pe la doi ani incolo...Sunteti pe un site despre copii. Deci sunteti pe drumul cel bun citeste in continuare aici.

Despre conceperea unui copil sanatos mai cititi

Alimentatia in perioada preconceptiei
Arta de a-ti urmari fertilitatea
11 Sfaturi pentru a Ramane Insarcinata
Ce analize de laborator ar trebui să faci înainte de a avea un copil?
Acidul Folic
Femeile fumatoare pun in pericol fertilitatea copiilor lor
Alimentatia dinainte de sarcina: cum afecteaza sanatatea viitorului bebelus 

Care sunt sursele de informatii credibile?

Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Astepand o Comoara (Asteptand un ingeras in viata noastra !

  Mai cititi despre fertilitate si infertilitate 

Tratamentul infertilitatii: proceduri pentru barbati
Viitorul tratamentelor de fertilitate
Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
Stresul si infertilitatea sunt legate
Infertilitatea de cuplu
Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina
Despre infertilitate
Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri
Infertilitatea secundara
Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi
Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului
Stresul si infertilitatea  

redactor: Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 44:

  1. Anne Marie
    Anne Marietrimis la 16/2/2012

    In legatura cu animalele in timpul sarcinii. Nu superstitiile sunt cele care conteaza ci faptele. Exista riscul pierderii sarcinii din cauza parului de la animale, de aceea nu e bine sa punem mana sau sa avem in casa animale. Aveti grija de voi

    Raspunde la acest comentariu
  2. cuculescu niculae
    cuculescu niculaetrimis la 19/1/2012

    as vrea sa stiu cum scap copilul de tuse

    Raspunde la acest comentariu
  3. alinutza
    alinutzatrimis la 13/12/2011

    foarte tarepapa

    Raspunde la acest comentariu
  4. allondra
    allondratrimis la 20/2/2011

    e fff bine k putem gasi asa ceva pe internet ne este de aiutor,mai ales k este accesibil:*

    Raspunde la acest comentariu
  5. andreea
    andreeatrimis la 6/4/2010

    as dori si eu un raspuns in legatura cu superstitiile legate de catel pe timplul sarcinii. sunt insarcinata in 8 luni si sincera sa fiu vorbele astea babesti ca nu pune mana pe catel ca iese paros sau fel de fel de vorbe m-au cam zapacit.eu m-am jucat tot timpul cu catelul pe timpul sarcinii si nu mai stiu ce sa cred.multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  6. pascu emilia
    pascu emiliatrimis la 17/12/2008

    am si eu un baietel de 4 anisori,si in aceasta perioada a cam racit si tuseste foarte rau,ce ma invtati?

    Raspunde la acest comentariu
  7. nia
    niatrimis la 16/12/2007

    f.tare

    Raspunde la acest comentariu
  8. anneea
    anneeatrimis la 8/5/2007

    foarte interesant articolul si e bine de stiut toate acestea ! am si eu o intrebare. sotul meu are epilepsie grand mal, ia carbamazepina 2 past./zi si nu a mai facut nici o criza de 5 ani (mentionez ca nu mai are antecedente in familie). credeti ca ar putea fi ereditar?ce ar trebui sa fac?va multumesc anticipat

    Raspunde la acest comentariu
  9. rodica
    rodicatrimis la 15/5/2005

    am nascut o fetita in octombrie anul trecut care a trait doar doua zile m-am dus sa o alaptez dimineata dar am gasit-o la oxigen a mai trait o ora si a murit m-i s-a spus ca a avut o malformatie congenitala pe cord dar eu si sotul meu nu credem ca a avut asa ceva, copilul a avut o stare buna a luat nota 9 abgar si era foarte mancacioasa

    Raspunde la acest comentariu
  10. Andreea
    Andreeatrimis la 24/10/2004

    Eu gasesc acest articol foarte folositor pentru ca intr-adevar exista multe lucruri pe care o femeie nu le cunoaste deci nu poate evita ca viitorul ei copil sa sufere o malformatie sau de o boala genetica.Eu sunt insarcinata in 6 saptamani si repet gasesc articolul ineresant....cred totusi ca ar trebui extins...sunt sigura ca exista multe lucruri legate de sarcina pe care nu toate femeile le cunosc Va multumim ca ne aduceti la cunostiinta acestea Cu respect Andreea

    Raspunde la acest comentariu
  11. ANDREEA POPESCU
    ANDREEA POPESCUtrimis la 12/10/2004

    E bine ca veniti in atentia noastra cu astfel de articole care ne pot fi de mare ajutor.Ar putea fi si mai stufoase,adica mai multe indicatii si detalii. Eu vrea sa va intreb si sa va rog ceva. Vreau un bebe,dar sora si tatal prietenului meu sunt nevazatori. As vrea sa faca prietenul meu un test genetic inainte sa ne pornim pe un drum necunoscut. Unde am putea efectua acest test? Va multumesc anticipat

    Raspunde la acest comentariu
  12. marilena ciolas
    marilena ciolastrimis la 29/9/2004

    asi vrea sa stiu si eu ce inseamna dozarea de anticorpi si daca exiata vreun risc pentru sarcina. maentionez ca sunt insarcinata in 6 saptamani, si am rh negativ , si sunt la a doua sarcina . multunesc anticipat

    Raspunde la acest comentariu
  13. juncu carmen
    juncu carmentrimis la 26/4/2004

    vrea sa stiu despre homeopate, in special despre occilococcinum, pentru copii (1an si 6 luni) I-am dat si vreau sa stiu daca am gresit? Nu mai termina cu gripa(nasuc infundat si tuse cu expectoratie) A luat antibiotic, Ceclor, Paxaladin, sirop de pin, i-a trecut dupa o saptamana pt. 3 zile si acum iar!! Am auzit de acest tratament homeopat si am actionat , ........... ce fac acum?

    Raspunde la acest comentariu
  14. MariaAndrei
    MariaAndreitrimis la 9/3/2004

    cum mai poate fi contactata chlamydia? mentionez ca dupa o operatie de apendicita nu am mai intretinut relatii sexuale timp de 3 luni. ultima analiza efectuata cu putin timp inainte de operatie a fost negativa. astept cu nerabdare informatii pe aceasta tema. multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  15. Raluca Clicinschi
    Raluca Clicinschitrimis la 5/3/2004

    Suntem hotariti sa concepem la vara un copil . Ce analize ar trebui sa fac eu si sotul meu ? In trecut am mai avut trei sarcini , dar am avortat. Ce sfaturi imi dati in legatura cu regimul alimentar pe care trebuie sa il urmes pana voi ramane insarcinata si dupa aceea .

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII