Cauzele paraliziei cerebrale
Paralizia cerebrala denumeste un grup de boli care afecteaza controlul miscarii si al posturii.
Din cauza afectarii zonelor din creier care controleaza miscarea, un copil afectat de boala aceasta nu-si poate misca muschii in mod normal. Desi simptomele variaza de la usoare la severe, boala nu se inrautateste pe masura ce copilul creste. Prin tratament, cei mai multi copii isi pot imbunatati semnificativ abilitatile. Iata totul despre paralizia cerebrala la copil - de la Desprecopii.com:
in acest articol veti citi mai multe despre:
Cauzele cunoscute ale paraliziei cerebrale
A fi parinte de copil cu dizabilitati – o provocare limita a vietii
Mai multe despre Paralizia cerebrala la copil
Va asteptam pe forumul special: copii cu nevoi speciale
In circa 70 la suta din cazuri, paralizia cerebrala apare din cauza unor evenimente care au loc inainte de nastere, evenimente care perturba dezvoltarea normala a creierului.
Contrar ideilor frecvente, lipsirea fatului de oxigen in timpul travaliului si al nasterii contribuie numai la o mica minoritate de cazuri de paralizie cerebrala, conform unui raport din anul 2003 al Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie si al Academiei Americane de Pediatrie.
Un mic numar de bebelusi fac leziuni ale creierului in primele luni de viata, leziuni ce pot duce la paralizie cerebrala. In multe cazuri, cauza paraliziei cerebrale a unui copil este necunoscuta.
Printre cauzele cunoscute ale paraliziei cerebrale se afla:
Infectiile din timpul sarcinii
Anumite infectii ale mamei, precum rubeola (pojarul german), infectia cu citomegalovirus (de obicei, o infecție virala usoara) si toxoplasmoza (de obicei, o parazitoza usoara) pot provoca leziuni ale creierului si pot duce la paralizie cerebrala.
Studiile recente sugereaza ca infectiile mamei ce implica membranele placentare (corioamnionitele) pot duce la aparitia paraliziei cerebrale atat la bebelusii nascuti la termen cat si la bebelusii prematuri (cei nascuti inainte de 37 de saptamani complete de sarcina).
Un studiu din anul 2003 de la University of California la San Francisco, USA, a descoperit ca bebelusii nascuti la termen au un risc de patru ori mai mare de a face paralizie cerebrala daca au fost expusi corioamnionitei pe cand erau in pantec. Infectiile sistemului reproductiv si ale tractului urinar pot mari si ele riscul de nastere prematura, alt factor de risc pentru paralizia cerebrala.
O cantitate insuficienta de oxigen care ajunge la fetus
Atunci cand placenta nu functioneaza bine sau cand se desprinde de peretele uterului inainte de nastere, fetusul poate sa nu primeasca destul oxigen.
Ad-Extra3:
Prematuritatea
Bebelusii prematuri care cantaresc mai putin de 2 kg au un risc de 30 de ori mai mare de a face paralizie cerebrala decat cei nascuti la termen. Multi dintre acesti bebelusi subponderali sufera de hemoragii la nivelul creierului, care pot afecta tesutul delicat al creierului, sau pot face leukomalacie periventriculara, distrugerea nervilor din jurul cavitatilor pline de fluid din creier.
Asfixia in timpul travaliului si al nasterii
Pana de curand, se credea in general ca asfixia (lipsa oxigenului) din timpul unei nasteri dificile era cauza celor mai multe cazuri de paralizie cerebrala. Raportul Academiei Americane de Pediatrie arata ca sub 10% dintre tipurile de leziuni ale creierului care duc la paralizie cerebrala sunt cauzate de asfixie.
Bolile sangelui
Boala Rh-ului, o incompatibilitate intre sangele mamei si cel al fetusului ei, pot cauza icter sever si leziuni ale creierului, care duc la paralizie cerebrala. Boala Rh-ului poate impiedica administrarea unei injectii femeii care are Rh-ul negativ, injectie constand dintr-un produs al sangelui numit imunoglobulina Rh, administrata in saptamana 28 de sarcina si din nou dupa nasterea unui copil cu Rh-ul pozitiv. Maladiile de coagulare a sangelui (ca trombofilia), fie ale mamei, fie ale bebelusului pot mari si ele riscul.
Icterul sever
Icterul, caracterizat prin ingalbenirea pielii si a albului ochilor, provocata de acumularea in sange a unui pigment numit bilirubina, are uneori consecinte grave. Fara un tratament adecvat, icterul sever expune copilul unui risc de leziuni permanente ale creierului, ce duce la paralizie cerebrala atetoida.
Alte defecte congenitale
Bebelusii care se nasc cu malformatii ale creierului, numeroase boli genetice si alte defecte din nastere prezinta un risc crescut de paralizie cerebrala.
Paralizia cerebrala dobandita
Circa 10 procente din copiii care au paralizie cerebrala o capata dupa nastere din cauza unor leziuni ale creierului care se produc in timpul primilor doi ani de viata. Cauza cea mai frecventa a unor astfel de leziuni sunt infectiile creierului (ca meningita) si ranile la cap.
A fi parinte de copil cu dizabilitati – o provocare limita a vietii
A avea un copil cu dizabilitati este, cu siguranta, o provocare pe care viata ne-o lanseaza fara drept de apel si careia, indiferent de circumstantele in care se intampla, trebuie sa ii facem fata. De aceea, a avea un copil cu dizabilitati este una dintre cele mai copelistoare experiente pentru un parinte - o experienta care, oricum ar fi definita, te ia pe nepregatite, purtandu-te intr-o calatorie prin viata, fara sa stii dinainte care este destintatia si cate alte provocari vei intalni pe parcurs. Cu toate acestea, exista, se pare, ceva care este mai presus de orice putere omeneasca, ceva care da forta de a trece printr-o astfel de experienta facand fata celor mai greu de imaginat situatii. Citeste mai departe...
Mai cititi despre Paralizia cerebrala la copil:
- Cum este diagnosticata paralizia cerebrala
- Cum este tratata paralizia cerebrala
- Poate fi prevenita paralizia cerebrala?
- Paralizia cerebrala la copil
Va asteptam pe forumul special:
Copii cu nevoi speciale
Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.
autor: Desprecopii.com, Redactor Daniela Slavu, Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2018
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII