Mămicile și stresul - de ce nu trebuie să ii ignorăm semnele și 7 moduri de a-l ține sub control

Mamicile si stresul - de ce nu trebuie sa ii ignoram semnele si 7 moduri de a-l tine sub control

Mămicile și stresul - de ce nu trebuie să ii ignorăm semnele și 7 moduri de a-l ține sub control

Stresul, oboseala, neliniștea, anxietatea și oboseala cronică fac parte din neplăcerile meseriei de mamă. Cu cât ne dăm seama mai devreme că suntem victime ale stresului, cu atât mai repede putem lupta cu succes împotriva acestuia.

Iată de ce nu trebuie să ignorăm semnele stresului și 7 moduri de a-l ține sub control:

- veti citi:
Stresul si viata aglomerata e fiecarei mamici
Meseria de mama si stresul merg mana in mana
Mamicile sunt mereu ingrijorate si de aici vine stresul
7 sfaturi pentru a depasi si controla stresul

Stresul și viața aglomerată a fiecărei mămici

Copiii sunt, cu siguranță, cea mai sănătoasă și mai mare sursă de bucurie pentru fiecare părinte. Totuși, nimeni nu poate nega că viața de familie, în cazul familiilor cu copii, implică o doză de stres cotidian mult mai accentuată decât în cazul familiilor fără copii. Chiar dacă nu sună deloc plăcut, realitatea este că prezența unui copil în viața unui adult este, inevitabil, o sursă de stres. Depinde doar de adult să transforme stresul în ceva constructiv și să depășească dificultățile inerente pe care le implică educarea și creșterea unui copil.

Studiile confirmă faptul că mămicile și tăticii sunt mai stresați decât persoanele care nu au copii, mai ales atunci când vine vorba de armonizarea vieții profesionale cu cea de familie. Se pare însă că stresul se manifestă în moduri diferite în cazul mamelor și al taților. Un studiu realizat de cercetători americani, prezentat la Congresul Asociației Americane de Sociologie, a scos în evidență faptul că modul în care mămicile și tăticii abordează relația dintre familie și viața profesională după apariția unui copil este foarte diferit, deși ambii părinți trebuie să facă față unui stres suplimentar. Astfel, tăticii acordă, se pare, același timp de gândire problemelor familiale și celor de la serviciu, conținutul reflecțiilor fiind, desigur, diferit de la caz la caz.

Meseria de mama si stresul merg mana in mana

Mamele, in schimb, au tendinta de a fi mai preocupate si mai ingrijorate in privinta vietii profesionale, din momentul in care au un copil si se intorc la serviciu. Probleme organizatorice, frica de a nu ajunge la timp la serviciu din cauza copilului, teama de a nu uita sa isi indeplineasca anumite sarcini la serviciu sau de a nu uita sa faca ceva important acasa, toate aceste ganduri generatoare de stres pun stapanire pe femei odata ce devin mame si isi reiau activitatea profesionala.

Mamicile sunt mereu ingrijorate si de aici vine stresul

In ceea ce priveste stabilirea unor granite intre viata de familie si cea profesionala, taticii sunt cei care reusesc mai bine decat mamicile sa le separe. Si asta pentru ca ei sunt capabili sa stabileasca niste reguli stricte in ceea ce priveste orarul de la serviciu, indiferent ce se intampla in viata de familie. Iar atunci cand intervin elemente imprevizibile in program, cum ar fi imbolnavirea copilului si faptul ca cineva trebuie sa stea cu el acasa, sunt primii care invoca programul strict de la serviciu, bazandu-se, inconstient, pe faptul ca mama este cea care trebuie sa ingrijeasca copilul bolnav. Mamicile, in schimb, odata intoarse la viata profesionala, duc o dubla povara, sustin sociologii. Sunt mereu ingrijorate, deopotriva, pentru ceea ce se intampla cu copilul, precum si pentru consecintele pe care le au grijile lor legate de viata de familie asupra responsabilitatilor de la serviciu.

Ele sunt cele care isi regleaza orarul de la serviciu in functie de nevoile familiei si nu invers. Iar acest lucru presupune, de obicei, mai mult timp acordat familiei decat serviciului, ceea ce le face sa isi creeze apoi numeroase griji legate de responsabilitatile de serviciu. Este, asadar, un cerc vicios generator de stres.

Ad-Extra3:

Deci, ce putem face? 8 sfaturi pentru a depasi si controla stresul

In timp ce putem incerca sa reducem cerintele vietii de zi cu zi (familie, munca) putem practica acesti pasi pentru combaterea factorilor de stres zilnici.

Practicati o forma de reflectie

Acest lucru poate fi de 5 minute pe zi. Rugati-va. Meditati. Ascultati muzica relaxanta. Faceti o baie fierbinte. Luand o pauza de cateva minute nivelul hormonilor de stres va fi redus.meditati

  Mancati mese mai mici si mai frecvente

Acest lucru ajuta la mentinerea echilibrului de zahar din sange iar sistemul nostru de "alarma" va fi in repaos. Asigurati-va ca combinati intotdeauna un carbohidrat cu o proteina. Consumand DOAR unul din ele, va aduce dupa sine un raspuns de la adrenalina. Desigur, reduceti sau eliminati zaharul alb, faina alba si cafeina.

3. Verificati-va temperatura si pulsul

Faceti-va un control sumar periodic. Verificati-va temperatura si pulsul aproximativ la 30 de minute dupa o masa. Acest lucru va va ajuta sa stiti daca v-ati satisfacut nevoile biologice.

4. Dormiti suficient

Mai usor de zis decat de facut, dar faceti din somn o prioritate. Somnul ajuta la restabilirea corpul ca nimic altceva. Scopul este sa dormiti 8 ore pe zi. Trageti un pui de somn atunci cand o fac si copiii. Opriti televizorul si mergeti la culcare mai devreme cateva nopti pe saptamana. Dormiti la pranz in weekend. Oricum ati face-o, faceti-o pentru sanatatea dvs..Dormiti

5. Mancati gelatina zilnic

Gelatina, sub forma de ciorbe de oase sau pulbere de proteine, poate reduce stresul din organism. Si asta pentru ca contine aminoacizii pro-metabolici glicina si alanina si nu are in compozitie aminoacidul triptofan, care poate fi inflamatoriu. Cand consumati muschi (de vita, de peste) care are un continut ridicat de  triptofan, asigurati-va ca aveti inclusa in masa si gelatina pentru a ajuta la echilibrarea aminoacizilor.

6. Scaldati-va in lumina

Intunericul poate produce un raspuns de stres. (Ganditi-va ca suntem mai putin capabili sa raspundem pericolelor atunci cand nu putem vedea clar) In timpul verii, petreceti cel putin o ora in aer curat. In timpul iernii, puteti sa stati langa un bec cu incandescenta de 200 watt sau sa folositi lumina rosie.

7. Ignorati lucrurile marunte

Si ce daca chiuveta e plina de farfurii, sau tipul acela v-a taiat calea in trafic. Invatati sa acceptati lucrurile marunte si fiti mai blanzi cu voi insiva. Trageti aer in piept si amintiti-va ca "si asta va trece"!...

► Citeste in continuare Sunt o mamă care nu face intotdeauna lucrurile asa cum probabil ar trebui

Tot despre stres:

Sa fii mama nu e la fel de usor ca in reclamele zambitoare din pauzele dintre filme
Meseria de mama: satisfactii si sacrificii
Vor veni si zile in care ...
 6 motive pentru care ne tot imbolnavim si ce trebuie sa facem

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Stres

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII