Homeopatia - ce trebuie sa stii

Homeopatia - ce trebuie sa stii

Homeopatia - ce trebuie sa stii

Pe scurt

  • Homeopatia este un sistem sigur, bland si natural de vindecare, care lucreaza cu corpul nostru pentru ameliorarea simptomelor, restabilirea si imbunatatirea starii generale de sanatate.


    Este extrem de sigur de utilizat, inclusiv pentru copii foarte mici. In ultimii ani, multi medici integreaza homeopatia chiar si in tratamentul animalelor. Nu are efectele secundare cunoscute ale multor medicamente traditionale, este accesibila, are la baza surse vegetale, animale, minerale si foarte rar, in cazuri atent selectionate, chimizate si este reglementata de lege.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este homeopatia?
Cum a aparut homeopatia?
Cum functioneaza homeopatia?
Cum se prepara medicamentele homeopatice?
Cum arata si cum se iau medicamentele homeopatice?
Sunt medicamentele homeopatice sigure?
Cum decurge consultatia homeopatica
De ce sa te tratezi prin homeopatie
Poate o femeie gravida, care alapteaza, sau un nou-nascut sa foloseasca homeopatia?
Cum sa iti alegi medicul homeopat si cand trebuie sa i te adresezi?
Ce faci cu tratamentul medicamentos care ti-a fost recomandat inaintea celui homeopatic?

Ce este homeopatia?

Homeopatia este o metoda terapeutica complexa, profunda si eficienta, care utilizeaza un medicament specific, bazata pe principiul similitudinii intre medicament si simptome, intr-o abordare holistica, unitara, a organismului.

Cum a aparut homeopatia?

Cu peste 200 de ani in urma, medicul german Samuel Hahnemann (1755-1843), fost bibliotecar al baronului von Brukenthal din Sibiu si chimist, a observat ca o substanta in cantitate infinitezimala isi inverseaza efectul fata de forma concentrata, ameliorand simptome pe care tot ea le-ar fi putut produce in forma concentrata la omul sanatos. El a descoperit adevarul Legii Similaritatii prin testarea unor doze mici de medicament pe el insusi.

Astfel a aparut denumirea de "homeopatie", homeo=asemanator, pathos=boala, definind ramura medicala care trateaza, determinand organismul sa se echilibreze prin cai informationale asemanatoare bolii.

Pana in 1900, aproximativ 20% din medicii din Statele Unite au fost homeopati, dar din cauza diferitelor schimbari politice si sociale, homeopatia a devenit relativ necunoscuta in Statele Unite, pana de curand. Exista o larga imbratisare a homeopatiei in tari precum Franta, Italia, Elvetia, Germania, Belgia, Mexic, Argentina, Canada, India, Israel sau Marea Britanie.

Cum functioneaza homeopatia?

Medicamentele homeopatice transmit organismului informatii asemanatoare cu cele care au produs boala, dar mult mai scazute in intensitate, datorita dinamizarii substantelor. Organismul foloseste aceste informatii pentru a-si declansa propriile mecanisme compensatoare in sensul revenirii starii de sanatate.

Cum se prepara medicamentele homeopatice?

Substantele din care provin medicamentele homeopatice sunt in mare parte din natura, datorita faptului ca atunci cand a aparut homeopatia aceasta era singura sursa. Ele pot fi de origine vegetala, animala sau minerala. In ultimele zeci de ani, sursele din care se prepara s-au extins, cuprinzand si substante sintetice, hormoni, substante biologic active, cu particularitatea pastrarii elementului comun care consta in modul de preparare specific homeopatic.

Prepararea se realizeaza dupa tehnologii riguroase transmise si perfectionate de-a lungul celor 200 de ani, in laboratoare specializate, sub control strict al calitatii si puritatii

Ea consta in dilutia in trepte sub forma de serii standardizate, cu agitarea dupa o metoda speciala a solutiilor intre treptele de diluare, numita dinamizare sau potentare. in acest fel, toxicitatea substantelor este complet anihilata, pastrandu-se in solutie doar informatia pe care acestea o contin, informatie corelata cu simptomele pe care le-ar fi putut produce daca nu erau diluate. Dupa diluare, medicamentul se adauga in tablete sau pilule.

Unii homeopati moderni folosesc preparate pe care le numesc "imponderabile", deoarece acestea nu provin dintr-o substanta, ci un alt fenomen presupus a fi fost "capturat" de alcool sau lactoza. Exemplele includ razele X si razele solare.

Cum arata si cum se iau medicamentele homeopatice?

Medicamentele homeopatice (sau remediile) le putem gasi sub forma unor granule (dulci) care se administreaza sub limba, insa pot fi si tablete, picaturi, unguente, fiole injectabile sau orice alta forma farmaceutica.

Fiind inregistrate ca medicamente, ele se gasesc doar in farmacii. Orice medicamement homeopatic urmeaza parcursul legal al oricarui medicament existent pe piata. Administrarea lor se face pe nemancate, cu minim 15 minute inaintea meselor. Exista povesti legate de interzicerea consumului de menta, cacao sau cafea, dar acestea s-au dovedit a nu fi adevarate, deci se pot folosi in timpul tratamentului homeopatic, pastrand distanta de timp mentionata.

Sunt medicamentele homeopatice sigure?

Medicamentele etichetate pentru uz intern sunt non-toxice. Atunci cand sunt administrate in mod corespunzator, medicamentele sunt complet sigure pentru toata lumea, inclusiv pentru femeile gravide, nou-nascuti, copii si varstnici.. Multi veterinari folosesc homeopatia in tratamentul animalelor. Nu exista contraindicatii cunoscute sau suspectate, sau interactiuni medicamentoase intre medicamentele homeopatice si cele conventionale.

Cum decurge consultatia homeopatica

Ca orice consultatie medicala, aceasta are la baza o discutie medic - pacient, examinarea fizica a pacientului si interpretarea medicala a rezultatelor diferitelor investigatii. Medicul cu competenta in homeopatie acorda o atentie deosebita fiecarui detaliu legat de simptomele tale, asocierea lor, conditii de agravare sau ameliorare, cronologia, istoricul, conditii de aparitie a bolii, tipologia si personalitatea ta, precum si multe date personale ca relatia cu familia, modul tau de reactie la diferite situatii si multe altele.

De ce sa te tratezi prin homeopatie

Exista foarte multe situatii in care dereglarea starii de sanatate este reversibila iar organismul are capacitatea de a se reechilibra prin propriile resurse, dar nu o face, datorita unor blocaje la diferite nivele bioinformationale. In astfel de situatii, administrarea medicamentelor homeopatice poate declansa activarea resurselor compensatorii ale organismului, ajutandu-l sa se indrepte spre starea de echilibru al sanatatii.

Medicamentul homeopatic se comporta ca un activator sau catalizator al capacitatii de reactie a organismului care conduce spre ameliorare sau autovindecare, actionand prin informatie atat la nivel fizic sau organic, cat si in sfera emotionala.

Medicamentele homeopatice nu dau dependenta si se pot asocia cu orice alt fel de tratament, ajutand de multe ori organismul sa raspunda favorabil si la alte terapii

Medicatia homeopatica prezinta si avantajul absentei efectelor secundare. Sub tratament homeopatic organismul “invata” sa gestioneze boala, cu avantajul in timp al fortificarii imunitatii si rezistentei la boli, precum si a capacitatii organismului de a-si reveni mai usor dupa boli.

Poate o femeie gravida, care alapteaza, sau un nou-nascut sa foloseasca homeopatia?

Din moment ce remediile homeopatice sunt lipsite de orice toxicitate chimica, homeopatia este sistemul ideal de medicina pentru persoane de toate varstele, chiar si cele mai sensibile, ca o femeie insarcinat sau un nou-nascut. Dificultatile din timpul sarcinii si nasterii, precum si toate problemele intampinate de un nou-nascut, pot fi tratate prin hopeopatie foarte eficient si fara efecte secundare.

Cum sa iti alegi medicul homeopat si cand trebuie sa i te adresezi?

Homeopatia este o terapeutica medicala unica, bazata pe principii clare, pe care medicii si farmacistii le invata dupa terminarea facultatii, sub forma unor cursuri de specializare si obtinere de competanta postuniversitare. Cu toate acestea, in decursul timpului s-au structurat mai multe curente, impartite oarecum artificial in functie de modul in care medicului alege prescriptia medicamentelor homeopatice.

In unele cazuri, medicul poate considera necesara administrarea mai multor medicamente homeopatice deodata, avand actiune de completare reciproca a efectului si de influentare a diferitelor nivele ale organismului, simptomatic, cauzal, de teren (sistemul complexist), alteori in succesiune, adaptat in functie de evolutia simptomelor (sistemul pluralist). In alte situatii, medicul poate constata ca un singur medicament homeopatic poate fi capabil sa acopere toata simptomatologia, impreuna cu echilibrarea terenului pe care s-a dezvoltat boala (sistemul unicist). Homeopatia clinica cuprinde toate aceste abordari, particularizate in functie de nivelul de sanatate, de reactivitate si de capacitatea pacientului de a exprima simptomele.

Indiferent de sistemul de prescriptie abordat, toate fiind eficiente, medicul trebuie sa te asculte atent, sa te examineze fizic, sa stie a interpreta rezultate ale unor investigatii medicale, iar in finalul consultatiei sa iti ofere prescriptia tratamentului homeopatic cel mai adaptat. Examinarea fizica medicala este esentiala si iti recomand sa abordezi acei medici homeopati care respecta aceasta componenta a consultatiei.

Putem de asemenea sa invatam cum sa ne acordam un prim ajutor in conditii acute in mod eficient citind carti homeopatice de auto-ingrijire sau prin participarea la cursuri homeopate, insa afectiunile grave, cronice ar trebui sa fie tratate intotdeauna de catre un medic homeopat cu experienta.

Ce faci cu tratamentul medicamentos care ti-a fost recomandat inaintea celui homeopatic?

Orice tratament recomandat de un medic trebuie urmat conform indicatiilor. Nu este necesar sa intrerupi medicatia anterioara daca aceasta este necesara, o poti urma in paralel cu tratamentul homeopatic. Pe masura ce simptomele tale se vor ameliora, medicii tai vor avea posibilitatea sa iti reduca din medicamente, dar asta va fi decizia lor si trebuie sa te sfatuiesti cu ei. Ideal este cand medicul tau de specialitate este totodata si medic homeopat, fiind astfel capabil sa gaseasca echilibrul optim intre medicatia alopatica si cea homeopatica atunci cand combinarea lor este necesara.

autor: articol realizat cu ajutorul Dr. Adrian Alecu, Medic primar medicina interna, Formator in homeopatie (c)2017

Categorie:Gripa la copii

Ai putea preveni stările gripale?