Nasterea si travaliul: 10 proceduri de care trebuie sa stii si refuza daca nu ai nevoie

Nasterea si travaliul -  10 proceduri de care trebuie sa stii si refuza daca nu ai nevoie

Nasterea si travaliul: 10 proceduri de care trebuie sa stii si refuza daca nu ai nevoie

Desi medicina a progresat imens in ultimii zeci de ani, statisticile arata ca in tari dezvoltate numarul nasterilor premature sau a copiilor cu greutate redusa s-a marit. In timp ce motivele raman neclare, situatia indica faptul ca in timpul travaliului se aplica uneori o serie de interventii medicale inutile sau chiar riscante. In timp ce unele dintre aceste proceduri sunt obligatoriii si vitale, altele nu sunt. Totusi, cele mai multe mame se supun acestor proceduri neimportante, nestiind ca au de ales.

In Romania, 1 din 10 copii se naste prematur si are nevoie de ingrijire speciala inca din prima ora de viata, iar Romania se mentine pe primul loc in topul tarilor Uniunii Europene cu una dintre cele mai mari rate de mortalitate infantila.

→ Citeste in continuare 10 proceduri medicale despre care acum stii ca le poti refuza, daca nu ai nevoie de ele:

10 proceduri de nastere pe care le-ai putea evita:
Inducerea travaliului atunci cand corpul tau nu are inca nevoie
Programarea nasterii inainte de finalul termenului
Monitorizarea fetala electronica frecventa
Operatia de cezariana
A doua operatie de cezariana
Epiziotomia
Ruperea membrane
Optarea mai devreme pentru epidurala
Ecografie dupa 24 de saptamani
Permiterea asistentei sa-ti ia copilul imediat dupa nastere

Problemele care pot apare la nastere nu au disparut complet - asa cum ne-am astepta

Medicina moderna a cunoscut evolutia procedurilor ce fac travaliul mai putin dureroas decat in trecut. Totusi, nu toate procedurile fac  mult bine unei femei in travaliu. Alarmant, iata un exemplu de unde avem statistici: rata de decese materne in timpul nasterii un Statele Unite a intampinat o permanenta, si neiertatoare crestere.

In tara noastra, 1 din 10 copii se naste prematur si are nevoie de ingrijire speciala inca din prima ora de viata, iar Romania se mentine pe primul loc in topul tarilor Uniunii Europene cu una dintre cele mai mari rate de mortalitate infantila.

Procedee inutile si riscante in timpul travaliului

De asemenea,  si numarul nasterilor premature sau a copiilor cu greutate redusa s-a marit. In timp ce motivele raman neclare, situatia indica faptul ca in timpul travaliului se aplica inutile interventii medicale. In timp ce unele dintre aceste proceduri sunt obligatoriii si vitale, altele nu sunt. Totusi, cele mai multe mame se supun acestor proceduri neimportante, nestiind ca au de ales.

Asadar, aici sunt 10 proceduri medicale despre care nu stii ca le poti refuza, daca nu ai nevoie de ele:

Inducerea travaliului atunci cand corpul tau nu are inca nevoie

Stiai ca inducerea travaliului ar putea creste sansa aparitiei nevoiei pentru operatia cezariana? Gravidele si-ar putea dori sa declaseze nasterea la finalul termenului din mai multe motive. Totusi, aceasta ar putea conduce la probleme. Corpul tau ar putea intra in travaliu inainte ca bebelusul sa fie pregatit sa vina pe lume. In al doilea rand, prin inducere nu permiti schimbarilor hormonale si biologice necesare sa se petreaca in organism.

Citeste detalii Nasterea indusa: cand se recomanda si care sunt riscurile

Ad-Extra3:

Programarea nasterii inainte de finalul termenului

Daca planuiesti sa iti nasti copilul inainte de finalul termenului, va fi nevoie de implicarea medicului pentru a efectua o nastere prin cezariana. Nou-nascutii adusi pe lume prematur ar putea avea nevoie de terapie intensiva. Copiii care sunt nascuti la termen au mai putine probleme de sanatate comparativ cu cei nascuti prematur.

Citeste detalii Nasterea prin cezariana: cum decurge si ce spune medicul (cu video)

Monitorizarea fetala electronica frecventa

Nu este o idee foarte buna sa ai o constanta monitotizare fetala, decat daca urmezi un tratament epidural sau cu oxitocina, sau se asteapta un risc ridicat la nastere. Sarcina ta ar putea fi dificila cu monitorizarea fetala electronica ce iti restrictioneaza miscarile. Opteaza pentru un stetoscop sau un monitor de mana pentru testele periodice.

Operatia de cezariana

In timp ce rata operatiilor de cezariana este in crestere in multe parti ale lumii, realitatea este ca ,de cele mai multe ori, nu reprezinta o necesitate din punct de vedere medical. Daca o mama a decis sa nasca prin cezariana in ciuda riscului scazut sau la prima nastere, probabil ar trebui sa isi reconsidere decizia. Cea mai buna si sigura metoda de nastere este simpla nastere vaginala.

A doua operatie de cezariana

Printre femei exista ideea gresita ca acelea care la prima nastere au nascut prin cezariana trebuie sa nasca obligatoriu prin cezariana si la cel de-al doilea copil. Realitatea este ca exista un procent de succes destul de decent al femeilor care au nascut initial prin cezariana, iar mai apoi au incercat o nastere vaginala. Poti vorbi cu medicul tau despre optiunea unei nasteri vaginale.

Citeste detalii Nasterea naturala dupa o cezariana (NVDC). Intre mituri si riscuri - sfatul medicului ginecolog

Epiziotomia

E nevoie de epiziotomie? Vaginul tau a fost conceput sa se intinda. Nu are nevoie sa fie taiat. Exista sanse ca el sa se rupa, insa medicul tau te poate ajuta sa reduci probabilitatea ruperii.

Ruperea membranei

Nu te vei grabi sa ajungi la travaliu pur si simplu prin ruperea apei. Procedand astfel, ai putea da curs complicatiilor, si va trebui sa recurgi inevitabil la cezariana.

Optarea mai devreme pentru epidurala

Anestezia epidurala poate incetini travaliul si poate conduce la complicatii. Nu-ti fie frica de durerile nasterii inainte ca ele sa inceapa si nu lua decizia unei anestezii epidurale inainte sa ai nevoie de ea.

Citeste Epiziotomia: ce este, de ce se face si ce trebuie sa stii

Ecografie dupa 24 de saptamani

Ecografia in termen tarziu ar putea creste sansele nevoii pentru cezariana. Totusi, trebuie sa stii ca exista posibilitatea ca medicul tau sa nu poata recupera informatii de incredere din ecografiile de dupa 24 de saptamani, si astfel nu se poate concluziona rezultatul.

Permiterea asistentei sa-ti ia copilul imediat dupa nastere

I-ai putea cere asistentei sa astepte inainte ca bebelusul sa iti fie luat la examinare. Imediat dupa nastere, copilul sa fie lasat langa tine pentru ca legatura dintre tine si copil sa se formeze mai repede. Interesant este ca studiile au aratat, de asemenea, ca mamele care isi ocrotesc mai mult nou-nascutii cu privirea dorm mai bine, fata de mamele care nu isi ocrotesc copiii imediat dupa nastere.

Citeste Dupa nastere: Iata ce se intampla cu corpul tau mamico si la ce trebuie sa te astepti

Deci, discuta cu medicul tau despre practicile standard de nastere, pentru a nu fi uimita mai tarziu.

Citeste si Primele ore dupa nasterea bebelusului sunt extrem de importante - asa ca draga mami, incepe corect

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2020
revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII