4 alternative atunci cand vrei sa iti critici copilul - ce vor adauga valoare educatiei tale

4 alternative atunci cand vrei sa iti critici copilul - ce vor adauga valoare educatiei tale

4 alternative atunci cand vrei sa iti critici copilul - ce vor adauga valoare educatiei tale

Te surprinzi uneori criticându-ți copilul? Ei bine, da, poate prea mult și prea des... Este esențial să înțelegi importanța tipului de critică pe care o aplici. Există metode mai constructive prin care îți poți ajuta copilul să își îmbunătățească comportamentul și să cunoască succesul.

Iată câteva alternative pozitive prin care îți poți critica copilul, adăugând valoare educației sale:

Critica: 4 alternative de a-ti critica copilul:
Critica nu este intotdeauna constructiva
Critica performanta sau comportamentul
Invata empatia
Rezolvati problemele ca o echipa
Lasa sa treaca

Te surprinzi uneori criticandu-ti copilul? Ei bine, da, poate prea mult si prea des...

Critica nu este intotdeauna constructiva

Sustinatorii criticii constructive afirma ca este important ca parintii sa-si critice copiii, pentru ca ei sa-si poata corecta comportamentul sau sa fie motivati catre o performanta mai buna. Totusi, este la fel de important sa se ia in considerare faptul ca actiunea de a critica un copil are de cele mai multe ori implicatii negative pentru dezvoltarea lui si asupra sentimentului de auto-eficacitate. Exista modalitati mai bune prin care iti poti ajuta copilul sa isi imbunatateasca comportammentul si sa aiba parte de succes. Aici sunt cateva alternative prin care iti poti critica copilul:

Evidențiază punctele forte: Recunoaște și laudă progresele și eforturile, chiar dacă sunt mici.

Critica performanta sau comportamentul

Intr-un experiment recent, doi cercetatori de la Universitatea Columbia, USA, au constatat ca, copilasii de gradinita care au fost criticati personal de educatorii lor pentru construirea unei case din piese lego fara ferestre s-au simtit groaznic.  Si acest lucru le-a afectat mult increderea lor in capacitatilor lor de a construi. 

Acesti copii au fost inclinati sa creada ca ei nu sunt suficient de buni comparativ cu copiii al caror rezultat (o casa fara ferestre) a fost criticat, si nu personalitatea. Chiar daca esti dezamagit de performanta sau comportamentul copilului tau, cel mai bine este sa te concentrezi pe corectarea comportamentului sau a performantei, decat sa spui “Nu poti face nimic corect,” “M-ai dezamagit”. O mai buna abordare ar fi sa spui “Nu ai efectuat exercitiul atat de bine ca ultima data sau asa cum ne-am asteptat.”

Folosește feedbackul constructiv:** În loc să subliniezi doar greșelile, oferă soluții și încurajare pentru îmbunătățire.

Invata empatia

Conform studiilor profesorului Joan E. Grusec de la Universitatea din Toronto si a lui Maayan Davidov de la Universitatea ebraica din Ierusalim, copiii care invata sa fie empatici sunt mai prietenosi, fiind mai putin probabil ca ei sa se angajeze in comportamente jignitoare, fiind mult mai orientati spre rezolvarea problemelor in mod eficient.

In loc de a critica comportamentul egoist al copilului tau, spunandu-i ce copil “rau” este, invat-l cum sa ia in considerare sentimentele altor persoane si cum actiunile lui au impact asupra altor persoane.

De exemplu, daca copilului tau ii place sa faca o criza de nervi in public, facandu-te sa te simti jenat, nu este intelept sa ii spui “Esti un copil foarte rau si enervant,” In schimb, ii poti spune “Nu este bine sa faci asa, poti rani alte persoane, poti strica lucruri si o faci pe mami sa se simta stresata.”

copil critica constructiv

 

Ad-Extra3:

Rezolvati problemele ca o echipa

Parintii iubitori sunt angajati in cultivarea copiilor lor, fie ca acesta este micut sau adolescent. Rezolvarea problemelor impreuna este una dintre cele mai bune modalitati prin care iti poti ajuta copilul si poti evita critica.

Cand rezolvi probleme impreuna cu al tau copil, este probabil ca el sa se simta impovarat si increzator in capabilitatile sale, chiar si atunci cand nu se descurca bine ori se lupta cu anumite emotii sau comportamente. De exemplu, copilul tau de 9 ani nu se desscurca foarte bine la matematica; tu ii spui ca nu va fi niciodata bun la matematica, ii spui ca nu pune niciodata sufient efort pentru a studia, ca toti colegii sai se descurca bine la matematica? Nu. Rezolvati problema impreuna. Afla care este motivul pentru care copilul tau nu performeaza, discuta problemele impreuna cu el, intreaba-l ce considera ca ar trebui facut, sugereaza-i solutii precum orele extra de studiu, care ti-ar putea ajuta copilul sa-si imbunatateasca performanta.

Lasa sa treaca

Critica iti poate scapa usor din mana atunci cand te concentrezi pe “rau”, pe “dezamagiri,” pe lucrurile mici care nu sunt facute. O modalitate buna de criticare este sa te antrenezi pe tine insuti ca parinte sa lasi lucrurile mici sa treaca, sa lasi de la tine acele lucruri care nu necesita intr-adevar critica. De exemplu, daca copilul tau de 5 ani sparge o ceasca, etichetarea lui ca “neglijent,” “bun de nimic,” “spargator de lucruri” nu este un raspuns corespunzator pentru un act atat de neglijabil.

Ca un parinte iubitor, evalueaza cu atentie ceea ce ar trebui sa spui despre performanta, comportamentul sau actiunile copilului tau.

Inainte de a critica, pune-ti aceasta intrebare:

Reactioneazi asa din cauza propriei furii si stresului tau sau cauti cu adevarat interesul copilului tau atunci cand ii spui “Sunt dezamagit.” Daca nu este ceva important, nu fa din tantar, armasar. 

Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau

Atunci cand le vorbim copiilor incercam sa o facem pe intelesul lor, insa sunt destule situatii in care replici spuse sub impulsul momentului pot darama tot ce am cladit pana in momentul acela prin comunicare. Cu totii rostim uneori cuvinte pe care apoi le regretam, iar pentru un copil, astfel de cuvinte inseamna durere, furie sau, de foarte multe ori, confuzie. De aceea, atunci cand ne adresam lor, celor mai dragi dintre fiintele care ne inconjoara, ar trebui sa gandim de doua ori inainte de a rosti anumite propozitii si sa incercam sa gasim calea cea mai putin bulversanta pentru ei de a le comunica ceea ce simtim noi, parintii adulti.

Iata cateva fraze pe care parintii nu ar trebui sa le spuna niciodata copiilor lor, dar pe care le rostesc adesea, fara a se gandi prea mult la consecintele dezastruoase pe care le pot avea citeste in continuare ce replici nu trebuie sa spui niciodata copilului tau.

Despre cum cladim increderea copilului nostru - trebuie citit:

Cand copilul nu are incredere in el
Despre copilul timid: semne si particularitati
Lucruri pe care as vrea sa le afle fiica mea...
Incredere si decizii la 17 ani... 

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici > 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
Referinte: The Journal of Psychology 2022
The Future of Your Only Child: How to Guide Your Child to a Happy and Successful Life - Paperback – March 4, 2008 - by Carl E. Pickhardt Ph.D. (Author)

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII