Hărțuirea copilului la gradiniță: ce poți face și cum poți ajuta
Există hărtuială și bullying chiar și la gradiniță? Copil hărtuit la grădiniță de alți copii? Hartuirea sau intimidarea copiilor poate fi o experiență traumatizantă și poate avea un impact negativ asupra dezvoltării lor sociale și emoționale.
Ei bine da, inca de la gradinită, copilul intra in mica junglă a societatii....si bullying-ul se intamplă incă de la această varstă angelică. Este important să acționați rapid și să vă implicați activ pentru a pune capăt comportamentelor neadecvate. Copiii au nevoie de un mediu sigur și de susținere pentru a se dezvolta sănătos și fericit.
♦ Iată pe larg despre hărțuiala (bullying) copilului la grădinită: cum se întamplă și ce trebuie să știe părintii.
- despre hartuirea copilului la gradinita, veti citi:
Exista hartuiala chiar si la gradinita?
Uneori educatoarea nu stie ce se intampla intre copii
Un exemplu clasic de hartuiala de gradinita
Ce consecinte are hartuiala la aceasta varsta?
Ce trebuie sa faca educatoarea
Cand vine vorba de bullying, cat de mult ar trebui sa se implice parintii?
Forumul de GRADINITE
Exista hartuiala chiar si la gradinita?
Chiar daca nu te asteptai la asa ceva, ei bine, inca de la gradinita - copilul are de suportat stresul produs de micii colegi hartuitori, de cei care ii striga porecle, de cei care ii iau jucariiile sau nu il lasa sa se joace in anumite locuri sau nu il accepta in grupul lor de joca.
Inca de la gradinita, copilul intra in mica jungla a societatii. Chiar si la cele mai pretentioase gradinite - (sau chiar acolo) copilul invata primele injuraturi, primele cuvinte obscene. Din nefericire, uneori copilul experimenteaza si primele sesiuni de hartuiala ....
Uneori educatoarea nu stie ce se intampla intre copii
Si de ce nu ia atitudine doamna educatoare? Ei bine, la fel cum exista parinti care nu stiu ca au un copil care hartuieste alti copii - la fel si doamnele educatoare sunt de parere ca asa s-ar putea intampla la gradinita - fiind de parere ca la aceasta varsta copiii nu pot fi 'chiar asa de rai'. Adevarul este insa ca da - hartuiala incepe inca de la gradinita - desi la un nivel destul de infantil (nu e de mirare, nu?)
Un exemplu clasic de hartuiala de gradinită
Mihaita vrea sa se joace cu Ilinca, Andrei si Alin. Mihaita ii intreaba des daca poate sa se joace cu ei insa de fiecare data raspunsul lor e: nu vrem sa ne jucam cu tine. Cei trei il ignora in mod sistematic pe Mihaita si ii spun ca nu e bun de nimic. Insa uneori, ii cheama si pe el sa se joace cu ei. Si apoi ii spun abrupt sa plece. Mihaita se simte atunci trist si fuge...
Desigur situatia prezentata mai sus nu e una conflictuala insa nici nu e una de egalitate. De fapt este un caz tipic de hartuiala si se intampla des in gradinite. Are toate elementele de hartuiala serioasa care se petrece la scoala, mai tarziu. In care un copil este in mod repetat supus unor actiuni negative si de marginalizare - si este exact rolul de victima care va fi luat mai tarziu de Mihaita. Pentru ca inca de acum, de la aceasta situatie de gradinita, Mihaita nu are nici o sansa sa se apere si nici nu are alaturi un adult care sa intervina.
Ad-Extra3:
Ce consecinte are hărtuiala la această varstă?
Simptome Psihomatice - copii de gradinita care sunt hartuiti de catre colegii lor - sunt stresati, au deseori dureri de cap, nu mai vor sa mearga la gradinita si incep sa arate semne de depresie.
Simptome de Respingere - in studiile facute de psihologi, s-a concluzionat ca hartuirea copiilor mici, la gradinita - este foarte similara cu cea de la scoala.
Este o problema care implica de multe ori mai multi copii. Hartuiala prin respingere se intampla si la gradinita si de intampla des ca - situatia sa ramana necunoscuta educatoarelor. In plus, copii hartuiti in gradinita nu au prieteni care i-ar putea proteja. Respingerea unui copil - se intampla pe parcursul a mai multor luni sau chiar ani si are implicatii majore aspura dezvoltarii sociale ale acelor copii.
In gradinite, chiar daca educatorii observa astfel de siaturii - situatia este foarte greu de schimbat pentru ca deseori, actiunile de protejare ale educatorului versus copilul hartuit - deschide si mai mult apetitul pentru altii de a-l hartui si marginaliza. DIn aceasta cauza, parintii sunt cei care trebuie sa observe reactiile copilului si sa incerce sa rezolve impreuna aceasta situatie. Sa afle de la el tot ce se intampla cu el la gradinita.
Abordați problema cu educatoarea: Ar trebui să aveți o discuție deschisă cu educatoarea copilului dumneavoastră și să-i explicați situația. Încercați să lucrați împreună pentru a găsi soluții și pentru a pune capăt comportamentelor neadecvate.
Ce trebuie să facă educatoarea
Psihologii sunt de parere ca pentru a preveni situatiile de hartuire in gradinite - educatorii trebuie sa:
In primul rand sa invete care sunt diferentele dintre hartuire si conflictele interpersonale dintre copii - si sa le recunoasca in stadii cat mai incipiente pentru a putea intelege cand e vorba dspre hartuaiala si a actiona cat mai devreme cu putinta.
Apoi, educatorii trebui sa inteleaga ca interventia cat mai devreme este esentiala pentru a opri hartuirea unui copil. Daca e nevoie, trebuie discutat cu toti copiii din clasa respectiva si sa le explice care sunt situatiile acceptabile si care NU.
Copii trebuie sa stie foarte clar care sunt situatiile care pot rani alt copil. Aceste discutii ii ajuta si pe alti copii din acel grup sa aiba o imagine mai completa a regulilor de comportament in gradinita.
In plus, abordarea inteligenta a educatoarei ii va asigura pe parintii copilului hartuit ca situatia este sub control si ca pot comunica in continuare pentru binele copilului.
Cand vine vorba de bullying, cat de mult ar trebui sa se implice parintii?
Atât in timpul scoli dar și pe perioada vacanței, copiii sunt deseori victima hărtuielii, a bullyingului. Adevărul este că desi pare ireal, comportamentul agresiv începe la vârste mult mai fragede. Potrivit Pshychology Today, hârtuiala și comportamentul agresiv începe incă de la vârsta de 4 ani. Si atunci... cum trebuie să procedeze părintii? Citeste in continuare.
► Despre hartuiala (bullying) mai poti citi
Efectele hartuielii (bullying-ul) asupra creierului copilului
In Romania, 1 din 3 copii este umilit sau hartuit in fata colegilor
Mai multe despre psihologia copilului aici >
Forumul de GRADINITE
Pentru multe intrebari, studii critice ale gradinitelor si experientele sincere ale parintilor cu aproape toate gradinitele din Bucuresti si multe orase ale tarii, studiati cu atentie forumul Desprecopii.com la - sectiunea GRADINITE.
Acolo veti gasi cele mai complete informatii independente despre gradinitele din Romania - cu detalii despre educatoare, mancare, educatie si conditii de igiena.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII