Bebelușul incepe să gangurească: când și cum progresează. Iată cum il putem stimula cel mai bine.

Cand incepe bebelusul sa gangureasca -  cand si cum progreseaza. Iata cum il putem stimula cel mai bine.

Bebelușul incepe să gangurească: când și cum progresează. Iată cum il putem stimula cel mai bine.

Dupa primele saptamani, bebelușul incepe să isi manifeste dorinta de comunicare prin primele gângureli.  Gângurelile bebelusului vor fi tot mai dese dupa ce parintii ii vor incuraja gângureala si il vor stimula sa continuie...  Inca din primele 3 luni, bebelusul este foarte sensibil la tonalitatea vocii, la inflexiunea dulce din vocea lui sau siguranta lui tati cand vorbeste...

Dupa ce implineste varsta de 6 luni, bebelusul incepe sa urmarească cu tot mai mare atentie ce se intamplă in jurul său si incepe să imite sunetele. Si chiar incepe sa anticipeze cu incântare anumite intamplari - astfel gângurind incântat când vede sânul mamei sau biberonul cu lapte. Sau cand vede ca se pregateste baița.

Iată insa că gângurelile bebelusului au si niste moduri de descifrare si vă facem cunostintă cu limbajul Dunstan sau limbajul bebelușilor. Iata cum evolueaza gangureala la bebelusi.
 

- veti citi;
Cand incepe bebelușul sa gângurească?
Cand apar primele gângureli?
Gângurelile bebelușului intre 3 - 6 luni
Gângurerile bebelușului intre 9 si 12 luni
Copilașul nu vorbește incă?
Limbajul Dunstan sau limbajul bebelușilor pe intelesul tuturor
Stii să-ti ajuți bebelușul să vorbească?
Primul an de viata al bebelușului: câte un sfat important pentru fiecare lună

Cand incepe bebelușul sa gângurească?

Ganguritul, acel limbaj al celor mai frumosi locuitori de pe aceasta planeta, bebelușii ... este modul in care acestia incep să isi spună părerea. (si asta va culmina in adolescență, cand te vei gandi nostalgic la primele gângureli ale bebelușului tâu).
Pentru ca, desigur, in etapa de gangureli, nu poti sa nu fii de acord cu ce spune bebelul, ba dimpotriva, este foarte bine sa ii arati bebelusului ca esti super incantat de gangureala lui, pentru a-l incuraja sa isi spuna tot mai des parerea...

Cand apar primele gângureli?

bebe gangureste

Desi in primele 3 luni bebe comunica cel mai simplu prin plans si tipete, chiar de la 2 luni ... apar si primele gângureli. Gângurelile bebelusului vor fi tot mai dese dupa ce parintii ii vor incuraja gângureala si il vor stimula sa continuie... Deci, cand incepe sa gângurească, aprobati-l si vorbit-i inapoi.  Inca din primele 3 luni, bebelusul este foarte sensibil la tonalitatea vocii, la inflexiunea dulce din vocea lui sau siguranta lui tati cand vorbeste...

Inca de la nastere, bebelusul stie sa recunoasca vocea caldă a lui mami sau vocea puternică a lui tati pentru ca a tot ascultat-o in momentele de plictiseală din burtica lui mami. De aceea, acum, de cateori mami sau tati i se adresează, bebelusul se simte in siguranta. Citeste mai multe detalii aici: Cum vorbim cu bebelusul si de ce este important acest lucru

In primele saptamani de viata, primele semne care anunta gângureala sunt atunci când se intoarce in directia din care aude sunetul. Atunci, de incântare, va incepe să isi exerseze tot mai des vocea prin gangurerl de genul: a, e, o , u

Gângurelile bebelușului intre 3 - 6 luni

Dupa ce implineste varsta de 6 luni, bebelusul incepe sa urmarească cu tot mai mare atentie ce se intamplă in jurul său si incepe să imite sunetele. Si chiar incepe sa anticipeze cu incântare anumite intamplari - astfel gângurind incântat când vede sânul mamei sau biberonul cu lapte. Sau cand vede ca se pregateste baița.  De la zi la zi,  bebelusul incepe să gângurească tot mai multe, pe limba lui povestind câte in luna si in stele. Si chiar si când se trezeste singur, incepe sa gângureasca putin pâna i se face frica de singurate si incepe sa plânga.

Desi suntele pe care le scoate sunt guturale, pentru ca nu isi foloseste prea mult limba sau buzele, modul sau comunicare prin gangurit, se imbunatateste de la zi la zi.  De la o saptamana la alta, bebe pronunta sunete tot mai variante, pe tonuri diferite, in functie de dispozitia in care se afla.  Chiar el este incantat de sunetele pe care le poate produce iar gangureala se traduce prin repetarea silabelor: pa-pa, te-te, ga-ga, gu-gu, bi-bi

Daca mami sau tati vor repeta gangurelile bebelusului, acesta va fi foarte incantat - va rade in hohote, va da din manute, se va rasuci, va zambi si va face tot posibililul sa continue conversatia, pentru ca nimic nu e ma frumos pentru bebe daca sa aiba atentia lui mami sau tati. Ati observat probabil ca incepand de pe la 4  5 luni, bebelusii privesc foarte atent chipul adultilor, mai ales atunci cand acestia stau foarte aproape de ei si le vorbesc? citeste in continuare aici cum invata bebelusii sa vorbeasca >

Ad-Extra3:

Gângurerile bebelușului intre 9 si 12 luni

Intre 9 luni - si 12 luni, micutul incepe sa continue revolutia sa de comunicare si emite chiar primele cuvinte formate din doua silabe: da-da, mama, tata, papa, bebe

Intelege insa sensul a mai multor cuvinte de pilda: manuta, tine, uite,nasuc

Stie unde e un anume obiect, unde e mama, unde e tata, unde e gurita, unde e biberoul, unde e becul ... si isi va indrepta privirea catre acea directie daca e intrebat.

In aceasta perioada incepe sa isi exprime mai clar dorintele si preferintele, executand comenzi simple de genul: deschide gurita, arata nasucul.

Copilașul nu vorbește incă?

Daca la 12 luni copilul inca nu vorbeste, nu va panicați. Aveti răbdare....si cititi Copilul vorbește prea puțin: ce e de făcut?

Limbajul Dunstan sau limbajul bebelușilor pe intelesul tuturor

Limbajul Dunstan al bebelusilor se refera la o serie de reflexe vocale pe care copiii le au in primele luni de viata, cand inca nu stiu sa vorbeasca. Ideea de baza este ca inainte de a folosi limbajul ca mod de comunicare, bebelusii se folosesc de aceste reflexe vocale pentru a-si comunica nevoile. Ideea, descoperita si promovata de artista Priscilla Dunstan, desi nu este acceptata de catre oamenii de stiinta, a cucerit rapid multi parinti dornici sa-si inteleaga bebelusii inca din primele saptamani de viata, mai ales ca teoria a fost popularizata cu mai multi ani in urma prind intermediul emisiunii lui Oprah Winfrey.

Sunetele reflexe scoase de bebelus, apar in primele 3 luni de viata. Sunetele pot fi asociate anumitor reflexe pe care fiecare fiinta umana le are, cum ar fi, spre exemplu, stranutul, creandu-se astfel un pattern usor de recunoscut in orice imprejurare. Inainte ca bebelusul sa inceapa sa planga pentru a atrage atentia adultilor din jur ca are o anumita nevoie, el scoate anumite sunete / tipete care ar putea fi asociate cu anumite nevoi. Acestea se transforma in plans doar daca nevoile pe care le reclama nu ii sunt indeplinite. Pe masura ce bebelusul creste, sunetele reflexe sunt inlocuite cu altele, mai elaborate, apoi cu silabe si, in cele din urma cu cuvinte. Iata care sunt cele 5 sunete universale ale bebelusilor si cum putem comunica cu bebelusul in limbajul Dunstan. 

Stii să-ti ajuți bebelușul să vorbească?

Bebe tocmai a scos primele cuvinte si pare din ce in ce mai dornic de comunicare. Silabiseste, este extaziat cand ii vorbesti si, in ciuda faptului ca nu leaga inca propozitii si nu rosteste efectiv decat doua trei cuvinte, si pe acelea stalcit, pare ca intelege mai mult decat arata. Iata cum iti poti ajuta bebelusul sa invete sa vorbeasca si cul il poti stimula.

Primul an de viata al bebelușului: câte un sfat important pentru fiecare lună

Primelele 12 luni de viata ale bebelusului tau scump si drag sunt speciale. Desi e un omulet mic si ti se pare ca de la luna la luna e tot mai maricel si mai jucaus, bebelusul tau e dependent de dragostea si atentia parintilor si trebuie stimulat special in fiecare luna.

Acorda-i atentia si dragostea ta pentru ca primul an trece atat de repede. Iata cate un sfat special pentru fiecare luna din primul anisor al bebelusului.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelușul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Jivoreanu Ana
    Jivoreanu Anatrimis la 6/9/2023

    Copilul meu are 8 luni gingureste foarte puţin care ar fi cauza

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII