Alăptarea mixtă a bebelusului. Uneori devine cea mai bună opțiune pentru bebe - avantaje și dezavantaje

Alaptarea mixta a bebelusului - cand devine cea mai buna optiune pentru bebe - avataje si dezavantaje

Alăptarea mixtă a bebelusului. Uneori devine cea mai bună opțiune pentru bebe - avantaje și dezavantaje

Alaptarea mixta a bebelusului este o alimentatie care combina alaptarea la san cu suplimentarea cu lapte pentru bebelusi. Cand o mama nu reuseste - din diverse motive - sa satisfaca necesarul de lapte al bebelusului sau prin alaptare la san - se ia decizia de a completa necesarul nutritional al copilului cu lapte artificial

Desi alaptarea exclusiva este cea mai sanatoasa hrana pentru bebelus - exista situatii cand acest lucru devine o problema atat pentru bebelus cat si pentru mamica si atunci, alaptarea mixta devine cea mai buna optiune. Iata care sunt avantajele si dezavantajele alaptarii mixte.

- despre Alaptarea mixta a bebelusului, veti citi:
Ce este alaptarea mixta
Bebelusul pare rapid flamand si ar vrea sa manance mai mult insa nu mai este lapte
Cat de mare trebuie sa fie suplimentul de lapte pentru bebelus?
Suplimentul de lapte se da la fiecare alaptare?
Alaptarea mixta va deveni o alimentatie completa cu lapte pentru bebelusi?
Alaptarea nu trebuie sa devina o corvoada pentru mama si nici pentru bebelus
Alaptarea si elefantii care se leagana pe o panza de paianjen
Probleme in alaptare
13 mesaje realiste despre alaptare pe care trebuie sa le stie orice graviduta
Forumul de ALAPTARE
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ce este alaptarea mixta a bebelusului

Cand o mama nu reuseste - din diverse motive - sa satisfaca necesarul de lapte al bebelusului sau prin alaptare la san - se ia decizia de a completa necesarul nutritional al copilului cu lapte artificial - sau lapte formula pentru bebelusi (cum i se mai spune). In acest caz, o alimentatia compusa din lapte la san si lapte formula - se numeste alaptare mixta.

Avantajele alăptării mixte:

Flexibilitate: Permite altor membri ai familiei să ajute la hrănirea bebelușului, ceea ce poate fi deosebit de util pentru mamele care trebuie să se întoarcă la muncă sau au alte responsabilități.

Alăptare prelungită: Pentru mamele care întâmpină dificultăți în producția de lapte, alăptarea mixtă poate prelungi perioada de alăptare la sân, oferind în același timp suficiente calorii și nutrienți bebelușului.

Redresarea mamei: În cazurile în care mama are probleme de sănătate temporare sau este sub tratament medicamentos, alăptarea mixtă poate oferi o soluție temporară.

Dezavantajele alăptării mixte:

Confuzie mamelon-tetină: Bebelușii pot dezvolta o preferință pentru biberon, deoarece suptul este mai ușor și mai rapid decât la sân, ceea ce poate duce la refuzul sânului.

Reducerea producției de lapte: Dacă bebelușul suge mai puțin la sân, stimularea pentru producția de lapte poate scădea, ceea ce poate duce la o reducere a cantității de lapte matern produs.

Riscuri de infecții: Biberoanele și tetinele trebuie sterilizate corect pentru a preveni infecțiile, ceea ce poate fi o sarcină suplimentară pentru mamici.

Bebelusul pare rapid flamand si ar vrea sa manance mai mult insa nu mai este lapte

De cele mai multe ori, mama recurge la acest lucru dupa ce observa ca bebelusul pare inca flamand, nu doarme bine, plange dupa o jumatare de ora dupa ce este alaptat si este foarte dornic sa inceapa sa manance din nou. De asemeni, mama isi da seama ca sanii sai nu par sa fie foarte plini de lapte - desi sanii lucreaza dupa regula  cerere-stimulare-producere de lapte.

Cat de mare trebuie sa fie suplimentul de lapte pentru bebelus?

Daca, totusi mama ajunge la decizia sa isi alapteze mixt bebelusul se pune intrebarea cat de mare trebuie sa fie suplimentul.

In mod normal, bebelusul este cel care stabileste cantitatea. La primele mese puteti sa adaugati 30 de ml de apa la o masura de lapte praf pentru bebelusi. Daca bebelusul mananca tot, la mesele urmatoaae puteti sa preprati un supliment mai mare. Este important ca bebelusul sa avanseze cate putin.

Suplimentul de lapte se da la fiecare alaptare?

Aici ramane la latitudinea mamei si pofta de mancare a bebelusului. Daca dupa ce a luat masa la san se arata multumit - nu e nevoie sa ii dati suplimentul. Daca dupa ce suge de la san pare inca flamand = ii pueti oferi suplimentul.

Alaptarea mixta va deveni o alimentatie completa cu lapte pentru bebelusi?

Medicii sunt de parere ca da - alaptarea mixta va evolua treptat catre o alimentatie artificiala.

Desigur, alaptarea exclusiva la san este cel mai bun dar de sanatate pentru bebelus insa exista cazuri cand acest lucru nu satisface nevoile bebelusului iar mama are probleme de alaptare. 

Fie ca are sfarcuri dureroase de la alaptare, fie o mastita care revine, fie pur si simplu prea putin lapte in sani.

Alaptarea nu trebuie sa devina o corvoada pentru mama si nici pentru bebelus

Cand alaptarea devine o problema atat pentru bebelus cat si pentru mamica - nu exista alta varianta decat oferirea bebelusului lapte articifial (formule de lapte pentru bebelusi). Iar mamica nu trebuie sa se simta vinovata.

Alaptarea si elefantii care se leagana pe o panza de paianjen

Un elefant se legana pe o panza de paianjen si pentru ca nu se rupea, a mai chemat un elefant acesta a fost primul cantecel pe care i l-am cantat bebelusului meu in noptile lungi de nesomn - din timpul alaptarii.

Afla de ce si ce legatura are alaptarea cu 30 de elefanti care se leagana pe o panza de paiangen. Iti va fi util.

Citeste despre problemele alaptarii si testul de rabdare prin care trece o mamica aici: Alaptarea si elefantii care se leagana pe o panza de paianjen 

Probleme in alaptare

Infectia cu candida pe sfarc (candida mamara) - in timpul alaptarii
Cele mai mari provocari ale alaptarii
Sfarcurile ma ustura de fiecare data cand alaptez - ce sa fac?
Mastita si blocarea ductelor sanului
De ce bebelusul refuza sanul?
15 probleme de alaptare si solutiile lor (video)

13 mesaje realiste despre alaptare pe care trebuie sa le stie orice graviduta

Cand am nascut primul copil stiam ca alaptarea este benefica atat pentru copil cat si pentru mama - insa cam atat. Apoi am aflat ca este al naibii de greu sa alaptezi daca nu esti pregatita mental ca acest lucru nu este foarte usor. Si cere multa rabdare. Si tocmai pentru ca am trecut prin aceste experiente - diferite - as vrea sa imi iau libertatea de a insira 13 sfaturi directe si esentiale despre alaptare - de citit de gravidute sau foarte proaspete mamici cu bebelusi ...

Ghid de alăptare 


Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

 Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate (c) 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII