Copilul echilibrat: 9 sfaturi de parenting pozitiv pentru părinți

Copilul echilibrat -  9 sfaturi de parenting pozitiv pentru parinti

Copilul echilibrat: 9 sfaturi de parenting pozitiv pentru părinți

Un copil echilibrat este un copil echipat mental pentru succes. Iar noi parintii avem cea mai mare responsabilitate si impact in a ne pregati copiii pentru anii duri care urmează, după copilarie ...

Iată 9 sfaturi pentru a sprijini dezvoltarea sănătoasă a copilului tău şi pentru a-l pregăti pentru succes, folosind metode de parenting pozitiv.

- veti citi:
Defineşte succesul cu proprii tăi termeni
Defineste clar timpul de joacă, timpul de invatare şi timpul de familie
Iubeşte-ţi copiii necondiţionat
Disciplinează şi stabileşte limite
Permite copiilor să facă greşeli
Slăbeşte presiunea performanţei
Desfiinţează miturile despre universităti
5 principii ale parenting-ului pozitiv care construiesc o legatură frumoasă intre părinte si copil
Importanta educatiei informale si nonformale a copiilor

9 sfaturi pentru a sprijini dezvoltarea sănătoasă a copilului tău şi pentru a-l pregăti pentru succes, folosind metode de parenting pozitiv.

1. Defineşte succesul cu proprii tăi termeni

Incepe prin a te gândi la calităţile pe care speri să le aibă copilul tau atunci când paraseste cuibul - catre facultate sau alta scoala postliceala. Modul în care defineşti succesul este de fapt declaraţia misiunii tale de părinte. Fără a lua în considerare acest lucru, multe familii aderă inconştient la o notiune a succesului neclara. Rezistă presiunii celorlalţi părinţi, fii informat şi ai încredere în propriul instinct.

2. Defineste clar timpul de joacă, timpul de invatare şi timpul de familie. Evită supraaglomerarea.

Copiii au nevoie de mult timp pentru cea mai importantă treabă a lor: joaca. Copiii de toate vârstele au nevoie de timp reconfortant pentru a reflecta şi a visa. Iar familiile au nevoie de timp împreună: la masă, în weekend-uri şi în vacanţe, pentru a se conecta şi a forma legături durabile.

3. Iubeşte-ţi copiii necondiţionat.

Baza dezvoltării emoţionale sănătoase este sentimentul de a fi iubit. Asigură-te că ai tăi copii ştiu că sunt iubiţi pentru ceea ce sunt ei, şi nu numai pentru cât de bine îşi efectuează sarcinile. Valorifică unicitatea fiecărui copil. Citeste Creste copilul pe care il ai, nu pe cel pe care ti-ai fi dorit sa il ai

Ad-Extra3:

4. Disciplinează şi stabileşte limite.

Există două părţi ale parenting-ului: călduros şi disciplinator. Parentingul călduros este mai uşor, dar cel disciplinator este la fel de important. Copiii se simt în siguranţă şi simt că părinţilor le pasă de ei atunci când aceştia sunt dispuşi să stabilească limite. Acesta este modul în care copiii învaţă abilităţi importante, precum auto-controlul şi toleranţa la frustrare. Nu-ţi face griji cu privirea la furia sau indignarea temporară a copilului tău atunci când setezi limite. Va trece.

5. Permite copiilor să facă greşeli.

Copiii de astăzi experimentează niveluri fără precedent de indicaţii şi intervenţii din partea părinţilor. Ori de câte ori este posibil, lasă copiii să se joace şi să lucreze de unii singuri. Încurajează-i să-şi asume riscuri adecvate şi permite-le copiilor să facă greşeli – şi să înveţe din ele. Dă-le voie la auto-îndrumare, asumarea riscului, creşterea rezistenţei, gandirea creativă şi succes pe termen lung.

6. Construieşte responsabilitatea acasă şi în comunitate.

Copiii să ajute în moduri adecvate vârstei lor la treburile casnice. Pentru acest lucru este nevoie ca tu să îţi iei timp pentru a le arăta copiilor cum să îşi îndeplinească sarcinile şi să permiţi ca sarcinile să fie îndeplinite diferit (şi uneori nu la fel de bine) ca dacă le-ai fi făcut chiar tu.  De asemenea, acest lucru le aminteşte copiilor că reprezintă o parte contributivă şi capabilă din echipa familiei, nu un membru îndreptăţit servit de către părinţi. Pe măsură ce cresc, încurajează copiii să fie participanţi activi în comunitatea lor, şi oferă-le un exemplu prin propria ta implicare.

7. Deconectarea.

Stabileşte limite pentru timpul pe care copiii tăi îl petrec la televizor, activi în jocuri bazate pe ecrane, la mesaje instant sau recreându-se în faţa computerului. Pentru copiii mici, mai puţin de o oră sau aproximativ o oră pe zi reprezintă un punct bun pentru început. Şi copiii mai mari au nevoie de limite pentru timpul petrecut în faţa ecranului şi de limite a conţinutului pe care îl urmăresc. Întregul timp al ecranului nu este egal pentru toate vârstele şi trebuie să fii conştient de ceea ce vizionează copilul tău şi cu cine comunică. Copiii au nevoie de mult timp pentru a interacţiona cu oameni reali, fără tehnologie, şi să fie în lumea naturală.

8. Slăbeşte presiunea performanţei.

Pentru mulţi copii, întrebările pe care părinţii li le adresează cel mai adesea sunt: „Cum te-ai descurcat la test? Ţi-ai făcut temele?” Mesajul subtil transmis copiilor este că performanţa şi rezultatele au cea mai mare importanţă în ochii părinţilor. În schimb, accentuează importanţa efortului, a muncii grele şi a curiozităţii intelectuale adresând  întrebări deschise, care nu transmit sentimentul de judecată, precum „Cum ţi-a fost ziua?”

9. Desfiinţează miturile despre universităti

Asigură-te că ai tăi copii înţeleg că există multe căi diferite către succes după terminarea liceului. Există multe, multe facultăţi excelente; toate necesitând atribute şi personalităţi diferite şi nefiind potrivite pentru toată lumea. Ajută-ţi copilul să-şi găsească „chemarea potrivită”. Unii s-ar putea descurca mai bine  la colegii mai mici sau adoptând alte opţiuni post-liceale (precum anul de pauză, programe de călătorie sau experienţe inter-şcolare).

cititi alte opinii la topicul special:  Cei 7 ani de acasa, ce inseamna pentru parinti ?- dezbatere Desprecopii

5 principii ale parenting-ului pozitiv care construiesc o legatură frumoasă intre părinte si copil

Parentingul pozitiv este de fapt modul de a-ti educa copilul cu dragoste si intelegere. Disciplinarea pozitiva pune accentul pe respect mutual - intre copil si parinti si foloseste instructiuni pozitive.  Se bazeaza pe a invata in locul a pedepsi iar studiile dovedesc ca disciplinarea pozitiva are rezultate mult mai bune in ceea ce priveste dezvoltarea emotionala a copillui, a  rezultatelor sale academide si a sanatatii sale mentale. Iată 5 principii ale parenting-ului pozitiv care construiesc o legătura frumoasă intre părinți si copil.

Importanta educatiei informale si nonformale a copiilor

De unde învață copilul tău?

Raspunsul la aceasta intrebare difera in functie de o serie de factori, majoritatea depinzand de conceptiile parintilor despre educatie, formare si parenting. Indiferent de convingeri, experiente sau atitudini, scopurile tuturor parintilor converg inspre acelasi rezultat: cu totii ne dorim copii bine pregatiti, care sa-si gaseasca un loc cat mai bun intr-o lume din ce in ce mai competitiva in care orice cunostinta in plus poate face diferenta.Unul dintre răspunsurile tradiționale cu privire la întrebarea de început este, evident, școala.

Cu toate punctele sale slabe și cu toate acuzațiile care i se aduc, pe bună dreptate sau părtinitor uneori, școala rămâne principalul mijloc de educație formală a copilului tău. Și pentru mulți copii ea este singura modalitate de a-și depăși, odată, o condiție mizeră și singura speranță la o viață decentă citeste mai departe aici.

 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic pentru cuplu și familie, copii, adolescenți.

 referinte; Academia Suedeza de Educatie 2019

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Violeta
    Violetatrimis la 6/7/2016

    S-a terminat perioada. Dar nu găsesc lista câștigătorilor publicată nicăieri. Îmi puteți spune care sunt cei 5 câștigători? Mulțumesc

    Raspunde la acest comentariu
  2. monica
    monicatrimis la 22/6/2016

    Am facut la test 80 dar eu imailu nu il folosesc deci eu nu pot sa vad daca am castigat numele meu este podina monica

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII