10 semne că bebelușul tău te iubește - dragă mami
Știi mămico acele momente în care bebelușul se uită adânc în ochii tăi...ca și când el/ea ar încerca să-ți vadă sufletul? Acesta este un semn că bebe te iubește la maxim și că încearcă să te cunoască mai bine. De la privitul în ochi la afișarea unui zâmbet mare, acestea sunt modurile prin care bebelușul tău te anunță că tu ești persoana lui/ei favorită. Tu știi că ai avut momentele tale de îngrijorare – dar ei bine, toate aceste nopți nedormite presărate cu cântece de leagăn și monologuri sunt într-adevăr apreciate!
Spre deosebire de șeful tău, bebe nu completează fișe cu evaluări de performanță, iar el sau ea cu siguranță nu este pregătit/ă încă să-ți spună acele 2 cuvinte. Însă dacă citești printre rânduri, vei vedea câteva semne puternice că al tău bebeluș te iubește și crede că te descurci perfect, mămico! 🥰
in acest articol veti citi despre:
1: Contactul vizual sau cand vrea sa iti vada sufletul
2: Intoarcerea catre tine sau cand iti cauta vocea
3: E in cautarea mirosului tau
4: Topirea in bratele tale
5: Zambeste pentru a-si arata iubirea
6: Ganguritul si murmuratul
7: “Luminarea la fata” atunci cand intri in camera
8: Rasul cel mai sincer din lume
9: Anxietatea de separare...pentru ca nu suporta sa plece departe de iubirea lui, mamica
10: Verificarea: Mami esti aici?
8 motive pentru care trebuie sa-ti inveti copilul importanta contactului vizual
Despre comunicarea si stimularea bebelusului
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
1: Contactul vizual sau cand vrea sa iti vada sufletul ...
Cunosti acele momente in care copilul se uita adanc in ochii tai ...(ca si cand el sau ea ar incerca sa iti vada sufletul?). Acesta este un semn ca el este atras de tine si ca incearca sa te cunoasca mai bine.
“Nou-nascutii nu au o vedere foarte buna”, spune Petre Savinoha, medic, specialist in neuropsihologia copilului la Centrul Medical pentru Copii, din Dallas. “Insa ei se vor orienta dupa chipul tau, iar atunci cand ii tii in brate, ei observa forma fetei tale si trasaturile tale cele mai evidente – ochii, nasul si gura.”
Nou-nascutii (ca si copilasii) vor incerca chiar sa iti copie expresiile faciale. Daca ai dat peste privirea copilului tau, incearca sa scoti limba. Exista o probabilitate mare ca el sau ea sa faca la fel, maimuta face tot ceea ce vede, deci maimuta iti ajuta copilul sa se apropie de tine.
2: Intoarcerea catre tine sau cand iti cauta vocea ...
Stiai ca copiii pot auzi sunete inainte de a implini 20 de saptamani de sarcina? Stiai ca inima copiilor nenascuti bate mai lent atunci cand isi aud mamele vorbind? Da, chiar inainte de nastere, vocea ta este un sunet comfortabil si linistitor pentru copilul tau, iar copilul ar prefera sa te auda pe tine, decat pe oricine altcineva de pe planeta.
Acesta este motivul pentru care chiar si copiii foarte mici se vor intoarce catre sunetele familiare (spre deosebire de cele straine). Cu alte cuvinte, daca i-ai vorbit de-a lungul Odiseei Sarcinii - bebelusul isi va intoarce capul catre tine atunci cand vorbesti, chiar daca el sau ea se afla in bratele bunicii. Deja copilul stie ca tu esti intotdeauna acolo cand el/ ea are nevoie de tine, si de asta iti cauta vocea si privirea ...
3: E in cautarea mirosului tau
Bebelusul e indragosit de mirosul mamicii sale si crede ca e cel mai minunat parfum din lume.
Da, intr-adevar, chiar daca tu nu ai avut timp sa faci dus astazi, el iti iubeste mirosul unic. Numeroase studii de cercetare au demonstrat ca bebelusii isi pot recunoaste mama numai dupa miros. Intr-un studiu, nou-nascutilor le-au fost prezentate tanpoane de sân care au fost saturate cu lapte mamar. Copiii au facut mai multe miscari cu gura atunci cand au mirosit tampoanele ce contineau laptele propriei lor mame. Mirosul tau, spre deosebire de mirosul unei femei dragute, dar nefamiliare, este, in mod special, comfortabil pentru copilul tau. Este misorul mamicii lui unice.
Ad-Extra3:
4: Topirea in bratele tale
Tu mamico - ai o abilitate unica de a-i oferi comfort copilului tau. In timp ce s-ar putea sa nu poti spune intotdeauna ca al tau copil prefera sa te auda, sa te miroasa si sa te vada pe tine, poti simti cu certitudine modul in care copilul se relaxeaza in bratele tale atunci cand il tii. Primeste aceasta informatie ca pe un compliment de final!
Pe de alta parte, unii copii nu sunt la fel de usor de alinat ca altii – in functie de personalitatea fiecaruia. Daca cel mic nu se calmeaza imediat in bratele tale, starea lui/ei de nervozitate nu inseamna ca te uraste – inseamna doar ca inca nu ti-ai dat seama care ii sunt nevoile sau ce doreste. Ofera-ti timp. Invatatul a ceea ce calmeaza copilul este un proces de incercare si eroare. Vei invata pana la urma, si crezi sau nu, copilul iubeste faptul ca iti dai silinta.
5: Zambeste pentru a-si arata iubirea
Nu, nu vorbim doar despre gaze. Undeva intre 6 saptamani si 3 luni, copilul se va uita la tine afisand un zambet care garantat face chiar si inima celei mai cinice mame sa se bucure. Doctorii numesc acest tip de zambet “zambet social” si il descriu ca fiind “fie o reactie, fie incercarea obtinerii unei reactii, Cu alte cuvinte, copilul interactioneaza cu tine! Mentine distractia prin inapoierea unui zambet. Atunci cand ii zambesti copilului, iar copilul iti zambeste inapoi, va cimentati relatia, zambet cu zambet.
6: Ganguritul si murmuratul
La scurt timp dupa primul zambet social al copilului, de obicei in jurul varstei de 2 luni, el sau ea va incerca sa vorbeasca cu tine. Nu va fi tipul de conversatie de care te bucuri impreuna cu prietena ta, insa te va face la fel de fericit. Aceste gangurituri sunt de cele mai multe ori doar sunete ce nu se asemana foarte mult cu obisnuitele cuvinte, insa daca ii raspunzi copilului cu aceleasi sunete, se poate spune ca voi doi tocmai incepeti o “conversatie”.
Interactionarea verbala a copilului cu tine si dezvoltarea abilitatilor sale auditive prin ascultarea si copierea cuvintelor tale este un alt mod prin care iti arata cat de mult te iubeste.
7: “Luminarea la fata” atunci cand intri in camera
Aproximativ la varsta de 6 luni, bebelusii sunt perfect capabili sa faca diferenta intre oamenii draguti si cei mai minunati oameni de pe planeta (tu si partenerul tau). Copilul ar putea fi complet multumit in bratele celui mai bun prieten al tau, dar se va misca fericit atunci cand te va auzi intrand in camera. Stavinoha spune ca “Practic, ceea ce se intampla este ca bebelusii fac diferenta intre figurile foarte familiare din viata lor si figurile nefamliare care ar putea fi foarte dragute. Altfel spus, aceasta este o dovada in plus ca al tau copil chiar te iubeste. Copiii ar putea sa placa alte prsoane, insa nici una nu este atat de speciala pentru el sau ea cum sunt mami si tati, lucru ce poate fi vazut in ochii copilului.
8: Rasul cei mai sincer din lume
Nu este nimic mai minunat decat cascada de ras a unui bebelus iar majoritatea parintilor ar fi de acord. Sunetul rasului copilului, ca raspuns la ceva ce tocmai ai facut, este probabil unul dintre sunetele tale favorite. Desigur, si alti oameni ar putea face copilul sa rada, insa nimeni nu il cunoaste asa cum tu il cunosti. Tu stii exact cum ii place copilului sa fie gadilat pe burtica, sau ca suflatul in fata lui sau a ei ii provoaca o eruptie de ras. Dupa o perioada, copilul isi va da seama ca tu stii ceea ce ii place, si poate chiar sa inceapa sa rada inainte ca tu sa il atingi.
9: Anxietatea de separare...pentru ca nu suporta sa plece departe de iubirea lui, mamica
Acest semn nu este la fel de amuzant. Undeva intre 9 luni si 1 an, majoritatea bebelusilor incep sa planga attunci cand sunt lasati la creşă sau impreuna cu o bonă (chiar daca bona este bunica).
In timp ce iti este greu sa-ti auzi copilul plangand, sa stii ca acele lacrimi sunt cu siguranta un semn de iubire. Copilul stie deja ca tie iti pasa de el sau de ea (si inca cum....), si pentru o scurta perioada, acesta se teme ca tu s-ar putea sa nu te mai intorci niciodata. Nu uita ca esti iubirea vietii lui (pana la casatorie).
Incearca sa nu fii o mama vinovata ce se simte ciudat in legatura cu aceasta situatie, in timp, copilul va invata ca tu te intorci intotdeauna la el. Chiara cum, acele crize semnifica importanta ta in viata lui sau a ei. Tu esti atat de speciala pentru el/ea incat nici macar nu isi poate imagina viata fara tine. (Fiti siguri ca el/ea se va potoli imediat dupa ce veti pleca.)
10: Verificarea: mami esti aici?
De cum incepe sa exploreze lumea cu mersul in patru labute, probabil ca cel mic va fi peste tot. Insa ai observat cat de des se intoarce copilul dupa tine?
Sau ca se uita la tine pentru reasigurare atunci cand se afla intr-o situatie nefamiliara? Ceea ce ar putea parea drept nesiguranta este de fapt un semn al unui atasament foarte sanatos. Psihologii sunt de parere ca aceasta verificare a comportamentului este un lucru sanatos si normal. Copilul incepe sa se aventureze pe afara si sa isi stabileasca un pic de independenta, dar mama si tata inca reprezinta siguranta si securitate. De fapt sunt toata lumea lui.
Gandeste-te la tine insuti ca la casa de baza. Copilul tau este acum pregatit pentru a explora lumea, insa are nevoie sa stie ca tu esti in apropiere, in caz ca are nevoie de niste imbratisari sau pupici. Daca aceasta nu e dragoste, atunci ce e?
8 motive pentru care trebuie sa-ti inveti copilul importanta contactului vizual
Contactul vizual este una dintre cele mai puternice forme de comunicare non-verbala care exista, insa din pacate, la copii aceasta nu se manifesta atat de natural pe cat ne-am dori. Iata 8 motive pentru care trebuie sa-ti inveti bebelusul importanta contactului vizual.
Comunica prin priviri cu bebelusul tau pentru ca - contactul vizual este una dintre cele mai puternice forme de comunicare non-verbala care exista, insa din pacate, la copii aceasta nu se manifesta atat de natural pe cat ne-am dori. Dincolo de rezultatele pe care le astepti in urma contactului vizual dintre tine si sugarul sau copilul tau, ar trebui sa stii faptul ca majoritatea copiilor nu sunt complet constienti de cum functioneaza in anumite situatii aceasta forma de comunicare.
Despre comunicarea si stimularea bebelusului merita citit si:
Cum citim bebelusului: tehnici pentru succes
Creierul bebelusului: 5 lucruri esentiale care ii stimuleaza sau de-favorizeaza dezvoltarea
Bebelusii isi amintesc doar momentele fericite
Ce memorie are bebelusul in primul an de viata
Plansul bebelusului si modul sau de comunicare
Bebelusii disting prietenii de dusmani de la varsta de 9 luni
Despre rasfat si un bebelus rasfatat cu prea multa atentie
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII