Nasterea sub apa (Experiente in Romania)
Atentie - stire din 8 februarie 2006:
Articolul despre nasterea in apa in orasul Victoria nu
mai este de actulitate!! Maternitatea din Victoria a fost desfiintata, iar dr
Baiulescu practica la Rupea ocazional in nasterea in apa dar fara un suport
legal si in conditii absolut necorespunzatoare. In Romania nu se mai practica
nasterea in apa.
stire trimisa de Dna Vania Limban (Activecenter,
Bucuresti)
Atentie - stire din 8 februarie 2006:
Articolul despre nasterea in apa in orasul Victoria nu
mai este de actulitate!! Maternitatea din Victoria a fost desfiintata, iar dr
Baiulescu practica la Rupea ocazional in nasterea in apa dar fara un suport
legal si in conditii absolut necorespunzatoare. In Romania nu se mai practica
nasterea in apa.
stire trimisa de Dna Vania Limban (Activecenter,
Bucuresti)
Stire din 9 August 2003
Nasterile subacvatice se muta din Victoria in
Fagaras
Mihnea Matei Draghici abia s-a intors de la strand. Parintii sunt mandri: pustiul de 1 an si 5 luni s-a simtit in elementul lui, desi era prima oara cand a fost "lasat la apa". De fapt, nu chiar prima: Mihnea s-a nascut sub apa, la maternitatea din Victoria. Orasul cu 10.000 de locuitori era, pana nu demult, singurul loc din tara unde se faceau nasteri subacvatice. Din 1998, pana in primavara acestui an, sute de femei din Constanta, Bacau, Cluj, Piatra Neamt au dorit ca bebelusii lor sa inoate in primele secunde dupa ce au venit pe lume. Acum, nasteri subacvatice se mai fac doar la spitalul din Fagaras, dupa ce in mai a.c. s-a inchis maternitatea din Victoria. Cristian Baiulescu, doctorul care coordona nasterile "lichide" in Victoria, face acelasi lucru si la noua locatie. Aici s-a instituit o taxa, din care sa se plateasca cheltuielile cu apa calda si curentul electric: o nastere subacvatica simpla costa 1 milion de lei, una cu anestezie peridurala - pentru ca mamica sa nu simta nici o durere - este 2 milioane. In Statele Unite, costurile pentru un astfel de procedeu sar de 3.000 de dolari.
Multe femei din Fagaras nici nu au aflat ca au acum posibilitatea sa nasca "altfel" la ele in localitate. Sunt mai informate viitoare mamici de aiurea. Claudia Neguta, din Bucuresti, 26 de ani, a vrut musai sa aiba "bebe subacvatic", dupa ce a vazut un documentar la televizor. Avantaje sunt cu duiumul, si pentru mama, si pentru copil. Travaliul scade la jumatate; apa ajuta la inmuierea colului uterin in distociile de col (col "dur" care nu se dilata), protejeaza mai bine vaginul si perineul, existand risc mai mic de leziuni, asigura contractii uterine mai eficiente si o circulatie sanguina mai buna (o oxigenare mai buna a muschilor uterini inseamna mai putina durere pentru mama si mai mult oxigen pentru copil).
Tot in apa scade tensiunea arteriala, se usureaza respiratia suferindelor de astm etc. In cazul copilului, nu mai exista socul major la nastere, micutul facandu-si iesirea intr-un mediu similar celui din uterul matern. Bebelusul nu se ineaca, cum se tem multe mamici, el continuand sa respire sub apa prin cordonul ombilical, pana cand fata ii vine in contact cu aerul de la suprafata. Mama lui Mihnea Matei a pierdut doua sarcini pana sa auda ca exista optiunea nasterii subacvatice. Cum si cea de-a treia sarcina se arata la fel de "sumbra" ca si anterioarele - hemoragii, "Doamna, n-avem ce-i face, trebuie scos" etc - Andreea Draghici s-a internat la maternitatea Victoria, pentru tratament, sub supravegherea doctorului Baiulescu. Si, cand i-a venit sorocul, a trecut de pe masa de nasteri direct in jacuzzi. "Mi-au pus muzica, mi-au explicat ca, daca bebelusul nu coboara, trebuie sa sar pe mingea mare din cada... aveam si un buton, pe care sa apas pentru un supliment de "valuri", un fel de hidromasaj uterin.". Sub anestezie peridurala, cu bataile cordului fetal monitorizate permanent, Andreea a stat 5 ore in travaliu, pana cand micutul a tasnit "ca un pestisor". Sotul ei, care a asistat la nastere, si care ragusise de atatea incurajari ca la meci, a taiat cordonul ombilical. Un an si 5 luni dupa, se vede cu ochiul liber ca "pestisorul" e un copil reusit. Iute, sociabil, extrem de mobil, sanatos tun.
Nu a racit decat o data, si s-a facut bine fara sa ia nici un hap. Doctorul Constantin Bulancea, directorul spitalului din Fagaras, nu-si ascunde mandria ca in unitatea sanitara pe care o coordoneaza femeile pot naste "altfel". El atrage insa atentia ca nasterile subacvatice se fac peste programul medicului care le supervizeaza, ele nefigurand "in practica curenta a sectiei". Viitoarele mamici sunt sfatuite sa-si cumpere singure trusa pentru anestezie peridurala, deoarece spitalul nu prea are consumabile.
*****************************
In orasul Victoria din judetul Brasov, femeile pot naste si sub apa. In
acest mod copiii vin pe lume mult mai repede, iar mamele se chinuie mai
putin
Incepind cu 2001, la Sectia Obstetrica Ginecologie a Spitalului Orasenesc -
Victoria se practica o metoda moderna de aducere pe lume a copiilor: nasterea
sub apa. Peste 40 de femei au nascut sau si-au redus astfel duratele de
travaliu. Aceasta metoda rar intilnita la noi in tara a intrat in rutina in
spitalele occidentale. La initiativa medicului ginecolog Cristian Baiulescu si a
patroanei firmei "Guiana Import-Export" SRL Fagaras, Dana Folea (36 ani), pe
atunci ea insasi viitoare mamica, s-a pus in practica metoda nasterilor sub apa.
Desi incaperea in care se practica acest tip de nasteri este foarte mica,
medicul a reusit sa o puna la punct si sa o doteze cu toate cele
necesare.
Copiii sint adusi pe lume in acorduri de muzica clasica
Autorul
materialului de mai jos este Camelia CSIKI. Ea este ziarista
care a realizat acest material despre nasterile sub apa in luna mai a
anului 1998. Camelia este singurul ziarist pe care medicul Baiulescu
l-a acceptat sa asiste la o nastere de acest gen. Materialul sau a fost
publicat, de-a lungul anilor, sub numele meu, in mai multe
ziare. Pentru cei interesati va pot anunta ca sectia de nasteri sub
apa a fost desfiintata de Ministerul Sanatatii, in urma cu aproximativ doi
ani chiar daca mergea foarte bine si multe femei din tara mergeau sa nasca
la Victoria. Acum medicul Baiulescu profeseaza la Spitalul Orasenesc din
orasul Rupea -Brasov unde nu a deschis inca o asemenea sectie. cameliacsiki@yahoo.com
Unde?
Intr-o incapere de nici zece metri patrati, asemanatoare cu o baie obisnuita, se afla o vana ceva mai mare decit una normala. Mamicile intra pe jumatate in apa, fiind apoi conectate la aparatele de supraveghere. Pentru a le insufla curaj, medicul, cu ajutorul stetoscopului, le da posibilitatea sa auda bataile inimilor micutilor pe care ii poarta in pintece. Astfel, legatura dintre mama si fat devine si mai puternica, lucru care, recunosc toate mamele, contribuie la ameliorarea durerilor. In cazul in care medicul constata ca ritmul batailor inimii micutului scade sub 100 de batai pe minut, el hotaraste scoaterea mamei din apa, nasterea urmind sa decurga pe uscat: incetinirea pulsului este un semn de suferinta a fatului.
Culoarea pastelata in care sint zugraviti peretii incaperii, muzica placuta
care insoteste intreaga activitate din micul salon au si ele rolul de a le
relaxa pe viitoarele mame. Ele isi pot aduce de acasa si caseta cu muzica
preferata, dar - din pacate - din lipsa spatiului, nu pot fi asistate de
soti.
Pina in prezent, cei 40 de copii nascuti aici au vazut lumina zilei pe
ritmul melodiilor lui Andreea Bocelli, Toto Cutugno, Beverly Draven, Bach,
Vivaldi. Medicul Cristian Baiulescu este convins ca aceste piese muzicale au o
influenta benefica asupra psihicului copilului, reprezentind primul lui contact
cu lumea.
Dana Folea a fost convinsa ca si in Romania se poate naste sub apa
In urma cu o luna si jumatate, pe cind era insarcinata in luna a opta, Dana Folea i-a propus doctorului Baiulescu sa infiinteze un salon de nasteri sub apa. "Prima mea nastere a fost deosebit de dificila. Medicii au fost nevoiti sa apeleze la cezariana pentru a ne salva viata, mie si copilului. Am vrut sa am inca un copil, dar m-am temut de o noua nastere cu complicatii. Dupa ce am citit intr-o revista despre nasterea sub apa, m-am gindit ca asta poate fi o solutie. I-am adus doctorului Baiulescu revista si, spre surprinderea mea, am gasit intelegerea si chiar dispozitia de a intreprinde ceva in acest sens" - spune Dana Folea.Vazind ca medicul este de acord, patroana din Fagaras a transformat un salon al Spitalului Orasenesc Victoria intr-un adevarat santier. Multe dintre gravide si familiile acestora au ajutat la amenajarea si la decorarea salonului.
Presata de timp, Dana Folea a sprijinit financiar punerea in practica a proiectului. Tenaci, medicul si pacienta au obtinut sponsorizari de la diferiti agenti economici din orasul Victoria. Astfel, "Viromet" SA le-a pus la dispozitie cada, dar si vopseaua necesara. Aceasta nu se va scoroji curind deoarece este un tip mai special, care se foloseste la vopsirea vapoarelor. Dana Folea a ajutat la faiantarea incaperii si a donat casetofonul din care curg spre urechile nou-nascutilor primele acorduri muzicale.
"Desi mic, salonul serveste scopului pentru care a fost creat. Eu am nascut astfel foarte usor. Travaliul a durat doar trei ore. Am nascut un copil sanatos, de patru kilograme" - spune Dana.
De initiativa celor doi s-au bucurat pina acum peste 40 de femei, care au nascut aproape fara dureri.
Multe femei din alte localitati vin sa nasca aici pentru a scapa de dureri
La maternitatea din Victoria, de cind se practica metoda moderna de nastere,
multe femei au venit pentru a-si aduce pe lume copiii.
Iuliana Gliga (24 ani)
l-a nascut, in data de 25 aprilie, pe micutul Laurentiu George. "Travaliul sub
apa a fost mai scurt decit la prima mea nastere, care s-a derulat pe uscat.
Durata acestuia s-a diminuat de la 24 de ore la trei ore. Am suportat mai usor.
Pina sa vin la maternitatea din Victoria, auzisem doar la televizor despre acest
gen de nasteri, despre care nu stiam ca exista si la noi in tara. Am avut
incredere in medic si astfel am avut numai de cistigat" - spune
Iuliana.
Urlea Cristina (17 ani) este renumita la Spitalul Victoria pentru ca
a nascut in urma celui mai scurt travaliu: "Am stat in apa, durerile mari au
durat in jur de 90 de minute. Apoi am nascut. Totul s-a intimplat repede, ca
fulgerul. Nasterea s-a derulat sub apa, iar eu am fost relaxata si linistita" -
spune Cristina.
Medicul Baiulescu spune ca, daca sarcina este normala, atunci
copilul nu este pus in pericol prin nasterea in apa. Copiii nu aspira apa dupa
nastere. Ei au nevoie de un suflu usor de aer in fata, ca sa-si activeze
reflexul de respiratie. Bebelusii nu sint lasati sub apa. Ei sint imediat
asezati la pieptul mamei, care sta deasupra nivelului apei. Astfel incit numai
partea inferioara a corpului se afla in apa, pentru a evita racirea. Medicul
Baiulescu spune ca foloseste si o alta metoda pentru a diminua durerile. "Cind
acestea sint deosebit de mari, inainte de a intra in apa, femeile sint asezate
pe o minge mare, pe care isi apasa greutatea corpului atunci cind au
contractii".
Un alt element care contribuie la asigurarea unei stari psihice
pozitive atit a mamei, cit si a copilului este si personalul. Medicul Baiulescu
este ajutat in munca sa de cinci asistente care sint si frumoase si adevarate
profesioniste. "Nici un angajat al acestei sectii nu are voie sa adreseze
cuvinte jignitoare pacientelor. Faptul ca, prin infatisare si prin modul de a ne
purta, ne facem placuti are o influenta pozitiva si asupra viitoarelor mamici.
Totodata, cred ca lucrul cel mai important este curatenia", spune ginecologul
din Victoria.
In premiera in judetul Brasov, la Maternitatea Victoria lauzele stau in aceeasi camera cu nou-nascutii
Maternitatea Victoria are peste 15 saloane, dotate cu 17 paturi si cu tot
atitea patuturi pentru bebelusi. Mergind pe principiul conform caruia mama si
nou-nascutul trebuie sa se cunoasca si sa se obisnuiasca unul cu celalalt,
doctorul Baiulescu a creat saloanele in asa fel incit sa ofere confortul unei
camere de acasa. Dotate cu telefoane, masute, scaune, patul mamei si cel al
copilului, odaile devin familiare si datorita florilor, tablourilor, iconitelor
si al jucariilor din incapere. "Chiar si holul Sectiei de Obstetrica Ginecologie
arata ca o odaie de acasa" - spune o internista. Multe din camere au propriile
bai. "Ceea ce am facut aici s-a realizat doar din sponsorizari. Mai am multe de
facut, dar ceea ce-mi doresc cel mai mult este o cada mai mare si ovala, spre a
o folosi ca bazin de nasteri" - spune Baiulescu.
O femeie care a povestit
experienta trainta - a declarat ca durerile au devenit mai puternice, dar
in apa le simtea atenuate. Aparatul de supraveghere transmitea batai normale ale
inimii copilului, lucru care i-a insuflat un curaj deosebit femeii aflate in
travaliu.
In acordurile pieselor lui Toto Cutugno, Ilieana Voilea (25 ani) a
nascut, dupa patru ore de travaliu, o fetita sanatoasa de 3,450 kg. Desi
contractiile erau foarte puternice, Ileana nu a scos nici un tipat.
Un reporter de la un ziar national, impresionat de calmul femeii, a
intrebat-o daca se abtine sa-si manifeste durerile in prezenta lui. Medicul
Baiulescu ne-a declarat insa ca, "in mod normal, tipetele gravidei trebuiau sa
se auda pina in Transfagarasan, dar - cum s-a dovedit - nasterea sub apa i-a
scazut durerile la jumatate".
--------------------- De la membrii comunitatii www.desprecopii.com -------------------
Cum sa intrati
in legatura cu aceasta clinica:
Contactati-l pe d-l dr. CRISTIAN BAIULESCU de
la sectia ginecologie a spitalului din Orasul Victoria (jud. Brasov). Telefon
spital: 068/24.29.51 (pana la ora 15.00), urgente: 068/24.12.34 (dupa ora
15.00). Solicitati sectia ginecologie. (Cristina)
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 77:
Am nascut în 2004 un baieţel perfect sanatos la maternitatea din Rupea jud. Braşov, cu domnul doctor Baiulescu. Recomand cu încredere şi cred ca a mai avansat tehnologia în cei 20 de ani. Un medic deosebit şi tot personalul medical la fel!
Eu am nascut in 2010 cu Dr Baiulescu in apa si a fost o experienta extraordinara. Practic nu am amintiri neplacute de la nastere, desi copilul a fost marisor, 3,800. Nu am scos nici un sunet in timpul nasterii, apa atenueaza foarte mult durerea si stresul. Am nascut la Clinica Eva din Brasov (acum este preluata de Medlife) iar doctorul mai face nasteri in apa si la Regina Maria din Brasov.
as fi vrut sa stiu si numele clinicii care se ocupa cu nasterile in apa.eventual o adresa de unde sa scrie concret cum si ce.
Am nascut la Rupea sub apa,asistata de dr.Baiulescu,acum 2ani.Sunt foarte fericita,a fost foarte usor,am un copil sanatos,care raceste mult mai greu decat unul nascut normal,comparativ cu copilul cel mare care e nascut normal,si se imbolnaveste mult mai des.Cred ca am sa-i multumesc toata viata d-lui dr,pt ca am nascut atat de usor,in apa.Va doresc tuturor o nastere usoara,precum am avut eu.
nu cunosc prea multe informatii dar am o prietena care a nascut in apa si spune ca a fost ok. eu sunt interesata de acesta modalitate de a naste mai ales ca am si problene de vedere.
Maternitatea Botoşani este singurul spital din Moldova unde se pot face naşterile subacvatice. Taxa pentru o astfel de naştere este de 500 de euro întrucât aceste servicii nu sunt decontate de Casa de Sănătate. Tariful este mai mic decât cel practicat în Capitală (2000-3000 Euro) - mai multe pe http://www.pernegravide.ro/cms/index.php/nasterea-in-apa.html
Buna ziua!Imi puteti trimite adresa si un numar de telefon la care poate fi contactat dr. Baiulescu.Va multumesc,Mihaela
Mi-as fi dorit tare mult sa nasc sub apa dar din cauza inaltimii mele o sa nasc prin cezariana.
sa le dea domnul santate la toti copii
buna ziua sint dan diaconescu in direct si se poate naste sub apa noi am filmat la maternitatea din ferentari o nastere pe perioada inundatiilor a fost senzational nici nu stiti ce pierdeti
Nasterile sub apa se practica din anul 1998 februarie.Stiu pentruca in ziua cand m-amexternat eu sa efectuat prima nastere sub apa in orasul Victoria jud.Brasov, iar in ceea ce priveste doctorul care asista la nasterea sub apa puteti avea toata increderea pentru ca este un doctor deosebit si un profesionist.
Buna!Chiar se poate naste in apa la clinica Eva din Brasov.Eu intentionez sa nasc acolo in aprilie anul asta, joi 17 ian am prima programare acolo, la Dr.Baiuescu, singurul dr de acolo care se ocupa de nastere in apa. Va tin la curent.pt intrebari imi puteti scrie pe msg yahoo
Cu mare bucurie va anunt ca SE POATE NASTE IN APA si in Romania, in conditii cat se poate de bune si la un pret rezonabil! La Brasov, la clinica Eva.
Sunt insarcinata in 20 de saptamani si ma gandeam si eu la o eventuala nastere sub apa, asa ca am inceput sa ma documentez pe internet. Am accesat un site unde un medic iti insira cateva motive pentru care n-ar trebui sa nasti sub apa.Cred si eu pana la urma ca e ceva nenatural si ca exista o serie de riscuri pt o astfel de nastere.Iata si adresa site-ului: http://coco.essortment.com/underwaterbirth_rbfe.htm (comentariile sunt in limba engleza)
Gasesc foarte interesante aceste articole si m-ar interesa sa aflu amanunte recente in legatura cu nasterea sub apa (unde se mai face asa ceva in tara si un numar de telefon de contact).Multumiri anticipate, Mari
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII