Valeriana sau "Planta magica"
- Extractul de Valeriana a devenit popular in Statele Unite si Europa incepand din anii 1800, continuand sa fie folosita chiar si de medici ca sedativ. Acum, valeriana este populara ca sedativ in America de Nord, Europa si Japonia, tratand insomnia si nelinistea.
Denumiri populare: odolean, gusa porumbelului,
iarba pisicilor, navalnic
Denumire stiintifica: Valeriana
officianalis
Familia: Valerianaceae
Valeriana este nativa din Europa si Asia, insa acum creste in multe parti ale lumii. Denumirea sa provine de la cuvantul latin "valere" care inseamna a fi sanatos sau puternic. Este o planta ierboasa, inalta de un metru - un metru si jumatate, care creste spontan in locurile umede, cu pamant afanat, din zonele de deal si de munte. Florile au o culoare rozalie, cu un miros slab-dulceagiar radacina are si ea un miros specific: dulceag-intepator si destul de neplacut. Aceasta este una din cele mai folosite plante medicinale din lume, iar efectele sale terapeutice sunt foarte puternice.
Administrare adulti (peste 18 ani)
Insomnie: 400 - 900 miligrame de extract apos sau tinctura (corespunzator la 1.5 - 3 grame de plante medicinale), administrate cu 30 - 60 de minute inainte de culcare. Noile studii insa ne informeaza ca se pot administra cate 600 de miligrame pe zi, cu o ora inainte de culcare. Valeriana a fost folosita in trecut pentru tratarea insomniei si sub forma de ceai (1,5 - 3 grame radacina lasata timp de 5 - 10 minute in 150 mililitri apa clocotita), cu toate ca aceasta formulare nu a fost inca studiata.
Neliniste/stres: se recomanda 100 miligrame extract de valeriana inaintea unui eveniment stresant.
Administrare copii (sub 18 ani) - Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa recomande administrarea acestei plante copiilor sub 18 ani.
Proceduri de administrare
Pulberea de valeriana: se obtine prin macinarea plantei, apoi depozitarea sa intr-un vas ermetic, la loc uscat si intunecos. Pulberea trebuie folosita in cel mult 2 saptamani de la preparare. Se administreaza cate jumatate de ligurita pe stomacul gol, de 3-4 ori pe zi; fiind un bun calmant si somnifer.
Tinctura de valeriana: se obtine prin tocarea a 6 -7 linguri radacina de valeriana, asezata intr-o sticla de jumatate de litru care apoi va fi umpluta cu alcool rafinat. Sticla se lasa intr-un loc luminos timp de doua saptamani. Se administreaza 10-15 picaturi intr-o lingurita de zahar. Tinctura de valeriana o puteti cumpara si din farmacii; este un bun sedativ si calmant cardic
Ceai sau macerat de valeriana: se adauga o lingurita de radacina de valeriana (sau 10 grame pulbere de valeriana) in 250 ml de apa; compozitia se lasa timp de 10-12 ore, apoi se strecoara si se administreaza calduta cu jumatate de ora inaninte de culcare (se poate adauga dupa gust putina miere de albine).
Decoct de valeriana: se fierbe o lingurita de pulbere intr-o ceasca de apa (aproximativ 250 ml), se bea seara inainte de culcare.
Proprietati terapeutice
Valeriana este un mijloc eficient de tratament pentru: acnee, amenoree (lipsa menstruatiei), angina pectorala, anorexie, ca antiperspirant, antiviral, pentru artrita, astm bronsic, balonare, bronhospasm / astm, insuficienta cardiaca congestiva, constipatie, tuse, crampe (abdominale, pelviene, menstruale), depresie, probleme digestive, diuretic (cresterea fluxului de urina), dismenoree (dureri ale ciclului menstrual), stimularea fluxului sanguin menstrual, epilepsie, oboseala, febra, flatulenta (gaze), mahmureala, dureri de cap, boli de inima, arsuri la stomac, tensiune arteriala crescuta , HIV, bufeuri, ipohondrie, sindrom de colon iritabil, tulburari hepatice, rujeola, inbunatatirea memoriei, simptome ale menopauzei, migrene, inbunatatirea starii de spirit, dureri musculare / spasm / tensiune, greata, calmare, ameliorarea durerilor, neliniste, ulcere gastrice, sindrom premenstrual (PMS), sindromul picioarelor nelinistite, dureri reumatice, afectiuni cutanate, stres, tulburari ale tractului urinar, infectii vaginale, vertij, gastroenterita virala, probleme de vedere.
Atentie!
-
valeriana nu trebuie folosita neintrerupt deoarece poate da dependenta
-
nu este bine sa se depaseasca anumite doze intrucat are efecte negative asupra tubului digestiv, produce dureri de cap si chiar greata
-
nu administrati valeriana sub nici o forma copiilor sub 18 ani
-
administrata in doze mari, seara, valeriana poate cauza dimineata incetineala de reactie, decizie, si poate slabi puterea de concentrare
-
marirea dozei de valeriana nu inseamna neaparat si marirea efectului terapeutic
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII