Coada-calului, un leac de neinlocuit
- Cunoscuta din cele mai vechi timpuri datorita efectului sau hemostatic, coada-calului a fost considerata "de nepretuit ", in special in cazuri de sangerare si probleme ale vezicii urinare. Aceasta planta curata toxinele din interiorul corpului uman.
Denumire stiintifica: Equisetum arvense
Denumiri populare: parul porcului, barba ursului, coada iepei, nodatica, opintici, bradisor, coada manzului
Coada-calului este o planta perena erbacee inalta, care creste intr-un climat umed, pe campii, pe malul raurilor de munte sau chiar langa caile ferate. In primavara, din rizom ies mai intai tulpinile, colorate maroniu si purtatoare de spori. Apoi ies frunzele, inalte de pana la 40 de cm. Tulpinile de coada-calului sunt recoltate intre lunile iulie si septembrie, pe o zi insorita dupa ce roua sa evaporat. Acestea se usuca la umbra si va fi pastrata in pungi de hartie.
Proprietati si beneficii
Coada-calului contine 5-7% acid silicic, nicotina, palustrine, palustridine, fitosterol, beta-sitosterol, acid malic, vitamina C, ulei volatil, saruri de potasiu, etc.. Componentele active din planta au efecte antimicrobiene, antiseptice, anti-inflamatorii; de asemenea conserva acuitatea vizuala si stimuleaza fluxul de sange.
Tratamente
Cele mai bune plante pentru digestie (sub forma de ceai sau tinctura) sunt cele care pot fi gasite in paduri sau in regiunile argiloase. Cele descoperite in zonele umede sunt bune pentru tratarea diferitelor afectiuni externe (in cazul in care planta este utilizata fara radacina), insa in cantitati mici.
Pentru tratarea problemelor digestive, hiperaciditate gastrica si ulcer, sunt necesare 2-3 cesti de ceai de coada calului consumate zilnic, care de asemenea, pot trata vezica urinara si afectiunile renale. Coada-calului ajuta retinerea apei in pericard, sau in tulburarile renale dupa aparitia unor boli, cum ar fi scarlatina sau alte boli infectioase care provoca probleme in eliminarea apei. In cazurile de bronsita si pneumonie sunt recomandate sa se consume trei linguri de coada calului uscata si sfaramata, pe zi, deoarece are proprietati antiseptice si antibacteriene.
Tinctura de coada-calului: puneti la macerat 10 grame de coada calului 50 ml de alcool rafinat timp de 2 saptamani, la caldura, agitandu-se amestecul zilnic. Tinctura este eficienta impotriva transpiratiei picioarelor (tot ce trebuie sa faceti este sa va masati picioarele cu tinctura de coada calului). Alaturi de masaj este recomandat sa consumati cate o ceasca de ceai de coada-calului in fiecare dimineata pe stomacul gol.
Cu incredere puteti scapa si de matreata daca va spalati parul in fiecare zi cu o infuzie de coada-calului urmat de un masaj cu ulei de masline de calitate.
Ceaiul de coada-calului: ceaiul se prepara din 1 lingurita cu varf de coada calului se lasa 1 minut intr-o cana cu apa clocotita, dupa care se strecoara; ratia zilnica optima sunt 2 cesti de ceai. Este recomandat pentru tratarea amigdalitei facand gargara, tratarea inflamatiilor mucoasei bucale, stomatita, gingivita, polipi, dureri de cap, oboseala, stres, tensiune arteriala, dermatoza, astm, artrita, artroza, afectiunea prostatei, colica renala, guta, hemoroizi, reumatism, probleme articulare, insuficienta respiratorie, enfizem pulmonar, depresie, crampe la stomac, halucinatii, pancreatite, crize biliare si colici.
Pulberea de coada-calului: se obtine prin macinarea plantei uscate cat mai fin. Depozitarea se face in borcane de sticla, inchise ermetic. Se administreaza, de 3-4 ori pe zi, cate o lingurita rasa, pe stomacul gol, fiind foarte eficienta si bine tolerata de organism in tratamentele de lunga durata.
Baile de sezut: baia de sezut se prepara din 2 pumni de coada calului intr-un vas de 5-6 litri cu apa rece care se lasa la macerat peste noapte. A doua zi se da in clocot, se strecoara si se adauga la apa pentru baie. Se sta aproximativ 20 minute cu nivelul apei putin peste nivelul rinichilor. Dupa baie trebuie sa va asezati in pat, imbracat bine pentru a transpira din abundenta.
Cataplasme de coada-calului: se aseaza 2 pumni de coada calului proaspata intr-o sita, deasupra unui vas cu aburi; cand planta sa inmuiat se aseaza intr-un tifon iar apoi se aplica pe rana sau pe locul dureros timp de 4-5 ore; este recomandat pentru hemoroizi, stomac, ficat,rinichi.
Atentie !
-
administrarea plantei pe perioade de timp mai lungi de doua saptamani (cu doua saptamani de pauza) nu este recomandata copiilor, datorita continutului ridicat de siliciu anorganic
-
este bine ca planta sa fie procurata de la magazinele de specialitate. Se confunda foarte usor cu barba ursului de Bahme - Equisetum palustre - care traieste de regula pe langa ape. Aceasta planta este de talie mai mare, iar tulpina are 5 muchii. Este o planta toxica!
.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 13 comentarii
Si prietenul meu a avut pietre la rinichi. A avut dureri extrem de mari, asta pana cand medicul i-a prescirs un tratament pe baza de coada calului http://coada-calului.com/. a urmat acest tratament timp de 2 luni, iar pietrele le-a eliminat relativ usor si pe cale naturala.
Am dureru in partea dreapta spate-lombara cateodata suportabile altadata nu stiu cum sa mai stau! Am fost trimis la urgenta si dupa analize, ecografie abdominala, raza la rinichi si control orologic am fost diagnosticat cu Colica renala dar nu am simptome pentru aceasta boala?! Este bine sa consum ceai de coada calului? Multumesc
Aceasta planta este una deosebit de buna pentru tratarea a foarte multe boli. Din aceasta planta se pot face ceaiuri, bai calde sau anumite unguente, desigur benefice pentru sanatate. Mai multe detalii despre aceasta planta minune puteti gasi http://coada-calului.com/. Va doresc multa sanatate.
Eu am un baietel de 9 ani, are hemofilie, pot sa-I dau ceai de coada calului.va rog sa-mi raspunde-ti
coada calului la mine nu lipseste din casa de 3ani de cand a fost diagnosticat sotul si copiii cu tbc sotul a fost operat de pleurezie cu ajutorul ceaiului sa vindecat in 3 spt. de operatie plus au scapat de tbc a eliminat boala acest ceai dupa lungi tratamente de tbc care prelungeau agonia celor dragi mie va recomand cu incredere sa folositi acest ceai chiar face minuni .
Acest ceai combinat cu 1 lingurita de otet de mere+2lingurite de miere de albine ajuta la eliminarea cu succes a pietrelor de rinichi(calculi) , atat la femei cat si la barbati . Folositi cu incredere .
Este formidabil pentru hemofilie, nu ar trebui sa lipseasca nici unui hemofilic.
folosesc ceaiul de 2 luni pot sa spun ca am o stare generala de bine ,digestia este mai buna si surprinzator am reusit sa slabesc vreo 3 kg
vreau sa stiu daca este bun contra gastritei,ma ustura cand fac treaba mare si ma balonez mai mult in partea stanga poate fi din cauza gastritei sau a antibioticelor va rog raspundeti mi si mie cine stie
Am observat ca respir mai usor,am spasmofilie si ma ajuta foarte bine folosesc aceasta planta de multi ani,am observat ca ajuta glandele.
EU AM CONSUMAT ACEST CEAI SI E FFFF BUN , INTRADEVAR EU SUFAR DE DURERI DE RINICHI SI SA VAYUT EFECTUL
ce rezultate a dat coada calului in osteoporoza ??
eu folosesc coada calului dar o fac pulbere si consum 3 lingurite pe zi . Imi fixeaza calciul in oase .
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII