15 PROBLEME de alăptare și soluțiile lor (video). Dacă le cunoști - iți vor face călătoria alăptarii mai ușoară

15 probleme de alaptare si solutiile lor (video). Daca le cunosti - iti vor face calatoria alaptarii mai usoara

15 PROBLEME de alăptare și soluțiile lor (video). Dacă le cunoști - iți vor face călătoria alăptarii mai ușoară

Alăptarea este calea naturală de a hrăni un copil, dar asta nu inseamnă că e și cea mai ușoara formă. Pe langă frumusetea și intensitatea actului in sine, alăptarea bebelușului poate avea și episoade mai putin plăcute.

• Pentru că multe mame care alăpteaza se confruntă cu unele provocari de-a lungul drumului și sunt multe discuții pe forumul de Alaptarea de la Desprecopii despre problemele alăptarii, am pregătit mai jos 15 probleme care apar destul de des în perioada alăptarii și soluțiile lor.

- Cele mai comune 15 probleme de alaptare si solutiile lor:
1. Bebelusul meu nu se ataseaza corect la san!
2. Adoarme la san dupa cateva minute. Oare se satura?
3. Alaptarea trebuie sa doara?
4. Sfarcurile mele sunt roz, ma dor intre reprizele de supt si simt dureri intepatoare in sani
5. Bebelusul meu suge aproape tot timpul
6. Bebelusul meu este mereu agitat la san si pare ca se ineaca
7. Am sanii umflati si angorjati
8. Am sfarcurile crapate
9. Simt o zona foarte sensibila in san... ce este?
10. Am un loc dureros si rosu pe san
11. Am observat un punct alb pe mamelon, si este dureros!
12. Am sfarcurile albe si pulseaza
13. Bebelusul vomita dupa fiecare masa... oare suge suficient?
14. Nu imi mai simt sanii plini! Mai am lapte?
15. Au! Bebelusul a inceput sa ma muste de san!
Forumul de ALAPTARE

1. Bebelusul meu se ataseaza corect la san

Solutia: Contactul piele pe piele.

E ca un remediu magic pentru aproape orice problema. Dezbraca-te de la brau in sus, lasa bebelusul doar in scutec, si aseaza-te confortabil intr-o pozitie semi-culcata cu copilul pe piept. Cand bebelusul tau se va simti pregatit, va cobora spre san si va suge. Insa, pana ce micutul se va obisnui, va fi necesar sa pompezi lapte si sa ii dai sa bea dintr-un paharel sau cu o seringa. Iata un video despre atasarea corecta la san:

2. Adoarme la san dupa cateva minute. Oare se satura?

Solutia: Cea mai usoara si sigura modalitate de a trezi bebelusul este o gura de lapte si poti face asta cu ajutorul compreselor pe san. Sau stoarce putin lapte folosind mana, iar bebelusul va raspunde prin supt si inghitire. Daca adoarme din nou, mangaie-l usor sub barbie sau pe obraz.

3. Alaptarea trebuie sa doara?

Da, exista si mici dureri si sensibiltiati.

Solutia: Proaspetele mamici se pot confrunta cu unele sensibilitati, dar nu trebuie sa simta durere. Durerea inseamna ca bebelusul nu se ataseaza corect la san de la bun inceput. Vrei ca gura copilului sa fie deschisa larg, cu barbia presata in piept, buza de jos rasfranta si capul inclinat in spate, astfel incat nasul sa nu atinga sanul. Bebelusul trebuie sa prinda in gurita tot sfarcul si o parte din mamelon. Adu copilul la san, si nu sanul la copil. In cazul in care efectuarea acestor ajustari nu ajuta, consulta un expert in lactatie.

Ad-Extra3:

4. Sfarcurile sunt roz, ma dor intre reprizele de supt si simt dureri intepatoare in sani

Solutia: Este timpul sa discuti cu medicul, moasa sau un consultant in alaptare, deoarece acestea sunt simptome de afte sau o infectie de drojdie numita Candida Albicans. Copilul poate avea, de asemenea, aceasta infectie in gurita, asa ca, este posibil sa aveti ambii nevoie de tratament.

5. Bebelusul meu suge aproape tot timpul

Solutia: Este absolut normal. Bebelusii au stomacul mic si intr-adevar au nevoie sa il umple in mod frecvent. Imagineaza-ti ca greutatea ta trebuie sa se dubleze in urmatoarele 6 luni. Ce ai face? Ai manca mult! Unele mame au o capacitate de stocare mai mica in sani, iar copilul trebuie sa manance in mod frecvent pentru a obtine suficienta hrana. In cazul in care copilul ia bine in greutate, are cel putin doua sau trei scutece murdare in fiecare zi, iar mameloanele nu sunt dureroase, hranirile frecvente pot fi normale. Dar, daca copilul nu ia in greutate corespunzator, discuta cu medicul pediatru sau medicul de familie.

Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului

Daca deja te-ai confruntat cu faptul ca nu reusesti sa te odihnesti sau sa faci si altceva in afara de a-ti hrani bebelusul, atunci cu siguranta aceste perioade, in care sugarul are tendinta sa transforme alaptatul intr-un fel de bufet all-you-can-eat 24/7, ti se vor parea si mai obositoare.  Articolul complet AICI

6. Bebelusul meu este mereu agitat la san si pare ca se ineaca

Solutia: Unele mame produc mai mult lapte decat are cu adevarat nevoie bebelusul si de multe ori laptele curge cu o viteza mare, ca si cum bebelusul ar incerca sa bea dintr-un furtun cu presiune. Acesti bebelusi au adesea scaunele verzi spumoase. Ce te poate ajuta: incearca sa schimbi sanul la fiecare doua sau trei minute, pentru a egaliza debitul. In cazul in care acest lucru nu ajuta, incearca o pompa de san pentru a te mulge inainte de a pune bebelusul la san. Dar numai atat cat sa iei din presiune. Important de retinut: daca te mulgi prea mult risti sa stimulezi si mai tare lactatia!

7. Am sanii umflati si angorjati

Solutia: Acest lucru se intampla in mod normal la aproximativ trei zile dupa nasterea copilului. Si umflarea sanilor poate fi mai rea decat in ​​mod normal, daca ai avut fluide intravenoase in timpul travaliului. Poti folosi frunze de varza zdrobite puse in sutien intre alaptari, pentru a reduce umflarea, maseaza sanii usor cu mainile si alapteaza frecvent. Evita sa folosesti pompa de muls, deoarece va atrage mai mult lichid in san.

8. Am sfarcurile crapate

Solutia: Acest lucru nu este normal si se intampla adesea cand bebelusul nu se ataseaza corect la san. Problema poate fi si cu anatomia gurii bebelusului - de exemplu, el poate avea frenul strans care restrictioneaza miscarea limbii, ce impiedica o atasare corecta. Sau este posibil sa ai o infectie pe mamelon, care trebuie sa fie tratata. Vorbeste cu medicul.

9. Simt o zona foarte sensibila in san... ce este?

Solutia: Ar putea fi un canal galactofor blocat, ce impiedica scurgerea laptelui (asta produce angorjarea / congestionarea sanilor). Exista o serie de cauze posibile pentru acest lucru, dar metoda de vindecare este aceeasi: masaj usor, alaptare frecventa si foloseste comprese calde intre alaptari. In cazul in care durerea persista, adreseaza-te moasei sau medicului.

10. Am un loc dureros si rosu pe san

Solutia: Cel mai probabil un canal galactofor blocat care nu se se desfunda sau un sfarc crapat ce uneori, se poate transforma in mastita sau o infectie la san. Se trateaza ca si mai sus, aceleasi sfaturi. Daca nu exista nici o imbunatatire in 24 de ore, sau daca ai febra, ia legatura cu medical.

Mastita si blocarea ductelor sanului

Pe langa frumusetea si intensitatea actului in sine, alaptarea copilului poate avea si episoade mai putin placute. Mastita este o infectie bacteriana a sanului, care apare de obicei la mamele care alapteaza. Totusi, poate aparea si la femeile care nu alapteaza, nici nu sunt insarcinate, si poate aparea si la bebelusi. Bacteria poate intra in san printr-o crapatura a pielii sau o rana din sfarc, dar si femeile care nu au rani pe sfarcuri fac mastita. Iata totul despre mastita la Desprecopii.

11. Am observat un punct alb pe mamelon, si este dureros!

Solutia: Acest punct este cunoscut ca "Perla de lapte" (acumulari de lapte sub piele). Aceasta este cauzata de straturile de piele care se formeaza peste o deschidere a unui canal si care blocheaza laptele. Se simte ca un bob mare de nisip sau o bucata de sticla blocata in mamelon si poate fi intr-adevar dureros. Tratamentul este acelasi ca si la canalul infundat, dar poti vorbi cu medicul si folosind un ac steril sa sparga "perla".

12. Am sfarcurile albe si pulseaza

Solutia: Acest vasospasm este cauzat de schimbarea brusca a temperaturii, de la caldura gurii copilului la aerul rece (conditia este cunoscut ca fenomenul Raynaud - tulburare ce implica spasme, constrictie si ingustarea capilarelor cu scaderea fluxului de sange catre anumite zone ale corpului). Incearca sa aplici un prosop cald si umed pe zona respectiva, sau sa iti faci un masaj cu ulei de masline. Pentru cazurile severe, un medicament pe baza de prescriptie poate fi utilizat.

13. Bebelusul vomita dupa fiecare masa... oare suge suficient?

Solutia: Cei mai multi bebelusi vomita putin, iar altii mai mult. Este posibil pur si simplu sa fi supt prea mult si acesta este modul in care scapa de surplus. In cazul in care copilul ia bine in greutate, nu ai motiv sa te ingrijorezi. Doar tine mereu un prosop la indemana. Daca copilul vomita si este nefericit, nu castiga in greutate sau vomita atat de tare incat laptele are jet foarte puternic, consulta medicul pentru a exclude alte probleme medicale.

14. Nu imi mai simt sanii plini! Mai am lapte?

Solutia: De obicei, acest lucru se intampla undeva dupa 6-10 saptamani de la nastere cand mamele sunt adesea preocupate de productia de lapte, pentru un motiv oarecare. In cele mai multe cazuri, este de fapt o veste buna. Asta inseamna ca sanii tai s-au ajustat pentru a satisface apetitul REAL al copilului tau. Tine doar un ochi pe greutatatii dar si asupra scutecelor copilului.

15. Au! Bebelusul a inceput sa ma muste de san!

Solutia: Cei mai multi bebelusi isi vor incerca gingiile sau dintii la un moment dat. Incearca sa tragi copilul spre tine, astfel incat sa ajunga cu nasul in san, ca apoi sa deschida gurita pentru a putea respira, mai degraba decat sa tragi sanul din gurita, in acest fel el tinand si mai strans cu gingiile/dintii. Mai poti incerca sa bagi un deget in coltul gurii sale si sa il impiedici sa te muste.

Deci, iata cateva solutii rapide de rezolvare a catorva probleme des intalnite in alaptare. Ai in continuare probleme? Nu ezita sa cauti mai multa asistenta din partea unor experti in lactatie!

Sfarcurile ma ustura de fiecare data cand alaptez - ce sa fac?

Una dintre cele mai usturatoare probleme in timpul alaptarii are de a face cu sfarcurile. Asadar, cand sfarcurile ustura  - pe perioda alaptarii, exista o sansa mare ca mamica sa aiba o infectie cu candida pe sfarcuri. Bebelusul, care nu are dintisori inca - are o serie de bacterii in gurita lui. Desigur, nu acelasi numar de bacterii pe care il are un adult ...pentru ca de regula, placa dentara este chiar o aglomerare de bacterii...
Ciupercilor Candida albicans le place foarte mult mediul umed, caldut si lipsit de multe bacterii din gurita bebelusului. Asadar, bebelusii sunt candidatii perfecti pentru a primi aceste infectii cu candida in gurita lor. Le puteti vedea cu ochiul liber in gurita lor  - sunt ca niste cojite de lapte sau niste mucoase albicioase pe gingia lor sau la colturile guritei sau pe cerul gurii. Mai multe detalii AICI


Forumul de ALAPTARE 

Pe forumul desprecopii.com exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII